Майчинството счетоводно - 4

• 102 521
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 405
Благодаря за отговорите вчера. След като казах на шефа ми какво сте ми казали, той поразпитал запознати и се оказа, че си имам право на 2 год. отпуск за гледане на дете, ама те се объркали и ми се извиниха.

Лек и успешен ден!

# 406
 Здравейте и от мен!Ами бебенцето ми вече е на 3 месеца.На мен ми изплащат майчинските от фирмата,въпреки че по новия закон трябва да е по сметка.Осигурявана съм с прекъсване от 1 месец,защото работех сезонно и получавам 180лв майчински,защото се водя безработна за този един месец.Кажете ми моля, как се изчислява сумата?

# 407
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes

# 408
Здравейте момичета ! Искам да попитам следното : родих сина си на 27.10 2006г. кога точно ми изтичат въпросните 315дни ; мога ли да се върна малко по-рано на работа за да ми се оторизира заплатата (мисля че така се казваше newsm78 ) и колко дена трябва да съм на работа за  да мога да си взема полагаемият ми се годишен отпуск ? Няма да ползвам отпуска за отглеждане на малко дете . Благодаря предварително  bouquet

# 409
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes
Ще си позволя аз да ти отговоря, т.к. този въпрос е доста коментиран, надявам се никой няма нищо против - за да прехвърлиш майчинството на майка си, тя трябва да е назначена на работа по трудов договор. може би чрез трудов договор с нея - не може вие двете като ФЛ да си сключвате трудови договори помежду си, но може нея да я назначат фиктивно на работа някъде. Дано съм била полезна.

# 410
Сега и аз да продължа с въпросите по моята сага  Sad оказва се наистина, че грешка при изчислението има и сега въпросът, т.е. въпросите са как, къде и към кого да обжалвам, за да се коригира сгрешеното?

# 411
Здравейте, имам въпрос и се надявам някой от вас да може да ми отговори. Докато бях бременна ме назначиха на работа и ме осигуряваха 4 месеца. След това си пуснах болничния за раждане и той съответно не беше заплатен (нужни са 6 месеца осигурителен стаж). Сега се чудя дали трябва да ме осигуряват 2 месеца преди да си пусна болничния по майчинство или мога да го подам, а от НОЙ сами си изчисляват от коя дата е редно да започне изплащането на майчинство?
Мерси  Hug

# 412
Здравейте, не знам дали въпроса ми трябва да напиша точно тук. Опитах се да прочета всичко около темата майчинството счетоводство и да открия някъде някой в моята ситуация, но написаното е толкова обемисто че не успях Sad. Затова моля предварително за извинение ако казуса ви е познат!
До ноември миналата година работих в чужбина и се осигурявах там. От 1 февруари след като разбрах че ще чакаме още едно бебе започнах да се осигурявам на висока заплата за да мога да разчитам на добър доход първите 10 месеца след раждането. Термина ми е на 1 септември. Така зададен от гинеколога ми трябва да изляза в болнични по майчинство 45 дена преди него - т.е. на 15ти юли. Но за да получавам 90% от заплатата си трябва да имам 6 месеца осигурителен период, а така се получават 5 и половина. Помолих гинеколога ми да ме запише с по-късен термин - така че 45 дена преди термина да имам 6 месеца пълни осигурителен период. Той се съгласи да го изтегли на 12ти септември - т.е. 45 дневния период за болничния по майчинство се пада от 27ми юли. И така - помолих личната ми лекарка да ми пусне този болничен не от 27ми а от 1ви август - тя отказа, каза че не може Sad - гинеколога ми и той отказва да удължи с още 4 дена термина ми. И така тези 4 дена не ми стигат за да завърша 6 месеца осигурителен период. И сега не знам какво да направя. Неми се иска за тези 4 дена да загубя 90те процента. А доколкото съм запозната от факта че няма да имам пълни 6 месеца този процент ще намалее Sad. Не знам защо тези 45 дена не могат да бъдат 42 например. Толкова ли са стриктни тук  - доколкото съм запозната навън можеш да работиш и да се осигуряваш до последно Sad!
Дайте някакъв съвет моля ви!

Не знам дали не бях много многословна и ясна. Благодаря предварително!

# 413
Здравейте мили мами! Много се лутах из форумите и търсех информация за моята ситуация, но не открих. Затова се регистрирах и ви пиша с надеждата да ми помогнете. Ето моя казус:
Управител съм на ЕООД (и собственик). В момента се осигурявам на 220 лв. Вече съм в 3м. и мисля, че е време да взема мерки и да се осигурявам върху по-голяма сума. Навсякъде има коментари как работодателя е длъжен ..... относно бъдещата майка. А какво трябва да направи работодателя(ката), когато и предстои да излезе в майчински? Как държавата обезпечава работодателите в майчински? Трябва ли да назначавам друг на моето място? С какво възнаграждение (т.е. какви осигуровки ще трябва да му внасям в бюджета)? За мен важат ли същите условия: мин.6 месеца стаж, 315 дни майчински (135 дни 90% от нето възнаграждението, останалите - 180 лв./месец). Аз ли трябва да си издавам болнични, майчински, детски.. от фирмата? Каква е максималната бруто заплата, която мога да си плащам, за да получавам най-високото обезщетение като родя? Има ли други данъци, които (да бъдат дължими от ЕООД) ще възникнат в резултат на излизането ми в майчинство.

