Майчинството счетоводно - 4

• 102 692
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 885
Здравейте,имам следният въпрос служител от дадена фирма има ли право и възможност да направи справка по чл.62, ал.4 от КТ в НАП или това е право на работодателя?И ако служителя има право как да го направи.Благодаря и приятна вечер!  newsm51

чл.62, ал.4 гласи следното:

(4) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 29.12.2005 г.) Данните, които се съдържат в уведомлението, и редът за неговото изпращане се определят с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Националния статистически институт.

Каква точно справка искате да правите по този текст? Какво е определил ИД на НОИ, като реквизити на уведомлението ли? Или какво?

Ако искате да проверите дали за вас е подадено уведомление - можете да го направите. Но ако искате да проверите какво пише в уведомлението ви, това можете да проверите при счетоводителя. Когато сте постъпвала на работа, той ви е дал да подпишете справката за подаденото уведомление. В тази справка пише вашето име, ЕГН-то ви и длъжността, на която сте назначена. Повече от тази информация няма как да получите. А и не ви трябва. Вас какво точно ви интересува?
Всъщност искам да проверя подадено ли е уведомление за прекратяване на настоящият ми трудов договор и как да го направя?Благодаря,че ми отговорихте,приятен ден!

Това можеш да провериш, да. Отиваш в НАП и от там ти правят провека по ЕГН.
Сърдечно Ви Благодаря,но знаете ли дали може да се направи справка по Интернет или само на място в НАП ,извинете питам защото НАПсе намира на 40км. от вкъщи , а с бебошон на ръце в тези горещини е сложно,още веднъж сърдечни благодарностти!

# 886
Здравейте,имам следният въпрос служител от дадена фирма има ли право и възможност да направи справка по чл.62, ал.4 от КТ в НАП или това е право на работодателя?И ако служителя има право как да го направи.Благодаря и приятна вечер!  newsm51

чл.62, ал.4 гласи следното:

(4) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 29.12.2005 г.) Данните, които се съдържат в уведомлението, и редът за неговото изпращане се определят с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Националния статистически институт.

Каква точно справка искате да правите по този текст? Какво е определил ИД на НОИ, като реквизити на уведомлението ли? Или какво?

Ако искате да проверите дали за вас е подадено уведомление - можете да го направите. Но ако искате да проверите какво пише в уведомлението ви, това можете да проверите при счетоводителя. Когато сте постъпвала на работа, той ви е дал да подпишете справката за подаденото уведомление. В тази справка пише вашето име, ЕГН-то ви и длъжността, на която сте назначена. Повече от тази информация няма как да получите. А и не ви трябва. Вас какво точно ви интересува?
Всъщност искам да проверя подадено ли е уведомление за прекратяване на настоящият ми трудов договор и как да го направя?Благодаря,че ми отговорихте,приятен ден!

Това можеш да провериш, да. Отиваш в НАП и от там ти правят провека по ЕГН.
Сърдечно Ви Благодаря,но знаете ли дали може да се направи справка по Интернет или само на място в НАП ,извинете питам защото НАПсе намира на 40км. от вкъщи , а с бебошон на ръце в тези горещини е сложно,още веднъж сърдечни благодарностти!

В интернет само работодателят може да прави такава справка, ако има електронен подпис. може да опиташ по телефона, но е възможно и да ти откажат информация.

# 887
питането беше, ако детето тръгва на ясла преди да навърши 2г. какво става с платеният отпуск  от майъчинството на майката -2*20 дена-  за колко дни има право да ползва.за първата година 20 дни и за втората до деня на тръгването на ясла или как да разбирам.дали се полагат всичките 20 дни + отпуските които ти се полагат от работодателя.не знам дали ме разбархте.но една близка това пита.на нея ще останат от майчинството 6 месеца, т.е. хлапето ще тръгне на ясла на 1г.6м. и пита колко дни може да използва имза право отпуска от майчинството.благодаря

На вас не ви се полагат допълнителни 20 дни. Полагат ви се само едни 20 дни от работодателят. Няма други 20 дни, които да ви се полагат допълнително. Или сте се обркала или объркано си задавате въпроса. Вие си имате право на 20 дни годишно. Ако не ги ползвате тази година, те се натрупват. Но това са си същите 20 дни, които ви се полагат по договор от работодателя. Не са някакви други 20 дни.

Последна редакция: пт, 03 авг 2007, 15:06 от ZinaSt

# 888
Здравейте, моля за помощта ви.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.( които синът ми ще навърши на 16.01.2008) и обезщетението от 180лв. получавам от работодателя. От 19.07.2007г. ми е издаден 45 дневния болничен за бременност и раждане за второто ми дете.
Какъв е размерът на обезщтетението , което трябва да получавам?
Каква сума трябва да получавам от работодателя от  юли месец насам, защото веднъж ми казаха 90лв., друг път 180лв. Каква сума се превежда от НОИ и тя е само за болничния ли ?
Благодаря предварително.

Нищо няма да ви се превежда от НОИ. Ще си получавате всичко от работодателя. Имате право на обезщетение в същия размер, в който ви се е изплащало обезщетението за първото дете, ако това е по-изгодно за вас. Ако не е по-изгодно, ще получавате обезщетение за бременност и раждане в размер на 180 лева. Това кой е по-изгодния размер, счетоводителката ви трябва да пресметне.
Отделно от обезщетението ви за бременност и раждане, ще получавате и 50% от обезщетението за отглеждане на първото дете ( 90 лева ), докато първото дете навърши 2 години.

# 889
Благодаря ти Зина!

Two Hearts

# 890

След пускане на детето на ясла отпускът за отглеждане на малко дете се прекратява. За това се уведомява работодателя в свободен текст - нещо като уведомление. Молбата за платен отпуск е за редовен такъв за неизползваните дни, които имаш натрупани. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст не може да бъде отказан от работодателя. Трябва да го уведомиш поне 10 дни предварително.

Що се отнася за декларацията принципно би трябвало и сега да може да се ползва облекчението, но мненията са противоречиви.

Само да допълня нещо, неплатен отпуск за отглеждане на дете можеш да ползваш едва след като детето навърши 2 години. Преди това не можеш.
Благодаря за отговора и още нещо:

А преди това /преди 2г./какъв друг неплатен отпуск мога да ползвам? И сигурно тогава ще е въпрос на добра воля от страна на работодателя да даде такава?

# 891
  • В сърцето на ММ
Здравейте!
Искам да задам въпрос от името на моя позната.Тя забременя,докато беше по майчинство с първото си дете.Съответно спряха първото майчинство като излезе в болнични 45 преди раждане.Но за нещастие детенцето беше починало в нея.
Въпросът ми е ,при това положение има ли право на продължаване на първото майчинство.Детенцето е на 1 год и 5 месеца.
Малко объркано стана.Благодаря предварително.

# 892

След пускане на детето на ясла отпускът за отглеждане на малко дете се прекратява. За това се уведомява работодателя в свободен текст - нещо като уведомление. Молбата за платен отпуск е за редовен такъв за неизползваните дни, които имаш натрупани. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст не може да бъде отказан от работодателя. Трябва да го уведомиш поне 10 дни предварително.

Що се отнася за декларацията принципно би трябвало и сега да може да се ползва облекчението, но мненията са противоречиви.

Само да допълня нещо, неплатен отпуск за отглеждане на дете можеш да ползваш едва след като детето навърши 2 години. Преди това не можеш.
Благодаря за отговора и още нещо:

А преди това /преди 2г./какъв друг неплатен отпуск мога да ползвам? И сигурно тогава ще е въпрос на добра воля от страна на работодателя да даде такава?

Имате право на 30 работни дни неплатен отпуск за всяка календарна година, слгласно КТ. Редът на ползването му е същия, както и за платения отпуск.

# 893
Здравейте!
Искам да задам въпрос от името на моя позната.Тя забременя,докато беше по майчинство с първото си дете.Съответно спряха първото майчинство като излезе в болнични 45 преди раждане.Но за нещастие детенцето беше починало в нея.
Въпросът ми е ,при това положение има ли право на продължаване на първото майчинство.Детенцето е на 1 год и 5 месеца.
Малко объркано стана.Благодаря предварително.

Да, може да си продължи отпускът за отглеждане на първото дете.

# 894
вие не ми разбрахте.по закон да 2г. майчинство ти се полагат 2 пъти по 20 дни или общо 40 дни  платен отпуск. и ако детето тръгва например на ясла преди да навърши 2г., т.е на година и половина имам право на 20 дни+10 дни отпуска които са за първите 6 м.

# 895
вие не ми разбрахте.по закон да 2г. майчинство ти се полагат 2 пъти по 20 дни или общо 40 дни  платен отпуск. и ако детето тръгва например на ясла преди да навърши 2г., т.е на година и половина имам право на 20 дни+10 дни отпуска които са за първите 6 м.

Не, вие не ме разбирате. По закон ви се полагат по 20 дни отпуск годишно, независимо дали сте в майчинство или не. За всяка година имате право на 20 дни. Ако за 2006-та сте била в майчинство и не сте си ползвала тези 20 дни, можете да си ги ползвате тази година. А отделно за тази година имате право на още 20 дни.
Няма такова нещо " за 2 години майчинство се полагали 2 по 20 дни палтен отпуск ". Тези 2 по 20 дин ви се полагат не за двете години майчинство, а за две календарни години, през които сте имала трудов договор.
Така че, на вас за 2005-та ви се полагат 20 дни. Ако сте ги ползвала през 2005-та, добре. Ако не сте ги ползвала, тогава те се натрупват. ЗА 2006-та пак ви се полагат 20 дни. Ако не сте ги ползвала през 2006-та и те се натрупват и вече имате право на 40 дни. ЗА 2007-ма пак ви се полагат 20 дни плюс дните, които не сте използвала от предходните години.
Обаче този отпуск няма нищо общо с майчинството. Това си е платен отпуск, който ви се дължи, защото работите по трудов договор, а не защото сте в майчинство.

# 896
Благодаря, ZinaSt Peace Да си отдъхна,че има начин да уължа връщането си на работа  ooooh!

Чакам да кажете за платения отпуск защото моя мъник ще е на 1г. и 5м. като тръгне на ясла та по мои сметки ще имам към 30дни платен отпуск за ползване. Или не...
 Heart Eyes

# 897
Благодаря, ZinaSt Peace Да си отдъхна,че има начин да уължа връщането си на работа  ooooh!

Чакам да кажете за платения отпуск защото моя мъник ще е на 1г. и 5м. като тръгне на ясла та по мои сметки ще имам към 30дни платен отпуск за ползване. Или не...
 Heart Eyes

Еми зависи какво и как си ползвала до сега. Имаш право на 20 дни за всяка календарна година. Но не знам какво си ползвала преди да излезеш в майчинство. Аз например, сега като ми изтекоха 315-те дни, си ползвах първо всичката насъбрала се платена отпуска и след това ще изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Така че, догодина, независимо че съм била в майчинство, ще имам право само на 20-те дни за 2008-ма.

# 898
дъщеря ми е родена през април 2006г., през бременността си бях от началото в болнични до раждането т.е. до края.значи има отпуска редовна и от 2005г около  15 дни + за миналата 2006 - 20 дни и за тази 20 так ли?
или така - 15 дни от 2005г
+
20 дни от април 2006 до април 2007
20 дни от април 2007- до април 2008
и като свърши майчинството 15+20+20-  общо 55 дни.
но ако тръгне детето независимо дали за моето става дума ще имам 15 от 2005г. и колко ще може имам 20 дни + 10. нали погеже детето ще стане на 1г.6м. когато ще тръгне на ясла. дано този път да разбереш.или за тази година 2007г. ще се ползват всичките 20 дни?и ако тръгна на работа  и използвам тези 15+20+20 дни  общо 55 дни вече само неплятен мога да излизам нали така?

# 899
а защо само 20 дни, нали имаш и от 2007г. 20 дни или тях вече ги използва заедно с другата отпуска

Общи условия

Активация на акаунт