Медицински Университет

• 150 855
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
mam, какво е нивото на чужденците чак така обобщаващо? Стана ми просто интересно.  Помня, че миналата или по-миналата година една от двете девойки със Златен Хипократ от МУ  София беше чужденка. Иначе за квотите мисля същото.  За гимназията им доводи ЗА тях, ама за университета..

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 09:42 от bubanka

# 1 126
За чужденците само ще кажа, че ако можеха,щяха да учат в техните си държави и то безплатно! Не съм проучвала за индийци например дали и при тях е безплатно, но със сигурност немци, гърци,италианци и други от ЕС биха предпочели, ако можеха да се справят, да учат в родината си без пари, което е логично.А що се отнася до златния Хипократ, това също е форма на свръх обобщаване

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 09:42 от bubanka

# 1 127
Аз не мисля, че толкова си могат момчетата, а по-скоро, че знаят, че не е необходимо да се напъват особено. Затова дисциплиниращо трябва да им се махнат квотите за няколко години и ще се сетят какво се прави.
Генерално за мен медицината е дисциплина, при която трябва да има някакъв праг - не само за влизане, но и в самия университет - който да е повече от 3. Просто не можем да си позволяваме да отглеждаме некадърни лекари.

От друга страна, два изпита, когато има и куп допълнителни фактори  - стрес, напрежение ,притеснение и т.н. не са достатъчен критерий за прием. Лично за мен най-добър би бил френския подход, където масово приемат и после след първата година съкращават драстично.

# 1 128
Всъщност квотите са били отменени преди време, но се е получил сериозен дисбаланс в системата и в момента са въведени отново, като резултат от този опит.

# 1 129
  • София
Докато другото си е сериозно. Позволете ми да имам известни наблюдения конкретно над немци/австрийци. Това, че някой с  диплома, равняваща се на наше  5,30-5,40,  не е влязъл там медицина  въпреки  резултат на изпита  >70 %, не значи въобще, че е зле.. Този изпит съвсем до скоро се държеше един единствен път в живота, от едва две години някъде е  с два опита. Системата им на прием  е много различна оттук, че  да се произнасяме защо не са влезли.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 09:43 от bubanka

# 1 130
  • София
Да, бе, дай сега да отменяме квотите, когато ми предстои да имам кандидат-студент! Що не ги отменихте, когато дъщерите ми бяха наред? Joy

# 1 131
Разбирам, но стресът и напрежението са и за момчета и за момичета, че дори момичетата минават за по-притеснителни, а и повече учат и повече залагат в тази връзка. Освен това, изпитите навсякъде са вече предварителни и редовни , не знам важеше ли и за Пловдив. Можеш да пробваш и в други университети. Всичко това сваля от напрежението,не споря че го няма,но имаш възможност за много опити и да покажеш каквото знаеш, ако знаеш…

Не знам кога са били отменени квотите, но тогава едва ли е имало този небивал интерес към IT специалностите от страна на момчетата, водещ до намаление на интереса им към останалите специалности, в т.ч медицина. Е дайте сега да приемаме всяко желаещо момче със СОП медицина, само защото ще настъпи дисбаланс в системата!

# 1 132
Истината е, че голямата драма с момичетата е всъщност около 1-2 университета. Имаше университети, в които момичетата влязоха с оценки около 4.60-5.00, което е напълно постижимо за всеки, за когото е по-важно да учи медицина, а не да учи в конкретен град. Дори за себе си съм убедена, че ако има общо централизирано класиране за мед.университети в цялата страна, ще приемат почти всички желаещи.

Между другото съвсем наскоро бях свидетел на следния случай с дете на мои близки. Момиче, което в гимназията е учило в клас само от момичета. В нашия град, въпреки че е един от големите в България, квоти в средните училища няма и често се случва да има чисто мъжки или дамски класове. Та момичето кандидатства в университета (немедицински), приемат го по първо желание и когато отива с родителите си да се записва, установяват, че във въпросната специалност са приети само момичета. Кратък семеен съвет и много бързо е взето решението да се откажат от тази специалност.

# 1 133
Това за 20те дни подготовка преди изпита звучи смешно, та чак не е истина.
Ако образователната система работеше по друг модел, може би, но в българската действителност това няма как да се случи.

И само напомням, че съм писала и преди по темите - относно стария формат на изпита в МУ-София преди няколко години - дете от НПМГ с медал от национална олимпиада, след това участваше и в отбора на международната олимпиада, имаше двойка на единия изпит в МУ-София.
Та не можеше да подаде за участие в класиране заради слабата оценка, та с оценката от международната олимпиада нещо писаха до ректора, изобщо…образователната система е на кино отишла.

Относно чужденците - зависи от коя държава са и кои са мама и тати. Наскоро се проведе държавен изпит на фармацевтите, ами чужденците ги скъсаха.
Те нито говорят български, нито отговарят на английски.
Та се наложи да викат преводач и мой колега отиде. Направо е трагично. Плямпат си на гръцки и арабски и това е..

# 1 134
  • София

Ако образователната система работеше по друг модел, може би, но в българската действителност това няма как да се случи.
......
Относно чужденците - зависи от коя държава са и кои са мама и тати....Направо е трагично.

По какъвто и модел да работи дадена система, няма как за 20 дни да се подготвиш (на ниво).

За чужденците - няма ли някаква  форма на класиране (поне по успех от диплома) или  всеки  изявил  желание да плаща, бива приет? Ако е второто, вината , уви, не е само на чужденците Wink Със същия произход (индийци и араби) има и другаде по света изучаващи медицина/дентална медицина/фармация, но не минават напред с подарени/купени изпити, даже се справят повече от прилично. И на  входа е имало подбор някакъв. Докато тук явно се гледа на тях като на бездънна касичка, от която, макар и мързелива или некадърна (сигурна съм, че не във всички случаи е такава), никой не се отказва, а я обира по  всеки възможен параграф.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 07:23 от Просто русалка

# 1 135
  • Варненска клюкарка
Марина, не само в София. Преди 2 г. деца от няколко ПМГ изгоряха на прага на   МУ този път заради матура по химия. В наборната тема обсъждахме цял клас от Пловдив, 6 деца от Бургас, няколко от София... Случая беше малко по различен - с хубави резултати на КСК по химия и потенциален прием в МУ, които  със самочувствието че са много добре подготвени, получиха двойки на матурата по химия. В нашето училище и в много други, предупредиха децата, че няма яснота за новия модел на ДЗИ, че може да се окаже голяма резачка, но другаде не бяха си направили този труд.   Абсолютна липса на съгласуване с това, което се учи в училище и форматите на  изпитите в МУ.

Аз съм потресена от баловете вав Варна. Не знам ръководството на университета не виждат ли какво дъно се задава, та вдигат бройките. Трябва да се свият квотите и да се сложи минимален бал за да започнат момчетата да учат повече, но като гледам, ще си продължаваме към дъното. На практика всички прескочили двойките влизат.

За чужденците, синът ми за демонстрациите предпочита само немски групи. Казва че са чисти, може да имат пропуски в знанията, но много се стараят и говорят добър английски. В началото му дадоха някакви индийци - каза че масово са шумни, немрливи, с огромни пропуски още от училище, с лоша хигиена,  мързеливи.

# 1 136
За МУ Варна мога да кажа, че тази година вдигнаха много критериите и децата имаха доста по-ниски оценки в сравнение с тези които изкараха на КСК в другите МУ. Оттам и падна бала. Децата които кандидатстват медицина се явяват обикновено във няколко университета и изкарват приблизително еднакви оценки. Във Варна тази година бяха драстично по ниски.

# 1 137
Какви са баловете в СУ на първо и второ класиране?
В Бургас също не могат да се видят, ако не си кандидатствал. Ако може и за там да споделите.

# 1 138
За МУ Варна мога да кажа, че тази година вдигнаха много критериите и децата имаха доста по-ниски оценки в сравнение с тези които изкараха на КСК в другите МУ. Оттам и падна бала. Децата които кандидатстват медицина се явяват обикновено във няколко университета и изкарват приблизително еднакви оценки. Във Варна тази година бяха драстично по ниски.
Напълно съм съгласна с това мнение. Следя оценките и рази година, щерката има много приятелки , които кандидатстваха и наистина 3 е била много високо. Незнам защо толкова усложниха изпита, предполагам заради момчетата и вдигнатия прием, за да са сигурни, че даже и тези с 3 ще са Ок. За момичетата всичко е Ок, те не влизат с по-ниско от 4. Но наистина в другите унита са изкарали значително по високи оценки отколкото във Варна. А са се подготвяли основно за там.

# 1 139
По принцип не е изключено при слаба подготовка да изкараш 3-3.50, че дори повече,ако имаш лотариен късмет на изпитите. Вече е проверено с някои от явяващите се в 11 клас на пробните изпити в МУ София , в т.ч. с дъщеря ми, която още тогава без да е взела голяма част от материала и без да е необичайно умна, изкара средно около две четворки.Тази година пък я приеха с почти максимален бал, но учи много и упорито. Е няма как да ти върви чак до степен да ти се паднат 3 от изучаваните от теб 20 теми по биология например,че да изкараш бал за момиче!. Има голяма разлика между 3 и 6 на изпитите и не е верно, че режат по много за най- малкото. Ами видя си работите и не е така,оценяването е обективно.

Общи условия

Активация на акаунт