Майчинството счетоводно - 4

• 102 706
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Бих искала да попитам, ако дам детето си на ясла, преди да са минали двете години платено майчинство и не съм се върнала все още на работа, дали се спира изплащането на майчинството изцяло? Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 27 юли 2007, 23:11 от Зуза

# 736
Бих искала да попитам, ако дам детето си на ясла, преди да са минали двете години платено майчинство и не съм почнала все още работа, дали се спира изплащането на майчинството изцяло? Благодаря предварително!

Спира се не само изплащането на майчинството, а се спира и самия отпуск. За да дадете детето на ясла, без да се върнете на работа, трябва или да напуснете работа или да излезете в друг вид отпуск ( платен или неплатен ). Ако излезете в отпуск ще получавате 50% от майчинството като обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете.

# 737
  • София
Благодаря много за бързия отговор!Не бях се замислила досега за това! Лека нощ!  bouquet

# 738
Кога ще вземам по-високо обезщетение ако съм назнаена по ТД на 2000,00лева или на 1400,00лева,след като аксималният осиг.доход е 1400лв

На 2000 лева ще получавате по-високо обезщетение. И в двата случая осигурителния доход ще е 1400 лева, но нетното ви възнаграждение ще е различно.
Ако сте назначена на 1400 лева, нетното ви е 980 лева. Тъй като 980 лева е по-малко от 90% от 1400 лева, ще взимате обезщетение в размер на 980 лева.
Ако сте на 2000 лева, тогава нетното ви възнаграждение ще е повече от 90% от 1400 лева, затова обезщетението ви няма да е нетното възнаграждение, а ще е 90% от 1400 лева или 1260 лева.

Разбрала ли съм правилно,че повече от 1260,00 не мога да получавам, т.е няма смисъл ТД да е за 2000, а може и по-малко например 1600,00 -за да имам по-малък данък.Благодаря

# 739
Здравейте!
Налага се да ползвам платен годишен отпуск веднага при връщане на работа след майчинство(навършване 2 год на детето).На каква основа се заплаща отпуската след като нямам работени дни?
Благодаря предварително!

# 740
Кога ще вземам по-високо обезщетение ако съм назнаена по ТД на 2000,00лева или на 1400,00лева,след като аксималният осиг.доход е 1400лв

На 2000 лева ще получавате по-високо обезщетение. И в двата случая осигурителния доход ще е 1400 лева, но нетното ви възнаграждение ще е различно.
Ако сте назначена на 1400 лева, нетното ви е 980 лева. Тъй като 980 лева е по-малко от 90% от 1400 лева, ще взимате обезщетение в размер на 980 лева.
Ако сте на 2000 лева, тогава нетното ви възнаграждение ще е повече от 90% от 1400 лева, затова обезщетението ви няма да е нетното възнаграждение, а ще е 90% от 1400 лева или 1260 лева.

Разбрала ли съм правилно,че повече от 1260,00 не мога да получавам, т.е няма смисъл ТД да е за 2000, а може и по-малко например 1600,00 -за да имам по-малък данък.Благодаря

За да получавате 1260 лева обезщетение, брутния доход трябва да е не по-малък от 1757 лева.

# 741
Здравейте!
Налага се да ползвам платен годишен отпуск веднага при връщане на работа след майчинство(навършване 2 год на детето).На каква основа се заплаща отпуската след като нямам работени дни?
Благодаря предварително!

На база заплатата, през месеца, през който имате работени дни. Той вероятно е още преди майчинството ви.

# 742
Много благодаря за бързия отговор!!!
А болничен за патологична бременност мога да ползвам 180 дни до 45-тият ден преди термина?

# 743
Здравейте Simple Smile
аз преди няколко месеца питах но сега нещата малко се промениха така 4е пак ще се наложи да ви помоля за експертно мнение  Embarassed
Така значи брутната ми заплата е 700, чисто взимам около 510-520.
Но през последните 3 месеца от бремеността се наложи да съм непрекъснато в болничен поради здравословни причини.
По принцип до колкото знам майчинството се определя на база 6 месечни заплати назад, но аз като съм била в болничен .....  ??????

