Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 38 111
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте. В момента  съм в 15 г.с - втора бременност. От 8 г.с съм на Акард 150 мг защото първата бременност развих прееклапсия в края. Имах отоци, и после кръвното 150/90. С детето е всичко наред.

Чудя се какви специални иследования мога да си направя в 15 г.с сега . Благодаря.

# 121
  • София
Можеш да пуснеш скрининг за прееклампсия, да изследваш периодично общ белтък и албумин, да следиш кръвното, както и да наблюдаваш за евентуални симптоми. По-подробна информация има на първа страница на темата.

# 122
Някой знае ли (или да е попадал на информация, статия) дали mthfr мутацията има общо с проблеми с кожата?

# 123
Здравейте момичета, моля ви за мнение относно резултатите ми в 23 г. с. На фракси 0.6 всяка сутрин и аспирин 100мг през вечер съм. Като сравнявам със стойностите по триместри от таблиците  май не са много добре. Ще се радвам някоя от вас, която е по-запозната да даде мнение. Благодаря предварително.

# 124
Здравейте, момичета. С нискорискови мутации съм (vegfa, tafi, хетерозигот pai), втора бременност, 8гс. Миналата бременност минах на терапия чак в 9м и до 40 ден след раждане. Фраксипарина много ми алергизира тогава и минах на клексан след около месец. Сега АГ ми предписа 0.4 фраксипарин от 6гс без кръвни изследвания, само на база тромбофилиите. За 2 седмици поставяне вече ме сърби корема, зачервява се всяко убождане и сърби с дни. Сега за търпенето мога да търпя. Нормално ли е толкова рано да се проявява алергия и рискова ли е за бременността? Какво да проследя като показатели? Кога се сменя на клексан и какъв е рискът и там да се развие нетърпимост. Още доста време ме чака и се чудя ако отсега е така, какво ще правя...

# 125
минавайте на клексан, няма смисъл от търпене, Клексан е с много по-добра поносимост, рядко са алергиите към него за разлика от Фракси, където май всеки въори рано или късно прави някаква алергична реакция, почваща от локален сърбеж и зачервяване, но с времето се влошава. Няма смисъл да търпите а и не в полезно за бременността да сте с алергия

# 126
Момичета как сте продължили с терапиите след раждането на бебе?
Аз съм на терапия с аспирин 100мг и натаспинХ, през цялата бременност. Днес се замислих след раждането, трябва ли дасе консултирам с хематолог? Вие продължихте ли същата терапия след раждането?

# 127
Марта, на мен ми изписаха Клексан или Фраксипарин. Буквално това пише в рецептата Grinning док каза "което намеря". Позачетох се тук, мацките казаха, че иглата на Фракси е тъпа и алергиите са повече. Даже не съм си и помисляла да го пробвам, въпреки ценовата разлика.

# 128
А от клексана получават ли се едни калцинирания(топчета) под кожата? На мен хематоложката ми каза, че е от актовното вещество. Сега съм в 12г.с. обаче областа с твърдо под кожата взе да става все повече, а едното топче изобщо не се разнася.

# 129
  • Sofia
Момичета как сте продължили с терапиите след раждането на бебе?
Аз съм на терапия с аспирин 100мг и натаспинХ, през цялата бременност. Днес се замислих след раждането, трябва ли дасе консултирам с хематолог? Вие продължихте ли същата терапия след раждането?
Моята терапия след раждането беше Клексан 0,4 (същата, на която бях от 35 г.с.) за 3 седмици след секциото. Но заради завишен д-димер я продължихме/подновихме за още месец. Но аз съм с високорискова мутация. Хематолог ми изписа терапията още през бременността.

Сега след като спра инжекциите, хематоложката ми каза да мина на Аспирин протект, но не беше сигурна дали е съвместим с кърменето. Каза да попитам педиатърката - и тя не знаеше 😟. Каза ми, че знае, че може само Парацетамол 😆.
Някоя от вас знае ли дали продължителният прием на Аспирин протект е съвместим с кърменето?

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 09:47 от Brin de muguet

# 130
Марта, на мен ми изписаха Клексан или Фраксипарин. Буквално това пише в рецептата Grinning док каза "което намеря". Позачетох се тук, мацките казаха, че иглата на Фракси е тъпа и алергиите са повече. Даже не съм си и помисляла да го пробвам, въпреки ценовата разлика.

И на мен това ми пише в рецептата. Laughing Поради същите причини се спрях на Клексана. Даже съм се запасила с 1 кутия вече, че имам задача да бия от първи ден на положителен тест.
Имам и препоръка след раждане да бия поне 40 дни, но аз съм с високорискови мутации.

# 131
Аз след 5 дни поставяне на Фраксипарин получих жестока уртикария (всъщност не знам дали уртикарията също е признак за непоносимост към Фраксипарин, т.к съм чела само за пъпчици около обождането), а аз имах по цялото тяло обрив. Поставям и Пролутекс.... та не знам от кое се получи. Док. ми каза, че не е от Пролутекс... 🤷‍♀️ В момента съм на Клексан, Пролутекс и Медрол (той ми беше изписан не заради уртикарията, но пък като го започнах обривът изчезна), който трябва да спра, а умирам от страх  от тази уртикария 😥

# 132
Здравейте! Аз съм с фактор 5 Лайден и живея в Англия. Първото двт направих в седми месец от бременността и започнах клексан. Всичко беше нормално,бебчето се роди живо и здраво, с леко занижено тегло. Втората бременност бях на клексан от самото начало и не съм имала проблеми. Слагах го шест седмици след раждането. И сега още две седмици по-късно направих пак двт, много по-сериозно от първия път. Надут лилав крак ,спешното,скан. Потвърди се съсирека и започнах лечението. Сега ми казаха,че като ми мине и спра да кърмя ще мина и на хапчета доживот(което си мисля,че трябваше да направят още след първия случай) Кракът ми е много подут. В покой не боли,но не мога да ходя от болката,изтръпва, тежи. Лежа с повдигнат на висока възглавница крак. Вярвам,че с инжекциите ще ми мине,но просто се чудя колко време ще отнеме. Изписани са за три месеца и в интернет прочетох,че пълното излекуване може да трае толкова. Но се чудех ,ако някой от вас е имал толкова силна болка и невъзможност за ходене ,колко време след започване на инжекциите се е усетило някакво подобрение? Първото ми двт явно беше по малък съсирек и почувствах облекчение почти веднага. Приемам и всякакви съвети. И положителни истории. Страх ме е и от нещо по-лошо. Ама нищо не мога да направя ,освен да си бия инжекциите.

# 133
ММ беше с такава ДВТ. Месец беше на легло и имаше трудности при ходене. На края на втория месец вече бяха по-нормални нещата. Нормално е при голям тромб. Неговият си остана неразграден в крака и е на хапчета Ксарелто оттогава.
Биете инжекциите и лежите поне месец. Важно е, за да се фиксира тромба, би трябвало да са ви го казали. Ставане само до тоалетна.

# 134
Според мен тази комбинация не е толкова нискорискова. Не е зле да направите консултация със специалист. Бих ви препоръчала др Минкова Токуда. Относно инжекциите без да се чудите минете на Клексан. Боли повече при поставяне, но няма алергии. Аз след трета инжекция Фраксипарин минах на Клексан. Алергията няма да навреди на плода, но вие ще се мъчите. Иначе според няколко лекари aptt и д димер са най - важни.
Здравейте, момичета. С нискорискови мутации съм (vegfa, tafi, хетерозигот pai), втора бременност, 8гс. Миналата бременност минах на терапия чак в 9м и до 40 ден след раждане. Фраксипарина много ми алергизира тогава и минах на клексан след около месец. Сега АГ ми предписа 0.4 фраксипарин от 6гс без кръвни изследвания, само на база тромбофилиите. За 2 седмици поставяне вече ме сърби корема, зачервява се всяко убождане и сърби с дни. Сега за търпенето мога да търпя. Нормално ли е толкова рано да се проявява алергия и рискова ли е за бременността? Какво да проследя като показатели? Кога се сменя на клексан и какъв е рискът и там да се развие нетърпимост. Още доста време ме чака и се чудя ако отсега е така, какво ще правя...

Общи условия

Активация на акаунт