Майчинството счетоводно - 4

• 102 517
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте може ли да ми кажете като излезна в 45 дневен болни4ен по майчинство осигуровките само работодателя ли ги плаща за този период или удържат и от мен . Тай като аз си внасям 100% всички осигуровки в една фирма въпросът ми е дали пак 6те трябва да ги платя на 100 % или само частта на работодателя. Благодаря много

# 316
  • В полите на Пирин планина
Здравейте може ли да ми кажете като излезна в 45 дневен болни4ен по майчинство осигуровките само работодателя ли ги плаща за този период или удържат и от мен . Тай като аз си внасям 100% всички осигуровки в една фирма въпросът ми е дали пак 6те трябва да ги платя на 100 % или само частта на работодателя. Благодаря много

Дължи се само здравна осигуровка - 3.9 % от 220 лева на месец.

# 317
не знам дали мога да си задам тук въпроса, но не искам да пускам нова тема
работеща майка съм на дете под 2 години, при нов работодател съм(назначиха ме когато детето беше на 1 г 1 м)
искам да знам какви права имам като защита от уволнение например(ако има такива)и как стои въпроса с някаккъв отпуск който мога да ползвам аз или съпруга ми до навършване на 7 години на детето?

# 318
  • В полите на Пирин планина
работеща майка съм на дете под 2 години, при нов работодател съм(назначиха ме когато детето беше на 1 г 1 м)
искам да знам какви права имам като защита от уволнение например(ако има такива)и как стои въпроса с някаккъв отпуск който мога да ползвам аз или съпруга ми до навършване на 7 години на детето?

Майка на дете до три години може да бъде уволнена само с разрешение на Инспекция по труда. Това не означава, че ако жената е на срочен договор или договор със срок на изпитване този договор не се прекратява след изтичане на срока му.
До навършване на 8 години от детето майката и бащата имат право на по 6 месеца неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от работодателя. Молба се подава поне 10 дни опреди излизане в отпуск.

# 319
благодаря много за бързия отговор, само да попитам още отпуска наведнъж ли трябва да се ползва, или  може на части и за двамат ли по 6 месеца?и може ли работодателя да го откаже?
иначе на постоянен договор съм слава богу, изпитателния мина вече

# 320

Само да допълня, че ако сте в изпитателен срок, не ползвате защита от уволнение. По време на изпитателен срок, договорът може да бъде прекратен по всяко време, като ако изпитателния срок е в полза на работодателя, не ви се дължи и предизвестие.

# 321
благодаря много за бързия отговор, само да попитам още отпуска наведнъж ли трябва да се ползва, или  може на части и за двамат ли по 6 месеца?и може ли работодателя да го откаже?
иначе на постоянен договор съм слава богу, изпитателния мина вече

Може и на части да се ползва, но частите не може да са по-малки от 5 дни. По 6 месеца за двамата родители. Incandescent вече е писала, че работодателят не може да отказва този отпуск.

# 322
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Зина благодаря за всичко, което си написала, но нейният работодател твърдо отказва да я вземе пак, дори и фиктивно.

Сега търсим друго решение. То ще е с фирма друга, как стои въпроса- може ли там да съберем пари , да я осигурим първия месец на 400 лева и после тя да излезе в болничен и само малката осигуровка да плащаме. В такъв случай колко е осигуровката на 400 лева и за работодател и за работник???

И още нещо, по настоящем тя се осигурява в друга фирма на 4 часа- на 90 лева. Ако остане да се осигурява само там, значи ли че 315 дни ще взема 90% от 90 лева или не може да взема по-малко от 180 лева.

# 323
Зина благодаря за всичко, което си написала, но нейният работодател твърдо отказва да я вземе пак, дори и фиктивно.

Сега търсим друго решение. То ще е с фирма друга, как стои въпроса- може ли там да съберем пари , да я осигурим първия месец на 400 лева и после тя да излезе в болничен и само малката осигуровка да плащаме. В такъв случай колко е осигуровката на 400 лева и за работодател и за работник???

И още нещо, по настоящем тя се осигурява в друга фирма на 4 часа- на 90 лева. Ако остане да се осигурява само там, значи ли че 315 дни ще взема 90% от 90 лева или не може да взема по-малко от 180 лева.

За това с 400-те лева за един месец, не виждам смисъл. На колко се е осигурявала по прекратения договор? Ако се е осигурявала на МРЗ - няма смисъл. Само ще си даде парите.
А иначе, обезщетението не може да е по-малко от 180 лева. Така, че осигуровката на 4 часа на 90 лева върши работа. Ще си получава 180 лева, а от догодина и повече, защото МРЗ ще се увеличи.

# 324
Тогава излиза, че няма никакъв смисъл да и търсим друга работа, макар и фиктивна?
До сега се е осигурявала на 200 лева мисля.

