Любители на котки - Тема 174

• 28 674
  • 771
  •   1
Отговори
# 555
Във ветеринарната клиника вече ми дадоха това,което имат/на hills /и консерва и пауч и суха.Всичко гастро диетична.Но не я иска.Затова минах на Роял,обаче май и нея ще я зареже.Колегата на нашия вет/т.е този който я пое в началото/ вика да я почвам с нормална храна.Аз не мисля,че е добра идея.
Аmy_nka...това са симптомите да...както ги описваш.И аз четох за диабет или бъбречна недостатъчност,но кръвните са й перфектни за възраста й...

Аз ли не виждам добре или креатинина е 186?!! А уреята е на горна граница също! Креатинин над 140 означава втора фаза на ХБН. Отвори си сайта на международната асоциация по бъбречни въпроси http://www.iris-kidney.com/guidelines/staging.html
и, ако искаш, ела в гериатричната тема, да видиш, че в изследванията на други котки, горната граница на креатинин въобще не е 212!
На твое място бих почнала с ренална формула. Също, за слабостта в задните лапи, изследвай Калий, от електролитите. Ако е в норма, значи слабостта идва от запека, трябва да ѝ даваш храна с фибри, също, за да се изхожда нормално. Трева имаш ли? И понеже всичко е навързано, бих ти препоръчала да ѝ погледнат и аналните жлези.

# 556
  • София
Здравейте отново, нали ви споделих за изтичането на гной от половите органи на моята котка. Днес е 4ти ден на нейния антибиотик, а тя яде като прасе, супер енергична е и изтичането на гной спря. Беше първия ден, като я заведох на вет, и на следващата сутрин малко. От тогава все надничам под опашката и няма нищо. Не я виждам или чувам да се ближе там. Явно е със сгрешена диагноза. Като изпие антибиотика след 2 дни ще я водя да я кастрират, без значение от какво е била болна. Но ми е чудно какво и е, не е надута, няма проблем с изхождането...като си помисля колко се бях панирала, първата вечер тя си легна да спи и аз реших, че вече почва да умира 😅
Антибиотикът е подействал и затова няма гной. Не забравяй, че първата доза е била инжекционна и със сигурност е била доста силна. Радвай се, че е имало ефект! А апетитът е дошъл, защото се е почувствала добре. А може в първия "коктейл" да е имало кортикостероиди. 

Смехулка, направила е пиометра. Дори е закъсняла. Обикновено става на 5-6-7 година. При кастрация се случва да има увеличение на апетита. Предположението на Шарлот за кортикостероидите също е много вероятно. И моят Наско след кастрацията напълня за кратко време. Заради астмата му и упойката го бяха натъпкали с кортикостероиди. За щастие след 1-2 месеца апетитът му се нормализира и последствията не са големи (има корем, който му тежи). Но някои котки могат да качат драстично теглото си и лакомията да не спре. Затова има храна за кастрирани. Но все пак честото повръщане и пишкането на леглото показват, че има някакъв проблем. Непременно я заведи на ветеринар! Ако този, който я лекува не намира причината, потърси друг.

# 557
  • София
Явно няма да можем да си ползваме новата спалня ...

Ама вие не сте ли я купили заради нея?! 😹😹😹

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 15:19 от AnyHr

# 558
Ей,ги моЙте хора😊

# 559

И моите поспаланки Stuck Out Tongue Winking Eye

Ред, много сладко. С какво усърдие го мие само Сакура. Прелестни са.

# 560
Във ветеринарната клиника вече ми дадоха това,което имат/на hills /и консерва и пауч и суха.Всичко гастро диетична.Но не я иска.Затова минах на Роял,обаче май и нея ще я зареже.Колегата на нашия вет/т.е този който я пое в началото/ вика да я почвам с нормална храна.Аз не мисля,че е добра идея.
Аmy_nka...това са симптомите да...както ги описваш.И аз четох за диабет или бъбречна недостатъчност,но кръвните са й перфектни за възраста й...

Аз ли не виждам добре или креатинина е 186?!! А уреята е на горна граница също! Креатинин над 140 означава втора фаза на ХБН. Отвори си сайта на международната асоциация по бъбречни въпроси http://www.iris-kidney.com/guidelines/staging.html
и, ако искаш, ела в гериатричната тема, да видиш, че в изследванията на други котки, горната граница на креатинин въобще не е 212!
На твое място бих почнала с ренална формула. Също, за слабостта в задните лапи, изследвай Калий, от електролитите. Ако е в норма, значи слабостта идва от запека, трябва да ѝ даваш храна с фибри, също, за да се изхожда нормално. Трева имаш ли? И понеже всичко е навързано, бих ти препоръчала да ѝ погледнат и аналните жлези.
Много странно...по принцип кръвните изследвания бяха главно за да отхвърлят бъбречно заболяване.Даже мъжа ми ги пита няколко пъти да не би да крият някоя диагноза от нас...Може би границата на креатинина зависи от възраста,защото е написана и възраста на котката/14г./ незнам...А когато има възпаление на панкреаса сигурно се завишават и показатели на други органи.Знам ли..
А какво е гериатрична тема?
Тя се изходи по голяма предната седмица-понеделник,петък и неделя.От пон.до петък беше зор,защото вета каза,че от това количество храна не може да се образува достатъчно изпражнение.Аз й давах по 5-6каф.лъжички на ден от пауч./royal canin castrointestinal moderate/.Сега хапва повече.В храната има фибри.Трева не й давам.

# 561
Идилия! Сакура обгрижва Зак, а той щедро й го позволява. Душици мили!

# 562
Скрит текст:

Много странно...по принцип кръвните изследвания бяха главно за да отхвърлят бъбречно заболяване.Даже мъжа ми ги пита няколко пъти да не би да крият някоя диагноза от нас...Може би границата на креатинина зависи от възраста,защото е написана и възраста на котката/14г./ незнам...А когато има възпаление на панкреаса сигурно се завишават и показатели на други органи.Знам ли..
А какво е гериатрична тема?
Тя се изходи по голяма предната седмица-понеделник,петък и неделя.От пон.до петък беше зор,защото вета каза,че от това количество храна не може да се образува достатъчно изпражнение.Аз й давах по 5-6каф.лъжички на ден от пауч./royal canin castrointestinal moderate/.Сега хапва повече.В храната има фибри.Трева не й давам.
Обясних ти подробно на лична. Единственото изследване, което се ползва за ранно диагностициране на ХБН е маркерът SDMA и се прави в ЦВК София. За ориентир, обаче, хората от ИРИС са направили ръководства не само по нивата на SDMA, ами и на креатинина. Ако при теб горна граница са посочили 212, то в други клиники е 186. Според Асоциацията над 140 има проблем с бъбреците.

Ако съдим по нивата на креатинин и урея, то бъбреците не филтрират добре. Ако беше пуснала и урина, за изследване, щяхме да потвърдим по относителното ѝ тегло.

# 563
  • София
Каква може да е причината урината на котарака да мирише гадно? Не постоянно, но има моменти е ужасно.
Кастриран е, яде нормално, спи. Не мога да преценя колко вода пие, но рядко го виждам. Котарак на 2 години и 2-3 месеца:

Ясно е, че и ветеринар ще посетим, но ще е следващата седмица към края.
Не препикава, само в тоалетната си ходи 2 - 3 - 4 пъти на ден. Но тоалетната мирише ужасно.

Едит - признавам си, че не съм чела темата назад, направо нахлух с проблема Flushed

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 22:16 от miamim

# 564
Red,
Скоро и петната им ще се уеднаквят май Simple Smile
Радвам де, че отново са заедно!

# 565
  • София
miamim, при цистит урината мирише много от размножаващите се бактерии. Щом като пишка нормално, може да е съвсем в началото.
Скрит текст:
Бих дала профилактично Цистон. Дозата за котарак от 5-6 кг е 1/4 таблетка дневно. По руските сайтове твърдят, че ако се дава в продължение на няколко месеца, може да излекува и хроничен цистит. Така и направих с Рижко. Миналата зима (2020-2021) му давах почти 5 месеца и от тогава не е имал проблем. Заведи котето на ветеринар, чуй какво ще ти кажат, но имай предвид и "вълшебното" за мен хапченце. Wink Навремето д-р Попов го беше предписал на Мъро и Мацо, които се бяха запушили и след освобождаване от песъчинките и камъчетата имаха възпаление.

Да ви покажа как се събудих сутринта. Краката ми бяха почти на шпагат Joy, а между тях се бяха настанили тези двамата:

Там някъде, встрани от тях бяха изтръпналите ми крака. Всъщност се събудих, защото 6-килограмовият Наско беше легнал на корема ми и почти не можех да дишам. Не му хареса, че мърдам и ме прегази. Joy

Ето ги отново гушнатите приятели Кирчо и Рижко:

Браво на Зак и Сакура, че отново са заедно! Heart

# 566
Таня, много мила картинка са двамата приятели. А и са красавци! Heart
Прегръдки от нас със Сина

# 567
  • София
Как е на Зак оперираното коремче?

# 568
На 14ти сутринта ще махаме конците.Вечерта,преди това,трябва да му дам някаква ампула.
Махнах му бодито на другия ден.Дадох му и обезболяващо първата вечер.Но той не показва с  нищо,че изпитва болка или дисконфорт и повече не съм му давала.
Промяната при него е,че от деня на операцията стана изключително енергичен и игрив.Постоянно тича,гони неща,гони Сакура и си играят повече,отколкото спят.

# 569
  • София
Браво на Зак.

На път съм да прибера жълтурчето, само дето не знам какво да го правя. Ще изчакам дъщеря ми да се прибере.
Тя каза "влезе ли в моята стая е мое".
Храних го днес. Мърка ми, челни стойки прави, гали ми се. Май е момиче.
Жената на доктора каза, че ще му пише... дали да му го носим. Аз му пратих снима в месинджъра, но не ми е отговорил.
Има и още едно сиво, но е много плашливо.
Бяха им оставили вода. И някаква мокра храна, която бяха изяли. Като се прибере дъщеря ми ще им свалим консерва.

Общи условия

Активация на акаунт