Майчинството счетоводно - 4

• 102 512
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 035
  • В полите на Пирин планина
ZLATO ползвай си спокойно отпускът за бременност и раждане, щом в момента фирмата реално не осъществява дейност и няма нужда да делегираш правата ти на управител на някой. За да ползваш отпуск за отглеждане на дете, ако фирмата поднови дейност трябва да има друго упълномощено лице. Иначе, ако си ти ще си прекъснеш този отпуск и правото на обезщетение.

# 1 036
Здравейте !
Колко е 80% на 550 лв брутно възнаграждение ?

# 1 037
  • В полите на Пирин планина
Здравейте !

newsm78

440 лв.

# 1 038
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте !

440 лв.
Ако ви трябва, за да си изчислите сумата на обезщетение пак е не може да бъде повече от средно дневното нетно възнаграждение за последните 6 месеца

# 1 039
Здравейте, компетентни мами!
Винаги съм намирала отговори на въпросите, които ме вълнуват тук при вас, ЗА КОЕТО МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!
Ето че сега ми се налага да намеря текста, който гласи, че обезщетението за болнични и майчинство е 80% от БТВ /или от осигурителния доход/, НО НЕ ПО-ВИСОК ОТ СРЕДНОДНЕВНОТО НЕТНО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. /ако нещо греша-ПОПРАВЕТЕ МЕ./
Много Ви моля да ми помогнете в кой точно административен акт е уреден този въпрос.
Рових, търсих, но то документи много и аз съм направо шах Rolling Eyes
Ако накой знае, предварително благодаря  bouquet

# 1 040
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

Да. Има указания на НОИ, които уреждат тази възможност. На страницата на НОИ можете да ги потърсите и прочетете.
ZinaSt, извинявам се, че отново се включвам със същия проблем, но не успях да открия тези указания, можете ли да ми дадете по-подробно инфо?

На страницата на НОИ има раздел Указания. Но трабва да се поровиш. Защото не помня от коя година е точно това. Просто трябва да се поровиш там. Има такова указание, в това съм сигурна.
ZinaSt, ето какво успях да намеря : Указание № 91-01-272/23.11.2004 г. на НОИ "В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.
При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл. 54, ал. 1 от КСО, тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат."
Това се отнася само до отпуска за отглеждане на дете до 2-год. възраст, а дали по време на отпуска поради бременност и раждане /315 дни/ мога да работя по гр. договор и да получавам едновременно обезщетението си от НОИ в размер на 90% от осигурителния доход? Съжалявам, ако съм задала некоректно предишния си въпрос.

# 1 041
Incandescent:
Видях съобщението ти по повод изплащене на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.За съжаление преди 2 години когато детенце навърши 1год. и половина реших да прекратя ползването на отпуск по повод отглеждане на малко дете(тогава сумата беше 130лв.) и кандидатствах на нова работа,където ме приеха.За да напусна подадох молба за напускане с 1-месечно предизвестие.Когато получих сумата от неизползвания годишен отпуск се втрещих ,защото очаквах ,4е за 102работни дни ми се полагат( при заплата 300лв.)-около 1400-УВИ!
Счетоводителката ми обясни ,че ако съм се била върнала на работа за 2 седмици-сумата щяла да е такава ,но при положение ,че напускам след като приблизително 1 година съм получавала обезщетение за отглеждане на малко дете-базата за изчисление на платения ми годишен отпуск бил на основание на тези 130лв.
И така получих скромната сума от 560
Дано съм била ясна!

# 1 042
Някой може ли да ми помогне.

Назначена съм във фирма на 4.07.2007 година със заплата 400 лева. Термина ми е на 24.02.2008 година.
На 10.01.2008 би трябвало да изляза в болничен който ще ми се изплаща обезщетение 90 от заплатата, тъй като имам 6 месеца осигурителен стаж. Можете ли да ми кажете кажете каква ще е базата за изчисляване на болничните.
И ако родя преди термина променя ли се базата.
В смисъл ако родя 10 дни по рано от определения термин/променя ли се базата/, това означава ли че за изчисляване на обезщетението ми ще се взема минималните плащания за страната.  Защото преди 4.07 не съм осигурявана.

Малко объркано го написах, но ако някой може да ми помогне Много благодаря

# 1 043
Здравейте !

440 лв.
Ако ви трябва, за да си изчислите сумата на обезщетение пак е не може да бъде повече от средно дневното нетно възнаграждение за последните 6 месеца
Да точно затова. Бяха ми казали че трябва да е 336 лв което ми се струва твърде малко.

