Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

• 25 264
  • 459
  •   1
Отговори
# 450
До Kactus
Добър ден. Не, няма гъбички ,това си е просто нормален рисунък на венеца.
С уважение: д-р Маринов
Благодаря Ви, както казахте, не са гъбички 😊 Оказаха се Перли на Епщайн, обикновени безобидни кистички 🤗

# 451
До Koledna elha, добър ден. Извинявам се за късния отговор. От снимката не е много ясно, но това прилича на начален кариес или ерозия на емайла или е просто преоцветяване. От снимка не може да се каже с точност, трябва да се види каква е ситуацията в устата.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:55 от Рaдост

# 452
До Kactus, добър ден. Да, да, така се наричат, но не са кисти, а са си нормални структури на венеца. Нормална анатомия. Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:56 от Рaдост

# 453
До Kactus добър ден. Да да така се наричат но не са кисти а са си нормални структури на венеца. Нормална анатомия:) с уважение д-р Маринов.
Много Ви благодаря! Надявам се скоро да изчезнат. Simple Smile

# 454
Здравейте д-р Маринов, имам незарастваща рана след изваден горен шести зъб. Ходих няколко пъти при хирурга  след това , пия и антибиотик вече четвърти ден , но продължава да ме боли . Не знам това нормално ли е , притеснявам се че вече 7 дни няма никакъв ефект от лечението.

# 455
До rosarosi, добър ден. След вадене на зъб може самата раничка да не зараства до 10 дни. Ако има възпаление, наречено алвеолит, може да има болка и подуване и раната да не зараства по-дълго време. Най-добре е зъболекарят, който е извадил зъба, да Ви проследява.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 13:32 от Рaдост

# 456
Здравейте, доктор Маринов!

Имам следния казус. Зъб 46 беше с корона и в последствие след ОПГ се разбра, че е със счупен инструмент от 12 години. В крайна сметка костта му беше много стопена, короната падна и се наложи да се извади зъба.
Аз съм на 35г., сглупих може би като категорично отказах имплант от страх. Съгласих се за мост и ми бяха изпилени два живи зъба: 45 и 47. От тогава вече цял месец имам болки, като последната седмица се засилиха - при студено, при плакнене на устата, дори спонтанно както си стоя се появява една тъпа болка, която на моменти е силна. Започна да ме боли и през нощта. Днес посетих стоматолога: и 45 и 47 реагираха много силно на въздух и вода, на почукване нито един не реагира.
Аз искам да се направи кореново лечение и на двата зъба, защото аз дори от 1 месец трошичка хляб не съм яла с този мост….. Какво е вашето мнение?

Благодаря Ви!

# 457
Здравейте, имам зъбни мостове, които според няколко зъболекаря са наред, след ортодонтско лечение ми предложиха да се пълнят за да може да се възстанови контакта на зъбите? Според Вас това надеждно решение ли е и колко може да изкара във времето това попълване?

# 458
До toni1189, добър ден, извинявам се за късния отговор. Ако двата зъба са изпилени и са живи, болка наистина може да има и да е доста неприятно. По принцип зъбите се умъртвяват. преди да се слагат мостове или коронки. Добре е, ако имате поне една снимка, за да се види как са зъбите и как са им каналите. Ако мостът вече е сложен, ситуацията става по-сложна. Иначе в съвременната стоматология всичко може да се направи, но за мост се жертват 2 здрави зъба, а при имплант това не съществува. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:16 от Рaдост

# 459
До siniolyato, добър ден, извинявам се за късния отговор. Не мога да разбера какво точно са искали да направят колегите. Не знам как ще "запълнят мост". Може би това, което смятат да направят, е да сложат някаква пломба между зъба и моста, но може само да гадая. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:17 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт