Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

• 27 494
  • 480
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, д-р Маринов.
След посещение при ЛЧХ по повод мъдреците ми разбрах за проблем, за който изобщо не съм подозирала.
Каза ми, че имам гранулом на зъб правен преди много години. Нямам болка, изобщо не съм подозирала за проблема. Нормално ли е да няма болка при гранулом?
Въпросния зъб е с корона, умъртвени корени. Трябва ли да се махне, за да започне релечение ва зъба?
Болезнено ли е лечението, зная, че е дълго, това не ми е проблем, търпелива съм.
Имам дентофобия и искам да съм запозната с това какво ми предстои.
Благодаря.

# 421
До Little heart - добър ден. Разгледах снимката, няма никакви проблеми, не се притеснявайте, всичко изглежда наред. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 10:06 от Рaдост

# 422
До Пролетно цвете, добър ден. Лечението е безболезнено. Коронката трябва да се премахне, за да може да се направи правилно лечение. Процесът е дълъг, защото трябва да се сменят лекарства. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 10:07 от Рaдост

# 423
Здравейте,имам следния казус.Преди месец ми вадиха мъдрец с киста около 1.5 сантиметра ,раната е на финала по зарастване няма болка там.Ходих на зъболекар за промивки няколко пъти и казва ,че всичко е наред и няма проблеми и било нормално.
Обаче продължават леки болки(нещо като дискомфорт и тежест,няма пулсиране или нещо такова в челюстта,и нещо като дърпане към ухото и врата) Не е нетърпимо,но е нещо като постоянно напрегнато.Страх ме е от инфекци, остеомеолит или алвеолит,но скрит.Възможно ли е да има нещо отвътре което не е наред ,дори и отвън всичко да изглежда добре.Нямам точно болка,няма пулсиране,гной или такива неща.Много съм притеснена ,но моят лекар не иска даже на снимка да ме изпрати.Може ли съвет как да действам.Благодаря ви.

# 424
До 01046050, добър ден. След като нямате подуване и силна болка, няма инфекция, не се притеснявайте. Щом колегите са казали, че са добре нещата, трябва да сте спокойна. Дискомфорт може да има, но той лека-полека ще отшуми, просто трябва време на тъканите да зараснат. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:02 от Рaдост

# 425
Здравейте, има ли начин за разширяване на много тясна долна челюст при 14-годишно момче? Има ли рискове и сериозни негативи при премахване на 4-тите зъби?

# 426
До ~Tony~,  добър ден. Разширяването става с помощта на апаратчета. За жалост, аз ортодонтия не работя и не мога да бъда максимално полезен. Нека се консултирате с ортодонт, той може да каже какво и как трябва да се направи. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 13:49 от Рaдост

# 427
Здравейте, нараних си венеца докато ядох силно препечен хляб. От два дни имам подутина с бяла точка в средата. Помислих че е гной, но май не е. Жабурех със сандрин, но засега няма промяна. С какво може да се излекува, добра идея ли е да намажа венеца с йод? Благодаря!

# 428
До Касия, добър ден. Най-вероятно имате механична травма. Нищо не може да се направи, просто се оставя да си зарасне самостоятелно. Не се маже с нищо и не се третира, за да не се предизвика химическо дразнене. За около 5 дни трябва да отшуми. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 13:50 от Рaдост

# 429
  • София
Здравейте, д-р Маринов,

Long shot: преди 10 г. ми умъртвиха 5 предни горни зъба - кореново лечение и после мост от цирконий. В периода от 2016 до 2024 г. имам 7 апикални остеотомии заради кисти над умъртвените зъби (болка, пулсиране, подуване, антибиотик, операция, антибиотик). Тогавашният ми дентален лекар и хирург не ме пратиха на 3D или консултация с друг специалист. Не предприеха и релечение на кореновите канали.

Горе-долу от това време поддържам леко завишени нива на СУЕ (50-60), тромбоцити (460-470), и CRP (5-10). Маркерите се влияят от някои антибиотици (напр. комбинацията Оспамокс и Арилин за лечение на Хеликобактер пилори, или Левофлокдацин - за цистит).

Посетила съм всички възможни специалисти. Според хематолозите имам възпаление някъде в организма. Тогавашните ми зъболекари отричаха връзка между кисти и завишените стойности на СУЕ, CRP и PLT.

Смених ги. Новите направиха релечение на кореновите канали, потвърдиха бактериална инфекция в тях. Единият зъб/корен беше изваден - около него имаше възпалена тъкан и киста (по думите на хирурга). На 3D се виждат и грануломи,, които се смаляват след лечението. Минаха 5 месеца от тези процедури. Почти нямам оплаквания, единствено на едно място, от време на време усещам болка като от травма.

За съжаление СУЕ и CRP още са завишени, на същите нива, PLT падат до около 400 единици, което е в референтните граници.

Питането ми е: възможно ли е, поради наличието на продължителна инфекция (над 7 години), без реално и адекватно лечение, въпреки старанието на сегашните дентални лекари при релечението на кореновите канали (които са доста дълбоки на предните зъби, установиха докторите), да е останала скрита, неактивна за момента инфекция, която да рефлектира върху кръвните маркери?

(ПС: пускала съм всякакви други тестове - генетични, имунологични, ревматологични, АГ... отрицателни са)

Благодаря за отделеното време и отговор.🙏

# 430
На ревматолог ходили ли сте? Завишени нива на црп и суе има при ревматологичните заболявания...

# 431
  • София
На ревматолог ходили ли сте? Завишени нива на црп и суе има при ревматологичните заболявания...

Да, на двама - 2019 и 2025. Всичко отрицателно, според ревматолозите нямам автоимунно / ревматологично заболяване.

# 432
Здравейте,
Малкото ми дете навърши 3 години през февруари и няма никакво разстояние между млечните зъби.
Въпреки това няма видим проблем, дъвче добре със затворена уста.

Кога трябва да се обърна към специалист? Още сега, за да започне ранна корекция, или да чакам да наближи 5 години, за да видим дали ще се развие челюстта без намеса?

# 433
До tini_tini, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Възможно е наличие на някаква инфекция, щом е завишено CRP-то, дали е от зъбен произход, е трудно да се каже. След проведеното лечение е нужно да минат няколко месеца и тогава да се пуснат нови изследвания. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 11:02 от Рaдост

# 434
  • София
До tini_tini, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Възможно е наличие на някаква инфекция, щом е завишено CRP-то, дали е от зъбен произход, е трудно да се каже. След проведеното лечение е нужно да минат няколко месеца и тогава да се пуснат нови изследвания. С уважение: д-р Маринов

Благодаря за отговора!

Да, периодично пускам изследвания. Надявам се някой ден да се установи къде е проблема. 🫤

Общи условия

Активация на акаунт