Майчинството счетоводно - 4

• 102 630
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 900
Здравейте мили момичета!

Имам следния въпрос: Мога ли да ползвам болничен за детето ми ако се наложи (то е на 1 г.) при положение, че съм прехвърлила майчинството си на майка ми, а аз ходя на работа?

Благодаря ви прдварително!

# 901
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мили момичета!

Имам следния въпрос: Мога ли да ползвам болничен за детето ми ако се наложи (то е на 1 г.) при положение, че съм прехвърлила майчинството си на майка ми, а аз ходя на работа?

Благодаря ви прдварително!

Не, нямаш право на такъв болничен, защото майка ти отглежда детето.

# 902
Здравейте Simple SmileИскам да попитам дали ще ми се признае трудовия стаж ,относно получаване на майчински?98г имам 22дни на 8 часов раб.ден ,2004г- 23дни на 2 часов раб.ден ,2004г -54дни на 2 часов раб.ден и 2007 от март до юли ме осигуряват на 600лв .След седмица трябва да си извадя болничан 45дни преди раждане.Доколкото знам за да получавам пари от нои трябва да имам 6 месеца трудов стаж,но не знам за какъв период от време става въпрос,моля разяснете ми също така и колко пари ще получавам в такъв случай.Благодаря предварително  bouquet

# 903
а защо само 20 дни, нали имаш и от 2007г. 20 дни или тях вече ги използва заедно с другата отпуска

Тях си ги ползвам сега. Имам право.

# 904
Здравейте Simple SmileИскам да попитам дали ще ми се признае трудовия стаж ,относно получаване на майчински?98г имам 22дни на 8 часов раб.ден ,2004г- 23дни на 2 часов раб.ден ,2004г -54дни на 2 часов раб.ден и 2007 от март до юли ме осигуряват на 600лв .След седмица трябва да си извадя болничан 45дни преди раждане.Доколкото знам за да получавам пари от нои трябва да имам 6 месеца трудов стаж,но не знам за какъв период от време става въпрос,моля разяснете ми също така и колко пари ще получавам в такъв случай.Благодаря предварително  bouquet

Трябва да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж изобщо в живота си, т.е. ще имаш право на обезщетение.

# 905
дъщеря ми е родена през април 2006г., през бременността си бях от началото в болнични до раждането т.е. до края.значи има отпуска редовна и от 2005г около  15 дни + за миналата 2006 - 20 дни и за тази 20 так ли?
или така - 15 дни от 2005г
+
20 дни от април 2006 до април 2007
20 дни от април 2007- до април 2008
и като свърши майчинството 15+20+20-  общо 55 дни.
но ако тръгне детето независимо дали за моето става дума ще имам 15 от 2005г. и колко ще може имам 20 дни + 10. нали погеже детето ще стане на 1г.6м. когато ще тръгне на ясла. дано този път да разбереш.или за тази година 2007г. ще се ползват всичките 20 дни?и ако тръгна на работа  и използвам тези 15+20+20 дни  общо 55 дни вече само неплятен мога да излизам нали така?

Това, че детето тръгва на ясла, няма никакво отношение към отпуската ти. Ти си имаш право на 20 дни за 2007-ма, които можеш да си ползваш когато си искаш. Можеш още през Януари 2007-ма да си ползваш всичките 20 дни за годината ( стига работодателят ти да ти разреши ). В твоя случай ти имаш право на 55 дни, независимо от това, че детето тръгва на ясла. Това се опиствам да ти обясня. Майчинството и яслата нямат никакво отношение към платената ти отпуска.

# 906
Пак съм аз - искам да попитам - работодателя ми не ме е осигурявал за Май, Юни и Юли? Това практика ли е, какво ли, имам ли право да подвигна въпроса?

На няколко месеца ли се внасят?

# 907
Пак съм аз - искам да попитам - работодателя ми не ме е осигурявал за Май, Юни и Юли? Това практика ли е, какво ли, имам ли право да подвигна въпроса?

Joy В какъв смисъл дали е практика. Ако имаш предвид някаква лятна промоция от НАП за работодателите - няма такава  Joy
Можеш да го питаш, разбира се. Това са твоите осигуровки и ти имаш право да знаеш защо не са внесени.
А иначе, при твоя си работодател може и да е  практика, знам ли. Може да си е решил човека, че за месеците, в които няма " р ", осигуровки не се внасят.  Laughing

# 908

Осигурителните вноски се превеждат с изплащането на заплатите. Ако заплатите не се изплатят вноските стават дължими след изтичане на месеца следващ този, за който се отнасят. Така, че работодателят ти е длъжен да ги внесе при всеки случай. Естествено, че имаш право да попиташ.

# 909
  • София
.

Последна редакция: пт, 03 авг 2007, 17:32 от Yanica

# 910
  • София
Нищо няма да ви се превежда от НОИ. Ще си получавате всичко от работодателя. Имате право на обезщетение в същия размер, в който ви се е изплащало обезщетението за първото дете, ако това е по-изгодно за вас. Ако не е по-изгодно, ще получавате обезщетение за бременност и раждане в размер на 180 лева. Това кой е по-изгодния размер, счетоводителката ви трябва да пресметне.
Отделно от обезщетението ви за бременност и раждане, ще получавате и 50% от обезщетението за отглеждане на първото дете ( 90 лева ), докато първото дете навърши 2 години.
Благодаря за отговорът , но нали болничните се превеждат от НОИ и работодателят няма право да ги тегли? 

# 911
Нищо няма да ви се превежда от НОИ. Ще си получавате всичко от работодателя. Имате право на обезщетение в същия размер, в който ви се е изплащало обезщетението за първото дете, ако това е по-изгодно за вас. Ако не е по-изгодно, ще получавате обезщетение за бременност и раждане в размер на 180 лева. Това кой е по-изгодния размер, счетоводителката ви трябва да пресметне.
Отделно от обезщетението ви за бременност и раждане, ще получавате и 50% от обезщетението за отглеждане на първото дете ( 90 лева ), докато първото дете навърши 2 години.
Благодаря за отговорът , но нали болничните се превеждат от НОИ и работодателят няма право да ги тегли? 

Щом отпускът за отглеждане на първото дете ви се застъпва с болничния за второто, вие сте заварено положение и ще си получавате всичко от работодателя.

# 912
здравейте, искам да попитам още - болничния и ползването му обвързан ли  е със соц. осигуровки, т.е. аз сега не мога да ползвам ли, въпреки че имам 6 месеца стаж, защото са ми платени само за 3-4 месеца?

П.П. Извинете за глупавите въпроси, но ми е първа работа да кажа пак в своя защита и няма представа от нищо, ама от нищо?

# 913
Как така при първи болничен от 6.06 първата сума ще я получа до 20.08...това са повече от 2 месеца. Като съм сигурна, че болничния не е бавен при работодателя. Ама че безобразие!

Това така ли е или нещо счетито не е разбрала

# 914
Как така при първи болничен от 6.06 първата сума ще я получа до 20.08...това са повече от 2 месеца. Като съм сигурна, че болничния не е бавен при работодателя. Ама че безобразие!

Това така ли е или нещо счетито не е разбрала

Ами да ти обясня. Значи, болничния се представя в НОИ 1 ден след изплащане на заплатите. Вероятно вашите заплати за Юни ги изплащат на 21-ви юли или по някаква причина е имало забавяне, но явно болничният е представен в НОИ на 22-ри Юли. От представянето на болничния лист в НОИ има 30 дневен срок, в който да ти изплатят обезщетението. 30 дни са до 20.08  Така че, част от забавянето се длъжи и на работодателя или на късното изплащане на заплатите.

Общи условия

Активация на акаунт