Майчинството счетоводно - 4

• 102 484
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 050
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

Да. Има указания на НОИ, които уреждат тази възможност. На страницата на НОИ можете да ги потърсите и прочетете.
ZinaSt, извинявам се, че отново се включвам със същия проблем, но не успях да открия тези указания, можете ли да ми дадете по-подробно инфо?

На страницата на НОИ има раздел Указания. Но трабва да се поровиш. Защото не помня от коя година е точно това. Просто трябва да се поровиш там. Има такова указание, в това съм сигурна.
ZinaSt, ето какво успях да намеря : Указание № 91-01-272/23.11.2004 г. на НОИ "В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.
При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл. 54, ал. 1 от КСО, тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат."
Това се отнася само до отпуска за отглеждане на дете до 2-год. възраст, а дали по време на отпуска поради бременност и раждане /315 дни/ мога да работя по гр. договор и да получавам едновременно обезщетението си от НОИ в размер на 90% от осигурителния доход? Съжалявам, ако съм задала некоректно предишния си въпрос.

Ами аз наистина не разбрах какво имате предвид под майчинство и реших, че говорите точно за отпуск за отглеждане на дете.
По време на 315-те дни, мненията са противоречиви. По принцип през първите 135 дни не можете да полагате труд, тъй като сте в отпуск заради временна нетрудоспособност. Ако работите, явно не сте трудоспособна, което може да доведе до анулиране на болничния лист и неизплащане на обезщетението. За дните от 136-тия до 315-тия положението не е изяснено. От една страна ползването на тези допълнителни дни става въз основа на молба, а не въз основа на болничен лист. От друга страна обаче това е същия отпуск, който ползвате и през първите 135 дни и съответно всичко, което важи за 135-те дни, би следвало да важи и за останалите дни до 315.
Аз лично съм правила запитване до НОИ по въпроса и ми отговориха, че през допълнителните 180 дни може да се работи. Но ви съветвам да си направите собствено запитване ( поискайте писмен отговор ), за да не ви направят проблем в последствие.

# 1 051
Някой може ли да ми помогне.

Назначена съм във фирма на 4.07.2007 година със заплата 400 лева. Термина ми е на 24.02.2008 година.
На 10.01.2008 би трябвало да изляза в болничен който ще ми се изплаща обезщетение 90 от заплатата, тъй като имам 6 месеца осигурителен стаж. Можете ли да ми кажете кажете каква ще е базата за изчисляване на болничните.
И ако родя преди термина променя ли се базата.
В смисъл ако родя 10 дни по рано от определения термин/променя ли се базата/, това означава ли че за изчисляване на обезщетението ми ще се взема минималните плащания за страната.  Защото преди 4.07 не съм осигурявана.

Малко объркано го написах, но ако някой може да ми помогне Много благодаря

Базата за изплащане на обезщетение за всички 315 дни е една и съща и това е доходът ви от Юли до Декември. В този смисъл, и в началото на Януари да родите и в края на Февруари да родите, това няма да промени базата по никакъв начин. Минималната работна заплата ще се вземе само за дните от 1-ви до 3-ти Юли, защото за тях нямате друго осигуряване.

# 1 052
Здравейте
зная че това е често задаван вапрос но много се обарках и вече нищо не зная.....през последните 6 мес се осигурявам на 420 лв. така пише в нои,не получавам нито фишове нито нищо,даже аз си плащам цялата осигуровка,а заплатата която вземам е савсем различна от 420,
ВАПРОСА ми е на тези 420  ли ще вземам 90 %?
 newsm78 #Cussing out

Щом това е осигурителния доход, който се подава за вас в НОИ, от него ще ви се изчисли обезщетението.

# 1 053
Здравейте!Може и да сте отговаряли на въпроса,който ще задам,но нямам възможност да чета всичко. Във фирмата,в която работя,в разстояние на няколко месеца три момичета излязохме по майчинство,а още една напусна. На местата на нас четирите бяха назначени само трима души,без да е ясно кой кого точно ще замества.Съвсем наскоро една от новите колежки беше назначена на постоянен договор на мястото на напусналата. Едно от момичетата по майчинство е при нас на втори трудов договор на 4 часа. Главната счетоводителка й казала,че този договор не я защитава и в момента,в който се върне на работа,ще бъде съкратена.Това вярно ли е? Наистина ли вторият трудов договор не предоставя защита от съкращение,при положение,че момичето има внасяни осигуровки по него и получава майчинство? Благодаря предварително за отговора!

Ако това е втори трудов договор, тя не може да получава майчинство от там. Може да получава само обезщетение за бременност и раждане в рамките на 315-те дни. След 315-тия ден майчинството ще си го получава от основния работодател. Нещо не ми е ясна сигуацията. А щом на мястото на 4-ма са назначили само 3-ма, е възможно да са съкратили щата.

# 1 054
Здравейте!
Много търсих по всички теми, но не намерих казус като моя.
Бременна съм в петия месец и термина ми е на 13-ти януари.Работя на трудов договор, но от този месец се самоосигурявам като свободна професия.
Имам повече от 3 години стаж по трудови договори (+осигурителен стаж) в миналото,т.е. имам право на обезщетения по майчинство.
Въпросите ми са следните :
1.Има ли някаква пречка да получавам майчинство, тъй като ще се самоосигурявам от четвъртия месец преди 45-те дни преди термина ми (а не последните 6 месеца преди 45-те дни)?
2.Ако съществува такава пречка , мога ли да внеса със задна дата осигуровките за юни и юли също като самоосигуряваща се?
Много ви благодаря,предварително.

Не, няма да има проблем. Осигуровки като самоосигуряващо се лице започвате да внасяте от момента, в който се регистрирате като такова. Преди това - не може.

# 1 055
Да питам любимите ми дами и господин от тази тема.......Вие тази година отидохте ли на почивка?bouquet  bouquet  bouquet
Заредихте ли батериите? Внимание на себе си обърнахте ли, така както тук обръщате подобаващо внимание на имащите въпроси към вас?Просто питам.....

bouquet  Винаги се сещаш за нас  Grinning
Аз още не съм ходила на почивка, защото мъжо се скъсва от работа и вероято ще ползва отпуска от 15-ти септември ( защото на 15-ти детето става на годинка и съм му казала, че ако не е в отпуск, ще се разправяме сериозно  Grinning ). Обаче от вчера аз съм в София, а детето е при родителите ми в Бургас. Така че, може да се каже, че съм в почивка и само на себе си обръщам внимание. Педикюр, маникюр, фризьор....абе само глезотийки.
Малко детето ми липсва и до 4 часа сутринта се въртя като пумпал в леглото и не мога да заспя. Обаче пък най-после заприличах на човек. Даже вече мога и снимка на аватара да си сложа, без да плаша хората  Joy

# 1 056
Здравейте!Може и да сте отговаряли на въпроса,който ще задам,но нямам възможност да чета всичко. Във фирмата,в която работя,в разстояние на няколко месеца три момичета излязохме по майчинство,а още една напусна. На местата на нас четирите бяха назначени само трима души,без да е ясно кой кого точно ще замества.Съвсем наскоро една от новите колежки беше назначена на постоянен договор на мястото на напусналата. Едно от момичетата по майчинство е при нас на втори трудов договор на 4 часа. Главната счетоводителка й казала,че този договор не я защитава и в момента,в който се върне на работа,ще бъде съкратена.Това вярно ли е? Наистина ли вторият трудов договор не предоставя защита от съкращение,при положение,че момичето има внасяни осигуровки по него и получава майчинство? Благодаря предварително за отговора!

Ако това е втори трудов договор, тя не може да получава майчинство от там. Може да получава само обезщетение за бременност и раждане в рамките на 315-те дни. След 315-тия ден майчинството ще си го получава от основния работодател. Нещо не ми е ясна сигуацията. А щом на мястото на 4-ма са назначили само 3-ма, е възможно да са съкратили щата.

