Медицински Университет

• 146 302
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 300
Наистина ли сте потресени от нивото на обучение в  МУ?!
Аз не съм. Високо е, както винаги е било(не за всички).
Връзкари, които не знаят за какво са в университета е имало и по мое време, има и сега.
Преди се отпускаха места за чеда на активни борци, сега - липсата на минимален праг за платено обучение, отваря вратата на подобни на тях.
За нашите деца обаче, пътят никак не е лесен.
Ученето е много, понякога на ръба на силите.
Още по "приятно" става, когато дойде време за специализация.А местата са заети...
Не зная защо МУ е предпочитан пред СУ, но причината не се корени в липсата на възможност за влачене на изпити.
Ако не гледаме другите, а всеки се вгледа в собственото си дете, което следва медицина, можете ли да кажете, че нивото е ниско и не се влагат усилия?!Аз не!
Не гледайте поправителните изпити, причината за тях е друга...

# 301
  • София
Не искам пак да давам примери с Гемания, че има хора които много се стягат от това, но според мен както е там и тук  трябва да има други правила преди изобщо кадидат да стигне до КСК за специалностите от първа група на МУ - задължителен успех и никакви компомиси под него, единен изпит и  дори онова, което там забранява ново кандидатстване в същата специалност при провал на всички възможности,

Какво имаш предвид  под първа група и задължителен успех?
Скрит текст:
Официално задължителен успех няма, но неофициално трябва да е почти максимален ( и то не този без ДЗИ по новата ни система, а такъв с тях, като те са с 50% тежест в крайната оценка), защото борбата е страшна...Под първа група предполагам визираш първата квота, в която изпитът не играе никаква роля. Но там местата са ограничени и дори успех 6,00 барабар с ДЗИ не ти гарантира прием.  Изпитът (еднакъв за над 35 медицински факулета) вече се включва в балообразуването по  втората квота, но той е мултидисциплинарен - задачи по математика/физика, четене  с разбиране на текстове с понятия от химия и биология, разчитане на диаграми, задачи за пространствена ориентация, за проверка на зрителната и механичната памет и сие .Това конкретно тук е неприложимо, кой луд ще затвори кранчето с частните уроци и курсовете..За там си купуваш комплект със 7-8-9 помагала и се готвиш сам. Има и кратки курсове, ама не са масово посещавани като тук.

Но пък наистина биха могли тук да помислят изпитите, каквито и да са като формат и съдържание, да са единни, да се кандидатства централизирано и да има  класиране по ред на желанията като след 7 клас. Но като се замисля, не им е изгодно, отделните университети печелят немалко пари от своите си  предварителни и редовни изпити, дори от записванията на приети, които после се отписват заради прием на по-желано място, и за това им се удържат проценти от таксата.

# 302
Мда, пък и всеки университет си продава сборници, плащат се уроци на местни преподаватели според техния формат и т. н.

# 303
Според мен пък проблемът с медицината в СУ е просто имиджов. Катедрата е относително млада, не помня кога я възстановиха, но съ сигурност след 2000та година. СУ е известен с хуманитарната си насоченост, с математическия си факултет, но не толкова с медицински специалности. Към това добавяме факта, че всяка година не могат да си запълнят местата (не коментирам причината) и всичко това създава усещането, че то май не е особено престижно да се учи медицина в СУ. Традициите на МУ са ясни.
Реално желанието или нежеланието на децата да учат там не идват от досег с дисциплината, а от някакви предварителни представи.

# 304
  • Варненска клюкарка
Русалка, първа група на МУ, това са трите най-желани специалности - Медицина, Дентална медицина и Фармация, които са с  КСК предмет на обсъжданията в тази тема. Вместо да изреждам трите спецеалности, използвам обозначението им на сайтовете на университетите. Във втора, поредна и последна групи са специалности като акушерки, сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, зъботехници, лаборанти, логопеди и др. които влизат с друг изпит различен от този за първа група. За другото имаш опит и си го обяснила много по-подробно отколкото аз бих могла. Някои неща ги знам от твои публикации, други научих когато започнах да се интересувам за моето дете и желанието му да учи Медицина.

# 305
  • София
Русалка, първа група на МУ, това са трите най-желани специалности - Медицина, Дентална медицина и Фармация, които са с  КСК предмет на обсъжданията в тази тема.

Благодаря за разяснението, не знаех за тези групирания тук. Логопедите примерно по никакъв начин не ги свързвах с  медицински колежи, а със СУ, специалност Логопедия.

Според мен пък проблемът с медицината в СУ е просто имиджов. ....
Реално желанието или нежеланието на децата да учат там не идват от досег с дисциплината, а от някакви предварителни представи.
Това би било обяснение за самите кандидати. Но често  техните родители, ако са лекари (тоест с достатъчно опит зад гърба си, с познанства, с опция да черпят инфо от извора) , имат същата негативна нагласа и гледат на СУ като на резервен вариант само. Затова  се чудех и попитах.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 21:57 от пенсионирана русалка

# 306
Според мен пък проблемът с медицината в СУ е просто имиджов. Катедрата е относително млада, не помня кога я възстановиха, но съ сигурност след 2000та година. СУ е известен с хуманитарната си насоченост, с математическия си факултет, но не толкова с медицински специалности. Към това добавяме факта, че всяка година не могат да си запълнят местата (не коментирам причината) и всичко това създава усещането, че то май не е особено престижно да се учи медицина в СУ. Традициите на МУ са ясни.

Отговорът на въпроса ми: "С какво се обяснявя ниския рейтинг на МОН по отношение на медицина и фармация в СУ" на човек от вътре, беше подобен. Каза, че няма обяснение, още повече, че повечето преподаватели от МУ гастролират в цяла България. Вероятно се дължи на това, че специалностите са сравнително млади.

За общото мнение по принцип според мен има две страни:
1. От една страна приказката: "Umpteen thousand people can't be wrong" при мен в много случаи в практиката се е доказвала вярна.
2. От друга, в общи линии в БГ като се нарочи нещо за хубаво или лошо, му се лепва етикет и тръгва име и не е задължително да има някаква логика.

Всеки работотдател в БГ традиционно се сблъсква с проблема "липса на качествена работна ръка" в един или друг момент. Освен, ако не си с връзки, на всяка работа ще трябва да се доказваш, ако ще да си завършил и в Karolinska Institutet.

# 307
Някой знае ли какъв е принципът за платеното обучение? Смисъл пак ли се спазва съотношението 1:1 жени:мъже, или там се класират само по бал, независимо от пола?

# 308
По бал независимо от пола.

# 309
https://www.mu-pleven.bg/index.php/bg/admission/bulgarian-studen … 22-09-05-15-25-35

Излезе първо класиране в МУ Плевен. Моят син е приет и там, но вече е записан във Варна и ще освободи място за второ.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 16:33 от Radina

# 310
Днес излезе и второ класиране за МУ Варна.

# 311
  • Бургас
Момичета, моя син е приет във Варна , но очаква резултатите от МУ София и се чуди и ако и там е приет какво да избере. Има ли друго дете с тази дилема и вие като родители какво бихте го посъветвали. Той чува различни мнения, че в София щяло да има повече реализация, повече възможност за стаж. В чуденка е и аз търся мнения за да мога да му дам съвет? Благодаря ви

# 312
Моята девойка искаше да учи само и единствено във Варна. Не сме и ходили на изпити в МУ София. Относно реализацията всичко е въпрос на късмет. Дори и да завърши в Бургас може и да успее да се реализира много по-добре от други деца завършили София, Пловдив , Плевен и Варна.

# 313
Моят син искаше само и единствено във Варна. Все пак ни послуша ( нас и учителите си) да отиде и в Плевен. За мен навсякъде се учи едно и също, подготовката е на ниво, след това е въпрос на късмет.

Кога излизат резултатите в МУ София?

# 314
Първо класиране на 20.07.23г.

Общи условия

Активация на акаунт