Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 78

• 40 426
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Аз не мога да виждам снимките (само вечер), но на индъстриал знам какво не бих сложила - бяло и ефирно. Който харесва индъстриал и по-наситени цветове, не е фен на бялото.  "Омекотяване" може да се направи с други цветове - розово (пепел от рози), колкото и да звучи странно, видях тази комбинация и ме грабна, т.нар. горчица, маслено зелено, изумрудено зелено, керемидено кафяво, нейви или индигово синьо и т.н. Т.е. топли, но наситени цветове. Бялото за мен е липса на цвят, със сигурност не е топъл цвят. Това е мнението ми просто.

# 571
Аз не мога да виждам снимките (само вечер), но на индъстриал знам какво не бих сложила - бяло и ефирно. Който харесва индъстриал и по-наситени цветове, не е фен на бялото.  "Омекотяване" може да се направи с други цветове - розово (пепел от рози), колкото и да звучи странно, видях тази комбинация и ме грабна, т.нар. горчица, маслено зелено, изумрудено зелено, керемидено кафяво, нейви или индигово синьо и т.н. Т.е. топли, но наситени цветове. Бялото за мен е липса на цвят, със сигурност не е топъл цвят. Това е мнението ми просто.

Съгласна съм, бяло няма да е. И баните са ни индустриални и там няма нищо бяло. Може би горчицата ще е готино за пердета, виждала съм в индустриални стилове, или пък дивана вместо да е сив да е горчица, знам ли. Тъпо само, че си харесахме vimle от ИКЕА, а има много хубаво сиво.

# 572
Последните 10 години живях на три континента в три различни държави и понасъбрах опит от различни цветови и интериорни решения и разпределения. Минах си с жилищата в БГ през периодите на акцентни стени, метро плочки, скандинавско сиво, ламперии тип дървени летви и т.н. Сега търся спокойствие, непреходност и лесна подръжка. Демек любител на скучното, стерилно и студено бяло. Е, в комбинация с естствени материали като дърво, кожа, лен, както и акценти от черно и месинг. Макар че бялото може и да е топло… 😉 Всеки има различен вкус, а жилищата си ги правим за нас самите, не за гостите!

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 13:16 от Смърфиетка

# 573
Значи казваш, кофти седи бялото. Ще изчакам до довечера де Simple Smile Никъде не казвам "да се стопли" с бяло. Макар че бялото може да е топло, може и да е студено, нали не говорим за цвят на бинт, сепак.

Скрит текст:

Принципно при индъстриал не се предполага текстил по прозорците, ама то за тая цел е важна локацията. Ако съседите ти са на три метра, трудно ще минеш без.  Инак са възможни много варианти. Дървени/бамбукови щори или винилови перфорирани, сиви да речем, щори, сиви завеси, черен блекаут, ама нали трябва да ги съобразиш с останалото в помещението? Тя казва черна стена, тъмен под, доста черни детайли - первази, и какво още,

махни, драма отвсякъде е Joy

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 13:33 от Lois

# 574
Фен съм на тавана на Lois, много смело решение, ама си мисля, че за това помещението трябва да е супер високо и то може би е такова.

# 575
Мисля, че го измислих, дивана ще си е сив, но ще сложа възглавнички в горчица + пердета в същия цвят и така или иначе мислех за кресло и то може да е такова. Тоест цветовата гама ще е нещо като това :

# 576
  • В заешката дупка
Аз малко бавно се движа по темата, да прощавате, и ще коментирам нещо по-назад…

Abra_Bacon, (не)благородно завиждам за голямата кухня. Готвенето на мен хич не ми е страст, но обожавам големи кухни. Повечето е казано, но ето и моите 5 цента.

Две тъмни стени с високи шкафове на мен ми е идва малко в повече. Може би защото аз обичам колкото може повече простор и светлина. Така ми изглежда схлупено (нищо че пространството е голямо), особено с шкафовете зад острова, които заемат средната част от стената и стоят някак незавършено. Аз виждам на тази стена по-скоро само  долен ред шкафове и заемащи по дължина по-голямо пространство и стигащи може би чак до края на стената откъм трапезарията. (Евентуално да завърши в самия края до трапезарията с 2 висока шкафа). На стената могат да се сложат лампи - хем да не е празна, хем да осветява плота, евентуално  и дълъг единичен рафт над шкафовете.

На стената странично шкафовете да са си високи и да заемат цялата стена догоре - без  рафтове или остъкления, т.е. всичко затворено и заемащо цялата стена. Едни и същ тъмен цвят за шкафовете и на двете стени. Мивката да се обърне и миещият да гледа прозореца или да се премести изцяло на дългата стена зад острова (евентуално печката да се премести вместо мивката), а хладилника да се премести на другия край на неговата си стена, т.е. да не е до прозореца, а да е по-близо до плота и другата стена. Без килим мисля, че ще е добре под трапезарията. Всеки случай този нещо не ми допада.

За илюстрация на някои от идеите:
Скрит текст:

(Последната я давам за да илюстрирам идея за рафт и лампи на стената. Иначе на минималистичната ми душа и идва прекалено джунджуриите по рафта и плота, нищо че и моите рафтове в кухнята са запълнени с джунджурии. 😂

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 17:30 от ЧеКа

# 577
От всичкото бяло, което съм видяла, а то се показват 99,99% бели интериори, нито едно не ми изглежда топло, въпрос на лично възприятие. Последно преди 2 седмици бях в бяло-черен ваканционен апартамент (черен кожен диван, черен ТВ шкаф, черен постер на стената, останалото всичко бяло, черни блекаут завеси), определено не е за мен. Само постерът ме хвана - жена в черно (на бял фон, естествено), но с разперени пръсти пред очите като маска-пеперуда, в златисто.
Та така - Смърфиетка е права
Всеки има различен вкус, а жилищата си ги правим за нас самите, не за гостите!
Та нека не убеждаваме хората като мен, които не харесват и не се чувстват добре в бял интериор, че другите интериорни варианти не стават/грозни са/демоде са/няма смисъл/не са за това малко жилище и т.н. мотиви и че ако махнем всичко различнаващо се от стила сканди  и сложим бяло, ще стане модерно/ефирно/леко/въздушно/"изчистено"/непреходно/класическо и т.н. Стига се до там, в друга тема, интериорен дизайнер да възкликва: Коя жена не си мечтае за бяла тосканска кухня?!! Ама моля ви се, незапознатите със стиловете и дизайна потребители (каквито са повечето потребителки, които имат желание да си направят нова кухня) ще решат, че тосканските кухни са бели. Ами не са бели - ето какво казва на бърз преглед Гугъл
Скрит текст:
Tuscan kitchen colors combine natural elements with warm colors. Warm colors are appetizing so they work well in kitchens. Base the room around natural wood ... Tuscan kitchens typically use warm colors reminiscent of the colors found naturally in Tuscany, such as orange, ochre or terracotta. Cabinetry – matte, rustic finishes are typically preferred in Tuscan kitchens to give that worn-out/well-used look, and can either be painted or kept in their natural color.

Сега търся спокойствие, непреходност и лесна подръжка. Демек любител на скучното, стерилно и студено бяло. Е, в комбинация с естствени материали като дърво, кожа, лен, както и акценти от черно и месинг. Макар че бялото може и да е топло… 😉

Е, въпросната комбинация на естествени материали я има в индустриалния стил също, просто не е на бял фон.

Да, типично индустриалният стил е с много прозорци без пердета/щори, но ако трябва да сложа, ще сложа нещо в цвят, при това да стои "тежко", да падат тежко едни хубави плътни завеси в наситен цвят, вече дадох няколко варианта, бих добавила и тъмно винено, според вкуса на живеещия. В един криминален сериал, който гледам, жилищeто е точно в индустриален стил - има много дърво, тъмносини и тъмнозелени плочки в кухнята, винкели, тъмносиня стена, цяла стена в дъски (ламперия, акцентна) и бам - пердета в цвят сьомга, ярко цикламено (не цяла стена, май нещо по леглото в спалнята) - за мен беше страхотна комбинация, при това изненадваща.

Една съфорумка питаше преди време за интериор в стил шаби-шик или бохо, нещо подобно, искаше да слага декоративни греди на тавана. Не е само бяло сканди (с цветни "аксесоари") стилът, който всички трябва да харесват. И не, ако не харесваш сканди стил в бяло, не означава, че харесваш стил "цигански барон".

# 578
Lois, имаме едни същи килими, само че нашия е в червената гама. Чудех се какво да го правя, защото ми идва силен като цвят, но при теб е много, много сполучлива комбинацията.

# 579
мандаринке, на същото мнение съм.
Рядко вече
смятам нещо класическо за демоде, повече бих коментирала ако е използвано в дисонанс на останалото обзавеждане.
В тази връзка да кажа, че ще правя стаята на сина ми в индъстриал стил, ще сложа тухлички, тъмни стени, светла дървесна ламперия и мебели в сивата гама, плюс винкел.
По негово желание Simple Smile ( !на 12 е)

# 580
Всъщност, основните проблеми при опитите да се пресъздаде индустриален стил в стандартен апартамент са:
1. Архитектурните дадености, които не подлежат на промяна (междуетажна височина , размери на прозорци, липсата на горно естествено  осветление, вид на съществуваща дограма , липсата на красиви конструктивни елементи, които да останат  видими  т.н.)

2. Използването на имитационни материали, на които в повечето случаи, много, ама много им личи, че са имитационни. Няма начин да се имитира качествено видим бетон, тухлени зидове, тавани с видими греди и т.н.  с тапети, PVC плоскости и елементи от стиропор.
На мен не би ми допаднало да обитавам подобно бутафорно пространство, въпреки че харесвам стила.
Ако някога се сдобия със стара промишлена постройка, вече попаднала в жилищен район, с удоволствие ще я обзаведа в индустриален стил Simple Smile.
Разбира се наличието на отделни елементи от стила в стандартно жилище са напълно допустими. Ако някоя стена от  хола ви е добре изпълнена стоманобетонова шайба, нищо не пречи да си я оставите без мазилка. Ел. инсталация, изпълнена частично външно в тръби също изглежда красиво, но за целта си трябва работен  проект с разгъвки по стени и тавани, иначе кой знае накъде ще кривят тръбите...
Общо взето всичко може, стига да не искаш да вкараш всички елементи от стила на 15-30 м2.

# 581
Абсолютно съм съгласна с pep_si. Става такава бутафория в апартаментче с височина 2.60... пълен хаос...
Моето отношение е такова към по-изразените стилове, които някой се опитва да ги набута в апартамент. Ами не става, няма как да вкараш Тоскана с апартмент в Казънлък или в Люлин, че даже и в центъра на София.

# 582
Не всичко с тухли и черни мебели е индустриален стил, нито пък е задължително да се гради един стил в помещението, важна е цялата визия, не теорията около нея. Но за малко ниско помещение много лесно се стига от "стил индустриален" до "стил гараж" 😉Бялото между другото също върви в множество отенъци, от които не всичко е искрящо студено бяло и някои наистина носят топлина на живо, на снимките вече кое как дошло. Общо взето човек може доста да си донагласи нещата, стига да знае какво харесва и откъде да си го купи, защото почнат ли се компромиси и заменки стилът много бързо дръпва надолу към кича.

# 583
ЧеКа, благодаря за включването, отново много полезно. Някои от съветите вече ги впрегнах в действие и сега чакам обновен проект. И ще го споделя тук.
 Ние сме ограничени откъм свобода на елементите, тъй като това е модулна кухня и производителя си има 5-6 модела.

Относно индустриалния стил, напълно подкрепям, че на 260 таван по-скоро е риск да стане бутафорно. Същото смятам и за тези тухлички.
Ако търсите силен акцент в стената, можете да видите и вариант тапет, тъй като лесно се коригира/сменя, когато омръзне. Има много висок клас тапети, които обаче, са алтернатива за такива стена и ми се струва като бюджет ще се доближат.
Ето например тук, внасят ги и в България: https://www.wallanddeco.com
Вариант две на силен акцент, който не че е индустриален стил, но като усещане ми е близо е нещо такова като картина:

Скрит текст:

Аз малко бавно се движа по темата, да прощавате, и ще коментирам нещо по-назад…

Abra_Bacon, (не)благородно завиждам за голямата кухня. Готвенето на мен хич не ми е страст, но обожавам големи кухни. Повечето е казано, но ето и моите 5 цента.

Две тъмни стени с високи шкафове на мен ми е идва малко в повече. Може би защото аз обичам колкото може повече простор и светлина. Така ми изглежда схлупено (нищо че пространството е голямо), особено с шкафовете зад острова, които заемат средната част от стената и стоят някак незавършено. Аз виждам на тази стена по-скоро само  долен ред шкафове и заемащи по дължина по-голямо пространство и стигащи може би чак до края на стената откъм трапезарията. (Евентуално да завърши в самия края до трапезарията с 2 висока шкафа). На стената могат да се сложат лампи - хем да не е празна, хем да осветява плота, евентуално  и дълъг единичен рафт над шкафовете.

На стената странично шкафовете да са си високи и да заемат цялата стена догоре - без  рафтове или остъкления, т.е. всичко затворено и заемащо цялата стена. Едни и същ тъмен цвят за шкафовете и на двете стени. Мивката да се обърне и миещият да гледа прозореца или да се премести изцяло на дългата стена зад острова (евентуално печката да се премести вместо мивката), а хладилника да се премести на другия край на неговата си стена, т.е. да не е до прозореца, а да е по-близо до плота и другата стена. Без килим мисля, че ще е добре под трапезарията. Всеки случай този нещо не ми допада.

За илюстрация на някои от идеите:
Скрит текст:

(Последната я давам за да илюстрирам идея за рафт и лампи на стената. Иначе на минималистичната ми душа и идва прекалено джунджуриите по рафта и плота, нищо че и моите рафтове в кухнята са запълнени с джунджурии. 😂

# 584
Тапет на рихлични никъде не ми е харесал, където к да съм видяла.
И стена с тях стои хубаво, въпрело липса на височина, въпросът е да подхождат на останалото.
Ще намеря снимка на интериора, който имам предвид, стига да е качен в страницата на дизайнера.

Общи условия

Активация на акаунт