Майчинството счетоводно - 4

• 102 697
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 125
Здравейте! Бих искала да Ви попитам как би се изчислило обезщетението за майчинство, ако съм в непрекъснат болничен 3 месеца преди излизането в майчинство (45 дни преди термина)? Например: месец 1 - 1048 лв Бруто; месец 2 - 1048 лв Бруто; месец 3 - 1048 лв Бруто; месец 4 - болничен; месец 5 - болничен; месец 6 - болничен. По каква формула би се изчислило обезщетението?
Благодаря Ви предварително!  bouquet

# 1 126
Здравейте! Бих искала да Ви попитам как би се изчислило обезщетението за майчинство, ако съм в непрекъснат болничен 3 месеца преди излизането в майчинство (45 дни преди термина)? Например: месец 1 - 1048 лв Бруто; месец 2 - 1048 лв Бруто; месец 3 - 1048 лв Бруто; месец 4 - болничен; месец 5 - болничен; месец 6 - болничен. По каква формула би се изчислило обезщетението?
Благодаря Ви предварително!  bouquet

Няма формула. Има методология. И тя е една и съща, не зависимо дали сте била в болничен, отпуск или изобщо не сте работила.
За месеците, през които сте била в болничен се взима осигурителния доход, от който е изчислено обезщетението за този болничен. Т.е. трябва ви и доходът от още три месеца назад. Този доход ще послужи като база ( чл.41 от КСО ).

# 1 127
Zdravejte, toku 6to pro4etoh ne6to mnogo obezpokoitelno za men. molq za poqsnenie. Rabotq na 1 mqsto na 8 4asa i za da si uveli4a maj4instvoto, se ogigurqvah do na4aloto na tozi mesec i na vtoro mqsto, kudeto bqh na 4 4asa. Ot 18.08.07 izlizam v maj4instvo i s4etovoditelkata na firmata, kudeto se osigurqvah dopulnitelno me posuvetva da priklu4im dogovora. a sega ot pro4etenoto ot foruma razbrah, 4e maj ne e trqbvalo. molq za otgovor, blagodarq vi predvaritelno, mnogo

За да получавате обезщетение от дадено място, договорът ви трябва да е действащ. Ако договорът ви е прекратен, вие няма да получавате обезщетение от този работодател и осигуровките, внесени от там, няма да се вземат в предвид, когато ви се изчислява обезщетението.
ami sega kak moga da opravya tazi burkotiq, ako pak me nazna4at v su6tata firma, predi da izlezna v maj4instvo, 6te polu4avam li maj4instvo i ot vtoroto rabotno mqsto?

# 1 128
Zdravejte, toku 6to pro4etoh ne6to mnogo obezpokoitelno za men. molq za poqsnenie. Rabotq na 1 mqsto na 8 4asa i za da si uveli4a maj4instvoto, se ogigurqvah do na4aloto na tozi mesec i na vtoro mqsto, kudeto bqh na 4 4asa. Ot 18.08.07 izlizam v maj4instvo i s4etovoditelkata na firmata, kudeto se osigurqvah dopulnitelno me posuvetva da priklu4im dogovora. a sega ot pro4etenoto ot foruma razbrah, 4e maj ne e trqbvalo. molq za otgovor, blagodarq vi predvaritelno, mnogo

За да получавате обезщетение от дадено място, договорът ви трябва да е действащ. Ако договорът ви е прекратен, вие няма да получавате обезщетение от този работодател и осигуровките, внесени от там, няма да се вземат в предвид, когато ви се изчислява обезщетението.
ami sega kak moga da opravya tazi burkotiq, ako pak me nazna4at v su6tata firma, predi da izlezna v maj4instvo, 6te polu4avam li maj4instvo i ot vtoroto rabotno mqsto?

Не може да стане с повторно назначаване, защото ще имате дупка. Трябва да заличат прекратяването на договора и да се получи така, че все едно не е прекратяван изобщо.

