Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 38 109
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря за отговорите, момичета. Вероятно ще си свърша взетото количество и после ще мина на клексан.  С д-р Минкова се бях консултирала предната бременност и много ми допадна, не знам дали не е рано все още за това. Питах АГ и тя никъде не ме прати за консултация. Точно от Минкова ми беше препоръката за 40 дни постпартална терапия поради риска от тромбози. Не знам колко са нискорискови, и за трите има риск от спонтанни аборти. Стискам палци да ме подмине с терапията, първата бременност беше успешна, но майка ми е имала спонтанен аборт като млада.

Новичок, за терапията с аспирин, чувала съм, че в 3 триместър трябва само по лекарска преценка, а в 9м не е допустимо, за да се затворят някакви кръвоносни съдове на плода или в сърцето. На мен затова в 9м ми спряха аспирина и минах на фраксипарин. Ако планираш да кърмиш, аспирина е несъвместим с кърменето, защото минава в кърмата, а деца мисля до 12г не трябва да приемат аспирин. Добре е да се консултираш за терапия преди и след раждането. Моите знания са от обща култура, дано не те подведа.

# 136
  • София
Брин, за проверка на лекарства за съвместимост с кърмене можеш да гледаш в сайта www.e-lactancia.org.
Пускам линк за аспирина:
https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/acetylsalicylic-acid/synonym/

Някоя от вас знае ли дали продължителният прием на Аспирин протект е съвместим с кърменето?

# 137
  • Sofia
Оу, много ти благодаря, Дели!
Аз го търсих като Aspirin и не го намерих. Много съм застреляна.
🤗

# 138
Здравейте, момичета. Извинете ме, ако информацията я има някъде по темите, но съм много притеснена. Имам загуба миналата година поради лекарско неглижиране и тромбофилия, за която разбрах след загубата. След загубата отидох при доц. Русев в Малинов и той ми изписа терапия и следене при бременност. Даде ми и телефона си.

Сега разбрах, че съм бременна отново и започнах клексан и аспирин протект. Доц. Русев ми беше казал, че трябва да ме следи всяка трета седмица след започване на терапията, но сега той вече е в клиника Сигридов. От миналата седмица не мога да се свържа нито с клиниката, нито с доцент Русев на личния му телефон.

Как да се чуя/видя с доц. Русев? 😔

Моля ви, помогнете ми! Не мога да преживея загуба отново. Страшно съм притеснена.

# 139
Запишете преглед при проф. Паскалева или Лисичков.

# 140
Много Ви благодаря!

# 141
  • Sofia
Само да вметна че проф. Паскалева не следи коагулация на всеки 3 седмици (освен в много редки случаи). Пиша, за да не се учудите.
При нея прегледите са веднъж на тримесечие.

# 142
Може ли да споделите за някои по-важни въпроси, които не трябва да пропусна да попитам проф.Паскалева на първи преглед след назначена  и започната вече терапия? Simple Smile

# 143
То няма и смисъл да де среди коагулация на всеки 3 седмици . Паскалева като ти пусне анти Ха, д- димичер и фибриноген, и ѝ става ясно добре ли ти е дозата или не. Оттам нататък аг греда кръвоток, ако е ок значи всичко е наред. Правила съм два прегледа при Паскалева в 8 и в 21г.с.и това беше. За тези 7ва прегледи става ясно как се разрежда кръвта и дали зозата е ок. Тия следенета на 3 седмици на аптт, време на кървене и незнам си какво, ги назначават лекари,които хал хабер си нямат от проследяване при лечение д НМХ при бременност. Плюс това на 0аза на тези изследвания няма как да ви увеличат,навирят или кажат дали дозата е ок. Единственото показателно изследване е анти- Ха, и стриктно следене на кръвотока.

# 144
Момичета, мерси много за отговорите!
А много ли се чака за час за професор Паскалева?

# 145
без да искам да внасям допълнително объркване - анти-ха не е единственият меродавен критерий, и при ниско Анти Ха може да имаме добра коагулация - затова се назначават и от Паскалева допълнителни изследвания като фибриноген и д-димер. Анти-Ха касае единствено дозата на НМХ, от който също може да има по-малко или повече нужда, предвид терапията и с аспирин и предвид индивидуалния метаболизъм на организма.

Казвам го защото се бях побъркала с тези изследвания преди месеци, но при ниско анти-ха Паскалева не ми увеличи дозата.

Но и аз бих я препоръчала като достатъчно компетентна. важно е наистина АГ да следи кръвотока, по мой опит показателите не се сменят рязко и няистина през две три седмици изследвания малко излишно.

При Паскалева се чака няй-дълго за час, на място не се чака толкова, само докато станат изслвеванията готови се чака не повече от час и пак се влиза. Обадете се може и да ви дадат чяс за след две седмици. Но сега имате назначена терапия, не бих се тревожила излишно. Консултирайте се и със следящия АГ междувременнп за да се поуспокоите

# 146
То може да е излишно, но като имаш няколко аборта зад гърба си предпочиташ да дадеш 20-30лв и да си караш бременността спокойно.

# 147
Спокойствието цена няма, така е, въпросът е кое е нужно наистина. Аз дадох много пари през бременността ми, за някои неща ретроспективно погледнато без нужда, защото нямах информация и бях наплашена и се лутах.
Давам си обаче сметка, че съм плащала такса спокойствие и не мога да го нарека истински контрол. Затова и коментарът ми, нека никой не се засяга от това.

Нека всеки прави това, което го кара дс се чувства спокоен!

# 148
Анти-ха не се ли прави само в София и още 1-2 града макс? Някои хора не могат да пътуват за изследване, затова им се предлага д димер и коагулация. Според мен и моите аг и хематолог тези иследвания дават достатъчни отражения на цялата картинка. Примерно ако можех и анти-ха щях да пусна, но не мога да пътувам. Не всички могат да отидат при светилата в столицата и живеят в други градове.

# 149
Аз искам отново да повдигна въпроса дали е нужно изследванията, които пуска проф.Паскалева да бъдат правени "на гладно" и "жадно"  (става въпрос за първи преглед и изследвания след назначена и започната терапия), както и какво наистина не трябва да пропусна да й задам като въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт