Майчинството счетоводно - 4

• 102 686
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 750
ако изляза извън страната дали ще ми дават майчинството?за неопределен период

# 751
Здравейте
Имам два въпроса и ще съм ви много благодарна , ако ми отговорите
1.Аз съм по майчинство до 20.09.2007г..Учителка съм на постоянен договор в едно училище, но искам да кандидатствам в друго.Имам ли това право докато съм в отпуск по майчинство и трябва ли първо да напусна старата си работа.
2.Ако остана да работя на сегашното си раб. място мога ли след изтичане на майчинството ми да си взема полагаемата платена птпуска. Ако" да",колко време трябва да работя за актоализиране на заплатата преди да изляза в отпуск.

# 752
Много благодаря за бързия отговор!!!
А болничен за патологична бременност мога да ползвам 180 дни до 45-тият ден преди термина?

180 дни е общия брой дни, за болничен за общо заболяване, който можете да ползвате през една календарна година. Така че, ако от началото на годината до сега сте ползвали и други болнични, трябва да приспаднете дните на вече ползваните болнични от тези 180. Остатъкът можете да ползвате като болничнен за патологична бременност.

# 753
Здравейте Simple Smile
аз преди няколко месеца питах но сега нещата малко се промениха така 4е пак ще се наложи да ви помоля за експертно мнение  Embarassed
Така значи брутната ми заплата е 700, чисто взимам около 510-520.
Но през последните 3 месеца от бремеността се наложи да съм непрекъснато в болничен поради здравословни причини.
По принцип до колкото знам майчинството се определя на база 6 месечни заплати назад, но аз като съм била в болничен .....  ??????

Благодаря предварително за отговора Simple Smile

За месеците, през които сте била в болничен се взима осигурителния доход, от който ви е изплащано обезщетението за този болничен.

# 754
Да попитам следното:ако изляза в полагаемия се платен отпуск по майчинство, то следва да ми се изплати въз основа на последната заплата.Но след като вече бях излязла в майчинство настъпиха няколко промени-напуснах фирмата в която работех( защото тя щеше да се закрива след няколко месеца) и ме назначиха отново,въпреки че бях вече в майчинство в новата фирма. Не искам да се връщам в тази фирма изобщо, но имам ли право на платен отпуск и в какъв размер е сумата, ако имам?

Не ви разбирам. За какъв платен отпуск по майчинство говорите? ( това, което съм оцветила в червено ).
Ако имате предвид платен годишен отпуск, той следва да ви се изплати на база заплатата, на която сте сключила договора си. Вие на новото работно място трябва да имате поне един отработен ден. Не може да нямате, защото ако нямате, това означава че договорът ви не е влязъл в сила. Което пък означава, че ако са ви теглили обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, това е било неправомерно.
Така че, на база заплатата ви през този работен ден, който сте отработила, трябва да ви се изплати и платения отпуск.

# 755
Здравейте!!!
Извинявам се, ако повтарям нечий въпрос, но нямам физическа възможност да изчета всички теми Embarassed.
Също така не задължавам никого от вас със светкавичен отговор, поне за някоя препратка за информация по въпроса който ме интересува.
Та така, малко подробности: Терминът ми е на 28.11.2007г. Започнаха да ме осигуряват на 300 лв. от месец Май 2007г. (6 месеца до термина). Какъв ще е размера на майчинството ми?
Нашият счетоводител е от старата номенклатура Wink и нищо от новите неща не му е ясно.
Благодаря Ви предварително!!!!

Правилно са ви отговорили малко по-напред. Не се брои до термина, а се брои до 45 дни преди термина. Във вашия случай ще се вземе дохода от Април до Септември. Обезщетението ви ще е около 230 -240 лева на месец, като, ако нямате друг стаж от преди това, обезщетение ще започне да ви се изплаща едва когато натрупате 6 месеца стаж, т.е. от началото на Ноември.

