Майчинството счетоводно - 4

• 102 519
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 995
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Моя приятелка наскоро разбра,че е бременна,чака близнаци.Към момента е на трудов договор и я осигуряват на 220лв.Има намерение да работи още 3-4месеца и останалата част от бременността да бъде в болничен.Уговорила е със шефа си да и вдигне заплатата /формално/ на 400лв за да може да получава по-високо майчинство,като тя ще си плаща и неговите осигуровки.Въпроса и е дали има смисъл да ги внася тези пари и каква ще равносметката,след като за база за изчисление се взимат последните шест месеца /три от тях ще се осигурява на 400лв,а другите три ще е в болничен/.
Благодаря предварително!

В грешка сте. Базата за определяне на обезщетението е 6 месеца преди излизането в отпуск. В случая това за 3 мес. на 220 лв. и 3 мес. на 400 лв.
Точно това искам да кажа и аз, 3мес. на 400лв и 3мес. ще е излезе болничен преди излизането и в отпуск поради бременост и майчинство /45 дни преди термин/ тъй като с първото дете е имала проблеми сега е решила да си остане в къщи по голямата част от бременноста. Въпроса ми е какво ще получава след това и има ли смисъл да започне да се осигурява на 400лв?

Ако работи до края на годината и се осигурява 3 мес. на 220 лв. и 3 мес. на 400 лв. за 20 работни дни ще получава обезщетени за общо заболяване - 236,60 /11,38 лв. на ден/.
Ако се осигурява само на 220 лв. - 182 лв.

# 1 996
Здравейте. Искам второ дете, но има вероятност да не се застъпят двете майчунства, а ако се върна на робота ще ми намалят заплатата. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да получавам обещетение в размера за бременност и раждане за първото дете - да ползвам болничен за патологична бременост и/или платен годишен отпуск/имам 60 раб. дни/. Ако ползвам отпуск или болничен какъв ще е дохода ми за този период и какви суми ще получамам през 315-те дни.
Предварително Ви благодаря.

Дали сте реално на работа или ползвате платен годишен отпуск е едно и също, пак могат да ви намалят заплатата.
Какви суми ще получавате не мога да ви кажа, защото незнам каква ви е била заплатата.
А може ли да прекратя отпуска за гледане на дете до 2 г. и веднага да излеза в болничен за патологична бременост за период от 6 м. преди 45-те дни.

# 1 997
Здравейте. Искам второ дете, но има вероятност да не се застъпят двете майчунства, а ако се върна на робота ще ми намалят заплатата. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да получавам обещетение в размера за бременност и раждане за първото дете - да ползвам болничен за патологична бременост и/или платен годишен отпуск/имам 60 раб. дни/. Ако ползвам отпуск или болничен какъв ще е дохода ми за този период и какви суми ще получамам през 315-те дни.
Предварително Ви благодаря.

Дали сте реално на работа или ползвате платен годишен отпуск е едно и също, пак могат да ви намалят заплатата.
Какви суми ще получавате не мога да ви кажа, защото незнам каква ви е била заплатата.
А може ли да прекратя отпуска за гледане на дете до 2 г. и веднага да излеза в болничен за патологична бременост за период от 6 м. преди 45-те дни.

Можете стига да не станат повече от 180 календарни дни в нетрудоспособност за общо заболяване

# 1 998
Deizi G, iskreno ti blagodaria (ne mi raboti klaviaturata Embarassedbouquet

# 1 999
  • ГОре на черешата...
Здравейте!
Пак имам въпрос към вас.
Предстои ми да подавам документи за детски.
От януари съм в болнични и на удостоверението ми за доходи от службата срещу тези месеци пише - болнични.
Трябва ли ми и документ от НОИ за изплатените обезщетения?

# 2 000
Здравейте!
Пак имам въпрос към вас.
От януари съм в болнични и на удостоверението ми за доходи от службата срещу тези месеци пише - болнични.

Не. Данните се подават от НОИ на Сциалните по служебен път. Не е необходим документ.

# 2 001
Предлагам да има нова тема,че тази стана с 2000 мнения и 100 стр.А и с новата учебна година - може би и нови вълнения......

# 2 002
Здравейте!
Пак имам въпрос към вас.

Не ви трябва, информацията минава по служебен път

# 2 003
Здравейте, скоро ми предстои раждане,, а доколкото разбрах изплащането на болничните и майчинството става с доста голямо закъснение. Бихте ли ме упътили какво трябва да предприема за да ми издадат от НОЙ доколкото разбрах някаква карта или парола, с която бих могла да проверявам през интернет каква сума и кога ми е преведена по сметка?
Може ли да става това в районните подразделения на НОЙ? И колко време отнема?
Благодаря ви от все сърце!

Вие сте от софия  итрябва да отидете в СУСО на бул. Стамболийски. Като влезете от централния вход тръгвате вдясно по коридора. Доколкото помня предпоследната стая вляво дава ПИК. Трябва да си носите личната карта и там на място попълвате един формуляр. Миналата година ставаше веднага, сега незнам.
Здравейте Дейзи Г, благодаря за отговора, а какво точно означава ПИК?

# 2 004
  • ГОре на черешата...
Зина, Дейзи, много Ви благодаря   bouquet !

# 2 005
Здравейте, скоро ми предстои раждане,, а доколкото разбрах изплащането на болничните и майчинството става с доста голямо закъснение. Бихте ли ме упътили какво трябва да предприема за да ми издадат от НОЙ доколкото разбрах някаква карта или парола, с която бих могла да проверявам през интернет каква сума и кога ми е преведена по сметка?
Може ли да става това в районните подразделения на НОЙ? И колко време отнема?
Благодаря ви от все сърце!

Вие сте от софия  итрябва да отидете в СУСО на бул. Стамболийски. Като влезете от централния вход тръгвате вдясно по коридора. Доколкото помня предпоследната стая вляво дава ПИК. Трябва да си носите личната карта и там на място попълвате един формуляр. Миналата година ставаше веднага, сега незнам.
Здравейте Дейзи Г, благодаря за отговора, а какво точно означава ПИК?

Персонален идентификационен код

# 2 006
Здравейте!
Пак имам въпрос към вас.

\

A на мен ми издадоха служебна бележка  от фирмата и за болничните, всичко беше в една графа- брутни доходи, аз сама се блъсках да ги смятам колко са болнични, колко заплата ( не стана много точно де).  newsm78ПРитеснявах се много дали е коректно така, но ми изплащат детски.

# 2 007
Здравейте!
Пак имам въпрос към вас.

\

A на мен ми издадоха служебна бележка  от фирмата и за болничните, всичко беше в една графа- брутни доходи, аз сама се блъсках да ги смятам колко са болнични, колко заплата ( не стана много точно де).  newsm78ПРитеснявах се много дали е коректно така, но ми изплащат детски.

Воъбще не е коректна тази служебна бележка. От работодателя трябва да ви дадът бележка само за начислените и изплатени от тях възнаграждения без обезщетенията за сметка на ДОО

# 2 008
Може програмата да дава само първия ден от болничните като обезщетение (нищо че е за сметка на работодателя).
И вероятно миналогодишните суми за болнични.

# 2 009
След изтичане на платеното майчинство има ли значение дали първо ще използвам платения отпуск за 2-те години или 6-те месеца неплатен отпуск? Трябва ли да подам молба при работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт