Медицински Университет

• 150 850
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 215
Какво четене с разбиране, знам от очевидци, че повечето не стават. Сравнявам с нашите ДП.

# 1 216
  • София
Така да е, щом казвате, само нашите ДП стават....Никой не подценява знанията и положените от тях  усилия за прием, но те не са никаква гаранция за успеваемост нагоре Другите всичките са жив зян,  ясно...Този негативизъм мислех, че е едностранен, но уви не е.Мислех, че само тамошните гледат нашенчетата малко накриво, понеже им отнемат доста от местата, но ето, че и тук е същото, че и по-зле : на  чужденците се гледа като на втора ръка, автоматично са по-малко знаещи/можещи..

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:46 от Просто русалка

# 1 217
Супер дразнещо е някой да каже, че някой изкарал 4 не си бил напънал мозъка. Има много фактори, които могат да доведат до такава оценка, а не непременно, че са неможещи, малоумни и нам си какви. Вие сте перфектни, не грешите, напъвате се...малко в повече ми идват някои коментари и омаловажаване на труда на децата и хилядите левове за уроци дадени от родителите. Една 4 - 5 не значи, че като се премине прага на МУ после няма да имат само 6 тези деца, също и тези пък влезли с 6 , че няма да са посредствени студенти. Ама субективния фактор на една, две проверяващи никой не го зачита..няма рязане, не... има неставащи.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:59 от Radina

# 1 218
Защо не разпитате преподавателите какво мислят за едните и за другите...Тук всички говорим без да даваме доказателства.

# 1 219
  • София
Супер дразнещо е някой да каже, че някой изкарал 4 не си бил напънал мозъка.

напълно подкрепям, още повече, че изкарана 4-ка на приемния изпит по химия или биология в МУ няма ама нищо общо с една 4-ка от диплома за средно образование.

повечето хора, които не са запознати с материята и с изпитите, си мислят, че щом е 4, значи е гола вода.
нищо подобно, според мен 4-ка на приемния изпит в МУ е равно на 7 в училищни знания, образно казано.

ако беше толкова лесно, нямаше да ходят по 2 години на подготовка.

# 1 220
  • София
Защо не разпитате преподавателите какво мислят за едните и за другите...Тук всички говорим без да даваме доказателства.
Кои са едните  и кои са другите?Можещи, знаещи, учещи, полагащи много усилия през следването  има и сред ДП,  и сред чужденци, най-вероятно и сред българите платено, на които малко не е стигнало на входа..Сред по-посредствено справящите се по време на следването съм сигурна също, че има представители от всички групи...

# 1 221
Това, че някой учил упорито има четворка, и то от поне 2 опита на предмет, на мен поне не ми говори за големи възможности.

Не абсолютизирам, че сред ДП и чужденците всички са отличници или слаби студенти. Знаете много добре, че говорим като цяло кои преобладават в двете категории.

# 1 222
Не че нещо, но тези които влизат от втори,трети път, се борят за държавна поръчка.
Добавяме и момчетата влезли с ниски оценки, ‘щото от тях ще излязат отлични практици и границата става много неясна.
Разпитайте ги тези ваши студенти и ще разберете ,че проблем със студентите платено(българи)няма.Летвата за тях на изпитите е даже малко по-висока.

Дали трябва да има платен прием или не, е тема на съвсем друг разговор.
Коментираме ненужното според мен подценяването на студенти , които сами финансират обучението си.
Имам много години опит  в тези среди и не мога така с лека ръка, да се изказвам за чуждия потенциал.
В групата на дъщеря ми (тя влезна медицина от раз Simple Smile ДП ) се знае за една девойка - платено.
Според щерката това момиче се справя най-добре от всички. Не зная по каква причина е приета извън ДП, но по думите на дъщеря ми е гениална.А тя трудно признава,че има по- добри от нея.
Всичко останало, което исках да кажа, го е написала Просто русалка.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 12:11 от Не се сърди, човече

# 1 223
Платеният прием няма как да се махне, защото все пак кандидатстват не само текущия набор, а и вече учили нещо друго.
Ако махнат платеното, то трябва да променят и закона, защото ще има форма на дискриминация.
Сега законът позволява един бакалавър и един магистър ДП.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 23:09 от marinadp

# 1 224
  • София
Това, че някой учил упорито има четворка, и то от поне 2 опита на предмет, на мен поне не ми говори за големи възможности.

имате ли представа какви са изискванията и за какво се намалява от оценката? или просто си чешете езика?

# 1 225
Сигурна съм, че когато отиваме на лекар, не питаме кой университет е завършил, от коя година е влязал, държавно или платено е завършил.

И да сменим дискусията, кажете какво учат първата година, веднага ли купуват работно облекло, стетоскопи и от къде, кога започват да ходят по болници?

# 1 226
И аз се присъединявам съм въпросите на  VV и също как стои въпросът с учебниците- ползват ли библиотекаата, казва ли им се кои учебници да ползват, има ли онлайн учебници?

# 1 227
  • Варна
Направо не издържам да чета глупости за това как  се влиза в МУ, а любимото ми е, че детето "си е написало всичко", а са го отрязали. Това за пред родителите минава  /като оправдание от децата/ да го повтарят после по форумите без ясната представа за критерии, материал и прочие.
Ще спра дотук.
По същество на въпросите - трябва им бяла престилка в 1 курс за упражнения, а по болници ходят от трети курс. Естествено, че ползват библиотека, онлайн и физически източници и всичко им се казва.

# 1 228
Сигурна съм, че когато отиваме на лекар, не питаме кой университет е завършил, от коя година е влязал, държавно или платено е завършил.

И да сменим дискусията, кажете какво учат първата година, веднага ли купуват работно облекло, стетоскопи и от къде, кога започват да ходят по болници?
В първи курс се учи анатомия и хистология, цитология, етика, биология, химия, физика, латински език. Това е в МУ-София. Както споменаха по-горе, трябва им престилка за упражненията. За анатомията им трябват ръкавици и пинсети, евентуално скалпели, но това асистентите ще го кажат. За учебниците масово се купуват ксерокопия, защото са по-евтини. Да не ги носят на лекции, че преподаватели се обиждат, като видят ксерокопие. Засега това се сещам.

# 1 229

Добре е да има и лаптоп или PC, тъй като почти всичко им е онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт