Майчинството счетоводно - 4

• 102 650
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 500
  • Варна
Здравейте пак! В момента работя на срочен договор, който изтича на 31.10. От 01.11. започват да текат 45-те дни преди термина. Ако искам договора ми да стане безсрочен кога трябва да подпиша доп. споразумение с работодателя си, като се има предвид че трябва да изляза в болничен по здравословни причини от 05.09. без да мога да работя до края на бременността. Разбрах че за да влезе безсрочния договор в сила трябва да имам реално работени по него 5 дни. 
Или ако евентуално решат да ми скроят номер и ми откажат сключването на безсрочен договор и започна работа  на друго място за 5 дни (01.09.-05.09) като ме осигуряват на 300 лв. какъв ще бъде размера на болничния ми при условие че съм работила само 3-4 дни - на база на минимална заплата или на база договорена?
Благодаря!

# 1 501
Здравейте!
Видях че вече има питане като моето, нещо не можах да разбера.
Освен болничния за раждане който ще ми даде лекаря който ми следи бременността, във фирмата трябва да занеса и документ от банката за банковата сметка и някъква друга декларация.
Този документ от банката някакъв специален ли е или просто документ който показва банковата ми сметка и има ли значение в коя банка е сметката ми.
Също така трябвало и някъква друга декларация та мога ли предварително да я попълня /от някъде да сваля формуляр на другата декларация/ защото на фирмата счетоводството го води някаква счетоводна къща, а аз документите трябва да ги дам на шефа и съм сигурна, че той няма да я има тая декларация за да я попълня.
Благодаря за отговора предварително.

# 1 502
  • В полите на Пирин планина
Здравейте пак! В момента работя на срочен договор, който изтича на 31.10. От 01.11. започват да текат 45-те дни преди термина. Ако искам договора ми да стане безсрочен кога трябва да подпиша доп. споразумение с работодателя си, като се има предвид че трябва да изляза в болничен по здравословни причини от 05.09. без да мога да работя до края на бременността. Разбрах че за да влезе безсрочния договор в сила трябва да имам реално работени по него 5 дни. 
Или ако евентуално решат да ми скроят номер и ми откажат сключването на безсрочен договор и започна работа  на друго място за 5 дни (01.09.-05.09) като ме осигуряват на 300 лв. какъв ще бъде размера на болничния ми при условие че съм работила само 3-4 дни - на база на минимална заплата или на база договорена?
Благодаря!

За да влезе договорът в сила е нужен само един ден, а не пет отработени. Това трябва да стане преди 05.09.2007. С изтичане срока на договора той се прекратява и имаш право на болничен само до 75 дни от изтичането му при стария си работодател. Може да сключиш и нов договор и обезщетението няма да се повлияе от заплатата по него, защото периодът, който влиза за изчисление е до м. 08.2007 вкл. и зависи от осигурителния доход до този момент.

# 1 503
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Видях че вече има питане като моето, нещо не можах да разбера.
Освен болничния за раждане който ще ми даде лекаря който ми следи бременността, във фирмата трябва да занеса и документ от банката за банковата сметка и някъква друга декларация.
Този документ от банката някакъв специален ли е или просто документ който показва банковата ми сметка и има ли значение в коя банка е сметката ми.
Също така трябвало и някъква друга декларация та мога ли предварително да я попълня /от някъде да сваля формуляр на другата декларация/ защото на фирмата счетоводството го води някаква счетоводна къща, а аз документите трябва да ги дам на шефа и съм сигурна, че той няма да я има тая декларация за да я попълня.
Благодаря за отговора предварително.

За първия болничен е необходим само номерът на банковата сметка, посочен в документ от банката, в която имаш дебитна карта, безсрочен депозит или разплащателна сметка. Декларацията я има в сайта на НОИ - Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

# 1 504
  • Варна
Здравейте,моля за извинение ако въпросът ми вече е бил зададен но някой може ли да ми каже каква декларация трябва да приложа към последния болничен до 135 дни.Явно ЧР в нашата фирма незнаят защото вече втори път ми връщат болничния от НОИ.Благодаря предварително

# 1 505
Здравейте,моля за извинение ако въпросът ми вече е бил зададен но някой може ли да ми каже каква декларация трябва да приложа към последния болничен до 135 дни.Явно ЧР в нашата фирма незнаят защото вече втори път ми връщат болничния от НОИ.Благодаря предварително

Приложение №1 към наредбата за иплащане на обезщетенията от ДОО и копие от акта за раждане на детето.

# 1 506
ZinaSt , разбрах те добре и днес си изкарвам втори болничен за моята фирма, които ще представя в НОИ.Не разбирам обаче за в бъщеще как е правилно да постапвам в смисъл не са ми ясни нещата за ЕТ, където държавата по закон ме задължава да се осигурявам като Управител независимо дали работя или не.Маята идея и цел беше аз да си плащам редовно здравни и социални осигуровки към ЕТ за да мога да събера тези последни 6 месеца и да получавам 90% майчинство и от тях.Как да постъпя за да се възползвам от тези пари?Да продължавам да плащам здравни и социални осигуровки към ЕТ като в декларацията отразявам ,че съм неработоспособна или само здравни да внасям?

# 1 507
ZinaSt , разбрах те добре и днес си изкарвам втори болничен за моята фирма, които ще представя в НОИ.Не разбирам обаче за в бъщеще как е правилно да постапвам в смисъл не са ми ясни нещата за ЕТ, където държавата по закон ме задължава да се осигурявам като Управител независимо дали работя или не.Маята идея и цел беше аз да си плащам редовно здравни и социални осигуровки към ЕТ за да мога да събера тези последни 6 месеца и да получавам 90% майчинство и от тях.Как да постъпя за да се възползвам от тези пари?Да продължавам да плащам здравни и социални осигуровки към ЕТ като в декларацията отразявам ,че съм неработоспособна или само здравни да внасям?

Не разбрах. Ако си искала да събереш 6 месеца стаж и да получаваш обезщетение, тогава защо си прекратила дейността до Май месец?

# 1 508
  • Варна
[
Приложение №1 към наредбата за иплащане на обезщетенията от ДОО и копие от акта за раждане на детето.
[/quote]

Благодаря много

# 1 509
  • Варна
Здравейте пак имам още един въпрос относно срока на изплащане който ако не се лъжа е 60дни.Тъй като първият път болничният ми е постъпил в НОИ на 20.07. срока от нея дата ли тече или сега когато работодателя го изпрати с приложената декларация започва отначало smile3515

# 1 510
Фирмата ми е от 10 год.- плащането е редовно .Първите 54 месеца бях в чужбина и затова.Възтанових осигуровки от месец май.Мога ли да посам корегираща декларация , където да отстраня грешката?

# 1 511
4 месеца , а не 54

# 1 512
Пропуснах да ти кажа, че в другата фирма бях в отпуска и не са ми прекъсвани осигуровките.Там всичко е наред.

# 1 513
Каква грешка? Какво да коригираш? Ако говориш за това да подадеш данни за тези 4 месеца, няма как да стане. Нали фирмата не е била действаща. Не може да се осигуряваш чрез недействаща фирма. От друга страна, не можеш хем да си в майчинство, хем да се осигуряваш.

# 1 514
Въпросът ми е продължение на твой отговор и поставен въпрос в него , но най вероятно трябва да опиша всичко отново.Благодаря засега

Общи условия

Активация на акаунт