# 414
До колкото разбирам си самоосигуряващо се лице,ако е така при теб има значение осигурителният доход,болничните ше ти издаде лекар,6мес. стаж важи,а максималният осс.доход е 1400,на кратко това е...
Ако си имате счетоводител в ЕООД-то ще може да ви обясни по подробно всичко  newsm10

# 415
Здравейте мили мами! Много се лутах из форумите и търсех информация за моята ситуация, но не открих. Затова се регистрирах и ви пиша с надеждата да ми помогнете. Ето моя казус:
Управител съм на ЕООД (и собственик). В момента се осигурявам на 220 лв. Вече съм в 3м. и мисля, че е време да взема мерки и да се осигурявам върху по-голяма сума.

Трябва да си се осигурявала и за фонд "Общо заболяване и майчинство", за да получаваш майчинство. Около 71 лв. месечно са общо осигуровките, а не 63.80лв. Иначе няма да получаваш и трябва да търсиш други начини - трудов договор, за Дог. управление и контрол не съм сигурна дали може.

# 416
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета ! Искам да попитам следното : родих сина си на 27.10 2006г. кога точно ми изтичат въпросните 315дни ; мога ли да се върна малко по-рано на работа за да ми се оторизира заплатата (мисля че така се казваше newsm78 ) и колко дена трябва да съм на работа за  да мога да си взема полагаемият ми се годишен отпуск ? Няма да ползвам отпуска за отглеждане на малко дете . Благодаря предварително  bouquet

Това мога да кажа, ако посочиш кога ти е бил определен термина, защото сметките се правят спрямо него.

# 417
Сега и аз да продължа с въпросите по моята сага  Sad оказва се наистина, че грешка при изчислението има и сега въпросът, т.е. въпросите са как, къде и към кого да обжалвам, за да се коригира сгрешеното?

Не съм в час за каква грешка ства въпрос - моля поясни. Ако е при изчисление на болничен, то се подава жалба до НОИ и се иска преизчисляване на сумите.

# 418
Здравейте, имам въпрос и се надявам някой от вас да може да ми отговори. Докато бях бременна ме назначиха на работа и ме осигуряваха 4 месеца. След това си пуснах болничния за раждане и той съответно не беше заплатен (нужни са 6 месеца осигурителен стаж). Сега се чудя дали трябва да ме осигуряват 2 месеца преди да си пусна болничния по майчинство или мога да го подам, а от НОЙ сами си изчисляват от коя дата е редно да започне изплащането на майчинство?
Мерси  Hug

Тук има някаква грешка. Периода в болничен за бременност и раждане също се зачита за трудов стаж, т.е. след набиране на 6 месеца стаж имаш право на обезщетение за остатъка от срока, съответно имаш право и на обезщетение за отглеждане на малко дете.

# 419
Здравейте, не знам дали въпроса ми трябва да напиша точно тук. Опитах се да прочета всичко около темата майчинството счетоводство и да открия някъде някой в моята ситуация, но написаното е толкова обемисто че не успях Sad. Затова моля предварително за извинение ако казуса ви е познат!
До ноември миналата година работих в чужбина и се осигурявах там. От 1 февруари след като разбрах че ще чакаме още едно бебе започнах да се осигурявам на висока заплата за да мога да разчитам на добър доход първите 10 месеца след раждането. Термина ми е на 1 септември. Така зададен от гинеколога ми трябва да изляза в болнични по майчинство 45 дена преди него - т.е. на 15ти юли. Но за да получавам 90% от заплатата си трябва да имам 6 месеца осигурителен период, а така се получават 5 и половина. Помолих гинеколога ми да ме запише с по-късен термин - така че 45 дена преди термина да имам 6 месеца пълни осигурителен период. Той се съгласи да го изтегли на 12ти септември - т.е. 45 дневния период за болничния по майчинство се пада от 27ми юли. И така - помолих личната ми лекарка да ми пусне този болничен не от 27ми а от 1ви август - тя отказа, каза че не може Sad - гинеколога ми и той отказва да удължи с още 4 дена термина ми. И така тези 4 дена не ми стигат за да завърша 6 месеца осигурителен период. И сега не знам какво да направя. Неми се иска за тези 4 дена да загубя 90те процента. А доколкото съм запозната от факта че няма да имам пълни 6 месеца този процент ще намалее Sad. Не знам защо тези 45 дена не могат да бъдат 42 например. Толкова ли са стриктни тук  - доколкото съм запозната навън можеш да работиш и да се осигуряваш до последно Sad!
Дайте някакъв съвет моля ви!

Не знам дали не бях много многословна и ясна. Благодаря предварително!

Болничният за бременност и раждане може да започне и по-късно, ако жената продължава да работи. Пише го в Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността. Изисква се служебна бележка от работодателя - свободен текст - докога си работила. Тези дни, които не си използвала се губят, т.е. ще ползваш 4 дни по-малко болничен за бременност и раждане.

Общи условия

Активация на акаунт