Майчинството счетоводно - 4

• 102 602
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 440
Моля те кажи освен болничият за 45 дни преди раждане,има ли и други документи или молби,които да попълвам до работодателя ми ?И какво тои трябва да представи пред НОИ?Благодаря ти

# 1 441
Мола обяснете ми..  Назначена сьм от 01.03.2007.Трябва да изляза в болничен за раждане 45 дни преди по закон,т.е на 25.08.07.Термина ми е на 08.10.07  Обаче аз не сьбирам 6 пьлни месеца.Мога ли да изляза от 03.09.07(защото 01.09 е сьбота)?Тогава трябва ли да моля да ми променят и датата с термина вьрху болничният...А вьрху останалите документи(обменна карта и др.)? 

# 1 442
Мола обяснете ми..  Назначена сьм от 01.03.2007.Трябва да изляза в болничен за раждане 45 дни преди по закон,т.е на 25.08.07.Термина ми е на 08.10.07  Обаче аз не сьбирам 6 пьлни месеца.Мога ли да изляза от 03.09.07(защото 01.09 е сьбота)?Тогава трябва ли да моля да ми променят и датата с термина вьрху болничният...А вьрху останалите документи(обменна карта и др.)? 

Датата на термина не могат ей така да ти я променят. Това е фалшификация. Можеш да не ползваш всички 45 дни преди термин, но тези дни, които не ползваш, ще ги загубиш. Няма да можеш да си ги ползваш след това. Можеш да излезеш и от 01.09, нищо че е събота.

# 1 443
Моля те кажи освен болничият за 45 дни преди раждане,има ли и други документи или молби,които да попълвам до работодателя ми ?И какво тои трябва да представи пред НОИ?Благодаря ти

Какво точно искаш да знаеш. Имаш много документи и молби, които трябва да попълваш по време на отпуските, свързани с бременност и раждане и отглеждане на дете. Работодателят ти ще ти ги дава. Ти само трябва да си вземеш от банката удостоверение за банковата сметка. В банките знаят за какво става въпрос. Останалите неща, ще ти ги дава работодателя.

# 1 444
БЛАГОДАРАЯ ТИ ...но моят работодател казва че е нужен само и-бана на сметката ми и болницният за 45 дни(ГОВОРЯ ЗА НА ПЬРВО ВРЕМЕ)не казва за други док. ,което ме навя ва на мисьлта че нещо не му е ясно..Има ли някаква молба ,която да попьлвам кьм него или всички други док.той трябва да приготви.. и какви са те  моля те обясни ми

# 1 445
Ще се сьгласят ли според теб от ЖК да ми напишат болничният от 01.09.07 и да посочат че термина ми е на 08.10.2007 и това няма ли да е проблем в НОЙ ЗА ТОВА ЧЕ НЯМАМ ПЬЛНИ 45 ДЕНА   ОТНОВО ТИ БЛАГОДАРЯ

# 1 446
БЛАГОДАРАЯ ТИ ...но моят работодател казва че е нужен само и-бана на сметката ми и болницният за 45 дни(ГОВОРЯ ЗА НА ПЬРВО ВРЕМЕ)не казва за други док. ,което ме навя ва на мисьлта че нещо не му е ясно..Има ли някаква молба ,която да попьлвам кьм него или всички други док.той трябва да приготви.. и какви са те  моля те обясни ми

Не. Това е за първия болничен - болничният лист и сметката.

# 1 447
Ще се сьгласят ли според теб от ЖК да ми напишат болничният от 01.09.07 и да посочат че термина ми е на 08.10.2007 и това няма ли да е проблем в НОЙ ЗА ТОВА ЧЕ НЯМАМ ПЬЛНИ 45 ДЕНА   ОТНОВО ТИ БЛАГОДАРЯ

Това си е възможност, предвидена в Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността. А дали ще се съгласят в ЖК - трябва да питаш тях. По принцип имаш такова право, но това не значи, че ако този който ти пише болничния е станал накриво, не може да се заяде.

# 1 448
Имам следния проблем: подготвих документите за прехвърляне на майчинството на майка ми ,а  моят работодател ми отговаря,че това можело да стане,едва октомври,защото трябвало да се носят до НОИ.Въпросът ми е не трябва ли документите да се носят от фирмата,работодател на майка ми.Ще съм много благодарна,ако ми покажете и документите,които трябва да се подадат при такъв случай!

# 1 449
Не трябва молба от рода на ...г-н управител..Моля да ми разрешите да ползвам ;platen отпуск по майчинство в размер на 45 раб.дни ,считано от.... и т.н  

# 1 450
Имам следния проблем: подготвих документите за прехвърляне на майчинството на майка ми ,а  моят работодател ми отговаря,че това можело да стане,едва октомври,защото трябвало да се носят до НОИ.Въпросът ми е не трябва ли документите да се носят от фирмата,работодател на майка ми.Ще съм много благодарна,ако ми покажете и документите,които трябва да се подадат при такъв случай!

Не, не трябва да се носят до НОИ. Вие сте заварено положение. Освен това, дори и да трябваше да се носят до НОИ, не виждам логика в това да се носят чак през Октомври. НОИ не е в лятна ваканция. Нито има нещо вярно в това, което са ви казали, нито пък откривам някаква логика в подобно твърдение. Документите се представят на работодателя на майка ви. После единият екземпляр се връща на вашия работодател.

# 1 451
Не трябва молба от рода на ...г-н управител..Моля да ми разрешите да ползвам ;platen отпуск по майчинство в размер на 45 раб.дни ,считано от.... и т.н  

Не, за какво ви е тази молба. Нали имате болничен лист. Това не е платен отпуск по майчинство. Това е отпуск за бременност и раждане, който се разрешава като обикновен болничен, на база болничен лист. Вие като излизате в болничен за грип например, попълвате ли молба? Не.
Много правилно ви е казал работодателя какво ви трябва.

# 1 452
И още еди Вьпрос,ако е удобно...Като се има в предвид,че в договора сьм назначена с основна заплата 350 лв.,каЖете ми колко ми е брутната и колко нетната заплата и вьрху коя от дветв се изчисляват тези 90% за болничните?И за всичките от 45,42 и т.н до 135 дни пак по сьщата схема ли ги изчисляват?Колко трябва да получавам от НОЙ ?

# 1 453
И още еди Вьпрос,ако е удобно...Като се има в предвид,че в договора сьм назначена с основна заплата 350 лв.,каЖете ми колко ми е брутната и колко нетната заплата и вьрху коя от дветв се изчисляват тези 90% за болничните?И за всичките от 45,42 и т.н до 135 дни пак по сьщата схема ли ги изчисляват?Колко трябва да получавам от НОЙ ?

Е, това не мога да ви кажа. Основна заплата, това добре, но може да имате допълнителни плащания, от рода на клас прослужено време, доплащания от различен характер и т.н., които също да влизат в осигурителния доход.
90% се изчисляват от осигурителния доход, върху който са внесени осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство.
Колко е нетната заплата зависи от това колко е брутния осигерителен доход. Така че и на този въпрос не може да се отговори.
Иначе да, за всичките 315 дни ще получавате едно и също обезщетение. Каквото е за първия ден, такова е и за 315-тия.
Препоръчвам ви да се консултирате със счетоводителката ви. Тя най-точно може да ви ориентира какъв е размера на осигурителния доход. Аз, без да ви видя фишовете, не мога да ви кажа това.

# 1 454

Напълно е възможно да ти напишат в документите по-късен термин, съответно по-късна дата на последната менструация. Просто сподели с лекаря за проблема и не вярвам да ти откаже. При мен стана точно това -изместиха по документи термина с 10 дни, за да имам пълни 6 месеца. Все още дори много от ехографите дават точност +/- 1 седмица, така, 4е това не е кой-знае каква фалшификация. Никой не може със сигурност да каже точно кога си за4енала и точно кога ще родиш  Laughing

Леко раждане!

Общи условия

Активация на акаунт