Майчинството счетоводно - 4

• 102 588
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 375
Incandescent, благодаря за отговора, за парите е ясно - за целия период от болнични и майчински МРЗ.

След последния болничен лист се подава МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за  изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни и документите към нея.

Молбата и документите към нея /не знам какви са/ - има ли нещо, което аз трябва да вадя или се изготвят от счетоводителката. Аз ли ги подавам или тя?
Питам, защото живея в София, а се осигурявам във Варна. Другият месец пътувам за Варна и ако е нужно нещо да го приготвя и да го занеса. Ако се налага докато съм там да занеса и молбата в НОИ-Варна.

# 376
Трябва да занесете копие от акта за раждане на детето. Молбата вие трябва да я подпишете, но няма проблем да вия датат там на място да си я попълните.

# 377
  • София
Здравейте, имам следното питане.

Ходя на ЖК при двама лекари - по ЗК и на частно. Ходя по ЗК, защото ,личната ми лекарка ми каза, че било хубаво да си имам по клиничната пътека всички изследвания, а и не знаех дали лекарката ми, при която ходя на частно ще може да ми даде направление за разждане и болнични. Оказа се, че ще може и сега и двете планират да ми издадат болнични.  Rolling Eyes  Чудя се - дали болничните, които издават лекарите се отчитат в НОИ или се отчитат чак след като се дадат на работодателя? Т.е. дали ще има проблем, ако и двете ми издадат болнични, а аз използвам само единия?

Същото се отнася и за направлението за раждане - ще има ли проблем, ако и двете ми дадат? Аз смятам да използвам, разбира се документите и картонът от лекарката ми, при която ходя на частно, но и другата ще ми даде.

Благодаря предварително!

# 378
Здравейте, имам следното питане.

Ходя на ЖК при двама лекари - по ЗК и на частно. Ходя по ЗК, защото ,личната ми лекарка ми каза, че било хубаво да си имам по клиничната пътека всички изследвания, а и не знаех дали лекарката ми, при която ходя на частно ще може да ми даде направление за раждане и болнични. Оказа се, че ще може и сега и двете планират да ми издадат болнични.  Rolling Eyes  Чудя се - дали болничните, които издават лекарите се отчитат в НОИ или се отчитат чак след като се дадат на работодателя? Т.е. дали ще има проблем, ако и двете ми издадат болнични, а аз използвам само единия?

Същото се отнася и за направлението за раждане - ще има ли проблем, ако и двете ми дадат? Аз смятам да използвам, разбира се документите и картонът от лекарката ми, при която ходя на частно, но и другата ще ми даде.

Благодаря предварително!

При болничните определено има проблем. За теб, не, но на една от двете лекарки ще създадеш голям проблем. Всеки болничен е в два екземпляра. Единият се предава в НОИ от работодателя, а другият се предава от лекаря, който го е издал. Двата екземпляра се сравняват. По принцип, всеки издаден болничен се вписва в ЛАК на пациента. Ако едната лекарка ти издаде болничен и го впише в ЛАК, тогава втората няма да може да впише своя си болничен. Ще трябва да го анулира ( ако те притеснява, че не искаш да казваш на едната лекарка, че имаш и друга лекарка, тя така или иначе ще разбере, като ти погледне амбулаторната карта ). От друга страна, ако първата лекарка не впише болничния в личната ти амбулаторна карта, тогава пък втората ще може безпроблемно да си издаде нейния болничен, но първата лекарка е в още по-голямо нарушение.

Аналогично е и положението с направленията. Тази, която ти издаде първа направление няма проблем. Но лекарката, издала второто направление, ще е в нарушение.

Не виждам какъв е проблема да кажеш на една от тях да не ти издава тези документи. Ако наистина се притесняваш да споделиш, че и друг лекар ти следи бременността, това не можеш да го избегнеш. Те рано или късно ще го разберат. С тази разлика, че ако има кажеш сега, ще им спестиш много проблеми. А ако не им кажеш, те ще разберат, когато от Здравната каса ги глобят.

# 379
  • София
 Много благодаря за изчерпателния отговор, ZinaSt !   bouquet Стана ми ясно как стоят нещата, не искам на никой да създавам проблеми, така че наистина ще кажа на една от лекарките да не ми издава документите.

# 380
Здравейте.

Имам въпрос, който може и да е задаван вече, но не съм проследила.

Та, родих на 20.09.2006 г. Въпроса ми е колко време имам право на майчинство? Платено и неплатено?
Понеже сега ми се обади шефа ми и ми каза, че на 27.06.2007 г. ми е изтекло майчинството,
а нашите счетоводителки са малко некомпетентни по някои въпроси, затова питам вас,
та да си сверя часовника.

