Майчинството счетоводно - 4

• 102 497
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 975
Здравейте отново от мен, имам питанки.

Подадох заявление за напускане, ако реша мога да започна нова работа веднага след изтичането му (пази ми се място, което все още не съм напълно сигурна дали да приема,  но това май няма значение за питанките ми.)

Не са ми плащани осигуровки за май, юни 2007.  Close

1 - > Ако реша да почна на новото място длъжни ли са да са ми платили в срок всичко от предната работа?
2 -> има ли някакъв срок, период, в който работодателя е длъжен да плати осигуровките, т.е. ако мине, вече да не е длъжен?  Blush (с две думи може ли да ме осигуряват на новото място за септември да кажем, при положение, че за предните месеци ме мотат)?
3 - > съвет как да постъпя? ПО ДОГОВОР - всичко ми се дължи до 30 число след. месец (т.е. до 30.09), а аз евентуално ще съм почнала на 01.09 на нова работа.  Close

Благодаря за търпението. Първа работа, не бях чела договора, незнаех на какво да обърна внимание

Това, че за даден месец не сте осигурена, не пречи на това през следващият месец да ви осигурят.
Давностният срок за внасяне на осигуровките е 5 години.

# 976
и аз имам въпроси:
    ако реша да започна работа на ново място /не на това, където работех преди да родя и от където ми изплащат майчинството в момента/ и напусна старото ще продължат ли да си  ми плащат майчинството от новото място?
    и изобщо как стоят нещата по въпроса майчинство (отпуск за гледане на дете) и работа.

Благодаря предварително!

Вие нали ще работите. Не може едновременно да започнете работа и да сте в майчинство. Вие искате да се връщате на работа или искате да продължите да си ползвате отпуска за отглеждане на дете?

# 977
мисълта ми е ако се върна на работа или започна на ново място дали ще продължа да вземам "майчинство", понеже една моя приятелка започна работа, като продължава да си взема парите по отпуска за гледане на дете. И друг слух, който бях чула - ако се върнеш на работа, по договорка с шефа може да си взимаш пълна заплата и 50 % от "майчинството"?
надявам се да сте ме разбрали, защото и аз не знам как точно да обясня.

# 978
здравейте
някой знае ли дали бременните имат право на допълнителни стоматологични услуги и какви. Rolling Eyes

# 979
мисълта ми е ако се върна на работа или започна на ново място дали ще продължа да вземам "майчинство", понеже една моя приятелка започна работа, като продължава да си взема парите по отпуска за гледане на дете. И друг слух, който бях чула - ако се върнеш на работа, по договорка с шефа може да си взимаш пълна заплата и 50 % от "майчинството"?
надявам се да сте ме разбрали, защото и аз не знам как точно да обясня.

Ако се върнеш на работа, ще получаваш 50% от обезщетението под формата на обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете. И тук уговорките с работодателя нямат нищо общо. Това си е така, съгласно КСО и КТ.
Има само един начин да започнеш работа и пак да получаваш цялото майчинство. Но за целта не трябва да напускаш настоящата си работа. На настоящата си работа продължаваш да се водиш в отпуск, а на новото място сключваш договор за работа на половен работен ден. Това е единствения начин. При всички други случаи ще получаваш само половината от обезщетението, а не цялото.

# 980
здравейте
някой знае ли дали бременните имат право на допълнителни стоматологични услуги и какви. Rolling Eyes
Това по здравната каса ли?

# 981
# 982

Не мисля, че имат право на нещо допълнително. Поне до края на миналата година - нямаха. Този въпрос не е за тази тема, а е за здравния форум. Задай го там. Може да получиш по-компетентен отговор.

# 983
има ли максимално ограничение за сумата на допълнителния трудов договор, като се има предвид, че не може да е на повече от 4 часа?

# 984
Момичета, ако имате съмнения направете  си незабавно проверка! Аз исках подробна разпечатка за преведените ми суми и периодите, за които се отнасят от два месеца и най-накрая като я получих ми се объркаха понятията.  В бонични съм от януари и това е единственият месец, за който обезщетението ми е правилно изчислено. За всеки следващ сумите намаляват , като за последния месец съм получила 2/3 части от полагащата ми се. Сега ми правят преизчисления, а кога ще ми ги изплатят - не знам. Грешката била софтуерна, но ако това е истината - сигурно има и други грешки.
Проверявайте, защото с тези преводи на части не можеш да им хванеш края, а грешки явно има.

# 985
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
има ли максимално ограничение за сумата на допълнителния трудов договор, като се има предвид, че не може да е на повече от 4 часа?

Има ограничение върху сумата върху която можете да се осигурявате .За 2007 г. тя е 1400 лв. До тази сума трябва да се осигурявате на всики основания - трудов договор, граждански договор или като самоосигуряващ се.
Ако питате за реално получавана заплата - няма ограничения.

# 986

Има ограничение върху сумата върху която можете да се осигурявате .За 2007 г. тя е 1400 лв. До тази сума трябва да се осигурявате на всики основания - трудов договор, граждански договор или като самоосигуряващ се.
Ако питате за реално получавана заплата - няма ограничения.
зачетох се в този максимален месечен размер на възнаграждението- ако е сключен - един трудов договор за 200 лв  и втори- за 800 лв, и двата на по 4 часа...не надхвърлят максимума, но четох, че осигурителния стаж е съобразно отработеното време(специално за мин. възнаграждение). взема ли се предвид отработеното време или не?

# 987
Извинявам се ако сте отговаряли на този въпрос.Сега според новите закони колко време е майчинството.И от кога се ссчита че съм в майчинство.

# 988
Извинявам се ако сте отговаряли на този въпрос.Сега според новите закони колко време е майчинството.И от кога се ссчита че съм в майчинство.
от датата на първия болничен- общо 315 дни. след изтичането на болничните- започва отпуск за гледане на дете до навършване на 2 год. на детето. ако си неосигурявана- до1 год. социалните ти плащат майчинството

Последна редакция: ср, 08 авг 2007, 13:18 от boomerang

# 989

Значи, като сте работила на това друго място, щом не сте ползвала там отпуск, при прекратяването на договора е трябвало да ви изплатят обезщетение за неизползван платен отпуск. Отработения стаж на предишно място, няма отношение към отпуска на настоящата ви работа.
Това за изминалото време не го разбрах. Кажете кога сет постъпила на настоящата ви работа и ще ви кажа на колко дни имате право. Защото малко странно си формулирате въпросите и аз не ги разибрам.
[/quote]
Работя от 10 май тази година. И още един въпрос имам втори трудов договор на 4 часа, исках да се осигурявам на 1000 лв. там но не може маск. е 700. Това вярно ли е? Първия е на мин.раб. заплата.
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт