Медицински Университет

• 150 982
  • 1 617
  •   2
Отговори
# 1 095
Според мен в МУ Варна има трансформирани бройки медицина от мъже за жени.

# 1 096
Да има трансформирани от мъже към жени медицина. Има и приети жени по второ желание фармация.
Тази година приеха много бройки медицина и балът падна доста. Но по принцип , като цяло оценките си бяха по ниски в горния сигмент. Бяха орязали много и по химия и по биология от там по ниски балове още на първо класиране. За военни лекари и военни медицински сестри ще има допълнителен прием.
Не ми е ясно скъсват половината кандидати предварително на медицинските изпити, а после допълнителен прием.

# 1 097
По мое наблюдение оценките от двата изпита бяха по- ниски от миналата година и оттам падна много бала в сравнение с миналата година,  а с 2022г. разликата е огромна, последното прието момиче Медицина беше с бал 37.09.

# 1 098
По мое наблюдение оценките от двата изпита бяха по- ниски от миналата година и оттам падна много бала в сравнение с миналата година,  а с 2022г. разликата е огромна, последното прието момиче Медицина беше с бал 37.09.
Да и също така през 2022 бяха 150 медицина, 2023 скочиха на 180, а тази година са 200 само медицина. Определено си заслужава да се кандидатства във Варна. Голям шанс имаха, в сравнение със София.

# 1 099
Аз се включвам с малко въпроси, на които мисля, че знам отговора,  но все пак да се уверя.
Има ли някаква разлика между  дипломите от Медицински факултет на СУ и тези на завършилите медицина в МУ? И двете ли се признават в ЕС?

# 1 100
  • София
Аз се включвам с малко въпроси, на които мисля, че знам отговора,  но все пак да се уверя.
Има ли някаква разлика между  дипломите от Медицински факултет на СУ и тези на завършилите медицина в МУ? И двете ли се признават в ЕС?
Със сигурност да.Приятели на дъщеря ми са специализанти в Германия, девойката  завърши медицина в Германия, младежът - в СУ.

# 1 101
Не Ви разбирам, със сигурност да, че има разлика, или че се признават? Извинявайте
Със сигурност да.Приятели на дъщеря ми са специализанти в Германия, девойката  завърши медицина в Германия, младежът - в СУ.

# 1 102
  • София
Със сигурност се признават Simple Smile

# 1 103
Благодаря много! Явно това, че медицината в СУ "стои по-долу" се носи само като слух между определени хора.

# 1 104
Признаването на дипломата зависи от държавата, в която се отива, а не кой университет е завършен.

# 1 105
  • София
Признаването на дипломата зависи от държавата, в която се отива, а не кой университет е завършен.
Така е, но дамата пита само за ЕС, а там си се признават, просто процедурите/сроковете за признаването  може да се окажат различни.

# 1 106
  • София
пенсионирана русалка, наясно ли си как се осъществява специализацията в Германия след завършване на МУ в България?

# 1 107
  • София
пенсионирана русалка, наясно ли си как се осъществява специализацията в Германия след завършване на МУ в България?
На теория, да, на практика - не.
Скрит текст:
Просто доста  съм чела от интерес как е и за завършили  в Германия (какъвто надявам се, ще  е случаят с  моето дете след година и нещо), и за завършили в  държава от ЕС, и за завършили в страна извън ЕС. Всичките  3 групи, за да бъдат специализанти в Германия, трябва да разполагат с така наречената апробация. Това е удостоверение, което ти позволява да упражняваш лекарската професия на територията на Германия.
1.  За първата група , естествено, е най-лесно и най-бързо.
2. Втората група, точно за която ти питаш,  обхваща медици, завършили в  страна от ЕU, ЕЕА или Швейцария (тоест и България). Като  европейски граждани те нямат нужда нито от работна виза, нито от разрешение за пребиваване, така че при тях процесът  е по-бърз от този за група 3, но по-бавен от този за група 1.
3. За трета група  е най-тегаво,  но пък за нея няма нужда да задълбаваме.

Принципно  лекарите от ЕU, ЕЕА или Швейцария трябва да минат през  следните стъпки:
1.Да си осигурят сертификат за владеене на немски на ниво поне В2 по европейската езикова рамка.
2.Да си изберат една от федералните провинции, в която да подадат молбата за апробация. Тук ми е малко тъмна Индия дали  документът, издаден от конкретен бундесланд  задължава лекаря от ЕС конкретно да практикува професията на негова територия. Вероятно за втора група не и все пак не съм сигурна. Чела съм, че желаещите добре трябва да си проучат къде това става най-бързо, понеже  има известни разлики между отделните провинции. Помня, че за някои провинции имаше и  допълнителен документ.
3.  Да преведат на немски и да легализират всички изисквани от избраната провинция документи.
4. Да изготвят детайлно CV на немски.
5. Да си издадат при личен лекар уверение, че нямат здравословни проблеми , които да не им позволяват да упражняват професията.
6.Повечето провинции изискват "доказателство", че кандидатът за апробация възнамерява да работи в провинцията, в която кандидатства за лиценза.  В някои провинции това се заявява  или с декларация, или представяне на   документ за адресна регистрация на територията на бундесланда. В други  провинции , обаче, изискват да се  представите И потвърждение за осигурено работно място.  Изброеното в тази точка  дали е  нужно или не за граждани на ЕС е тясно свързано с несигурността ми по въпроса  от точка 2.
7.Да изпратят целия набор от документи редом със заявлението за апробация по поща до съответната служба в избраната провинция.
8.След като подадат документите си в съответната служба, молбата им за апробация ще бъде разгледана/обработена от техен служител. Ще бъде установено, че все още кандидатът няма езиков сертификат С1 за медицина (Fachsprachprüfung). Освен това ще бъде проверена еквивалентността на чуждата диплома  с немските квалификационни стандарти .
9.Ще трябва да положат успешно гореупоменатия  специализиран Fachsprachprüfung, който  проверява уменията/знанията по немски език в чисто медицински аспект.
10. Финално ще си получат лиценза.

За специализантско място могат да си кандидатстват и сами (има  платформи с информация къде какво се търси), могат да го направят и през агенция. Предполагам, че първото е по-бавно, но нямам реална представа дали е така.

Коментираният по-горе набор от документи включва ( това грубо, понеже вече стана ясно, че изискванията варират според провинцията):
* заявление за апробация
* CV на немски
* диплома
* приложение с оценки по всички отделни дисциплини  в хода на следването и с хорариума в часове по тях
* удостоверение за положени практики/ стажове
* лиценз от страната , в която е  завършена специалността "Медицина", в  случая от България
* паспорт/лична карта
* акт за раждане
* акт за  граждански брак (при сключен такъв)
* уверение от личния лекар
* свидетелство за съдимост
* сертификат за минимум  В2 по немски
* сертификат за С1 по медицински немски
* евентуално онази  декларация за намерение да се живее и работи на територията на избраната провинция
* други...
За първа група срокът за получаване на апробацията е около 4 седмици. За другите две е доста по дълъг и може да достигне до година, година и нещо. Момчето от СУ, което коментирах в предходен пост, работеше  тук в  Бърза помощ (явно докато получи немския лиценз).

Въпросният лиценз се заплаща, като пак има значение коя провинция го издава.  Срещала съм такси от  150 до 1000 евро. Предполагам, че ако няма лекарски гафове, апробацията е с неограничен срок. Знам ,че съществува опция и за по -простичък  Berufserlаubnis, но там има със сигурност вече ограничения и по провинция, и по валидност на разрешението (май  2 години).
Тъй като едва ли целият този роман представлява интерес за всички, го слагам в  скрит текст.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 08:50 от пенсионирана русалка

# 1 108
  • София
благодаря ти, русалке, много полезно и информативно, надявам се и за други хора.

а след като се премине през дългия процес на апробацията, кандидатстването за специализация централизирано ли е, има ли общ изпит?
за Франция знам, че се кандидатства централизирано, полагат изпит и според резултатите ги разпределят кой кум, кой сват...

# 1 109
  • София
благодаря ти, русалке, много полезно и информативно, надявам се и за други хора.

а след като се премине през дългия процес на апробацията, кандидатстването за специализация централизирано ли е, има ли общ изпит?
за Франция знам, че се кандидатства централизирано, полагат изпит и според резултатите ги разпределят кой кум, кой сват...
В Германия  по-скоро не е  централизирано.  Не че съм го видяла черно на бяло, но самият факт, че има платформи, в които сам да си търсиш  място по зададени  от теб критерии като желана специалност, провинция, град и т.н, показва, че не е централизирано. Отделно студенти (  в Германия конкретно), които са работили  по време на следването в дадено отделение и/или  са писали докторска работа ( в Германия може и по време на следването да работиш по нея, само защитата й е  след завършването) и   завеждащият отделението е доволен от тях, могат да получат предложение  за специализантско място.  А това е пак  в подкрепа на тезата, че процесът не е  централизиран.

Общи условия

Активация на акаунт