СЕДМИ КЛАС Втора изпитна (20.06. - 27.06.) Задружното очакване !

• 90 683
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 870

Ще ми се на мен лично да учат и повече практически неща - всичко по дома, дребни поправки, отглеждане на растения, животни, шев, кройка, приготвяне на храна, оцеляване, първа помощ, грижа за здравето, култура на общуване и подобни, би могло да се вмести такива практики за живота и в общообразователните училища, за 5 г. по няколко часа седмично, два или три.

Всичко това се учеше преди години в прогимназията! Yum Трудово обучение му се викаше! Така,че определено няма място за такива часове в гимназията.На 14 и повече вече трябва да си ги научил всички тези дребни домашни занимания.Шия на машина,мога да плета,да шия дрехи,не само копчета Yum ,справям се чудесно с поправка на дребни ел.ремонти и т.н. Всичко това съм научила он 5 до 8 клас в училище!

# 871
  • София
Разликата в баловете се дължи на разликата в степента на сложност на изпитите през съответните години.

# 872
Цитат на: boralink=topic=1458188.msg44961845#msg44961845 date=1656194517
Ще ми се на мен лично да учат и повече практически неща - всичко по дома, дребни поправки, отглеждане на растения, животни, шев, кройка, приготвяне на храна, оцеляване, първа помощ, грижа за здравето, култура на общуване и подобни, би могло да се вмести такива практики за живота и в общообразователните училища, за 5 г. по няколко часа седмично, два или три.
Всичко това се учеше преди години в прогимназията! Yum Трудово обучение му се викаше! Така,че определено няма място за такива часове в гимназията.На 14 и повече вече трябва да си ги научил всички тези дребни домашни занимания.Шия на машина,мога да плета,да шия дрехи,не само копчета Yum ,справям се чудесно с поправка на дребни ел.ремонти и т.н. Всичко това съм научила он 5 до 8 клас в училище![/quote]

Учеше се, само че нашите наборчета проспаха, пардон, "учиха онлайн" 5 и 6 клас. Практическите предмети като ФВС и ТП отидоха на кино. Сега са много добри в правенето на презентации, но ако трябва да забият 2 пирона или да насекат дърва за огрев, ще има осакатени, хахахаха.

# 873
  • Sofia
Много е куцо да имаш резултати без статистика… Sad

# 874
Аз от доста време се чудя...Направил си единна информационна система. Очевидно най-различни справки могат да се извличат с няколко клика. Пускаш резултатите, ами пусни и статистиките в същата тази система. За всички области едновременно. Че и обобщената за цялата страна по средни резултати на училищата. Така ще се спести хем чакането, хем цъкането по сайтовете на различни РУО.

# 875
  • София
Дано поне, след толкова чакане, да пуснат направо детайлна статистика.

# 876
  • София
Didia, Didanka, прави сте и аз съм учила трудово и обичах да правим сандвичи, да бродираме и да украсяваме дървени моливници с пирограф, имахме и икебана. Може би и аз прекалих с тези умения и да, повечето трябва да се научават вкъщи, нямат място в учебен план за гимназия. Но последните две години заради пандемията реално децата почти нямаха труд и предприемачество, после дойде подготовката за 7 клас и почти не са шили копчета и т.н., както предни випуски. Навремето имаше УПК в гимназиите и НВО, но военно обучение, аз не ги заварих, моя колежка ми е споделяла, че й е било много полезно готварството. Мисля, че в т.нар клубове по интереси се постигат в горния курс донякъде тези неща извън учебния план.

# 877
  • Sofia
Дано поне, след толкова чакане, да пуснат направо детайлна статистика.

Скептична съм… все пак ние чакаме, но за тях са си почивни дни…

Щях да се радвам да бяха забавили резултатите до утре или 28.07, но да пуснат всичко. Ние не сме особено щастливи от резултата, та… бремето сега е по-осезаемо така.

# 878
Здравейте, нуждая се от практически съвет относно записването след първо класиране. Понеже датите съвпадат с дипломирането на голямата ми дъщеря в университет в чужбина, точно в седмицата 11-15.07 няма да сме в България. И сега съм изпаднала в паника, защото чета, че все още записването е физически в самото училище, и то от родителя лично. Освен това, ако решим да участва на 2 класиране, пак ли трябва да се ходи в училището, в което е приета, както беше преди години? Какви са ни вариантите? Знаете ли дали мога да упълномощя някого? Благодаря много!

# 879
  • Варна
Много е куцо да имаш резултати без статистика… Sad

Така си е. И понеже засега имаме само тази за Бургас, а и обичам  да работя с Excel, предлагам две графики на тема "Успеваемост 2022 спрямо 2021 за Бургас"

Разлика в брой с натрупване (относителни позиции) по БЕЛ и МАТ 2022 спрямо 2021
Скрит текст:
Извод: Очакват се по-ниски резултати по МАТ и почти същите или съвсем леко по-високи по БЕЛ.
На графиката има няколко етикета с данни: Например дете със 76 т. по МАТ тази година е със 148 места по-напред в подреждането по точки по предмета в сравнение с дете със същия брой точки през 2021. Единствено при точките над 95 важи обратното, но става въпрос за петдесетина деца в Бургас.
По БЕЛ дете със 76 т. е с 42 позиции назад спрямо дете със 76 т. през 2021 г.
Средният брой точки е изчислен по долната граница на диапазона и може малко да се разминава с официалните данни, напр. в цифрите след десетичната точка.

Разлика в брой с натрупване БЕЛ+МАТ 2022 спрямо 2021
Скрит текст:
Извод: По-ниските оценки по МАТ се очаква да намалят бала. Например дете със 168 т. сбор от БЕЛ и МАТ е с 97 позиции по-напред през 2022 спрямо дете със същия сбор през 2021. Намалението на бала няма да е в еднаква степен за отделните паралелки - най-малко ще е при тези, в които се е влизало с бал 475-480 нагоре (вероятно МГ), а по-значително ще е при паралелки с мин.бал от 2021 - 400-440.
На графиката са включени данни само за сбор по БЕЛ и МАТ над 100

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 10:05 от Ясмина

# 880
  • Sofia
Радвам се за Бургас! Анализирайте си данните и ви желая успех! Нека има много усмивки и удовлетворение, че всеки си е попаднал на точното място!

# 881
  • София
Че къде сега по Труд и предприемачество шият, правят сандвичи и салфетници? 😀
Сега програмата няма нищо общо с нашата едно време - синът ми носи само някакви листове със залепени неща или прежди най-много. Не съм разбрала да работят с пирограф... А, прави бухалче някакво и кожено сърце тази година, това е.

# 882
  • Пловдив
Навремето трудовото се караше към определен център - МУТЦПО май се наричаше. Имаше си обособени кабинети по шев, готварство, електротехника, металообработване, дървообработване - поне там, където аз съм учила.

# 883
Навремето трудовото се караше към определен център - МУТЦПО май се наричаше. Имаше си обособени кабинети по шев, готварство, електротехника, металообработване, дървообработване - поне там, където аз съм учила.
МЦТПО - между училищен център по трудово политехническо обучение 😁
Много си беше яко в тия часове.
Не знам има ли още бази или всяко училище се спасява самостоятелно.

# 884
[абсолютно съм съгласна с мнението Ви. Несериозни и смехотворни са твърденията “ аз английския го знам” от филми, телефона, компютъра. Това са глупости, които може да каже човек, който не е учил систематично и не ползва езика в работата си на професионални ниво. Аз също съм завършила езикова гимназия, ползвам ежедневно езика и винаги има какво да се надгражда. По повод това, че сме в 7класната тема, мое лично мнение е, че ако се избира езикова  гимназия, трябва да се прецени кой език иска да учи детето в следващите 5 години и какви са перспективите да се ползва в последствие. За мен е по- добре да се заложи на по- труден език, т.к. Много трудно в бъдеще човек може да отдели 5 години да изучава език и да навлиза в дълбините му токова колкото желае

quote author=denizara link=topic=1458188.msg44962001#msg44962001 date=1656218239]
Да, объркване се получи, аз питах само за профил чужд език, изучаван като втори чужд език в първи гимназиален етап. Благодаря!

Ако езикът като профил ти е първият чужд език си мисля, че стигат до В2, уж, както избра моят син английския и като профил, за да му е лесно разбира се, други деца от английските паралелки избраха немския като профил, защото иначе е само 2 часа, и мисля, че там като профил втори език е до В1, ако не се лъжа. Даже не съм се замисляла да има разлика в езиците като профили, в зависимост от това с какъв език си като първи, това е ценен детайл, дето не съм осмислила покрай баткото, благодаря че обръщате внимание. Струва ми се, че немските паралелки на досегашните 11 класници нещо не успяха да сформират втория език английския като профилен, обратното със сигурност има. А не съм се замисляла, защото според мен в МГ, ако не си мноого амбициозен, упорит и старателен, трудно ще научиш само от училище езика на едно добро ниво, още навремето ни викаха по РС - тук не е езиково училище. Именно това е и дилемата в 7 клас - накъде - математика или език.
От друга страна е добре образованието да вдъхновява, да извисява духа. Харесва ми идеята за едно комплексно образование от литература и философия до математика и физика, от езици през изкуство, музика до астрономия.  Проблемът както писа Ganis е, че учителите са кът и ще има все по голям недостиг. Може хора от професиите да идват да обучават по практическата част, хора на науката и изкуството по теоретичната. И си стана един университет, а сме още 7 клас, хе- хе, мечти!

Не можем да чакаме училището и учителите да свършат и нашата работа като родители - да научат децата да шият, да готвят, да садят и т.н. Все пак децата не са в пансион 24 часа. Родителите на какво ще ги научим тогава? Всяко дете трябва да бъде подготвено от вкъщи първо и после да надгражда в училище, а не всичко да чакаме от там  и само да сме недоволни.
Относно ПГ - без висше сме наникъде, това са моите впечатления. Книжка ще изкараме без Хенри Форд, ще се научим да готвим без Тох-а, ще завиваме крушки и без професионална гимназия, трябват родители, които да ни покажат и желание на детето. Без чужд език сме за никъде, обаче. Може да си страхотен специалист, например инженер, но без чужд език си оставаш с ниска бг заплата. А това, че език се учел и на курс, да, учи се, но пак години са необходими и голямо постоянство. Не знам, защо хората си мислят, че отиват 5 месеца на курс и вече са овладели езика. Аз съм го учила 5 години в гимназия и не е същото. Отделно не знаеш и кога ще ти потрябва, но си го имаш и дори да си го позабравил с времето, ще ти бъде много по-лесно да си го ъпдейтнеш, отколкото да го учиш отначало.
За мен най-важно е висшето образование, средното ти дава обща култура и чужд език, но висшето ти определя сферата, в която ще се развиваш тепърва. И детето трябва да си търси и намира само знанията, особено с цялата тази информация сега, не можеш да чакаш, че някой ще ти даде всичко наготово.
[/quote]

Много сте права!
Те деца имат Родители, имат примери, битовизмите лесно се учат!!!
Опита от живота се трупа с времето.
Никой няма да ти налее с фуния езика или инженерна мисъл, никой няма да рисува или танцува вместо теб, всичко е до желание, труд, опит, ген и не на последно място е Семейството и подкрепата на нас Родителите!!!
Практиката или трудовото за времето са били алтуални, но сега с развитието на техниката, компютри и иновации, всичко е по-лесно, стига да им знанията да боравиш с тях!!

Общи условия

Активация на акаунт