Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

• 25 307
  • 459
  •   1
Отговори
# 405
До Pink_Rose  Винаги с микроскоп е по-удобно и по-правилно да се работи. Все пак това е технология, която ни облекчава работата значително. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:04 от Рaдост

# 406
До ghost_lights Този вид шина се нарича условно байд гард. Това е модифицирана шина за бруксизъм. Много се използва в САЩ и Япония. При 10 от 14 пациенти се наблюдава подобрение. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:05 от Рaдост

# 407
Здравейте др Маринов,
От известно време имам странна болка в предните горни зъби.
Чувството е като все едно съм хапнала много студена или гореща храна,обаче го чувствам през цялия ден без дори да хапвам нещо . Питах зъболекар в нашия град,отговори ,че сигурно ги претърквам обаче след коментара й започнах изобщо да не натискам и все така чувствам същото,пробвах дори да ги мия през двн и е все същото . Ще прикача снимка,аз лично не виждам външно някакъв проблем за тази постоянна чувствителност на тези 4 зъба , на централните резции има нещо като напукване,но мисля че го имам отдавна не знам дали това би била причината ,ще се радвам да чуя вашето мнение

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:19 от Radii :)

# 408
До Radii Simple Smile, добър ден. В последно време много хора имат този проблем, включително и аз. Това е някакъв вид невралгия. Атипична болка без видима патология, получава се от стрес и пренатоварване. За жалост, нищо не може да се направи. Моят съвет е първо намаляване на стреса и можете да опитате да миете зъбите със сензодин или друга паста за намаляване на свъхчувствителността. Надявам се да съм полезен. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:03 от Рaдост

# 409
напоследък имам доста здравословни проблеми заради стреса и ежедневието ми ,предполагах че може да е това причината и за зъбите . Благодаря ви

# 410
Здравейте,др.Маринов!Реших да сложа корони на всичките си зъби ,но вместо това ми сложиха няколко големи моста ,с по 7-8 зъба общо на мост,като липсващи зъби нямам.Това защо се прави и правилно ли е ,щом нямам липващи,да се слага мост?Казаха ми,че го правят заради здравината.
Другият ми въпрос е ,аз сложих циркониеви корони, но няколко човека изразиха мнение,че не  изглеждат като такива,(някой от които мед.лица)има ли начин да се разбере дали са циркониеви или не?Зъбите не са правени в България.
Най -вече ме притеснява,че зъбите са ми на мостове,което е излючително неудобно,дори само при леко притискане между двете челюсти.
Ще се радвам да ми отговорите!Благодаря предварително за отделеното време!
Ето и снимка

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 23:40 от mache_93

# 411
До mache_93, добър ден, извинявам се за късния отговор. От снимката е много трудно да се разбере дали е цирконий, или нещо друго. Ако е цирконий, не е най-високият клас, който предлагаме ние или просто така изглежда от снимката. Това, че е мост, е недобре най-малкото от хигиенна гледна точка. Ако зъбите са здрави и няма извадени зъби, винаги препоръчвам да са отделни коронки, за да може да има чистене. От друга страна, ако в бъдеще има проблем с даден зъб, едно е да са махне коронка, друго е да се махне цял мост със 7 коронки, да речем. По-лесно е и по-бързо да се направи мост, но не е по-правилно. Ако са правени в страни извън ЕС, няма механизми за контрол и качество, тъй че не мога да кажа какво, как и защо са направили. Ако го видя на живо, ще мога да кажа дали е правилно направено, но при такова лечение се изисква време, проби, проби и най-накрая завършване и залепване. Надявам се да съм бил полезен. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:31 от Рaдост

# 412
До mache_93, добър ден, извинявам се за късния отговор. От снимката е много трудно да се разбере дали е цирконий, или нещо друго. Ако е цирконий, не е най-високият клас, който предлагаме ние или просто така изглежда от снимката. Това, че е мост, е недобре най-малкото от хигиенна гледна точка. Ако зъбите са здрави и няма извадени зъби, винаги препоръчвам да са отделни коронки, за да може да има чистене. От друга страна, ако в бъдеще има проблем с даден зъб, едно е да са махне коронка, друго е да се махне цял мост със 7 коронки, да речем. По-лесно е и по-бързо да се направи мост, но не е по-правилно. Ако са правени в страни извън ЕС, няма механизми за контрол и качество, тъй че не мога да кажа какво, как и защо са направили. Ако го видя на живо, ще мога да кажа дали е правилно направено, но при такова лечение се изисква време, проби, проби и най-накрая завършване и залепване. Надявам се да съм бил полезен. С уважение: д-р Маринов

Много Ви благодаря!Отностно евентуален кариес на зъб в моста,ми обясниха ,че не е нужда да се маха целият мост,а се работи направо през него,но ми обясниха,че няма как да се появи кариес на зъбите в моста.И ме предупредиха да ги пазя,да не ям твърди храни,което,ако е цирконий,не би ли следвало да не е проблем?
И забравих само да попитам последно,пробата за мостовете ми беше взета с обичайният метод,а не с CAD/CAM.Възможно ли е така да се вземе мярка за цирконий?

