Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

• 25 268
  • 459
  •   1
Отговори
# 435
Д-р Маринов здравейте!
Аз искам да попитам следното.
Имам направена панорамна снимка от Декември месец.
Трябва да се махне горен десен мъдрец.
Според вас има ли опасност при ваденето на мъдреца .
Има ли вероятност да се засегне нещо при ваденето му.
Много благодаря.
Хубав ден!

# 436
Здравейте, Д-р Маринов! Мъжа ми има топче на лимфен възел на врата близо до ухото. Пуснахме ПКК, ДКК, Се, CRP и щитовидни хормони всичко с норма, ходихме на хирург не е мастно образование всички казват лимфен възел. Пратиха ни на зъболекар след панорамна снимка и болка при натиск махнахме горен кътник и пихме 5 дни антибиотик Азаск 500. Ако е от зъба за колко време ще спадне лимфния възел?

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 09:31 от vtvt

# 437
Здравейте д-р Маринов. Моля за мнение и съвет, защото съм много притеснена. От края 2021г.съм с брекети и сега в момента още съм с тях заради това, че мястото на изваден четвърти зъб още не е запълнено напълно. Както и да е е, това е друга тема. Вчера ми се наложи консултация с млада стоматоложка по повод на това, че имам болки в определени зъби, за което ме прати на рентген. Имам обаче и други зъбни проблеми отпреди известно време, а именно, че ми бяха изградили с пломба преден зъб, поради факта, че беше по-къс от другия и изтрит. Зъбът не ми е пилен по никакъв начин. Още при изпичането на пломбата тогава обаче , усетих остра болка във въпросния зъб, но не мислех, че ще е нещо сериозно и премълчах. В следващите няколко дни болката беше тъпа, сякаш зъба ми е бил набит, ударен ( травмиран ). После болката постепенно отшумя, но като споделих за това с ортдонта, той ме посъветва да посетя зъболекар за изследване на виталността на въпросния зъб. И днес тъй като бях на преглед за другите проблемни зъби, докторката ми предложи да ми направи изследване с ЕОД апарат. Не ми обясни нищо, и аз не попитах какво представлява изследването и трябва ли да правя нещо. По време на провеждането му, почувствах силна, остра болка в изследвания зъб, която продължи може би повече от минута преди докторката да прекрати изследването. Казах и, че ме е заболяло доста, но не съм индикирала,освен чрез лицеви гримаси, защото не знаех, че трябва и тя се учуди на това, че е имало болка. Резултата показа някакви стойности на апарата 200 ампера, ще приложа снимката. В момента зъба още ме боли и от това, което прочетох в Интернет, разбрах, че е трябвало подаването на ток към зъба да спре в момента, когато пациентът усети болка. При мен не се случи така, а напротив както обясних,  подаването на ток през апарата продължи след усещането ми за болка. Притеснява ме, освен достоверността на получения резултат и това дали е възможно зъба ( респ.пулпата ) да бъде увреден от пускането на толкова силен ток? Моля Ви от сърце за съвети и насоки, какво да предприема оттук нататък. Благодаря предварително!

П.П.: Моля да ме извините за дългият пост!

# 438
Здравейте, доктор Маринов. Имам бебче на три месеца, което е на адаптирано мляко. Забелязах бели точки на горния венец. Няма налепи по езика. Това гъбички ли са или нещо друго? Възможно ли е да го сърби? Няма оток и зачервяване, но много ожесточено пъха и дъвче неща в устата си.

# 439
Преди 15 години се наложи да се обличат  всичките ми зъби, поне така беше по думите на Ъзъболекарката  от малкото населено място, от което идвам. Сега в големия град ваши колеги се хващат за главата как така на толкова млад човек е предложено радикално изпиляване и поставяне на металокерамика.  След това започнаха да ме болят зъбите под короните. Поо време на студентството попаднах на зъболекар който с арсен ми умъртви няколко зъба...представяте ли си? Сега смятам да сменям с изцяло циркови корони, но според вас трябва ли да умъртвявам зъбите отдолу, защото в момента съм със срязани корони защото лекуваме каналите на някои зъби, които адски ме боляха.
Страх ме е да сложа корони и да се наложи пак да режа поради болки. Какво е вашето мнение.

# 440
До Танчето_30
Добър ден, извинявам се за късния отговор. При вадене на горен зъб може да се засегне синусът. На снимката се вижда, че има кост около зъба и не би трябвало да се засегне, но 100% не може да се каже. Всяко вадене е различно.
С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:11 от Рaдост

# 441
До vtvt
Добър ден. Най-добре е да се консултирате с колегите, които са вадили зъба. По принцип лимфният възел може да спадне за няколко дни, но може и месеци да персистира.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:12 от Рaдост

# 442
До Биляна Колева 660916
Добър ден. Нужно е да се повтори изследването, за да се види дали зъбът е жив. Ако наистина и второто изследване покаже такава стойност, значи зъбът е за лечение.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:12 от Рaдост

# 443
До Kactus
Добър ден. Не, няма гъбички ,това си е просто нормален рисунък на венеца.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:13 от Рaдост

# 444
До The Queen1
Добър ден. Трябва да се види какво е състоянието на зъбите под коронките и ако има показания, тогава се пристъпва към девитализация.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:13 от Рaдост

# 445
До Танчето_30 Добър ден извинявам се за късният отговор. При вадене на горен зъб може да се засегне синусът. На снимката се жижда че има  кост около зъбът и не би трябвало да се засегне но 100% не може да се каже. Всяко вадене е различно. С уважение д-р Маринов.
Здравейте д-р Маринов.
А може ли след нова година живи и здрави да се направи снимка на мъдреца да се види състоянието му и евентуално да го махнете вие.
Хубав ден!

# 446
До The Queen1 добър ден. Трябва да се види какво е състоянието на зъбите под коронките и ако има показания тогава се пристъпва към девитализация. С уважение д-р Маринов.
А в масовата практика кое преобладава -умъртвяване или не.

# 447
До Танчето_30, добър ден. Няма проблем, ще оправим нещата, само трябва да се обадите по-рано.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:13 от Рaдост

# 448
До The Queen1: за жалост, по-често зъбите се умъртвяват Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:13 от Рaдост

# 449
Здравейте,
Според вас това петно на дете на 3г какво е ?
Кариес , оцветяване или нещо друго

[/url]

Общи условия

Активация на акаунт