Любители на котки - Тема 174

• 29 630
  • 771
  •   1
Отговори
# 495
Море, това е много притеснително. Ако имате възможност, закарайте животинката в по-голям град при читави лекари. Може би е за спешна кастрация, за да не се влоши много.
Ох, не знам. В момента нямам възможност да пътувам, трябва да ходя до Пловдив с автобус, от там с градски, няма да ме пуснат с котката, тя се дере все едно я колят...казаха да и давам 6 дни антибиотика и да я заведа, за да преценят да я кастрират ли. Ама аз четох, че тази болест се лекува чрез премахване на матката и яйчниците, а само кастриране как се извършва, само яйчниците ли се махат? Не знам, аз и го причиних, само отлагах кастрирането, поради неинформираността ми сега нейния живот е в опасност. Не съм и давала хапчета против разгонване, които причиняват този проблем. Майката на моя приятел гледаха с години женска в апартамента без да я кастрират и нищо и нямаше. Как можа на мен да ми се случи! Вчера беше супер енергична, тази сутрин също, събуди ни с мяукане да и даваме да яде (според симптомите, трябва да е унила и да не яде) при нас го няма това. Ще я видя до края на тази вечер, дали се закача с другата ми котка да си играят, или само лежи. Друг път следобед почва да мяука, да и давам гранули, сега си мълчи. Ужас, не мога да повярвам!
В случая задължително се маха матката, не само яйчниците. Колко годишна е котката?
Не съм ветеринар, но след антибиотика и овладяване на инфекцията трябва да се кастрира.
Лошо е че нямате кола. Явно ще трябва да се опитате на място да решите проблема.

# 496
Море, това е много притеснително. Ако имате възможност, закарайте животинката в по-голям град при читави лекари. Може би е за спешна кастрация, за да не се влоши много.
Ох, не знам. В момента нямам възможност да пътувам, трябва да ходя до Пловдив с автобус, от там с градски, няма да ме пуснат с котката, тя се дере все едно я колят...казаха да и давам 6 дни антибиотика и да я заведа, за да преценят да я кастрират ли. Ама аз четох, че тази болест се лекува чрез премахване на матката и яйчниците, а само кастриране как се извършва, само яйчниците ли се махат? Не знам, аз и го причиних, само отлагах кастрирането, поради неинформираността ми сега нейния живот е в опасност. Не съм и давала хапчета против разгонване, които причиняват този проблем. Майката на моя приятел гледаха с години женска в апартамента без да я кастрират и нищо и нямаше. Как можа на мен да ми се случи! Вчера беше супер енергична, тази сутрин също, събуди ни с мяукане да и даваме да яде (според симптомите, трябва да е унила и да не яде) при нас го няма това. Ще я видя до края на тази вечер, дали се закача с другата ми котка да си играят, или само лежи. Друг път следобед почва да мяука, да и давам гранули, сега си мълчи. Ужас, не мога да повярвам!
В случая задължително се маха матката, не само яйчниците. Колко годишна е котката?
Не съм ветеринар, но след антибиотика и овладяване на инфекцията трябва да се кастрира.
Лошо е че нямате кола. Явно ще трябва да се опитате на място да решите проблема.
На 1г е някъде, разгонвала се е 2 или 3 пъти за кратко, не са и давани хапчета против разгонване. Бях предвидила да я кастрирам, но само се мотаех. Просто не съм знаела, че може да и навлека такива проблеми. Имаме кола, ама аз не мога сама да шофирам до там. Трябва да говоря с приятеля ми да вземе отпуска или нещо подобно и не се знае ще му разрешат ли. В случая след този антибиотик, който ще приема 6 дни, казаха да я заведа, за да се прецени ще се кастрира ли. Може би, ако решат, че инфекцията не е овладяна, няма да я кастрират ли, не знам, то като никой нищо не ти обяснява и гадаеш и ровиш в нета. Днес и сложиха с инжекцията първа доза антибиотик. Ужас, не знам направо.

# 497
Странно е за котка на година да има такива проблеми. Обикновено се получава доста по-късно. Да не би пак да се разгонва? Защото разгонена котка не бива да се кастрира.

# 498
Няма симптоми, не се хвърля на котарака ми, не вири задника, нищо от това. Четох, че развитието на симптомите започват 1-2 месеца след разгонване. Тя горе долу преди толкова май се разгони за първи път.

# 499
А котаракът предполагам е кастриран? Защото в противен случай може и с котета да се сдобиете.

# 500
А котаракът предполагам е кастриран? Защото в противен случай може и с котета да се сдобиете.
Да, кастриран е разбира се, за това само отлагах нейното кастриране, мотаех се, не знаех къде да я заведа, както казах имам лош опит с доста клиники и не съм знаела, че може това да се случи...

# 501
Успокойте се, млада е, на време сте установили проблема. Ще я закрепят и кастрират след това.
Преди много години приятелка от Плевен забеляза подобен проблем при котката се (беше поне на 6-7 години). Не вярваше на Плевенските лекари, кастрираха я в София и живя още доста години.
Забелязали сте проблема в самото начало, ще е добре мацата след като я оперират.

# 502
  • София
Обикновено пиометрата се получава след като няколко години се е разгонвала, но в крайна сметка и младите не са застраховани. Важното е, че е хванато навреме и се лекува. Предполагам, че докато има инфекция, никой не предприема операция. Антибиотикът ще подейства и ще се оправи. Кастрациите в България почти винаги са с отстраняване и на яйчници, и на матка. И в случая ще направят същото. Не се притеснявай! Ще се оправи котето!

Скрит текст:
Момичета, имам един страничен въпрос. Как ви звучи логото "Жълт Кот"? Свързвате ли го с жълт котарак? На етикета ще има нарисуван и жълт котарак. Идеята е да се асоциира с жълт код при бури и подобни, но трябва звученето да е българско. В нашата къща често казваме на котарака кот, но познат веднага реагира, че кот е руска дума. Става дума за важна курсова работа на дъщеря ми. Wink

Между другото, доста се ровихме на тази тема и има българска дума "кот", както и "котор". Joy Последното го написах заради скорошната дискусия на тема котките на Котор. Joy
https://bnr.bg/hristobotev/post/101481428

# 503
А "котак"?

Ред.исках да го проверя,да не се окаже измислена дума от мен,че имам такъв навик..Първо ми излезе на руски инфо от гугъл-това на казахски е мъжки тъдътъдъ😊 Ама на български си значи точно мъжки котарак.
Но не го предлагам  вече,само споделям😊
Да покажа Сакура,че да не е празен пост.

# 504
Странно е за котка на година да има такива проблеми. Обикновено се получава доста по-късно. Да не би пак да се разгонва? Защото разгонена котка не бива да се кастрира.

Недоволна, това само за женски котки ли се отнася? Аз също постоянно отлагам кастрирането с идеята за отпуск. Но Див сега стана на 9 месеца и мисля, че съм баш във възрастта..до седмица -две няма да е проблем с изчакването.
Море, стискам палци страха ти да е по-голям от проблема !

# 505

Недоволна, това само за женски котки ли се отнася? Аз също постоянно отлагам кастрирането с идеята за отпуск. Но Див сега стана на 9 месеца и мисля, че съм баш във възрастта..до седмица -две няма да е проблем с изчакването.
Море, стискам палци страха ти да е по-голям от проблема !
Да, само при женски е. Стените на матката се удебеляват, набират гной, инфекцията се разраства, токсините от нея могат да отровят целия организъм, разпространява се към бъбреци, черен дроб, като за начало и после всичко. За това трябва да се изчисти цялата матка и яйчници максимално бързо. Четох също, че симптомите могат да се проявят 1-2 месеца след първото разгонване. Има и втори по-страшен вариант, при който от матката не изтича гной и кръв, а се събират вътре, докато матката не се разцепи и не отрови котката. Докато се забележат симптоми вече е късно, тъй като няма изтичане на гной и не се улавя навреме. В моя случай е една идея по-добре, макар, че и при мойта почти няма отделяне на гной, по 1 капчица на час, аз сега постоянно я проверявам събрало ли се е . Дори не знам за какво ми е този антибиотик, да ми вземат парите явно. Та тя за 1 седмица може да е умряла. Утре май ще отивам да търся друг лекар, да И каже мнението и направо да я кастрира. Не отлагайте и не правете моята грешка!

# 506
Море, успокой се. Проблемът не се развива толкова бързо. Пак давам за пример плевенската котка. Приятелката ми се чуди дали да я оперират поне седмица (беше против кастрация), после време за записване за операция.
Ти си хванала проблема в самото начало. По-добре е да се овладее процеса с антибиотик и след това да я оперират.

# 507
  • София
По-добре е да се овладее процеса с антибиотик и след това да я оперират.
Не съм лекар, но и аз съм останала с впечатлението, че когато има инфекция, първо се опитват да я овладеят, а после отстраняват проблема. Говоря за човешки проблеми. Явно е рисково да се оперира възпален орган и когато е възможно, го избягват.
Море, сама казваш, че котето е добре и се държи нормално. Това означава, че инфекцията не е голяма и най-вероятно антибиотикът ще се справи.

Прекрасна Сакура! Heart

Скрит текст:
Ред, за котак и ние се сетихме, но идеята е да има игра на думи - "Жълт кот" като име на продукта и "Жълт код" като буря, която идва на пазара. Трябва да прави нещо като рекламна кампания. Simple Smile Проблемът е в това дали кот се възприема като котарак на български? Иначе ще мисли нещо коренно различно, но нали и тя е коткарка. Първо ѝ идват котешки мисли в главата. Simple Smile

# 508
Аз пропуснах в началото,явно.
Да,в тоя смисъл е чудесно.Разбира се😊

# 509
  • София
Ние на български не казваме ли "котьо", "котан", а не "кот"?

Общи условия

Активация на акаунт