Много благодаря   bouquet

# 1 044
Здравейте
зная че това е често задаван вапрос но много се обарках и вече нищо не зная.....през последните 6 мес се осигурявам на 420 лв. така пише в нои,не получавам нито фишове нито нищо,даже аз си плащам цялата осигуровка,а заплатата която вземам е савсем различна от 420,
ВАПРОСА ми е на тези 420  ли ще вземам 90 %?
 newsm78 #Cussing out

# 1 045
Здравейте!Може и да сте отговаряли на въпроса,който ще задам,но нямам възможност да чета всичко. Във фирмата,в която работя,в разстояние на няколко месеца три момичета излязохме по майчинство,а още една напусна. На местата на нас четирите бяха назначени само трима души,без да е ясно кой кого точно ще замества.Съвсем наскоро една от новите колежки беше назначена на постоянен договор на мястото на напусналата. Едно от момичетата по майчинство е при нас на втори трудов договор на 4 часа. Главната счетоводителка й казала,че този договор не я защитава и в момента,в който се върне на работа,ще бъде съкратена.Това вярно ли е? Наистина ли вторият трудов договор не предоставя защита от съкращение,при положение,че момичето има внасяни осигуровки по него и получава майчинство? Благодаря предварително за отговора!

# 1 046
Здравейте!
Много търсих по всички теми, но не намерих казус като моя.
Бременна съм в петия месец и термина ми е на 13-ти януари.Работя на трудов договор, но от този месец се самоосигурявам като свободна професия.
Имам повече от 3 години стаж по трудови договори (+осигурителен стаж) в миналото,т.е. имам право на обезщетения по майчинство.
Въпросите ми са следните :
1.Има ли някаква пречка да получавам майчинство, тъй като ще се самоосигурявам от четвъртия месец преди 45-те дни преди термина ми (а не последните 6 месеца преди 45-те дни)?
2.Ако съществува такава пречка , мога ли да внеса със задна дата осигуровките за юни и юли също като самоосигуряваща се?
Много ви благодаря,предварително.

# 1 047
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Някой може ли да ми помогне.

Назначена съм във фирма на 4.07.2007 година със заплата 400 лева. Термина ми е на 24.02.2008 година.
На 10.01.2008 би трябвало да изляза в болничен който ще ми се изплаща обезщетение 90 от заплатата, тъй като имам 6 месеца осигурителен стаж. Можете ли да ми кажете кажете каква ще е базата за изчисляване на болничните.
И ако родя преди термина променя ли се базата.
В смисъл ако родя 10 дни по рано от определения термин/променя ли се базата/, това означава ли че за изчисляване на обезщетението ми ще се взема минималните плащания за страната.  Защото преди 4.07 не съм осигурявана.

Малко объркано го написах, но ако някой може да ми помогне Много благодаря

Базата ви е м.юли- м. декември 2007 г. За дните в които не сте осигурявана се взима пропорционална част от МРЗ за страната. Няма значение дали ще родите преди или след термин, базата не се променя. Взима се предвид само определния термин.

# 1 048
Здравейте, компетентни мами!
Винаги съм намирала отговори на въпросите, които ме вълнуват тук при вас, ЗА КОЕТО МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!
Ето че сега ми се налага да намеря текста, който гласи, че обезщетението за болнични и майчинство е 80% от БТВ /или от осигурителния доход/, НО НЕ ПО-ВИСОК ОТ СРЕДНОДНЕВНОТО НЕТНО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. /ако нещо греша-ПОПРАВЕТЕ МЕ./
Много Ви моля да ми помогнете в кой точно административен акт е уреден този въпрос.
Рових, търсих, но то документи много и аз съм направо шах Rolling Eyes
Ако накой знае, предварително благодаря  bouquet

Да, грешите. Не е 80%, а 90% обезщетението за бременност и раждане. чл.41 от Кодекса за социално осигуряване.

# 1 049
Да питам любимите ми дами и господин от тази тема.......Вие тази година отидохте ли на почивка?bouquet  bouquet  bouquet
Заредихте ли батериите? Внимание на себе си обърнахте ли, така както тук обръщате подобаващо внимание на имащите въпроси към вас?Просто питам.....

Общи условия

Активация на акаунт