Любители на котки - Тема 174

• 29 588
  • 771
  •   1
Отговори
# 285
noragami, благодаря. Не знам защо са поставяни две последователни години ваксините против бяс. Просто бях много неинформирана, намерих го котето, прибрах го и на другия ден при Вет. И казах, че съм го взела от улицата и съм за паспорт и ваксини. Въобще не знаех какво трябва да се постави, нито в клиниката ми обясняват. Една приятелка ми каза, че в друга клиника, където си води кучето, пак не се занимават да и обяснят какво му се прави 😒 Просто за първи път имах дом. любимец и не знаех нищичко. За тези вътрешни и външни паразити пак ли се поставя ваксина? Какво да попитам в клиниката? Проблем ли ще е за хотели и пътувания, че предишните 2 години липсват?

# 286
Не, това е капки или хапче или е двете против бълхи, кърлежи, паразити и прочие. Питай ветеринарите, колко често и какво да слагаш, аз лично зимата по-рядко ги обезпаразитявам. Не знам защо са слагали ваксини за бяс. За другата ваксина и мен ме бяха омотали в началото, не знам да е вредна обаче.

# 287
Не, това е капки или хапче или е двете против бълхи, кърлежи, паразити и прочие. Питай ветеринарите, колко често и какво да слагаш, аз лично зимата по-рядко ги обезпаразитявам. Не знам защо са слагали ваксини за бяс. За другата ваксина и мен ме бяха омотали в началото, не знам да е вредна обаче.
Може би са ме видели, че не съм в час въобще и са се възползвали да ми вземат парите. 😅

# 288
Няма ваксини против паразити. Дават се хапчета против вътрешни паразити (при домашна котка, която не излиза на вън, няма от къде да се сдобие с външни). За външни и вътрешни - капки отзад на врата.
Не ми е понятно за какво е нужна ваксина за бяс за домашна котка. При това по спомен тя се слага на 3 години, ако има риск котката да се сблъска сред природата със заразено животно.
Не знам за пътуване (ако е в Бг не знам да има ограничения) и да котешки хотели. Моят звер след като на падаше и нараняваше всички обгрижвани я вече седи сама по седмица - с много суха храна, голяма купа вода от над два литра и две тоалетни. Явно няма никакви проблеми. При прибиране се държи по същия начин, както след като съм хвърлила боклука.

# 289
Доколкото знам, може да домъкнем вкъщи паразити с обувките и от там котката да се зарази. Т.е. не е гаранция, ако котката не напуска дома, че ще остане неопаразитена.
noragami имаше предвид за пътуване в чужбина, че се иска ваксина против бяс. Това са изискванията:
1. поставен микрочип (в съответствие с техническите изисквания на приложение II към Регламента на ЕС относно движението на домашни любимци) или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г.
2.ваксинация против бяс
3. извършено третиране срещу тения Echinococcus multilocularis, когато вашата дестинация е място, свободно от тази тения (Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия)
4. валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия до друга държава от ЕС или до Северна Ирландия, или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън Съюза.
От тук- https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_bg.htm

# 290
Моя приятелка ходи с кучето до Гърция, за целта го чипира, но никой не се интересувал от това. При това влезе в Гърция през Илинден и са били единствена кола.

# 291
Предполагам навсякъде и за всичко има изключения. И мама и татко ходиха в Турция без да им поискат ваксина или тест, въпреки че на сайта на министерството на външните работи пишеше, че се изисква. Аз бих спазила изискванията за пътуване, защото ще имат пълното основание да ме върнат, ако решат, а не бих си причинила стотици километри пътуване, без да мога да стигна желаната дестинация. А и на животното няма да му се понрави, поне на моето. Но това съм аз. Всеки решава за себе си, как е най-добре да постъпи.

# 292
До колкото знам, не се гледа пропусната година, ами към датата на пътуване дали има всички ваксини поставени. Вие ако не пътувате с нея, защо ви е ваксината против бяс?

За Фелинген не знам какво покритие има, но Purevax може да се поставя и през 3 години, защото предпазва до толкова. Иначе покриват трите котешки вируса - панлевкопения, калицивирус и херпесвирус.
Между другото, преди ваксинация, котката трябва да е минала вътрешно обезпаразитяване.
Тази ваксина против бяс вие ли я искахте или вета я предложи?

# 293
До колкото знам, не се гледа пропусната година, ами към датата на пътуване дали има всички ваксини поставени. Вие ако не пътувате с нея, защо ви е ваксината против бяс?

За Фелинген не знам какво покритие има, но Purevax може да се поставя и през 3 години, защото предпазва до толкова. Иначе покриват трите котешки вируса - панлевкопения, калицивирус и херпесвирус.
Между другото, преди ваксинация, котката трябва да е минала вътрешно обезпаразитяване.
Тази ваксина против бяс вие ли я искахте или вета я предложи?
Не, не сме я искали. Вета я сложи. Аз не очаквах, че ще бъде поставена и такава.

# 294
  • Бургас
Нашият вет сложи пак Tricat и не занм наистина нужно ли е всяка година да се прави.
За щастие Харко е съвсем ок(пу,пу,пу)и се надявам да има смисъл и да изгражда антитела.
Познавам хора с котки на 10+ години,които не ги ваксинират,даже и с некастрирана котка на 12+ имам познати...

В апартаментни условия явно е доста по-безопасно за котката и ако няма контакт с други котки,шансът за вирусна/бактериална инфекция е много нисък.
На моя гадин му мия така купичките,че и аз мога да ям и пия спокойно в тях.Все едно са нашите чинии и чаши.

Недоволна,Мъри няма ли шанс да свикне с някого?Близки/Приятели?
Наш Харко си харесва понякога някого(ама задължително е някой,който му се радва и много иска да се сприятелят) и постепенно се промъква,души човека,чака да му хвърлят хартиено топче,изявява желание да се гали,а също си показва и всички лудешки номера,докато играе...
Естествено в мое присъствие.Довери ми се милата животинка,явно смята,че с мен е в безопасност...
Мен първо ме беше страх да не стане агресивен към други хора,но го виждам,че има желание за игра и сприятеляване и вече съм спокойна.

# 295
Ходих да говоря с ветеринаря.Котката пак е както преди.Не иска да яде.Каза,че щом "коктейла" е имал ефект значи са стомашни проблеми като гастрит например.Като ми обясни всеки друг проблем защо не е.Бъбреци не били,защото тогава котката яде и пие много вода.Ч.дроб не било,кистата не била,стрес не било.За всеки орган имаше обяснение,но ги забравих.Даде ми спринцовки с деган и омепразид през устата за 2дни.Каза,че малко се стреля на посоки заради това ,че не може да се вземе кръвна картина.Вече ще се побъркам.При друг ли да ходя?

# 296
На мама котката е 16 годишна баба, некастрирана, никога не е обезпаразитявана, нито външно, нито вътрешно. За пръв път посети доктор преди около два месеца, когато се жалвах тук в темата, че е отслабнала, че пишка по дивани и легла и питах за доктор в Стара Загора. И то мама я заведе с хиляди молби от моя страна. Не мислела да купува транспортна клетка за едно ходене на доктор и я сложила в торба за пазаруване, от тези за многократна употреба. Не точно от плат, ама нещо подобно. Казвам й, как ще я водиш така, ще избяга. Нямало, било я страх и щяла да кротува. После ми праща снимка как пият кафе двете, на заведение Grinning
За ваксини, кастрация и обезпаразитяване, мама така е преценила, така действа. Аз Блеко ще си го водя на ваксини, за тривалентната говоря. Обезпаразитявам го вътрешно веднъж на два месеца и го капя веднъж месечно.
Bronze, ако съм на твое място, ще потърся второ мнение.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 19:35 от Minnie.Mouse

# 297
Само на врата и то на място,което не достига слагам.Никакви крака и гръбнак.
И аз така!
Случвало ми се е да си донесем ние бълхи!
Така са ни на хапвали. В апартамента преди имаше доста котки по входа и мисля от там ни бяха налазили. Синко беше малък, краката ни бяха така изпохапано. Не сме имали тогава котки у дома

# 298
Днес сложихме втора игла от ваксината. Надявам се да е спокойна като предния път. Този път мяукаше повече в колата, но иначе нямаше проблем. Добре е след прегледа, качила около 600 гр. за месец и вече 2800.
След 10-тина дни сме на море и ще я оставим сама в къщи, а една приятелка ще я наглежда. Надявам се всичко да е наред с нея и къщата като се приберем.
И да я покажа снощи как се намества.

# 299

Много обича мм Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт