Медицински Университет

• 150 804
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 155
20% остават за тях, останалите 80% от сумата се връща по банкова сметка.

# 1 156
20% остават за тях, останалите 80% от сумата се връща по банкова сметка.
Благодаря! Значи за тях ще останат 1172 лв., ако се наложи. Предполагам, че са 20 % от таксата за първия семестър.

# 1 157
Да, от таксата за първи семестър.

# 1 158
Това задържане на таксите при отписването е голямо изнудване. А при платеното хич не е малка сумата.
При отписване преди започване на учебната година университетът не е предоставил никаква услуга, че да иска пари. Според мен, ако се обжалва в съда, ще падне това задържане на проценти, дори да го има някъде в измислените им наредби. Тази година така бяха подредени датите, че сякаш нямаше много записване и отписване, но други години е имало голямо хвърляне на пари на вятъра.
Гледам, че за новата наредба има срок на обсъждане до края на август - може да се предложи да включат  този въпрос.

# 1 159
  • София
Не е предоставил услуга, но сте му задържали мястото, което иначе е щяло да бъде попълнено от друг. Така че някаква неустойка за това е съвсем нормална и справедлива и не виждам причина да пада в съда.

# 1 160
Ако наистина пак решат да направят промени за начина на балообразуване за Медицина и Дентална Медицина ще е голям майтап с децата ни....но какво се учудвам  - държавата е абдикира от всички, жалко е че нашите деца са потърпевши ....ето защо ще гледат с 200 -та като завършат да избягат от България...затова нямаме лекари,сестри,инженери и т.н изгонихме бъдещето си и продължаваме да ги гоним с действията на шепа хора, които днес решат едно , утре съвсем друго....ще останат след време само гези,които нямат знания и напоследък все по често срещам хора средна възраст неможещи да пишат....

# 1 161
Не е предоставил услуга, но сте му задържали мястото, което иначе е щяло да бъде попълнено от друг. Така че някаква неустойка за това е съвсем нормална и справедлива и не виждам причина да пада в съда.

Никакво място не задържат, след като предварително са обявили второ, трето, четвърто и не знам какво още класиране. Празни места не остават в резултат на това отписване, та да са му причинени на университета някакви щети.

# 1 162
Здравейте, предстои ми да съм 11-ти клас и мисля да започна уроци по химия в гр. Пловдив (ще се подготвям за МУ Пловдив) двоумя се между Васил Нанков и Антоанета Атанасова, ако някой има мнение ще ми е полезно да сподели.😊

# 1 163
Никакво място не задържат, след като предварително са обявили второ, трето, четвърто и не знам какво още класиране. Празни места не остават в резултат на това отписване, та да са му причинени на университета някакви щети.
И аз мисля, че ще бъде отменено от съда. Може да обявят на сайта сума като неустойка при отказ - не е обявено никъде, а би трябвало, а също така може да търсят по съдебен ред обезщетение, след като се докаже вреда от отписването, разбира се. Все пак това не е търговско дружество, че да има почти 1200 лв. неустойка. Аз не видях да са обявени на сайта им тези 20%. За самата услуга - класиране, се плаща отделна такса.
Няма съд, който да присъди толкова високо обезщетение за отписване, което е преди началото на учебната година.
Не съм против да има неустойка.

# 1 164
  • София
Това че на сайта не се намира нещо, не означава, че го няма някъде написано.
От опит, тези дни ми се наложи да търся нещо, е не успях през сайта. Намерих го на сайта, но през google-търсачка и публикувано като съобщения в две предходни години, т.е бе написан текст, a не картинка и пак не можеш да го намериш през сайта на МУ.
Ако е в сканирани Правила в НЕелектронно четим формат ,  ще е трудно откриването.

# 1 165
Има го в правилника, прочетох го като се бях притеснила, за щастие, не ми се наложи да го ползвам.

# 1 166
Здравейте, предвид публикувания проект на наредбата за кандидатстване по специалността медицина, пак се връщаме в начално положение. Дъщеря ми ще бъде в 11 клас, т.е. за тях щяха да важат новите изисквания, без матурата по БЕЛ в балообразуването, което бе облекчение за децата. Уви, няма да стане. Проблем при нас е, че тя не пожела да запише профили химия и биология, защото разбра, че са обемни и трудни, а уж материалът от тях нямаше да влиза на изпита според наредбата. Сега обаче чета в проекта за новата наредба, че материалът от профилите щял да бъде застъпен в още по-голяма степен на изпита. И, няма що, направиха ни на луди! В този ред на мисли, има ли деца, които са влезли медицина без профилите биология и химия, доколко са полезни последните. За химия разбрах, че материалът от почти целия профил влизал в подготовката, а по биология -този от 11 клас. Не знам дали ще можем вече да сменим изборът си.

# 1 167
Защо правят проект нов, при положение че стария не е в сила....и сега да не знаеш как да се подготвят- ще е голям позор
 ако се приеме сега и влезе в сила за децата, които март и април ще трябва да се явят на пробните ...не знам няма ли начин да покажем, че има несъгласие толкова бързо да се сменят нещата и чу децата ходят поне 2 години на уроци и не могат да ги правят на луди само....да не знаят как да се готвят...

# 1 168
Здравейте, предвид публикувания проект на наредбата за кандидатстване по специалността медицина, пак се връщаме в начално положение. Дъщеря ми ще бъде в 11 клас, т.е. за тях щяха да важат новите изисквания, без матурата по БЕЛ в балообразуването, което бе облекчение за децата. Уви, няма да стане. Проблем при нас е, че тя не пожела да запише профили химия и биология, защото разбра, че са обемни и трудни, а уж материалът от тях нямаше да влиза на изпита според наредбата. Сега обаче чета в проекта за новата наредба, че материалът от профилите щял да бъде застъпен в още по-голяма степен на изпита. И, няма що, направиха ни на луди! В този ред на мисли, има ли деца, които са влезли медицина без профилите биология и химия, доколко са полезни последните. За химия разбрах, че материалът от почти целия профил влизал в подготовката, а по биология -този от 11 клас. Не знам дали ще можем вече да сменим изборът си.
Аз влязох дентална преди 2 години, точно първия випуск по новия формат и бях без профили химия и биология. Имам колеги, които също са били без профил, а голяма част от тези, които са учили химия и биология в 11 и 12 клас казват, че с нищо не им е помогнал в подготовката. Някои споделят, че учителите им дори “захвърлили” учебниците и им помагали в подготовката за КСК.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 23:44 от epicagotenmoten

# 1 169
Тази промяна в Наредбата се прави, само за да се оправдае съществуването на профилите. Навсякъде, вкл. и в тази тема, върви мнението, че няма смисъл да се учи профил химия и биология, ако се кандидатства медицина, затова  се опитват да придадат малко повече полезна стойност на профилите.
Досега в конспектите също влизаше материал от профилите, но количеството му зависеше от преценката на съответния университет. Сега, разбира се, пак си зависи от университета, но един вид са институционализирани нещата и от всички МУ се очаква да увеличат материала от профилите в конспектите си. Поне аз така разбирам идеята на цялата работа.
При всички положения явно намеренията са да се засили значението на профилите и за в бъдеще ще е по-добре да не се пренебрегват от кандидатстващите в МУ. Дори ако е истина това, което го пишеше в мотивите - че идеята идва от университетските преподаватели - предполагам, че още следващата КСК може да променят конспектите в тази насока, т.е. да увеличат материала от профилите, защото всъщност нямат някаква нормативна пречка за това.

Общи условия

Активация на акаунт