Искам по някакъв начин ако може да и вдигнем малко майченството, затова питам.А това осигуряване на 4 часа ме притеснява. Фирмата е на нейн познат, но нямат счетоводител и тя трябва сама да внася болничните , а е такава забатаченост в НОИ.

Ако имаш идея как да и вдигнем майченството малко, пиши ми. ААА ВАЖНО- защо искам да я осигурим на 400 лева например,- защото сега тя има реално доход само от този болничен на 4 часа , което ще е примерно 80 лева, а чака трето дете. Ако я осигурим 1 месец на 400 лева и тя веднага след 2-3 дена излезе пак в болничен, не се ли гледа тази голямата осигуровка?????

# 325
благодаря ви за изчерпателните отговори, и бързи както винаги  Hug  bouquet

# 326
Тогава излиза, че няма никакъв смисъл да и търсим друга работа, макар и фиктивна?
До сега се е осигурявала на 200 лева мисля.

Искам по някакъв начин ако може да и вдигнем малко майченството, затова питам.А това осигуряване на 4 часа ме притеснява. Фирмата е на нейн познат, но нямат счетоводител и тя трябва сама да внася болничните , а е такава забатаченост в НОИ.

Ако имаш идея как да и вдигнем майченството малко, пиши ми. ААА ВАЖНО- защо искам да я осигурим на 400 лева например,- защото сега тя има реално доход само от този болничен на 4 часа , което ще е примерно 80 лева, а чака трето дете. Ако я осигурим 1 месец на 400 лева и тя веднага след 2-3 дена излезе пак в болничен, не се ли гледа тази голямата осигуровка?????

Тя докато е в болничен не се осигурява. Така че, не може докато е в болничен да се осигурява на 90 лева. Докато е в болничен, обезщетението и се изплаща на база дохода от 6-те месеца преди този болничен. Дохода, през месеца, през който ползва болничен, няма никакво значение. А ако два дни я осигурявате на 400 лева и тя пак излезев болничен, тези 400 лева ще се отчетът, обаче ще се отчетът като 2 дни на 400 лева. И ако работните дни в 6-месечието, служещо за база са например 125....2 дни от 125 имат много, много малък ефект върху сумата на обезщетението. За да и се зачете цял месец на 400 лева, тя не трябва да ползва болничен през този месец. Трябва да се води на работа.

# 327
Добре , Зина. Друг вариант- може ли да я назначим фиктивно  на 400 лева , тя да си ги работи уж, за да и стане по-голяма базата и тогава да излеце болничен?Тоест да отработи поне 1 месец, защото тя април, март и февруари не е работила.  Ако кажеш да- напиши ми горе -долу колко са осигуровките на работодател и работник 400 лева.

# 328
Добре , Зина. Друг вариант- може ли да я назначим фиктивно  на 400 лева , тя да си ги работи уж, за да и стане по-голяма базата и тогава да излеце болничен?Тоест да отработи поне 1 месец, защото тя април, март и февруари не е работила.  Ако кажеш да- напиши ми горе -долу колко са осигуровките на работодател и работник 400 лева.

С един месец на 400 лева ще и вдигнете обезщетението от 180 на 200 -210 лева. Което е абсолютно безсмислено. Защото вероятно от догодина МРЗ ще е поне 200 лева. Така че и без това осигуряване на 400 лева, от 01.01.2007, тя ще получава 200 лева. На практика, ползата ще е само за последните з месеца от тази година ( ако си спомням правилно, тя трябва да излезе в болничен за бременност и раждане в началото на Октомври ). Значи, общата " печалба " ще е 60 лева от осигуряването на 400 лева за един месец. А вие ще трябва да платите 146 лева осигуровки и 32 лева данък. Или ще дадете 178 лева, а да вземе тя 60 лева повече. Няма никакъв смисъл. Има смисъл единствено, ако може през всичките оставащи месеци да се осигурява на 400 лева без да излиза в болнични. Но това си е значителен разход.

# 329
Здравейте отново. Благодаря , че така бързо отговорихте на въпроса ми. Ако правилно съм разбрала , значи :
 Осигуровките ми трябва да са преведени към датата на подаване на болничния лист и декларация обр.1? След това вече осигуровки - ДОО  не се превеждат от фирмата  , само здравните трябва да се превеждат вски месец? Като представям поетапно всички необходими болнични до 135 дни и молба за остатъка от 315 - те дни? Би трябвало превеждането на обезщетенията след това да не се прекъсва след като не се дължат осигуровки?.
Разбирате ли ? Проблемът ми е , че фирмата не превежда на време осигуровките. Събират се по 5-6 месеца неплатени. Плащат се и после  пак започват да се трупат.

Общи условия

Активация на акаунт