СЕДМИ КЛАС Втора изпитна (20.06. - 27.06.) Задружното очакване !

• 90 692
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Русалке, защо така пренебрегваш счетоводителите само с икономически техникум. Точно за тях не си права.
А и мисля за другите техници също. За да поправят телевизори не им трябва висше.
Излизат си с професия децата.
Ама ако е толкова спешно да завинтват крушки, да ги научим. И бушоните също.
От друга страна гледам, че все бързат, бързат и карат на принципа “два дни опити ще ми спестят 15 минути четене”. Даже като го накарах да прочете едни указания и чел само от предната страна на страницата. Чак като стигнал до последната страница и тя свършила на средата на изречението се усетил, че има текст и на гърба на страницата и се върнал да чете отново.Така че моите са си за гимназия, да се научат да четат указанията. Листовките на лекарствата също.

# 856
  • София
Русалке, защо така пренебрегваш счетоводителите само с икономически техникум. Точно за тях не си права.
А и мисля за другите техници също. За да поправят телевизори не им трябва висше.
Излизат си с професия децата.
Ама ако е толкова спешно да завинтват крушки, да ги научим. И бушоните също.
От друга страна гледам, че все бързат, бързат и карат на принципа “два дни опити ще ми спестят 15 минути четене”. Даже като го накарах да прочете едни указания и чел само от предната страна на страницата. Чак като стигнал до последната страница и тя свършила на средата на изречението се усетил, че има текст и на гърба на страницата и се върнал да чете отново.Така че моите са си за гимназия, да се научат да четат указанията. Листовките на лекарствата също.
Може и да не съм права, но поне моите наблюдения са такива - ако за една позиция кандидатстват едновременно завършил само средно образование " Счетоводство" и висшист със същата специалност, ще предпочетат втория. Архитектурата в Строителния прави ли те по-търсен/квалифициран архитект от завършилия  УАСГ? Имаш базата, да, ако продължиш в тази посока, може би ще си по-добър от състудентите си, идващи от други училища, но пак има хляб да ядеш преди да си стъпиш на краката. Смехотворно е малко, но баш езикът към днешна дата отваря врати за добре платена работа (не казвам интересна  и перспективна) веднага след училище в разните колцентрове. Има някои професионални, за които няма спор, веднага можеш да се реализираш, ако си добър - примерно след бившия ТОХ с готварство, в ресторантите на морето няма да търсят готвачи и сладкари, завършили платени колежи из Франция и Италия, техници разни също. Но примерно коментираните  архитекти трудно намират днес работа, как да приемем, че младежите след средно имат повече шансове от тях..

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 08:57 от пенсионирана русалка

# 857
  • София
Да, объркване се получи, аз питах само за профил чужд език, изучаван като втори чужд език в първи гимназиален етап. Благодаря!

Ако езикът като профил ти е първият чужд език си мисля, че стигат до В2, уж, както избра моят син английския и като профил, за да му е лесно разбира се, други деца от английските паралелки избраха немския като профил, защото иначе е само 2 часа, и мисля, че там като профил втори език е до В1, ако не се лъжа. Даже не съм се замисляла да има разлика в езиците като профили, в зависимост от това с какъв език си като първи, това е ценен детайл, дето не съм осмислила покрай баткото, благодаря че обръщате внимание. Струва ми се, че немските паралелки на досегашните 11 класници нещо не успяха да сформират втория език английския като профилен, обратното със сигурност има. А не съм се замисляла, защото според мен в МГ, ако не си мноого амбициозен, упорит и старателен, трудно ще научиш само от училище езика на едно добро ниво, още навремето ни викаха по РС - тук не е езиково училище. Именно това е и дилемата в 7 клас - накъде - математика или език.
Ще ми се на мен лично да учат и повече практически неща - всичко по дома, дребни поправки, отглеждане на растения, животни, шев, кройка, приготвяне на храна, оцеляване, първа помощ, грижа за здравето, култура на общуване и подобни, би могло да се вмести такива практики за живота и в общообразователните училища, за 5 г. по няколко часа седмично, два или три.
От друга страна е добре образованието да вдъхновява, да извисява духа. Харесва ми идеята за едно комплексно образование от литература и философия до математика и физика, от езици през изкуство, музика до астрономия.  Проблемът както писа Ganis е, че учителите са кът и ще има все по голям недостиг. Може хора от професиите да идват да обучават по практическата част, хора на науката и изкуството по теоретичната. И си стана един университет, а сме още 7 клас, хе- хе, мечти!

Не можем да чакаме училището и учителите да свършат и нашата работа като родители - да научат децата да шият, да готвят, да садят и т.н. Все пак децата не са в пансион 24 часа. Родителите на какво ще ги научим тогава? Всяко дете трябва да бъде подготвено от вкъщи първо и после да надгражда в училище, а не всичко да чакаме от там  и само да сме недоволни.
Относно ПГ - без висше сме наникъде, това са моите впечатления. Книжка ще изкараме без Хенри Форд, ще се научим да готвим без Тох-а, ще завиваме крушки и без професионална гимназия, трябват родители, които да ни покажат и желание на детето. Без чужд език сме за никъде, обаче. Може да си страхотен специалист, например инженер, но без чужд език си оставаш с ниска бг заплата. А това, че език се учел и на курс, да, учи се, но пак години са необходими и голямо постоянство. Не знам, защо хората си мислят, че отиват 5 месеца на курс и вече са овладели езика. Аз съм го учила 5 години в гимназия и не е същото. Отделно не знаеш и кога ще ти потрябва, но си го имаш и дори да си го позабравил с времето, ще ти бъде много по-лесно да си го ъпдейтнеш, отколкото да го учиш отначало.
За мен най-важно е висшето образование, средното ти дава обща култура и чужд език, но висшето ти определя сферата, в която ще се развиваш тепърва. И детето трябва да си търси и намира само знанията, особено с цялата тази информация сега, не можеш да чакаш, че някой ще ти даде всичко наготово.

# 858
[абсолютно съм съгласна с мнението Ви. Несериозни и смехотворни са твърденията “ аз английския го знам” от филми, телефона, компютъра. Това са глупости, които може да каже човек, който не е учил систематично и не ползва езика в работата си на професионални ниво. Аз също съм завършила езикова гимназия, ползвам ежедневно езика и винаги има какво да се надгражда. По повод това, че сме в 7класната тема, мое лично мнение е, че ако се избира езикова  гимназия, трябва да се прецени кой език иска да учи детето в следващите 5 години и какви са перспективите да се ползва в последствие. За мен е по- добре да се заложи на по- труден език, т.к. Много трудно в бъдеще човек може да отдели 5 години да изучава език и да навлиза в дълбините му токова колкото желае

quote author=denizara link=topic=1458188.msg44962001#msg44962001 date=1656218239]
Да, объркване се получи, аз питах само за профил чужд език, изучаван като втори чужд език в първи гимназиален етап. Благодаря!

Ако езикът като профил ти е първият чужд език си мисля, че стигат до В2, уж, както избра моят син английския и като профил, за да му е лесно разбира се, други деца от английските паралелки избраха немския като профил, защото иначе е само 2 часа, и мисля, че там като профил втори език е до В1, ако не се лъжа. Даже не съм се замисляла да има разлика в езиците като профили, в зависимост от това с какъв език си като първи, това е ценен детайл, дето не съм осмислила покрай баткото, благодаря че обръщате внимание. Струва ми се, че немските паралелки на досегашните 11 класници нещо не успяха да сформират втория език английския като профилен, обратното със сигурност има. А не съм се замисляла, защото според мен в МГ, ако не си мноого амбициозен, упорит и старателен, трудно ще научиш само от училище езика на едно добро ниво, още навремето ни викаха по РС - тук не е езиково училище. Именно това е и дилемата в 7 клас - накъде - математика или език.
Ще ми се на мен лично да учат и повече практически неща - всичко по дома, дребни поправки, отглеждане на растения, животни, шев, кройка, приготвяне на храна, оцеляване, първа помощ, грижа за здравето, култура на общуване и подобни, би могло да се вмести такива практики за живота и в общообразователните училища, за 5 г. по няколко часа седмично, два или три.
От друга страна е добре образованието да вдъхновява, да извисява духа. Харесва ми идеята за едно комплексно образование от литература и философия до математика и физика, от езици през изкуство, музика до астрономия.  Проблемът както писа Ganis е, че учителите са кът и ще има все по голям недостиг. Може хора от професиите да идват да обучават по практическата част, хора на науката и изкуството по теоретичната. И си стана един университет, а сме още 7 клас, хе- хе, мечти!

Не можем да чакаме училището и учителите да свършат и нашата работа като родители - да научат децата да шият, да готвят, да садят и т.н. Все пак децата не са в пансион 24 часа. Родителите на какво ще ги научим тогава? Всяко дете трябва да бъде подготвено от вкъщи първо и после да надгражда в училище, а не всичко да чакаме от там  и само да сме недоволни.
Относно ПГ - без висше сме наникъде, това са моите впечатления. Книжка ще изкараме без Хенри Форд, ще се научим да готвим без Тох-а, ще завиваме крушки и без професионална гимназия, трябват родители, които да ни покажат и желание на детето. Без чужд език сме за никъде, обаче. Може да си страхотен специалист, например инженер, но без чужд език си оставаш с ниска бг заплата. А това, че език се учел и на курс, да, учи се, но пак години са необходими и голямо постоянство. Не знам, защо хората си мислят, че отиват 5 месеца на курс и вече са овладели езика. Аз съм го учила 5 години в гимназия и не е същото. Отделно не знаеш и кога ще ти потрябва, но си го имаш и дори да си го позабравил с времето, ще ти бъде много по-лесно да си го ъпдейтнеш, отколкото да го учиш отначало.
За мен най-важно е висшето образование, средното ти дава обща култура и чужд език, но висшето ти определя сферата, в която ще се развиваш тепърва. И детето трябва да си търси и намира само знанията, особено с цялата тази информация сега, не можеш да чакаш, че някой ще ти даде всичко наготово.
[/quote]

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 08:14 от кирова

# 859
Хъм, моето иска да си види работите. Не вярвам да има проблем, тъй като и по мат и бел си изчисли предварително  доста правилно точките, но сигурно е добре да ги видим.
При нас има доста голямо разминаване, минимум 10 точки. До сега сравнително точно е определял точките си. Според мен е хубаво да се видят. Много майки откриха грешки при четвъртокласниците.

# 860
Само да вметна, че от ПГ по Архитекура излизаш строителен техник, архитект се става след 5 години в Университет, а за да придобиеш правоспособност сам да разписваш проекти - още 2 години стаж в бюро или 4 години самостоятелна практика.

# 861
  • в очите на дъщеря ми
Божеее, аз не мога да сметна колко боя ми трябва, също така не не знам колко тапети да купя за една стая, мдамм  как съм оцеляла 50+ години е въпросът на въпросите?
Това, че не знам/ не научих чужд език
обаче, определено считам за минус в живота си и със сигурност е пречка...хммм да кажем за по интересно кариерно развитие, да не говорим за възможността за получаване на разнообразна информация.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 09:50 от Мамзел Нитуш

# 862
Несериозни и смехотворни са твърденията “ аз английския го знам” от филми, телефона, компютъра. Това са глупости, които може да каже човек, който не е учил систематично и не ползва езика в работата си на професионални ниво.
Въобще не са глупости. Аз така си поддържам английския- гледам клипчета в ютуб. И си ги разбирам хората какво казват. Не е на “професионално ниво”, но ми върши работа в ежедневието. А това е най- важното.

.
И колко малко от младите хора, които имат и са изкарали педагогическа правоспособност, искат да бъдат учители?
Това не е вярно. Най- желаната професия в момента е учителската. Всеки, който има учителска правоспособност кандидатства за преподавател. А който няма се записва да си изкара. Друг е въпросът колко от тях наистина стават за тази работа.

# 863
  • София
Само да вметна, че от ПГ по Архитекура излизаш строителен техник, архитект се става след 5 години в Университет, а за да придобиеш правоспособност сам да разписваш проекти - още 2 години стаж в бюро или 4 години самостоятелна практика.
Именно,  може би не формулирах добре мисълта си, завършваш паралелка "Строителство и архитектура", ама  си далеч от архитект..

Най-желаната професия е учителската ли.. Къде са тогава кандидатите за преподаватели по език, няма никакви свежи попълнения, едни и същи преподаватели от години - хората с език, дори и да имат педагогическа правоспособност, си намират реализация другаде. Кирова иначе изрично е казала "на професионално ниво", в толкова много обяви за работа се иска written and spoken fluency, за такива фирми  даже сертификат не е достатъчно доказателство , а има и събеседване на езика..

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 08:56 от пенсионирана русалка

# 864
  • Варна
Миналата година е имало случай на несканирана страница с решения на втори модул по математика. Момичето е очаквало резултат близък до максималния. Отиват да гледат работата, детето казва, че е писало още една страница. След големи разправии с РУО и МОН, отварят оригиналната работа и коригират точките.

# 865
Здравейте, имам няколко глупави въпроси…😊между първо и второ класиране може ли да променяме желанията ? Моята дъщеря иска още на първо класиране да се запише и да се свършва вече, доста е емоционална и и идва в повече вече…но пък аз извадих статистиките от последните 4години и при всички желани паралелки на второ класиране минималния бал пада малко, а тя е на границата, на трето класиране се вдига. И последно защо има толкова голяма разлика в баловете през 2018-2019 и 2020-2021? 🤔

# 866
  • Sofia
Здравейте, имам няколко глупави въпроси…😊между първо и второ класиране може ли да променяме желанията ? Моята дъщеря иска още на първо класиране да се запише и да се свършва вече, доста е емоционална и и идва в повече вече…но пък аз извадих статистиките от последните 4години и при всички желани паралелки на второ класиране минималния бал пада малко, а тя е на границата, на трето класиране се вдига. И последно защо има толкова голяма разлика в баловете през 2018-2019 и 2020-2021? 🤔
Не, не може да променяме желанията. Каквото пишеш на първо желание и ако те стигне бала се записваш. Само ако не ти стигне и те приемат по второ или трето желание, може да участваш на следващи красирания

# 867
Можеш и да не се запишеш, дори да те приемат на 1во - прескачаш 2ро и пренареждаш желанията и участваш на 3то.
Ама не знам от какъв зор някой ще го практикува тоя спорт, освен, ако не е някакси объркал кода и 1во желание тотално.

# 868
Между 1-во и второ класиране не може да се променя реда на желанията. Това е възможно едва на трето, ако не си записан и е доста рисково. На второ класиране балът обичайно пада, защото част от децата не се записват там, където са приети. На трето - балът обичайно се вдига за най-желаните паралелки, защото деца с висок бал рискуват да не се запишат и да опитат за по-предно желание. Отделно, има и деца, които не са преценили добре бала си и не са писали достатъчно паралелки. Голямата разлика в баловете се дължи на това, че децата са се справили по-добре на изпита тази година, а и на по-големите набори. Набор 2007 е по-голям от предходните, а нашият е с около 500 деца по-голям от набор 2007. Така че, въпреки по-ниските резултати на матурите тази година, балът може и да не падне. Зависи какви са точките на децата в различните сегменти на скалата за оценяване.

# 869
Има ли някой от Бургас ,който има отзиви за Пгкпи ?Детето искаше в АГ ,но му казали ,че нивото и било слабо и сега се разколеба.

Общи условия

Активация на акаунт