# 756
  • София
Много благодаря отново за отговора ви!  bouquetРазбрах това за което се  интересувах.

# 757
Здравейте.Вече втори ден чета този форум,научих много за което благодаря.Искам да задам моят въпрос за които не срещнах отговор-
Ако майката собственик на ЕООД избере да се осигурява върху висок осигурителен доход за да получи по-високо майчинство и след годишното приключване не може да достигне дохода, върху който се е осигурявала в ГДД какво става с болничните ще се преизчисляват ли на база ГДД?

Не може да се отговори с едно изречение. Зависи от конкретната ситуация. По принцип вноските за фонд ОЗМ не се преизчисляват, но друг е въпросът дали изобщо ще признаят осигуряването на този висок доход.

# 758
Живея в София,но по л.к.постоянен адрес-гр.Разград.Може ли да извадя документ за временно жителство в София за 6мес.(год.)и след 1мес.като родя да подавам молби и други документи тук в София,или трябва по постоянен адрес?Ако не става така,по-добре да си сменя л.к.(пост.адрес тук в София,нали? newsm78

Зависи за какви документи говорите. Ако говорите за болничните, те се подават там, където е регистриран работодателя ви, а не където сте регистрирана вие. За различните " молби и други документи " има различни изисквания. Трябва да конкретизирате за какво питате, за да ви се отговори коректно.

# 759
ако изляза извън страната дали ще ми дават майчинството?за неопределен период

Зависи от статута ви тук. Ако продължавате да се водите назначена на трудов договор - да, ще ви дават. Ако не - трябва да дадете повече информация относно това какъв ще бъде осигурителния ви статус. Ако не се осигурявате няма да ви дават майчинство, независимо дали сте в страната или не.

# 760
Здравейте
Имам два въпроса и ще съм ви много благодарна , ако ми отговорите
1.Аз съм по майчинство до 20.09.2007г..Учителка съм на постоянен договор в едно училище, но искам да кандидатствам в друго.Имам ли това право докато съм в отпуск по майчинство и трябва ли първо да напусна старата си работа.
2.Ако остана да работя на сегашното си раб. място мога ли след изтичане на майчинството ми да си взема полагаемата платена птпуска. Ако" да",колко време трябва да работя за актоализиране на заплатата преди да изляза в отпуск.

Имате право да кандидатствате за нова работа винаги и по всяко време. Не е необходимо да изтича майчинството, не е необходимо и да сте напуснала старата си работа.
Колкото до отпуската - по принцип имате право да си я ползвате, обаче училищата сте направо друга планета в това отношение. Съгласно КТ, отпуск от минала година не могат да ви откажат. Обаче в училищата си отказват и изобщо не им пука. Така че, най-добре питайте в деловодството или където там си подавате молбите.

# 761
Много Ви благодаря за отговорите
Хубаво е, че помагате на толкова майки

# 762
Живея в София,но по л.к.постоянен адрес-гр.Разград.Може ли да извадя документ за временно жителство в София за 6мес.(год.)и след 1мес.като родя да подавам молби и други документи тук в София,или трябва по постоянен адрес?Ако не става така,по-добре да си сменя л.к.(пост.адрес тук в София,нали? newsm78

Зависи за какви документи говорите. Ако говорите за болничните, те се подават там, където е регистриран работодателя ви, а не където сте регистрирана вие. За различните " молби и други документи " има различни изисквания. Трябва да конкретизирате за какво питате, за да ви се отговори коректно.

Извинете за недомлъвките!
Имам в предвид акта за раждане на детето(като се роди),еднократната помощ за бебе,и такива неща..........
Обяснете ми дали мога да сменя само адресната си регистрация без л.к. и в къде да отида-в общината или в МВР?

# 763
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мисля че няма да стане без смяна на личната карта с постоянен адрес в гр. София

# 764
Както ви е казала и Дейзи, няма да се разминете без смяна на личната карта. Някои неща можете и без смяна на личната карта да направите, но други няма да успеете.

Общи условия

Активация на акаунт