# 1 129
здравейте!При последната ми консултация ми казаха, че дните ми за болнични превършват и до 45 дена преди раждане трябва да изляза в отпуск.Аз обаче се осигурявам на две места -във фирмата в която работя и като управител в моята фирма.Мога ли да представя болничен към моята фирма , акъм другата да изляза в платен отпуск?Този болничен преди раждане и към двете фирми ли трябва да е ?И въобще как стои въпроса с двойното осигуряване.Благодаря предварително

# 1 130
здравейте!При последната ми консултация ми казаха, че дните ми за болнични превършват и до 45 дена преди раждане трябва да изляза в отпуск.Аз обаче се осигурявам на две места -във фирмата в която работя и като управител в моята фирма.Мога ли да представя болничен към моята фирма , акъм другата да изляза в платен отпуск?Този болничен преди раждане и към двете фирми ли трябва да е ?И въобще как стои въпроса с двойното осигуряване.Благодаря предварително

Нищо не разбрах. Какво ви привършва и защо ще излизате в отпуск? Ако имате предвид, че сте изчерпала 180-те дни за общо заболяване, в такъв случай вие не можете повече да ползвате изобщо такъв болничен ( независимо в тази или в друга фирма ). За да ползвате още болничен за общо заболяване, трябва да минете през ТЕЛК.
Ако имате предвид нещо друго - моля да обясните малко по-ясно.

# 1 131
Правилно сте ме разбрали.Това имах предвид, но незнаех , че имам право на 180 дни болничен общо заболяване.45 дена преди раждане включени ли са в тия 180 дни? И трябва ли да уведомявам НОИ допълнително, че се самоосигурявам или те ми следят осигурителния статус.Не съм получавала все още никакви пари за болнични и затова не се и ориентирам.

# 1 132
Правилно сте ме разбрали.Това имах предвид, но незнаех , че имам право на 180 дни болничен общо заболяване.45 дена преди раждане включени ли са в тия 180 дни? И трябва ли да уведомявам НОИ допълнително, че се самоосигурявам или те ми следят осигурителния статус.Не съм получавала все още никакви пари за болнични и затова не се и ориентирам.

180 са дните за болничен за общо заболяване ( грип, настинка, проблемна бременност и т.н.). 45-те дни преди термин са болничен за бременност и раждане. Едното няма общо с другото.
Какво значи това трябва ли да уведомявам НОИ, че се самоосигурявам. Вие, за да се самоосигурявате, трябва да се регистрирате като самоосигуряващо се лице, да подадете декларация, да изберете процент, на който ще се самоосигурявате.......Съвсем ме объркахте. Как се самоосигурявате, ако не сте самоосигуряващо се лице? И също е важно на какъв процент се самоосигурявате. Защото, ако се самоосигурявате на ниския процент, нямате право на обезщетение.

# 1 133
Благодаря за отговора!Успешен ден

# 1 134
Мерси много Зина,
мога ли да се позова законово, като доказателство за това

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 135
Мерси много Зина,
мога ли да се позова законово, като доказателство за това

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Ами чл.41 от КСО определя, че обезщетението се изчислява на база доходът от 6-те месеца ПРЕДИ излизане в болничен. Никъде не пише, че нещо се преизчислява. Преизчислява се само ако днес сте в болничен, утре не сте, а вдруги ден пак сте в болничен.
Поискайте те да ви покажат основание, на което ви се е променила базата.

# 1 136
Момичета, и аз ви благодаря, че въпреки грижите за малките същества намирате време да помагате  bouquet

И аз като много други мисля, че НОИ бърка в изчисляването на обезщетението ми.
Осигурителният ми доход е 350 лв.Периода, който е взет при изчисляването е 09. 2006-02. 2007г.
 Колко според вас би трябвало да получавам на ден?
НОИ са изчислили, че е 9.80 лв/ден.

Предварително ви благодаря. Hug

# 1 137

Не може да стане с повторно назначаване, защото ще имате дупка. Трябва да заличат прекратяването на договора и да се получи така, че все едно не е прекратяван изобщо.
blagodarq za otgovorite, a kak da mi zali4at prekratqvaneto? Osvobodena sum ot 1vi.08.07, a tova e stanalo s elektronen podpis na 6.08.07. mejduvremenno ot 6 do 10.08.07 vkl. sum polzvala bolni4en. V momenta rabotya

# 1 138

blagodarq za otgovorite, a kak da mi zali4at prekratqvaneto? Osvobodena sum ot 1vi.08.07, a tova e stanalo s elektronen podpis na 6.08.07. mejduvremenno ot 6 do 10.08.07 vkl. sum polzvala bolni4en. V momenta rabotya

Счетоводителката ви трябва да го направи. Вие сама не можете.

# 1 139
здравейте
незная дали въпроса ми е за този форум,но все пак да попитам:При раждане преди/преди 4 год/  се е плащала еднократна помощ от 200 лв,сега има ли го това нещо и пак ли са 200 лв?
Благодаря предварително . newsm12

Общи условия

Активация на акаунт