Майчинството счетоводно - 4

• 102 536
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 990
  • Варна
Искам да попитам следното-до 18 юли се осигурявах по трудов договор. В момента съм безработна, но не искам да се записвам в бюрото по труда. Мисля да си внасям само здравните осигуровки докато си намеря работа. Въпросът ми е-дължа ли здравна осигуровка за остатъка от месец юли?

# 991
имам следния въпрос:като работеща майка на дете до две год, имам ли право на допълнителни дни отпуск към нормалните 20 за година? и въобще на какви основания се дават доп. дни отпуск/платен?

# 992
  • София
Значи, правилно ли съм разбрала? newsm78
Моля поправете ме където греша или допълнете ако нещо съм пропуснала!  bouquet

Когато не са изтекли още 2-те г. майчинство и детето се даде на ясла, има няколко варианта:

1.Майката не се връща на работа-1.1 Спира й се отпуска по майчинство (ни РЗ, ни майчинство)
                                                           1.2 Преминава  в отпуск(платен или неплатен) и получава 50% отмайчинството
                                                           1.3 Друг вариант има ли?
2.Майката се връща на работа - 2.1 Получава РЗ + 50% майчинство
                                                        2.2 Друг вариант има ли?
3.Майката напуска старата и започва нова работа - 3.1 Получава си новата РЗ + 50% майчинство
                                                                                         3.2 Друг вариант има ли?
4.Майката започва нова работа, без да е напуснала първата - 4.1 Сключва договор на половин работен ден (4 часа на ден) и получава РЗ + цялото майчинство
                                                                                                           4.2 Получава новата РЗ + 50% майчинство /ако е на ГД/ (А как стои въпроса с данъците тука?)
                                                                                                           4.3 Друг вариант има ли?

И още един въпрос - Откъде работодателя разбира, че детето е тръгнало на ясла? Детските градини пращат списъци в НОИ и те спират майчинството ли или аз доброволно трябва да съобщя в работното място, а те на НОИ? Изобщо, кой на кого трябва да каже?

# 993
имам едно въпросче,мисля да изляза болничен от 1.09 а термина ми е на 22.12,за тези 315 дни нали се вземат 90 % от средното мес възнаграждение 6 мес назат-кои 6 мес ще ми вземат?
 newsm78

# 994

Работя от 10 май тази година. И още един въпрос имам втори трудов договор на 4 часа, исках да се осигурявам на 1000 лв. там но не може маск. е 700. Това вярно ли е? Първия е на мин.раб. заплата.
Благодаря.
и аз искам да знам- много четох, но не открих изричен текст , потвърждаващ това. има максимален праг за общо всички договори-осигуряване върху мах 1400лв на месец...

# 995
  • Варна
Здравейте! Имам един въпрос. Излязох в болничен един месец преди полагаемите 315 дни и за този период НОИ ми изплати сумата от 24 и нещо на ден, а за следващия болничен, който би трябвало да е 90 % ми изплати по 21 и нещо. Защо се получава така, че сумата е по-ниска? Благодаря предварително.

Подайте молба в НОИ. Ще ви направят справка с изчисленията. По принцип не би трябвало да се получава така. Би трябвало да получавате долу-горе същата сума. Но защо се е получило може да се разбере само от справката.
ЗинаСт, благодаря много за отговора!   bouquet Имаш ли представа дали тази молба е свободен текст или е някакъв формуляр, който трябва да се попълни?

Последна редакция: ср, 08 авг 2007, 14:26 от mama Ana

# 996
  • В полите на Пирин планина

Работя от 10 май тази година. И още един въпрос имам втори трудов договор на 4 часа, исках да се осигурявам на 1000 лв. там но не може маск. е 700. Това вярно ли е? Първия е на мин.раб. заплата.
Благодаря.
и аз искам да знам- много четох, но не открих изричен текст , потвърждаващ това. има максимален праг за общо всички договори-осигуряване върху мах 1400лв на месец...

Това е единственото ограничение - общата сума от всички осигурителни доходи не трябва да надвишава 1400 лева.

Иначе по отношение на отпуската се полага до момента за 3 месеца, което е 5 работни дни.

# 997
Искам да попитам следното-до 18 юли се осигурявах по трудов договор. В момента съм безработна, но не искам да се записвам в бюрото по труда. Мисля да си внасям само здравните осигуровки докато си намеря работа. Въпросът ми е-дължа ли здравна осигуровка за остатъка от месец юли?

Не. За м. 07.2007 се водиш задравноосигурена.

# 998
имам едно въпросче,мисля да изляза болничен от 1.09 а термина ми е на 22.12,за тези 315 дни нали се вземат 90 % от средното мес възнаграждение 6 мес назат-кои 6 мес ще ми вземат?
 newsm78

6-те месеца преди месеца, в който ще излезеш в болничен за бременност и раждане.

# 999

Това е единственото ограничение - общата сума от всички осигурителни доходи не трябва да надвишава 1400 лева.

супер е това, много благодаря! така ми каза и юрисконсулта в НОИ, но аз исках да съм абсолютно сигурна...

# 1 000
 newsm78

6-те месеца преди месеца, в който ще излезеш в болничен за бременност и раждане.
значи от март до септември?мерси Grinning

# 1 001

Когато не са изтекли още 2-те г. майчинство и детето се даде на ясла, има няколко варианта:

1.Майката не се връща на работа-1.1 Спира й се отпуска по майчинство (ни РЗ, ни майчинство)
                                                           1.3 Друг вариант има ли?
                                                        2.2 Друг вариант има ли?
3.Майката напуска старата и започва нова работа - 3.1 Получава си новата РЗ + 50% майчинство
                                                                                         3.2 Друг вариант има ли?
4.Майката започва нова работа, без да е напуснала първата - 4.1 Сключва договор на половин работен ден (4 часа на ден) и получава РЗ + цялото майчинство
                                                                                                           4.2 Получава новата РЗ + 50% майчинство /ако е на ГД/ (А как стои въпроса с данъците тука?)
                                                                                                           4.3 Друг вариант има ли?

И още един въпрос - Откъде работодателя разбира, че детето е тръгнало на ясла? Детските градини пращат списъци в НОИ и те спират майчинството ли или аз доброволно трябва да съобщя в работното място, а те на НОИ? Изобщо, кой на кого трябва да каже?

Според декларацията, която се попълва и подава на работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на малко дете си длъжна при всяка промяна в обстоятелствата да уведомиш работодателя си. Това включва и даването на детето на детско заведение, защото това е една от точките, които декларираш в тази декларация, че не са на лице.
Щом детето е записано на детско заведение, независимо дали го посещава или не, майката губи право на отпуск за отглеждането му или трябва да се върне ефективно на работа, или да ползва платен отпуск. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст не може да се ползва преди детето да навърши 2 години. Има право на 50 % от майчинството. Няма ситуация, при която детето да е на ясла и майката да има право на цялото обезщетение, независимо дали трудовия договор е при стар или нов работодател. Ако прекрати трудовия си договор няма право и на 50 % от обезщетението.

# 1 002
  • Варна
Благодаря, Incandescent!

# 1 003
  • Шумен

1.3 Друг вариант има ли?
                                                        2.2 Друг вариант има ли?
                                                                                         3.2 Друг вариант има ли?
                                                                                                           4.3 Друг вариант има ли?

Според декларацията, която се попълва и подава на работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на малко дете си длъжна при всяка промяна в обстоятелствата да уведомиш работодателя си. Това включва и даването на детето на детско заведение, защото това е една от точките, които декларираш в тази декларация, че не са на лице.
Щом детето е записано на детско заведение, независимо дали го посещава или не, майката губи право на отпуск за отглеждането му или трябва да се върне ефективно на работа, или да ползва платен отпуск. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст не може да се ползва преди детето да навърши 2 години. Има право на 50 % от майчинството. Няма ситуация, при която детето да е на ясла и майката да има право на цялото обезщетение, независимо дали трудовия договор е при стар или нов работодател. Ако прекрати трудовия си договор няма право и на 50 % от обезщетението.

А можете ли да ми пратите линк към тази декларация, или по имейл направо . И в кой нормативен акт е формулирано това за тази декларация, и че при даване на детето на ясла се спира майчинството. Мога смело да твърдя, че е масово явление майките да си пуснат детето на ясла и не знаят за тази тънкост / в случая и аз съм към тях/. Аз дори и декларация не помня да съм попълвала към работодателя. newsm78
Благодаря предварително  bouquet

# 1 004
  • Пловдив
Момичета здравейте ,ако може и от мен пак едно въпросче....
От 29.06.07 до 30.06.07 бях два дни болничен общо заболяване,а от 01.07.07 излязох в 45-дневен(термина ми е на 15.08) тоест нямам работен ден между двата болнични,интересува ме този за бременност и раждане(както и следващите след него де) на каква база ще се изчислят от 01.01.07-до 30.06.07 или от декември понеже нямам прекъсване(работен ден) между болничен за юни и юли?
Ох дано ме разбрахте:)

Общи условия

Активация на акаунт