# 413
Здравейте, д-р Маринов!
Наскоро мой познат ми обърна внимание,че много си стискам зъбите през деня. Много се очудих, правя го несъзнателно. Замислих се,че може би затова при всяко хранене ме болят венците. При едно миене на зъби си огледах устата по-внимателно и видях множество ранички от прехапване по вътрешността на бузите. От известно време имам и силен шум в ушите, главоболие, но лекарите не откриха причина за тях. Смятате ли че между тези състояния и това ежедневно стискане на зъбите има пряка зависимост и ако да, е често срещана? Преди време ходих на зъболекар за корекция на много зъби един след друг- имам 1 коронка, още 3 умъртвени само с пломби и почти всичко друго е облечено в пломби. След последното кореново лечение над месец ме боляха цялата уста и ми мина след прием на Милгамма. Дали е възможно интензивното лечение да е причинило манията за стискане на челюстта? Какво бихте ми препоръчали за минимализиряне на симптомите?

# 414
До mache_93, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Не става въпрос за кариес. Кариес няма как да се развие на коронка, под нея може, но е рядко. Става въпрос, ако има друг проблем от гледна точка на пародонт, на развитие на някакъв периодонтит, джоб или някаква друга патология свързана с даден зъб. През циркониева коронка да се работи съм скептичен, защото цирконият е много твърд и здрав. Относно яденето, ако е истински цирконий, може да си ядете всичко, не попара Simple Smile. За пробата дали се взима със скенер, или се взима със стандартен отпечатък, няма значение. Аз лично работа със силиконови отпечатъци – по научни проучвания те все още са много, много точни. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 10:56 от Рaдост

# 415
До mache_93, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Не става въпрос за кариес. Кариес няма как да се развие на коронка, под нея може, но е рядко. Става въпрос, ако има друг проблем от гледна точка на пародонт, на развитие на някакъв периодонтит, джоб или някаква друга патология свързана с даден зъб. През циркониева коронка да се работи съм скептичен, защото цирконият е много твърд и здрав. Относно яденето, ако е истински цирконий, може да си ядете всичко, не попара Simple Smile. За пробата дали се взима със скенер, или се взима със стандартен отпечатък, няма значение. Аз лично работа със силиконови отпечатъци – по научни проучвания те все още са много, много точни. С уважение: д-р Маринов
Благодаря  Ви много!!

# 416
До Beche, добър ден. Извинявам се за късния отговор. За стискането не може да се направи почти нищо. Това, което може да се направи, е една шина, с която да се спи. Това е т. нар шина за бруксизъм. Иначе стискане със зъби не би трябвало да се е появило вследствие на лечението. Раничките може да са вследствие на стискането и да правят една хронична травма, което не е добре. Ако не мине от само себе си, ще се наложи да Ви прегледаме и да кажем какво трябва да се направи най-правилно. Надявам се да съм бил полезен. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 10:02 от Рaдост

# 417
Здравейте, вчера 5 годишно дете си удари зъбите отпред и те хлътнаха навътре. Отидохме на зъболекар и тя ги върна в правилната форма. Каза 2 седмици да е само на течна храна. Дали има шанс венците да заздравеят и зъбките да паднат когато им е времето? Също така отдолу видях, че едно зъбче се е разклатило от удара, но няма кръв, само малко зачервено. Дали това зъбче ще се стабилизира само?

# 418
До Little heart, добър ден. Без да сме видели какво се случва в устата, много трудно е да кажем каквото и да е. По принцип реакцията е адекватна, така се прави. Нека се изчака 15-20 дни и пак да се прегледа детето. Щом е на 5 г., тези зъби щом са горни предни, те се сменят на 5,5 – 6-годишна възраст. Поради това не би следвало да има проблем дори и малко по-рано да паднат. Хубаво е да се направи една снимка, за да се видят къде точно се намират зародишите на постоянните зъби. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:58 от Рaдост

# 419
Ето това е снимка веднага след инцидента. Дали може да я погледнете?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт