СЕДМИ КЛАС Втора изпитна (20.06. - 27.06.) Задружното очакване !

• 90 692
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 840
От няколко години няма оценка от арбитър. При разлика, по-голяма от заложената ( едно време за преразказа беше 5 точки, сега нямам идея колко е) връщат  работата с указания към единия или двамата проверители и те сами внасят корекции в оценките си.

# 841
  • София
Това не го знаех, Дидева, благодаря ти Flowers Hibiscus

# 842
И аз съм майка на седмикласник, доволни сме, без изхвърляния ☺️
Това, което за поредна година ми прави впечатление, както и хората, които виждам всекидневно, е масовата липса на УМЕНИЯ  до 12 клас(а и след това) .
Хора, нямаме нужда от поредните кандидат - филолози с език, това е абсурдно. Мъж не може един контакт да смени, жените не знаят как се смята квадратура на стена/жилище и какво ли не. Много е жалко, че децата искат да учат общи истории, езици и евентуално компютърни науки, които така и така с 1 г курс в Телерик ги минават, а език се учи лесно навсякъде.
Много езици, малко умения за децата.
Истината е в техникумите, макар и не на всеки да се отдава.

# 843
Ами, предполагам, че няма пречка детето Ви да се запише в професионална гимназия. Вероятно след това няма да продължи във висше училище, предвид изложените аргументи. За какво са му Компютърни науки в СУ. Ще си ги навакса за една година в Телерик.

# 844
Ако правилно си спомням, могат да се видят, но оценките не могат да се оспорват.
Ако има грешка от проверяващ би трябвало да бъде призната, според мен имат в предвид, че ако имаш претенции към оценяването на преразказ  нямаш право да спориш.
                И да има грешка на проверяващ мачът вече е свирен! Виждаш,нямаш право да снимаш,получаваш отговори на зададени от теб въпроси и.....до тук.За спор или възражение и дума не може да става.Преди много години имаш право и преразглеждат работата,но сега такава опция няма.
                Да те успокоя три години проверявам работите на нашите деца по БЕЛ / втората ми специалност е българска филология/ и мога да те уверя,че и двамата проверяващи бяха оценили точно.Даже им се възхитих, защото единия младеж пише ужасно и се чудех дали ще имат търпение,защото аз нямам нерви да му чета криволиците.Да,ама те бяха от търпеливите.
Здравейте, как така мача е свирен. Всяка една точка е важна и такава грешка може да коства влизането в дадено училище.  Тази година при четвъртокласниците имаше много грешки, така че смятам, че и тук е възможно.

# 845
  • Пловдив
Те умения могат да се научат и в домашни условия. Дъщеря ми сменя крушка без проблем. Но нещо не ми се иска да ми поправя пералнята.
Както казва каката, щом мога да си го позволя значи не е проблем ,а разход. Завърши и бакалавър ,и магистратура в Англия и някак й е ок да си плаща за умения.

# 846
...след 10 клас има голям избор на профили като трети и четвърти - от физика, през философия до рисуване за сегашните 11 класници, което е плюс на училището за мен, но досега нямаше физика от 8 клас като втори профилиращ заедно с математиката, а само информатика, и съответно в момента няма информатика като трети и четвърти профилиращ - то няма нужда де, но предполагам, че ще направят, ако остане, за физиците.
...

Един въпрос, ако знаеш покрай по-голямото дете - от действащия учебен план прием за тази учебна година излиза, че английските паралелки имат сформиран профил немски език (както и английски, де), а немските паралелки - само немски, без английски. Дали съм разбрала правилно? Как ли би изглеждал профил по втория чужд език, от какво ниво ли го започват и докъде го докарват? (то сигурно пише някъде, ама ми стана любопитно).

# 847
Това, което за поредна година ми прави впечатление, както и хората, които виждам всекидневно, е масовата липса на УМЕНИЯ  до 12 клас(а и след това) .
Хора, нямаме нужда от поредните кандидат - филолози с език, това е абсурдно. Мъж не може един контакт да смени, жените не знаят как се смята квадратура на стена/жилище и какво ли не. Много е жалко, че децата искат да учат общи истории, езици и евентуално компютърни науки, които така и така с 1 г курс в Телерик ги минават, а език се учи лесно навсякъде.
                   Е,аз техникум не съм завършила ,ама мога да сменя крушка,да си поправя батерията в банята,да си изчисля квадратурата на стените,че да си закупя боя или тапети и т.н. От езиците обаче само руски ,защото гледам филми.
                    Мъжът ми е завършил техникум - двигатели с вътрешно горене и освен професионалната шофьорска книжка нищо друга не е използвал.Намразил е поправки по колата точно от техникума.Всички общообразователни са му 6-ци и всички специални 4-ки,за които казва,че ги е изкарал от обща култура.Не е искал техникум,но нали е мъж трябва да има професия.Да,ама професията му е адвокат.
                    Когато кандидатстваха децата ни и внуците ни и дума не даде да се каже за професионална паралелка.
                    Ето и друг начин на мислене - езикът помага навсякъде особено в днешното общество и при това е добре да не е само един,а професия обикновено се придобива в следващата степен.
                    ПП.За това и измислиха свидетелство за завършен първи етап на средно образование  в 10 клас.На който не му се учи отива да работи и усвоява професия!

# 848
Хъм, моето иска да си види работите. Не вярвам да има проблем, тъй като и по мат и бел си изчисли предварително  доста правилно точките, но сигурно е добре да ги видим.

# 849
Втори чужд език в края на  първи гимназиален етап е на очаквано ниво А1. В края на втори гимназиален етап очакваното ниво е В1.1 и за трите начина на обучение ( ИИЧЕ, РИЧЕ, НИНРИЧЕ), ако е профилиращ. Ако не е профилиращ - А2.

# 850
Втори чужд език в края на  първи гимназиален етап е на очаквано ниво А1. В края на втори гимназиален етап очакваното ниво е В1.1 и за трите начина на обучение ( ИИЧЕ, РИЧЕ, НИНРИЧЕ). Ако не е профилиращ - А2.

Благодаря! Езиците не са ни били в прякото полезрение, че други науки са му интересни на моя, та сигурно съм неориентирана, но вторият език НИНРИЧЕ ли се води? И нивото по профил чужд език, ако той е бил втори чужд език в първи гимназиален етап, се изравнява с нивото на профил по първия чужд език, който примерно е бил ИИЧЕ (В1.1)? Или не съм разбрала нещо, че странно ми звучи.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 23:37 от FreshBreeze

# 851
  • София
Това, което за поредна година ми прави впечатление, както и хората, които виждам всекидневно, е масовата липса на УМЕНИЯ  до 12 клас(а и след това) .

Каква е тази заблуда, че от езикови излизат бъдещи филолози - я има двама-трима във випуск, я не.. Езика го ползват като средство след 12 клас - било за работа, било за следване, било ако щете и за четене в оригинал само..Иначе в 11 и 12 клас децата са си избрали на какво да наблегнат така, че да не останат с единия език.Никой не е тръгнал да отрича професионалните гимназии, но и само с тях си за никъде... Дали ще вземат счетоводител от НФСГ със средно или завършил УНСС/СУ? И кои са тия жени, дето не могат квадратура да сметнат, материал от висша математика  учат в11 и 12 клас много от тях в езиковите, ама явно според Вас не могат да си сметнат горките колко боя ще им трябва за хола..

# 852

Начините на изучаване, които съм изброила в скобите, се отнасят за първи чужд език. Те са без значение за втория.Ако го изучаваш като профилиран - В1.1. Ако не - А2.
Надявам се от снимката да се вижда какви са очакваните нива.

# 853
Да, объркване се получи, аз питах само за профил чужд език, изучаван като втори чужд език в първи гимназиален етап. Благодаря!

# 854
  • София
Да, объркване се получи, аз питах само за профил чужд език, изучаван като втори чужд език в първи гимназиален етап. Благодаря!

Ако езикът като профил ти е първият чужд език си мисля, че стигат до В2, уж, както избра моят син английския и като профил, за да му е лесно разбира се, други деца от английските паралелки избраха немския като профил, защото иначе е само 2 часа, и мисля, че там като профил втори език е до В1, ако не се лъжа. Даже не съм се замисляла да има разлика в езиците като профили, в зависимост от това с какъв език си като първи, това е ценен детайл, дето не съм осмислила покрай баткото, благодаря че обръщате внимание. Струва ми се, че немските паралелки на досегашните 11 класници нещо не успяха да сформират втория език английския като профилен, обратното със сигурност има. А не съм се замисляла, защото според мен в МГ, ако не си мноого амбициозен, упорит и старателен, трудно ще научиш само от училище езика на едно добро ниво, още навремето ни викаха по РС - тук не е езиково училище. Именно това е и дилемата в 7 клас - накъде - математика или език.
Ще ми се на мен лично да учат и повече практически неща - всичко по дома, дребни поправки, отглеждане на растения, животни, шев, кройка, приготвяне на храна, оцеляване, първа помощ, грижа за здравето, култура на общуване и подобни, би могло да се вмести такива практики за живота и в общообразователните училища, за 5 г. по няколко часа седмично, два или три.
От друга страна е добре образованието да вдъхновява, да извисява духа. Харесва ми идеята за едно комплексно образование от литература и философия до математика и физика, от езици през изкуство, музика до астрономия.  Проблемът както писа Ganis е, че учителите са кът и ще има все по голям недостиг. Може хора от професиите да идват да обучават по практическата част, хора на науката и изкуството по теоретичната. И си стана един университет, а сме още 7 клас, хе- хе, мечти!

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 01:26 от bora

Общи условия

Активация на акаунт