Благодаря предварително за отговора Simple Smile

Последна редакция: сб, 28 юли 2007, 18:12 от Mpulle

# 744
  • София
Да попитам следното:ако изляза в полагаемия се платен отпуск по майчинство, то следва да ми се изплати въз основа на последната заплата.Но след като вече бях излязла в майчинство настъпиха няколко промени-напуснах фирмата в която работех( защото тя щеше да се закрива след няколко месеца) и ме назначиха отново,въпреки че бях вече в майчинство в новата фирма. Не искам да се връщам в тази фирма изобщо, но имам ли право на платен отпуск и в какъв размер е сумата, ако имам?

# 745
  • Хасково
Здравейте!!!
Извинявам се, ако повтарям нечий въпрос, но нямам физическа възможност да изчета всички теми Embarassed.
Също така не задължавам никого от вас със светкавичен отговор, поне за някоя препратка за информация по въпроса който ме интересува.
Та така, малко подробности: Терминът ми е на 28.11.2007г. Започнаха да ме осигуряват на 300 лв. от месец Май 2007г. (6 месеца до термина). Какъв ще е размера на майчинството ми?
Нашият счетоводител е от старата номенклатура Wink и нищо от новите неща не му е ясно.
Благодаря Ви предварително!!!!

# 746
Здравейте.Вече втори ден чета този форум,научих много за което благодаря.Искам да задам моят въпрос за които не срещнах отговор-
Ако майката собственик на ЕООД избере да се осигурява върху висок осигурителен доход за да получи по-високо майчинство и след годишното приключване не може да достигне дохода, върху който се е осигурявала в ГДД какво става с болничните ще се преизчисляват ли на база ГДД?

# 747
  • Sofia
както съм казвала не съм на трудов договор от 31.12.2006,но имам 4 год.трудов стаж,естествено съм осигуравана на мин.праг някъде около 190лв. Работих февруари и част от март на граждански договор. После почнах да се самоосигуравам за вс.осиг.случай (ДОО 21.5%, ЗО 6%, ДЗПО5%)като сътрудник във фирма върху 500лв. от месец май и така до ноември за да станат 6 месеца,т.е. плащам към 163 лв. вноски на месец. След това следва да вземам 90% от 500 или 450лв. (доколкото знам при само осигуряващите се взимат 90% от нетния доход,защото реално нямаш брутен). Сега на 18.07.2007 започнах работа на трудов договор, с осн.заплата 680 и 20лв. за прослужено време,т.е. бруто 700лв.+някакви си бонуси от 20% (но тях сега ще ги забравим защото не знам облагат ли се и колко са точно)
Та въпросите ми са:
1. Ако изляза болничен от септември колко ще ми са болничните? става въпрос за болничен по тр.договор
2. Как влияе върху размер на майчинството? т.е. ако съм болнични после колко майчинство ще взимам според горните условия?
3. Ако не изляза болничен, колко ще ми е общо майчинството със само осигуровките и тр.договор?
ами май това е за сега...дано добре да съм го обяснила, че и без това ми е такава каша!
Благодаря предварително за отговора! моля да е на ЛС

# 748
Живея в София,но по л.к.постоянен адрес-гр.Разград.Може ли да извадя документ за временно жителство в София за 6мес.(год.)и след 1мес.като родя да подавам молби и други документи тук в София,или трябва по постоянен адрес?Ако не става така,по-добре да си сменя л.к.(пост.адрес тук в София,нали? newsm78

# 749
Здравейте!!!
Извинявам се, ако повтарям нечий въпрос, но нямам физическа възможност да изчета всички теми Embarassed.
Също така не задължавам никого от вас със светкавичен отговор, поне за някоя препратка за информация по въпроса който ме интересува.
Та така, малко подробности: Терминът ми е на 28.11.2007г. Започнаха да ме осигуряват на 300 лв. от месец Май 2007г. (6 месеца до термина). Какъв ще е размера на майчинството ми?
Нашият счетоводител е от старата номенклатура Wink и нищо от новите неща не му е ясно.
Благодаря Ви предварително!!!!

Сигурна съм , че скоро ще се вкл. компетентните мами, но аз знам че се взима доходът НЕ до терминът , а до датата в която излизаш в болничен т.е по мои изчисления на теб ще ти се изчислява доходът април-септември

Общи условия

Активация на акаунт