Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 861
  • 990
  •   1
Отговори
# 570
Длъжността официлно в доста малки фирми все още зависи от това на управителя кой осигурителен праг му се е видял по-изгоден. Иначе неофициално може да си всякакъв.
На едното от местата, където съм работила, след повишението ми от продавачка в посока администрация един месец ме мотаеха, защото ОП на секретарската длъжност беше по-висок. Накрая тропнах какво става и изкараха ситуацията, че едва ли не аз не съм била искала, пък те проявили уважение към желанието ми.
Не бих разчитала много на буквалните думи.

# 571
В смисъл, че са те осигурявали на минимума ли? Защото иначе няма логика прагът да има каквото и да е значение.

# 572
Да, на минимума за длъжността.

# 573
аз съм инж в производствения отдел, фирменият сайт е в търговския
администратор съм от 12 год
девойките от търговския се скатават, терминологията е специфична, няма лошо аз да пиша
но грам не ми хрумва да кандидаствам соушъл медиа специалист, а и фейса поддържам

# 574
Трябва да се прави разлика между работата, която е в рамките на длъжността и нещо, което вършиш по съвместителство, чрезвичайно или поради създали се обстоятелства, но не е част от позицията. Аз, ако съм рецепционист, имам конкретни задължения като такъв. Да, може да се наложи от време на време да заместя личната асистентка на Главния изпълнителен директор, като отговарям вместо нея на директната му линия, подготвя му презентация или му следя графика. Но това не значи, че съм изпълнявала задължения и на личен асистент.
Или пък, може да съм recruiter, но в дадени моменти да замествам колегите, като изготвям и трудовите договори. Това не ме прави Generalist и не значи, че съм вършила работата на Generalist. В CV-то се пише това, което основно си работил (в случая - recruiter). А това, че понякога аз съм писала договорите, но и понякога колегите са писали вместо мен оферти, са си част от организацията на съответния работодател. Споменават се на интервю, а не в CV-то.
Позиция оператор си е пределно ясно какво трябва да включва. Да изброите неща, които не са нормални за тази позиция, е във ваш ущърб, а не във ваша полза. Аз ако видя човек, който е работил едно, а в описанието ми твърди, че е вършил съвсем друго, със сигурност ще се разколебая по отношение на кандидатурата му. Не казвам, че не се случва и не е вярно. Но не вдъхва доверие.
Така са си и тези неща, то ако изброя всичко ще изглежда несериозно чак. Това е една от причините да се чудехме с колежката тогава как аджеба се описва такава работа като нашата. Не става дума за моментно покриване на някого си ами то друг някой си просто нямаше, ние бяхме за всичко по принцип там.

# 575
Ставаше дума за името на позицията в сиви, не за моментни задължения извън тр. характеристика. Защото наистина някои роли имат различни наименования по фирмите. А и за търсачката по ключови думи е от значение, дали ще напишеш оператор, специалист, агент, представител, или дали ще напишеш бизнес анализатор, специалист данни, проджект анализатор и тн. Те ролите в много случаи се покриват, но ги наричат с различни имена, или подобни имена значат различни дейности. Ти си си имал едни задължения, но всяка компания има различни измерения, това основно за големите корпорации. Иначе не пречи да се добави един ред, че на тази позиция си добил такъв и такъв опит, работил си с еди-кои си програми и тн.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 07:28 от Анонимен

# 576
  • Бургас
За мен е несериозно получено CV да не бъде погледнато поне отгоре отгоре (отнема секунди), а да минава през търсачка. Колкото и много да получават, това им е работата все пак.

# 577
Ирене, каквото - такова. Не е казано, че всички сивита отиват директно в кофата, ако търсачката не ги одобри. Но логично, първо ще се състедоточат върху добрите попадения. По каква логика да започват от по-слабите резултати…

# 578
  • Бургас
Не е задължително да са слаби резултатите. Още си спомням как навремето в сивито си бях написала, че съм тестер, а не QA. Тогава така се наричаше длъжността, после навлязаха чужди компании и си наложиха техните си терминологиии, а и QA звучи къде къде по хай тек. Явно съм отпадала още преди да ми го отворят.

# 579
Ще поясня, защото чуденката ми е свързана точно със задълженията вършени неофициално по съвместителство - казусът, който Нищо лично задраска и с право.
Назначен си на Позиция 1, това са задълженията ти 70% от времето и я заемаш от 5+ години.
По друг проект функциите ти са по-скоро на Позиция 2 (20%).
По трети проект го играеш Позиция 3 (10%).
Позиции 2 и 3 на джуниър ниво.
Ако кандидатстваш за основната позиция, нещата са ясни, но да кажем, че искаш да продължиш в посока джуниър 2 или джуниър 3?
Ясно, че ще е лъжа и то нагла до плюс безкрайност, ако плеснеш в резюмето тази длъжност. Как е оптимално да се направи, така че софтуерът или хората да стигнат до информацията, че опитът в 2 или 3 не е кръгла нула (тоест до описанието)?
Идеята на Дея за двойната длъжност ми хареса много, но ще ви следя с интерес, ако има по-добър начин.

Имам опит и със случая на natka - там си признавам, че съм написала каквото ми изнася и каквото искам да ползвам като опит, останалото не го споменавам, дори на интервю.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 08:35 от evenfall

# 580
Ами много ли е драма да добавиш две букви към сивито qa/tester… лично на мен това ми се стори много полезна информация за applicant tracking systems, когато се чудих, защо не ме викат на интервюта. Всеки опит за оптимизиране на процес, бил той и подбор, е добронамерен и невинаги могат да се предвидят абсолютно всички последствия. Те затова сигурно и активно хънтват през линкедин. А и с навлизането на толкова компании успоредно много са се увеличили специалистите и кандидатите. Конкуренцията се е вдигнала, а бройките кандидати за обработване, също. И най-вече, не очаквай рикрютър да разбира от техническа работа, дори на око да гледат сивита, те се хващат за думите, твоята работа е да ги улесниш и насочиш, че ставаш за позицията, за която те имат цел да намерят човек.
Евенфал, според мен прави си сиви по официалната длъжност, но добави един ред, че 30% от времето си правила еди-какво си. Пак се чете от робота, нищо, че не е заглавие на позиция. Като сложиш и мотивационно писмо, защо занимаването 30% от времето те е вдъхновило да се пренасочиш и как си добила х умения, повишаваш шансовете.

# 581
eventfall, вписва се като отделна длъжност, като времето, в което си я заемала, се припокрива с основната.
Например, ти работиш от 5 години като продавач, но от известно време (1 година) са започнали да те обучават като закупчик.
2021 - до сега - асистент-закупчик
2017 - до сега - продавач

Този начин на изписване е достатъчно ясен.

Компаниите в България, които отсяват CV-та машинно, се броят на пръстите на едната ми ръка. 😉

# 582
Компаниите, които отбират кандидати машинно, ще ги познаете, ако освен поле за прикачване на файл, ви карат да попълвате наново сивито си в техни полета. Simple Smile

# 583
  • Бургас
Ами много ли е драма да добавиш две букви към сивито qa/tester…

Не е никаква драма разбира се. Пак казвам, че в началото тази длъжност се казваше по друг начин, а на мен през ум не ми е минавало, че някой може да ползва софтуер по ключови думи и си мислех, че като отворят сивито е ясно за какво иде реч. После го промених де. Говоря за далечната 2010г.

# 584
И да не е софтуер. Рикрютърите не са ИТ, имат конкретни изисквания, и ги търсят буквално написани.

Общи условия

Активация на акаунт