Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

• 28 736
  • 486
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, доктор Маринов, тази година на два пъти ми се случи да имам проблем с челюстта усещане за хрущене,щракане докато се храня. Беше ми трудно да продължа и изчаквах няколко часа...Сега само,когато отворя широко уста се чува за секунда без да имам болка или неприятно усещане. Препоръчаха ми да ползвам шина през нощта...Дали ефекта от нея не е само временен, трябва ли да направя все пак някаква снимка на челюстта и консултация със специалист, възможно ли проблемът да се дължи на силен стрес

# 466
До Tomella, извинявам се за късния отговор. Да, нужно е да се направи една снимка на ТМС /темпоро мандибуларна става/, за да може да се види дали нямате някаква сублуксация на челюстта. Това се случва доста често, но трябва да се знае. Може да се дължи на куп фактури. В по-голямата част от случаите си минава от само себе си, но може да се наложи и физиотерапия. Надявам се да съм бил полезен.
С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:24 от Рaдост

# 467
Благодаря ви за отговора!

# 468
  • София
Добър ден, д-р Маринов,
Кога е редно да се направи почистване на плака на малко дете. При последния преглед, стоматологът каза, че има много натрупана плака и трябва в най-скоро време да бъде отстранена.
Ако се започне в ранна детска възраст, това не е ли предпоставка за по-често образеване за в бъдеще на същата?

# 469
До toni1189, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Щом детето изпитва такъв страх, нищо друго не може да се направи освен садация. За жалост, процедурата се прави само на няколко места и има рискове, но това трябва да си го кажат колегите, които работят така. Не мога да бъда полезен, тъй като в нашата клиника не предлагаме процедури под обща упойка. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 10:57 от Рaдост

# 470
До erna, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Плака може да се чисти по всяко време. След почистването детето трябва да бъде научено правилно да си мие зъбите, за да не се събира плака. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 10:58 от Рaдост

# 471
  • София
Благодаря, д-р Маринов.

# 472
Здравейте,

Касае се за пациент на 30г, зъбът е 6-ти горе-умъртвен преди 10г, без оплаквания досега. Имах КОВИД, с температура, запушен нос и много силна кашлица. Един от дните кашлях почти постоянно и докато кашлях усетих нещо като напрежение/ сърбеж в този зъб. Усетих го на няколко пъти, откакто оздравях не съм го усещал повече.

Направих снимка по препоръка на мой близък, предстои ми скоро преглед, но искам съвет. Има ли нещо нередно което се наблюдава

# 473
Здравейте, доктор Маринов,

От известно време имам проблем с венеца на мъдреца долу в ляво. Храната се мушка между двата последни зъба и отстрани на мъдреца, сякаш зъба потъва във венеца заедно с храна. Мия зъбите 2 на ден, ползвам конец, който обира част от храна, но тази отстрани трудно се вади. Ползвам и кислородна вода 1 :2 с обикновена вода за промивка. Моля за съвет какво друго мога да направя, за да предотвратя храната да се задържа в този джоб на венеца?
Благодаря ви предварително за отговора.

# 474
До Hroksi, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Зъбът е с немного добре запълнени коренови канали. Те са затворени 1/3 от това, което трябва да бъде. От тази снимка не е ясно дали има патология. Чувствителността може да се дължи на самото заболяване от ковид, ако се е подула лигавицата на синуса. Надявам се да съм бил полезен. С уважение: д-р Маринов

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 10:59 от Рaдост

# 475
До Smile_to_live, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Трябва да се види къде точно се формира този джоб. Ако е към мъдреца, то решението е да се извади самият мъдрец, за да не задържа храна и да не прави възпаление. Надявам се да съм бил полезен.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:01 от Рaдост

# 476
  • Варна
Здравейте, чистили са ми зъбен камък и преди,но сега след почистване преди 5 дни все още имам болки и кървене от венеца. Според зъболекаря е нормално,защото съм с пародонтоза, изписан ми е интибиотик,но болката е силна и ми е невъзможно да дъвча дори и банан. По принцип съм с лоши зъби и досега се е налагало да се чисти зъбния камък с повече от 1 посещение,а преди 5 дни го изчисти наведнъж.

# 477
  • София
До tini_tini, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Възможно е наличие на някаква инфекция, щом е завишено CRP-то, дали е от зъбен произход, е трудно да се каже. След проведеното лечение е нужно да минат няколко месеца и тогава да се пуснат нови изследвания. С уважение: д-р Маринов

Здравейте отново, д-р Маринов,

Преди време се консултирах тук с Вас за потенциална остатъчна/скрита инфекция от дентален произход (вижте коментар #35).

Потвърди се - ЯМР и Компютърна томография в Германия - хронично възпаление на горна и долна челюст поради нелекувана бактериална инфекция в коренови канали (хроничен остеомиелит). В Германия имат вече някаква идея какво лечение да предложат.

Една година след кореновото лечение тук, маркерите за възпаление продължават да са завишени.

Сега питането ми е:

1. Можете ли да препоръчате лицево-челюстен хирург в София, с който мога да се консултирам за начина, по който се лекува това възпаление? Не да ми предлага лечение, а да ми обясни в какво се състои то.

2. Според Вас, какво да очаквам от лечението: стъпки, процедури, продължителност, рискове и пр.?

3. Ако Вие или Ваш близък има същия проблем - къде бихте се лекували - тук (при кого), или в Германия?

Предварително Ви благодаря!

# 478
До katerinaatan, добър ден. Извинявам се за късния отговор. Не знаем как е протекло почистването и каква е степента на развитие на пародонтозата. По принцип е възможно 1-2 дни след почистване да има болка и чувствителност, но трябва да отшуми. Най-добре е колегата, който е правил съответната процедура, да си Ви види отново.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:37 от Рaдост

# 479
  • Варна
Той ме е виждал и каза,че е нормално,но за мен не е. Ще посетя друг специалист.

Общи условия

Активация на акаунт