СЕДМИ КЛАС Втора изпитна (20.06. - 27.06.) Задружното очакване !

• 90 676
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 1 035
хвърлям по едно око на темата и през годината... Преди 2 години реших да се включа и толкова неща прочетох как всички четат книги и решават задачи, че ме досрамя от моето нечетящо дете Simple Smile
Ха-ха, same feelings Simple Smile И аз на няколко пъти така а-ха да се включа!

# 1 036
Замислих се как е по-добре според вас - да има или да няма квоти? Тук разбира се майките на момичета сигурно ще кажат без, а на момчета обратно. За мен категорично по-справедливо е без, но си има и други аспекти.
Доколкото виждам във Варна май никъде или почти никъде няма квоти вече, а в София все още има на някои места, не мога да преценя дали са много или някакви изключения.

# 1 037
  • Варна
За Варна аз рефрешвам тук . Който пръв попадне на статистика да пише в темата Simple Smile

# 1 038
  • София
Мацорана и  поддръжници, дали си представяте само  как  би изглеждала една седмокласна тема единствено  с постове за точки по БЕЛ и мат, със съответните балове на всяко дете,  със списъците с гнезда, със статистиките на отделните РУО, с подредбата на желанията на всеки, с изброяването на  необходимите за записване  документи.....и без  капка  друга емоция за постижения на децата извън училище, за родителските притеснения около  здравето им, за хобитата им, за първите им любовни трепети, за плановете им за прекарване на лятото след натоварената учебна година, за предложения къде да се празнуват рождени дни  и т.н.. Темите са успешна компилация от всичко това от години, та  ако някой словоблудства,  то това определено не са майките, пишещи за изброеното Wink

# 1 039

Я да задам един много, много тъп въпрос, ама баш по темата Laughing
"гнездото" касае района на ученика по местоживеене, по местоучене или по нещо друго? Щото ще си проверя яйцата за салмонела, шигела, ентеробактер и пр преди да ги снеса.
Доколкото аз съм наясно училищата-гнезда се използват вече в два-три случая:
1. Когато някой родител няма възможност да ползва онлайн системата или се притеснява сам да въведе списъка с желаните паралелки, тогава това ще направят в училището-гнездо. Евентуално, но не е сигурно, може и да консултират за подредбата на желанията.
2. Когато вече сте подали списъка с желания (сами или с помощта на училище-гнездо), но после сте размислили и искате да пренаредите някои желания, и/или да добавите нови, и/или да махнете някои, тогава това може да стане само в училище-гнездо. ВАЖНО: тези промени могат да се направят само в периода 5—7юли 2022. След това не може
3. Има и едно от гнездата, в което по горните две точки могат да отидат тези, чиито деца са завършили 7клас в друго населено място, но искат да кандидатстват в училища в София.

Ако детето е завършило 7 клас в София няма значение кое училище-гнездо ще ползвате. Избирате си това, което ви е най-удобно.

# 1 040
Бухтичка,
като майка на момиче със сигурност бих казала, че справедливото решение е да няма. За желаните от нас училища баловете за момче са с 30-40 точки!!!! по-ниски. А става дума за места, където маржовете за влизане или невлизане са по 1-2 точки.
Номер 2 в класацията по справедливост е да има квоти навсякъде (а не в математическите училища да няма и да са 5 момичета на 21 момчета, а в езиковите - да има, както е в София сега).
Най-несправедливият вариант определено е настоящият. Има квоти само и единствено в училищата с високи балове, желани традиционно от момичетата. Това освен с лобизъм на мъжки майки в МОН, по друг начин не мога да си го обясня Grinning

Но те поправката Роу срещу Уейд отмениха, та едни квоти ли няма да сложат...

# 1 041
  • Варна
Не мога да преценя кое е справедливо. Мисля, че съм казвала вече, в  4ЕГ с френски, Варна, в класа бяха 7 момчета и 17 момичета, подобно е разпределението и в съседните класове. През първия срок се отказаха 3 момчета и на тяхно място се записаха момичета. Сега има 4 момчета и 20 момичета. Никой не е хепи от това съотношение.
От друга страна, ако имам дъщеря и тя остане извън класирането, пък приемат момчета с 30 точки по-малко от нея, не знам как би преживяла такова разочарование
В сайта на РУО Варна има раздвижване, качиха къде може да се проверят работите

# 1 042
За Варна аз рефрешвам тук . Който пръв попадне на статистика да пише в темата Simple Smile
Хм, аз пък цъкам тук, но може и да греша Joy
https://ruo-varna.bg/index.php?option=com_content&view=artic … 40&Itemid=195
Преди малко качиха училищата където ще могат да се прегледат изпитните работи.

Не ме устройват особено часовете, така че сигурно ще пропусна.

Параход, не знаех как е в София, наистина звучи много ощетяващо за момичетата в този случай Pensive

# 1 043
Моята дъщеря е учила досега в частно математическо училище и в нормално държавно училище в центъра на София. И в двата класа бяха 60-70% момичета на 30-40% момчета. Случайност, разбира се, но в никакъв случай не и проблем.

Цитат
От друга страна, ако имам дъщеря и тя остане извън класирането, пък приемат момчета с 30 точки по-малко от нея, не знам как би преживяла такова разочарование.
Да, това е и моето усещане и съвсем реална перспектива всъщност.

# 1 044
  • Пловдив
В Пловдив ситуацията е същата- има училища с квоти, има и без.
Разликите, с които влизат момичета и момчета са твърде сериозни. Ето един пример само. АЕ в ЕГ" Иван Вазов" мин бал момичета 434,5, момчета 396,5 испански 427,5 /386. Несправедливо ,но пък се рискува да няма мъже в определени професии в бъдеще.
И нашето РУО спи още.

# 1 045
Здравейте,

Първо, моите уважения към Ясмина, която по-назад в темата пусна анализ на статистиката за Бургас.
Второ, знаем ли вече точната бройка на кандидатстващи по области? Ясно ми е, че бройката ще излезе със статистиките, но имам някакви спомени, че се въртеше някаква цифра тук из темата (примерно +500 за София конкретно), отнесено към 2021.
Трето, имаме ли приблизителен вероятностен модел, който да прогнозира "изглаждането" на бала, базиран на следните два факта за 2022: По-нисък абсолютен бал и по-висок брой кандидатстващи.

Предварително благодаря за коментарите по въпросите!

# 1 046
Замислих се как е по-добре според вас - да има или да няма квоти? Тук разбира се майките на момичета сигурно ще кажат без, а на момчета обратно. За мен категорично по-справедливо е без, но си има и други аспекти.
Доколкото виждам във Варна май никъде или почти никъде няма квоти вече, а в София все още има на някои места, не мога да преценя дали са много или някакви изключения.
   Квоти трябва да има, защото момичетата влизат по-рано в пубертета и съответно на тази възраст 14г. са по-умни.

# 1 047
Преди време бяхме коментирали с колежка- чела някъде, че момчетата били по-бавно узряващи не само физически, поради което липсата на успоредност в развитието между двата пола е предпоставка за разлика в третирането и за наличието на поотделно сравняване и състезание в рамките на своя пол- т.е наличие на квоти.
Господ ми е дал шанса да съм и от двете страни, супер ми бяха квотите за мъже при кандидатстване за ВУЗ- без тях нямаше да стане. Сега първите желания са без квоти и бонуси по пол нямаме. В различните позиции е различно, но не винаги еднозначно по-благоприятно.

# 1 048
  • Варна
Да, неизбежната тема за квотите. Във Варна, а и в други градове няма от доста време и затова ми е странно защо са останали в София.
Иначе предполагам съображенията са следните: Момичетата на тази възраст изкарват по-високи оценки и имат по-изявен интерес към езикови гимназии, та за да се даде шанс на момчетата там, се въвеждат квоти. Без квоти съотношението в езиковите гимназии ще е както Up! писа: от 2:1 до 5:1 Simple Smile
В МГ, ТУЕС и др. няма квоти, защото има достатъчно момчета с високи резултати по математика и БЕЛ, желаещи да учат там и не толкова голям наплив от момичета. Ако там се въведат квоти вероятно мин.бал за момичета ще е по-нисък от този за момчетата.

Ако е само за да се получи съотношение 50:50, то защо тогава няма квоти навсякъде?

В някои университети е подобно положението. В медицинските например квотите гарантират достатъчно мъже, че иначе жените ще ги превземат тези специалности с по-добрата си подготовка за изпитите.

!JOOP Пост 879

"Изглаждането" на бала става с относителните позиции на последните приети от миналата година.

# 1 049
По отношение на квотите: в училище не само се учи, но се създават и социални умения. Аз съм за да има квоти в гимназията.  За определени професионални паралелки вероятно не е удачно.
По отношение на постовете: има много и разнообразни мнения не само за точки, квоти и тн. Животът е шарен, не започва и не свършва само с нво 7 клас. Имаме нужда да споделяме и друга информация за децата. Ако на някой му е криво от резултата на детето му, моля да не си го изкарва на другите!

Общи условия

Активация на акаунт