Май аз не се изразих правилно.Тя все още получава средствата по трите болнични листа.Не разбирам обаче вторият трудов договор дава ли същите права като основния,имам предвид закрила от уволнение? Не се ли пази мястото на майката,когато тя реши да се върне на работа?

# 1 057

Май аз не се изразих правилно.Тя все още получава средствата по трите болнични листа.Не разбирам обаче вторият трудов договор дава ли същите права като основния,имам предвид закрила от уволнение? Не се ли пази мястото на майката,когато тя реши да се върне на работа?

Зависи каква е ситуацията. Ако например са съкратили щата, тогава защита ще ползвате първо майките, за които това е основно правоотношение, тъй като тя има и друго правоотношение и реално не остава без работа.

# 1 058
Сега вече разбрах.  Laughing Благодаря,Зина!Наслаждавай се на почивката си!   bouquet

# 1 059
  • В полите на Пирин планина
Да питам любимите ми дами и господин от тази тема.......Вие тази година отидохте ли на почивка?bouquet  bouquet  bouquet
Заредихте ли батериите? Внимание на себе си обърнахте ли, така както тук обръщате подобаващо внимание на имащите въпроси към вас?Просто питам.....

Цоцоланке, мерси за вниманието  Grinning От понеделник ще ви напусна за 15-тина дни и заминавам на планина - идва и моето време за отпуска  Sunglasses

# 1 060
  • В полите на Пирин планина
Incandescent:
Видях съобщението ти по повод изплащене на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.За съжаление преди 2 години когато детенце навърши 1год. и половина реших да прекратя ползването на отпуск по повод отглеждане на малко дете(тогава сумата беше 130лв.) и кандидатствах на нова работа,където ме приеха.За да напусна подадох молба за напускане с 1-месечно предизвестие.Когато получих сумата от неизползвания годишен отпуск се втрещих ,защото очаквах ,4е за 102работни дни ми се полагат( при заплата 300лв.)-около 1400-УВИ!
Счетоводителката ми обясни ,че ако съм се била върнала на работа за 2 седмици-сумата щяла да е такава ,но при положение ,че напускам след като приблизително 1 година съм получавала обезщетение за отглеждане на малко дете-базата за изчисление на платения ми годишен отпуск бил на основание на тези 130лв.
И така получих скромната сума от 560
Дано съм била ясна!

В Кодекса на труда е ясно написано. Според мен неправилно са ти изчислили обезщетението за неизползван отпуск. Междувпрочем този текст в КТ последно е променян през 1992 година и от тогава важи с пълна сила.

Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Докато си в отпуск за отглеждане на малко дете няма как да отработиш 10 работни дни.  Stop

# 1 061
  • София
Incandescent - БЛАГОДАРЯ ТИ!   bouquet Hug

# 1 062
здравейте, в майчинство съм до февруари 2008 г. Самоосигуряващо се лице съм, в момента ми предлагат работа на граждански договор, мога ли да сключа такъв договор и да получавам майчинство? къде е уредено?

Да. Има указания на НОИ, които уреждат тази възможност. На страницата на НОИ можете да ги потърсите и прочетете.
ZinaSt, извинявам се, че отново се включвам със същия проблем, но не успях да открия тези указания, можете ли да ми дадете по-подробно инфо?

На страницата на НОИ има раздел Указания. Но трабва да се поровиш. Защото не помня от коя година е точно това. Просто трябва да се поровиш там. Има такова указание, в това съм сигурна.
ZinaSt, ето какво успях да намеря : Указание № 91-01-272/23.11.2004 г. на НОИ "В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.
При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл. 54, ал. 1 от КСО, тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат."
Това се отнася само до отпуска за отглеждане на дете до 2-год. възраст, а дали по време на отпуска поради бременност и раждане /315 дни/ мога да работя по гр. договор и да получавам едновременно обезщетението си от НОИ в размер на 90% от осигурителния доход? Съжалявам, ако съм задала некоректно предишния си въпрос.

