Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Може ли стресът да бъде полезен?

 • 1 096
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 76
Всички ние изпитваме стрес в даден момент. Независимо дали става въпрос за ежедневния, хроничен стрес, или случайни препятствия по пътя, той може да се промъкне в живота ни по всяко време.

Това, което може би не знаем за стреса е, че невинаги е нещо лошо. Всъщност можем да изпитаме положителен стрес (еustress) също толкова често, колкото и отрицателен. Терминът е въведен от ендокринолога Ханс Селие и се състои от гръцката представка eu- (означаващ „добър“) и stress и буквално означава „добър стрес“. Понятието еустрес има две значения: „стрес, предизвикан от положителни емоции“ и „слаб по сила стрес, който мобилизира организма“.

Когато говорим за стреса в рамките на теорията на Селие, имаме предвид реакцията на организма на въздействието на околната среда. За да оцелее, човек е длъжен да реагира на измененията в тази среда и да си изработи определен механизъм (съвкупност от реакции), с чиято помощ да се приспособи към новите условия. Това е един мощен тласък към развитие, който включва разширяване на адаптационните механизми, изработване на нови реакции, придобиване на нов, полезен опит. Или просто казано, еустрес е позитивна реакция на дадена стресова ситуация.

Ако идеята за положителния стрес е нова за вас, не сте сами. Повечето от нас отъждествяват всеки стрес с негативни преживявания. За да управлявате нивата на стрес, важно е да разпознаете разликите между добрия и другите видове стрес. Това невинаги е лесно, защото понякога си приличат.

Положителният стрес (еустрес) е благоприятно, по-често кратковременно въздействие върху човешкия организъм. Хормоните на стреса (кортизол, адреналин, норадреналин) активизират работата на сърцето, главния мозък, имунитета и поддържат човек в прекрасна форма.

Отрицателният стрес (дистрес) има отрицателно въздействие, предимно върху нервната система на човека, което води до разстройство на останалите системи в организма.

От своя страна, дистресът бива:
•   Остър (ситуационен) – защитна реакция на организма на неочаквано произшествие.
•   Хроничен – продължително (над 3 месеца) въздействие на стресови фактори върху организма на човека, предизвикани от продължителни физически и психични натоварвания, тежки заболявания, загуба на близки хора, сложни отношения в семейството или на работа.

За да може стресът да остане на положително ниво, трябва да бъдат спазени четири условия:
1.   Вашето отношение към събитието трябва да носи положителна окраска.
2.   Наличието у вас на положителен опит и добри прогнози за бъдещето.
3.   Поддръжката на социума (одобрение на вашите действия от страна на околните).
4.   Наличие на достатъчно вътрешни и външни ресурси за преодоляване на стреса.

Ако тези условия са спазени, приемете нашите поздравления – вие имате всички шансове да преодолеете успешно стресовата ситуация, да придобиете нови навици и като бонус – нов, положителен опит!

Ако не ви е провървяло обаче, то вие уверено се отправяте към „лошия“ стрес (дистрес). Когато говорим за стрес в широкия смисъл на думата, обикновено имаме предвид именно дистреса. Сред факторите, които водят към него, най-значимите са:
•   чувство за безпомощност,
•   липса на нужната информация,
•   негативни прогнози за ситуацията,
•   прекалена сила на стреса, превишаваща психическите и физическите възможности на организма.

Разбирането за същността на положителния стрес може да ви помогне по-лесно да управлявате и другите видове стрес. Например изследванията показват, че когато дадено събитие се възприема като „заплаха“, хората реагират на него по различен начин, отколкото ако се разглежда като „предизвикателство“.

Заплахите са склонни да предизвикват по-голяма реакция на стрес и да създават по-високи нива на тревожност, докато предизвикателствата могат да бъдат вълнуващи и дори приятни за преодоляване. Заплахите са страшни, докато предизвикателствата са възможности да се докажете и да научите колко много можете да постигнете, когато наистина се опитвате.

Това разбиране може да ви помогне да оцените много от стресовите фактори в живота си като предизвикателства, а не като заплахи. Има редица стратегии, които могат да ви помогнат да постигнете това:
•   Използвайте положително самовнушение. Това може да стане, като промените начина, по който говорите със себе си за тези фактори. Постарайте се да се убедите, че това са предизвикателства, с които можете да се справите.

•   Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате. Също така е полезно да се съсредоточите върху ресурсите, които имате за справяне с тези предизвикателства. Фокусирането върху това, което можете да контролирате, а не върху това, което може да се обърка, може да ви помогне да се почувствате по-позитивни по отношение на предизвикателствата, пред които сте изправени.

•   Коригирайте своето мислене. Когато работите върху промяната на мисленето си и подхождате към стреса като към предизвикателство, когато е възможно, можете да управлявате тези предизвикателства с по-голяма устойчивост.

Психологът д-р Кара Фасоне казва, че за да превърнете дистреса в еустрес, е достатъчно да предизвикате себе си, без да изразходвате всичките си ресурси. Този вид стрес ви дава възможност да се развивате в три области:
•   Емоционално –  еустресът може да доведе до положителни чувства на задоволство, вдъхновение, мотивация и развитие.
•   Психологически – еустресът ни помага да изградим нашата самоефективност, автономия и устойчивост.
•   Физически – еустресът ни помага да моделираме тялото си (например чрез завършване на предизвикателна тренировка).

Можете да намерите примери за еустрес във всички области на живота си – от работата и междуличностните отношения до домашните и семейните отношения, а възможности за изживяване на положителен стрес са изобилни. Фасоне споделя някои признаци, по които може да се убедите, че добрият стрес съществува в живота ви:
•   Еустрес на работа
Пример за това е поемането на нов проект, който ви насърчава да използвате своите силни страни (което може да бъде невероятно ентусиазиращо) и изисква от вас да усъвършенствате съществуващите умения или да получите нови.
Проектите, свързани с работата, ще стимулират добрия стрес, само ако са предизвикателни, но реалистични. Ако сроковете са нереално кратки, а вие жонглирате с множество проекти (нереалистично натоварване) или работите в токсична екипна среда, е по-вероятно да изпитате дистрес и негативните последици, които идват с него.

•   Еустрес в личностното развитие
Поставянето на предизвикателни цели около вашите интереси или хобита е друг пример за положителен стрес. Като хора имаме вродена способност да учим. Научаването на нови неща може да бъде предизвикателство. А нарастващият опит в дадена област не се случва по права линия. Обикновено в процеса на обучение има етапи на трудности или неудачи. Но вие се учите от своите грешки. Когато започнете да виждате малките успехи и продължавате да изграждате самоефективността си, вие се мотивирате да продължите да учите и да се усъвършенствате.

•   Еустрес при пътуванията
Пътуването по своята същност е стресиращо, особено когато изследвате далечно място с различен език и обичаи. В същото време се потапяте в новото и интересно място, запознавате се с различни храни, на които да се насладите, нови места, които да видите, и цяла непозната култура, която да изживеете.
Въпреки че е стресиращо, пътуването е отварящо очите изживяване и се приема от повечето хора напълно положително.

•   Еустрес в спорта
Добрият стрес във физически аспект се илюстрира чрез предизвикателства за тялото или повишаване на силата, издръжливостта и мускулната маса. Във фитнес залата или в парка понякога може така да се отдадете на тренировката си, че да не осъзнаете колко изтощително е това за тялото ви. То на практика е подложено на силен стрес, но крайният резултат е напълно положителен.

Какви са начините да включите повече положителен стрес в живота си? Ето някои идеи, с които да започнете:
•   Научете нещо ново всеки ден, независимо дали е голямо, или малко.
•   Изтласкайте се извън зоната си на комфорт по време на работа. Това може да означава поемане на нова отговорност или развитие на ново умение.
•   Упражнения, упражнения, упражнения!
•   Научете как да поставяте цели (лични и професионални), които са предизвикателни и реалистични.

Извод: Стресът, независимо дали е положителен, или отрицателен, е нормална част от живота. Може да нямаме контрол върху част от негативния стрес, който изпитваме, но можем да търсим начини да включим повече от добрия стрес в ежедневието си. Защото, както твърди клиничният психиатър д-р Майкъл Дженовезе, „Еустрес ни помага да останем мотивирани, да работим за постигане на целите си и да се чувстваме добре“.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 16:08 от Рaдост

# 1
 • Мнения: 11 923
Всъщност, абсолютно всеки стрес може да бъде трансформиран чрез осъзнаване и променяне на мисловния модел. Simple Smile

# 2
 • Мнения: 75
Не точно. Има си физиологични процеси, които не може да контролирате. Така че прекомерните нива увреждат и тялото, и психиката в дългосрочен план.

# 3
 • Мнения: 11 923
Именно защото прекомерните нива увреждат или разболяват в дългосрочен план, е напълно възможно осъзнато да се репрограмираш.

# 4
 • Мнения: 75
Ако имате опит с репрограмирането, ще се радвам да споделите. Аз виждам около себе си как хората, въпреки усилията стресът да ги скапва. Дори и външно.

# 5
 • Мнения: 11 923
Има достатъчно инфо и книги по въпроса. (Препоръчвам всичко на Джо Диспенза напр)
Личен опит имам, и много познати с изумителни превъплъщения също имам -  всичките взели за себе си съзнателен избор за вътрешна промяна.

# 6
 • Мнения: X
Чак полезен не, но в някои моменти е необходим, ако човек живее без никакъв стрес, мисля че е възможно да се остави по течението и да няма никакво развитие. Стресът колкото и да е неприятен, би могъл да мотивира някой да прави нещо. В момента, в живота ми има стрес и съм се захванал с някои неща, които биха ми помогнали да подредя живота си.

# 7
 • Мнения: 596
Е, ако детето на някой е тежко болно, не зная как може да се трансформираш.  Примерно да го боли нещо и ти да се трансформираш. Не става.

# 8
 • Мнения: 4 322
Само мъртвите не чувстват (ди)стрес...Yum

# 9
 • Мнения: 18 145
Стресът е полезен, доколкото ще те стимулира да реагираш на неприятна или заплашваща ситуация. Ясно е, че ако си в горящ самолет, който ще се разбие след 5 минути или си на къмпинг и имаш нужда от спешна помощ, а най-близкия лекар е на 2 часа път, всичкият стрес на света няма да ти помогне.

# 10
 • Мнения: 197
Стреса може да бъде и тези два вида:
1. Този, който мобилизира, нормалния
2. Този, при който вече се е стигнало до разстройване на вегетативната нервна система: при него кръвното налягане пада, пулса също може да падне, метаболизъм, телесна температура, всичко... Предполагам малко хора са стигали до такъв (и на никого не го пожелавам).

# 11
# 12
 • Мнения: 1 548
Моментният стрес, при дадена ситуация, може и да бъде полезен.
Не и другият, постоянен, свързан с неприятни емоции, който те разяжда и който трае твърде  дълго.
Това е съсипващо за здравето, ментално и физически.

Общи условия

Активация на акаунт