Майчинството счетоводно - 4

• 102 585
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 930
Извинявай, ще бъда по-точна!
Мога ли да провеждам лекторски часове като преподавател в училище? Всъщност не знам дали се оформят с граждански договор.

# 931
Извинявай, ще бъда по-точна!
Мога ли да провеждам лекторски часове като преподавател в училище? Всъщност не знам дали се оформят с граждански договор.

Ами трябва да провериш. Това е важно. Ако си с трудов договор, може само на половин работен ден, но е важно как се отчитат тези часове.

# 932
Много ти благодаря!
Ще проверя как се отчитат. А необходимо ли е основният ми работодател да дава съгласие?

# 933
Много ти благодаря!
Ще проверя как се отчитат. А необходимо ли е основният ми работодател да дава съгласие?

За работа по втори трудов договор - в трудовия ти договор при основния работодател трябва да пише какви са условията. Работодателят по основното правоотношение може да не разрешава на служителите си да полагат допълнителен труд. Провери си договора.

# 934
Благодаря ти ZinaSt за отговора   bouquet

# 935
Здравейте!Имам един въпрос - осигуряват ме на 335 лв, което е минималният праг за моята специалност, а в трудовият ми договор сумата е 250 лв.Как стои въпроса с болничните - горе-долу на каква сума може да ми се равнява един ден. Имах болничен от април месец тази година, който ще ми го изплатят следващият вторник и се оказа, че НОИ ще ми преведе 19 лева за два дни(болничният ми беше 3 дни, работодателя ми изплати веднага първия ден). Въпроса ми е някои може ли да ми каже сега ако изляза болничен за бременност (в 10 седмица съм ) каква сума мога да очаквам и как НОИ изчислява болничните - това най-вече ме интересува.?И за колко време се изплащат те - четох, че уж се обработвали по-бързо от останалите има ли истина в това?

# 936
Писах до Дейзи,но все пак няма ли и някой друг да ме посъветва какво да правя??? Praynig

# 937
Здравейте!Имам един въпрос - осигуряват ме на 335 лв, което е минималният праг за моята специалност, а в трудовият ми договор сумата е 250 лв.Как стои въпроса с болничните - горе-долу на каква сума може да ми се равнява един ден. Имах болничен от април месец тази година, който ще ми го изплатят следващият вторник и се оказа, че НОИ ще ми преведе 19 лева за два дни(болничният ми беше 3 дни, работодателя ми изплати веднага първия ден). Въпроса ми е някои може ли да ми каже сега ако изляза болничен за бременност (в 10 седмица съм ) каква сума мога да очаквам и как НОИ изчислява болничните - това най-вече ме интересува.?И за колко време се изплащат те - четох, че уж се обработвали по-бързо от останалите има ли истина в това?

За два дни болничен в действителност е толкова сумата. По груби семтки ( т.е. приблизителни сметки, защото не разполагам с абсолютно точни данни ), обезщетението ти е около 9,80 - 10 лева на ден.
Болничните се изчисляват като 80% от осигурителния доход ( 335 лева ), но не повече от нетното ти възнаграждение. А нетното ти възнаграждение се изчислява от реалната заплата, т.е. от 250 лева и е 215 лева на месец. В зависимост от броя на работните дни през шестмесечието, служещо за база и броят на работните дни през месеца, през който ползваш болнични, обезщетението варира между 9,86 лева и 10,33 лева. Така че, долу-горе около 10 лева на работен ден можеш да очакваш.

# 938
Писах до Дейзи,но все пак няма ли и някой друг да ме посъветва какво да правя??? Praynig

Ами аз не мога да разбера какви са вашите колебания. Вие казвате, че не можете да започнете нова работа на новото място. В същото време не можете да продължите реално да работите на сегашната си работа. Вие, освен болничните, друг избор просто нямате.

# 939
# 940
а как се определя кой договор е основен и кой- допълнителен? и двата ако са с работно време 4 часа на ден, но с различно заплащане и различна дата на сключване?

# 941
а как се определя кой договор е основен и кой- допълнителен? и двата ако са с работно време 4 часа на ден, но с различно заплащане и различна дата на сключване?

В този случай първият по време е основен.

# 942
Благодаря, Зина. а ако по- късно сключеният договор е за повече часове?

Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 14:41 от boomerang

# 943
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

# 944
Благодаря, Зина. а ако по- късно сключеният договор е за повече часове?

Зависи за колко повече. Ако е за пълен работен ден - той ще е основния.

Общи условия

Активация на акаунт