Ами аз наистина не разбрах какво имате предвид под майчинство и реших, че говорите точно за отпуск за отглеждане на дете.
По време на 315-те дни, мненията са противоречиви. По принцип през първите 135 дни не можете да полагате труд, тъй като сте в отпуск заради временна нетрудоспособност. Ако работите, явно не сте трудоспособна, което може да доведе до анулиране на болничния лист и неизплащане на обезщетението. За дните от 136-тия до 315-тия положението не е изяснено. От една страна ползването на тези допълнителни дни става въз основа на молба, а не въз основа на болничен лист. От друга страна обаче това е същия отпуск, който ползвате и през първите 135 дни и съответно всичко, което важи за 135-те дни, би следвало да важи и за останалите дни до 315.
Аз лично съм правила запитване до НОИ по въпроса и ми отговориха, че през допълнителните 180 дни може да се работи. Но ви съветвам да си направите собствено запитване ( поискайте писмен отговор ), за да не ви направят проблем в последствие.
ZinaSt, хиляди благодарности!!!!  bouquet

# 1 063
Здравейте момичета, регистрирана съм отдавна, но за първи път пиша.
Благодарности на всички отговорни за интересния и полезен сайт.

Много моля да ми помогнете за изчисленията за болничните, които трябва да получа и за изтеклите ми болнични, както и какво ще получавам след като изляза за останалите 135 дни от майчиството ми.
ето как стоят нещата при мен:
до 01. март 2007 по договор бях на 501.80 лв. брутна заплата
от 01. март до 01.юли - 794.04 лв.
от 01.юли - 916.20 лв.

била съм в болнични:
7 дни - 13.03.2007-19.03.2007
30 дни 20.03.2007-18.04.2007
30 дни 19.04.2007-18.05.2007
3 дни 26.07.2007-28.07.2007

предстои ми да изляза отново в болничен 45 дни преди термина на 07.09.2007г

Благодаря предварително!

Тази информация е недостатъчна за изчисленията. Трябва инфо за нетните доходи, освен това за периода в болничен - доходът, от който е изчислено обезщетението. По-лесно ще стане да помолите вашата счетоводителка да ви ориентира за сумата.

Благодаря за бързия отговор! Това което мога да добява като доп.инфо е, нетната ми заплата:
до 01 март -387.77лв.
от 01 март до 01юли - 576.14 лв.
след 01 юли 656.01 лв би трябвала да бъде.

освен това са ми изплатили следните болнични от НОИ:
за 7-те дни - 228.67 лв.
за 30-те дни 334.21 лв.
за 30-те дни 228.68 лв.
последния за 3 дни не ми е изплатен о6те.......дали са верно изчислени и колко бих получавала за напред......
Дано тази инфо да е достатъчна Simple Smile))Наистина ми е трудно да се ориентирам в толкожа много сметки, а пък счетоводителката ни е в София - 160 служители сме и не ми се ще да я ангажирам допълнително....

# 1 064
  • Пловдив
Момичета, четох, четох, но не мога да прочета всичко, а от това, което прочетох, не намерих нужната ми информация. Може ли да консултирате и мен  Hug
Питам заради една приятелка. Тя в момента е бременна в 3ти месец, беше дълго време в чужбина, а откакто си е тук не е работила на трудов договор, съответно не са и плащани осигуровки. Няма нито един ден трудов стаж до момента.
Питането ми е има ли възможност да си направи фиктивен договор в някоя фирма и да си плаща осигуровките, за да получава майчинство 2 години, или няма смисъл  newsm78
Тя се притеснява, че има вероятност ако роди по-рано да е плащала напразно осигуровките. Според счетоводителката на фирмата на мъжа ми не би било проблем, защото дори и да излезе по-рано в болнични за раждане, болничния също се счита за стаж и в момента, в който изтекат 6те месеца вече ще има право на обезщетение (болничен, отпуск за отглеждане на дете и т.н). Според счетоводителката на фирмата, в която евентуално ще подпише договор обаче това е безмислено, защото 6те месеца трябвало да са изтекли преди да излезе в болничен за бременност и раждане.
Ох, не съм специалист и дано съм обяснила добре ситуацията.
Предварително ви благодаря за помощта   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт