Майчинството счетоводно - 4

• 102 614
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 980
Много благодаря за отговора.   bouquet Много съм щастлива, тъй като месец март и юли взех доста хубав бонус върху заплатата си, за който естествено платих огромен данък! Значи само не трябва да прекъсвам болничните - няма и да го правя. Леле и това без да съм го планувала даже Laughing

Правилното облагане на обнусите е към възнаграждението за периода за който се отнасят. Това значи, че ако бонуса ви е за първо тримесечие трябва да се раздели на 3 и да се прибави към заплатите за първото тримесецие. Това води до коригиране на ведомостите и изпратената информация с декларация обр.1, но на повечето колеги им е по-лесно да го прибавят към заплата в месеца в която се изплаща, но това е в ущърб на хората. Ако е направено правилно ще получите повече пари, защото ще платите по-малко данък. Ако бонуса ви е за един месец и заплатат ви е една и съща разлика в получените пари няма, но пък можете да получите по-голямо или по-малко обезщетение за временна нетрудоспособност.

Благодаря за пояснението, само че не разбрах точно това, което ме интересува. Бонусът ми е към заплатата само за месеците март и юли, а не за тримесечие или за някакъв друг период. Като облагаемата сума е върху основната заплата + бонусът за съответните месеци март и юли. Това означава ли, че обезщетението ми, което се изплаща девет месеца, ще се изчислява на по-високият ми брутен месечен доход за тези 2 месеца + другите 4 на които са ме осигурявали само на 850 лв. Или обезщетението ми ще се изчислява само върху 6 месеца по 850 лв брутен мес. доход?  newsm78

# 1 981
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Бонуса са ви го изплатили март и юли или се отнася за тези месеци?

# 1 982

Това е еднократен бонус, който се отнася за тези месеци и тогава е изплатен. Платени са и по-високи осигуровки за ОЗМ за съответните месеци.

# 1 983

Това е еднократен бонус, който се отнася за тези месеци и тогава е изплатен. Платени са и по-високи осигуровки за ОЗМ за съответните месеци.

В такъв случай се включват в базата

# 1 984
  • София
Здравейте. Моя приятелка наскоро разбра,че е бременна,чака близнаци.Към момента е на трудов договор и я осигуряват на 220лв.Има намерение да работи още 3-4месеца и останалата част от бременността да бъде в болничен.Уговорила е със шефа си да и вдигне заплатата /формално/ на 400лв за да може да получава по-високо майчинство,като тя ще си плаща и неговите осигуровки.Въпроса и е дали има смисъл да ги внася тези пари и каква ще равносметката,след като за база за изчисление се взимат последните шест месеца /три от тях ще се осигурява на 400лв,а другите три ще е в болничен/.
Благодаря предварително!

# 1 985
Здравейте. Моя приятелка наскоро разбра,че е бременна,чака близнаци.Към момента е на трудов договор и я осигуряват на 220лв.Има намерение да работи още 3-4месеца и останалата част от бременността да бъде в болничен.Уговорила е със шефа си да и вдигне заплатата /формално/ на 400лв за да може да получава по-високо майчинство,като тя ще си плаща и неговите осигуровки.Въпроса и е дали има смисъл да ги внася тези пари и каква ще равносметката,след като за база за изчисление се взимат последните шест месеца /три от тях ще се осигурява на 400лв,а другите три ще е в болничен/.
Благодаря предварително!

В грешка сте. Базата за определяне на обезщетението е 6 месеца преди излизането в отпуск. В случая това за 3 мес. на 220 лв. и 3 мес. на 400 лв.

# 1 986
Благодаря, ДейзиГ!

# 1 987
Моля за малко помощ. Praynig По принцип всичко си бях проучила и проверила, но бебчо ме изненада неприятно и сега лежах първо в болница, а сега вкъщи за задържане.
Въпроса ми е майчинството (9-те месеца) на каква база се изчисляват? Интересува ме дали се взима и месеца в който си болничен 45 дни преди раждането. Примерно ако изляза октомври в болничен (45 дни), то за майчинство (9-те месеца) кои 6 месеца ще се гледат: от май до октомври, или от април до септември?
Блегодаря предварително! Hug

# 1 988

В такъв случай се включват в базата

Благодаря за отговора!  bouquet

# 1 989
Здравейте. Искам второ дете, но има вероятност да не се застъпят двете майчунства, а ако се върна на робота ще ми намалят заплатата. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да получавам обещетение в размера за бременност и раждане за първото дете - да ползвам болничен за патологична бременост и/или платен годишен отпуск/имам 60 раб. дни/. Ако ползвам отпуск или болничен какъв ще е дохода ми за този период и какви суми ще получамам през 315-те дни.
Предварително Ви благодаря.

# 1 990
  • София
Благодаря предварително!

В грешка сте. Базата за определяне на обезщетението е 6 месеца преди излизането в отпуск. В случая това за 3 мес. на 220 лв. и 3 мес. на 400 лв.
Точно това искам да кажа и аз, 3мес. на 400лв и 3мес. ще е излезе болничен преди излизането и в отпуск поради бременост и майчинство /45 дни преди термин/ тъй като с първото дете е имала проблеми сега е решила да си остане в къщи по голямата част от бременноста. Въпроса ми е какво ще получава след това и има ли смисъл да започне да се осигурява на 400лв?

# 1 991
Здравейте, скоро ми предстои раждане,, а доколкото разбрах изплащането на болничните и майчинството става с доста голямо закъснение. Бихте ли ме упътили какво трябва да предприема за да ми издадат от НОЙ доколкото разбрах някаква карта или парола, с която бих могла да проверявам през интернет каква сума и кога ми е преведена по сметка?
Може ли да става това в районните подразделения на НОЙ? И колко време отнема?
Благодаря ви от все сърце!

# 1 992
Моля за малко помощ. Praynig По принцип всичко си бях проучила и проверила, но бебчо ме изненада неприятно и сега лежах първо в болница, а сега вкъщи за задържане.
Въпроса ми е майчинството (9-те месеца) на каква база се изчисляват? Интересува ме дали се взима и месеца в който си болничен 45 дни преди раждането. Примерно ако изляза октомври в болничен (45 дни), то за майчинство (9-те месеца) кои 6 месеца ще се гледат: от май до октомври, или от април до септември?
Блегодаря предварително! Hug

Април-септември

# 1 993
Здравейте. Искам второ дете, но има вероятност да не се застъпят двете майчунства, а ако се върна на робота ще ми намалят заплатата. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да получавам обещетение в размера за бременност и раждане за първото дете - да ползвам болничен за патологична бременост и/или платен годишен отпуск/имам 60 раб. дни/. Ако ползвам отпуск или болничен какъв ще е дохода ми за този период и какви суми ще получамам през 315-те дни.
Предварително Ви благодаря.

Дали сте реално на работа или ползвате платен годишен отпуск е едно и също, пак могат да ви намалят заплатата.
Какви суми ще получавате не мога да ви кажа, защото незнам каква ви е била заплатата.

# 1 994
Здравейте, скоро ми предстои раждане,, а доколкото разбрах изплащането на болничните и майчинството става с доста голямо закъснение. Бихте ли ме упътили какво трябва да предприема за да ми издадат от НОЙ доколкото разбрах някаква карта или парола, с която бих могла да проверявам през интернет каква сума и кога ми е преведена по сметка?
Може ли да става това в районните подразделения на НОЙ? И колко време отнема?
Благодаря ви от все сърце!

Вие сте от софия  итрябва да отидете в СУСО на бул. Стамболийски. Като влезете от централния вход тръгвате вдясно по коридора. Доколкото помня предпоследната стая вляво дава ПИК. Трябва да си носите личната карта и там на място попълвате един формуляр. Миналата година ставаше веднага, сега незнам.

Общи условия

Активация на акаунт