Благодаря предварително.

# 381
Здравейте.

Та, родих на 20.09.2006 г. Въпроса ми е колко време имам право на майчинство? Платено и неплатено?
Понеже сега ми се обади шефа ми и ми каза, че на 27.06.2007 г. ми е изтекло майчинството,
а нашите счетоводителки са малко некомпетентни по някои въпроси, затова питам вас,

Благодаря предварително.

Вероятно са прави, но не мога да ти отговоря със 100% сигурност, защото за да направя коректна калкулация ми е необходима не датата, на която си родила, а датата, на която ти е бил определен термина. Това е важната дата в случая. Самото раждане може не съвпадне с термина. Но по груби сметки, долу - горе сега изтича. Но това, което изтича сега е отпускът за бременност и раждане. Термин майчинство няма. Има отпуск за бременност и раждане, отпуск за отглеждане на дете до 2 години и неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Не мога да разбера ти за кое точно питаш.

Изтекъл ти е отпускът за бременност и раждане, през който получаваш 90% от осигурителния си доход. Сега, ако искаш, имаш право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, по време на който ще получаваш по 180 лева месечно. За да го оплзваш обаче, трябва да подадеш молба при работодателя си.

# 382
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.

Благодаря предварително.

Напиши кога ти е бил определен термина. Спрямо тази дата се правят изчисленията. Иначе след изтичане на 315 календарни дни болничен за бременност и раждане, от които 45 преди термин следва отпуск за отглеждане на малко дете, за което ти се полага обезщетение 180 лева. Той продължава / може да продължи / докато детето стане на две години.

# 383
  • София
Здравейте и от мен!
Въпросът ми не е пряко свързан с майчинството, но е счетоводен.
Става дума за възстановяването на част от данъка при семейното подоходно облагане. Подадох дан. декларация още през март, а сумата не ми е преведена. Към кого да се обърна за справка?
Знам, че ако дължиш данъци срока е до 1 месец след подаването на декларацията, а когато те трябва да "връщат"?
Благодаря предварително!

# 384
Термина ми беше за 27.09.2006 г.
И именно това искам да знам - какво изтича сега, кой отпуск? И по кои закони се "водя", по старите от 2006-та или по новите от 2007-ма?

Последна редакция: пт, 13 юли 2007, 11:07 от Мамичка Яничка

# 385
Яничка,ние сме по стария закон,затова получаваме майчинството си от работодателя.По новия закон са родените след 01.01.2007.
И именно това искам да знам - какво изтича сега, кой отпуск? И по кои закони се "водя", по старите от 2006-та или по новите от 2007-ма?

# 386

"Воденето" по стария закон е до толкова, че ще си получаваш обезщетението от работодателя - не от НОИ. Сега / аз сметнах от 01.07.2007, но може и да бъркам / започва да ти тече отпускът за отглеждане на малко дете.

# 387
# 388
Здравейте и от мен!
Въпросът ми не е пряко свързан с майчинството, но е счетоводен.
Става дума за възстановяването на част от данъка при семейното подоходно облагане. Подадох дан. декларация още през март, а сумата не ми е преведена. Към кого да се обърна за справка?
Знам, че ако дължиш данъци срока е до 1 месец след подаването на декларацията, а когато те трябва да "връщат"?
Благодаря предварително!

Направи справка в НАП, където си подала декларацията. Изплащането на надвнесените данъци се забавя доста.

# 389
Здравейте отново и от мен!
Ето, че вчера получих парите за 45-те дни преди раждане. Първо помислих, че е станало объркване и са ми превели повече, защото уж си изчислих каква сума трябва да получа, но сега като проверих на страницата на НОИ за изплатени обезщетения излиза, че сумата не е за един месец, а за целия 45-дневен период. Sad Което прави доста по-малко от моите сметки. Та въпросът ми е на база кои месеци се изчислява това обезщетение, при положение, че от 12.03.2007 съм в болнични без прекъсване и от 30.04.2007 съм в болнични за 45 дни преди раждане? И ако месец март се включва в тази база с каква сума е включен? Това ми е от справката за социалните осигуровки на страницата на НОИ за м.март.

Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    137.77
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       229.24

И още един въпрос: защо от месец март натам всички месеци в табличката са на два реда, първия от които с осигурителен доход нула, а вторият с някаква цифра. Ето така
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    0.00
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       327.49

Общи условия

Активация на акаунт