Медицински Университет

• 150 483
  • 1 617
  •   2
Отговори
# 1 545
  • София
Ако не се е променило много за 25-30 г. и ТУ не позволяваше отсъствие, задължително се отработваше.

# 1 546
Този семестър нямат анатомия, но без да преувеличавам домашното по латински се пише всеки път по 4-5  часа.
Мислех, че програмата е една и съща. Може би не могат да си разделят проф. Григоров - ако не бъркам името.
Скрит текст:
За първи семестър имат Висша математика, Биология, Обща и неорганична химия, Латински език , Английски език, Спорт и Анатомия на човека. За втори - Обща и неорганична химия 2, Физика и биофизика, Патоанатомия, Микробиология и вирусология, История на фармацията и Спорт

# 1 547
Ето го учебният план за фармация-МУ-първата година.  Не зная как на телефона да скрия снимка   затова е цял размер.

# 1 548
Добре, не с тройки, а например с 3.70, което за момичета е нисък бал, постижим имам предвид. В СУ беше доста по-висок балът, така е, но там и местата са доста по-малко, а и изпитът е 4 часа и няма решени задачи в сборник - за химията говоря. Но има доста македонци, приети само с оценките от училище, които са гола вода. Не знам дали в МУ има от тях, в СУ си има.

Постановлението на Министерски съвет е още от 1993 год. Освен македонци само по диплома приемат и от Черна гора, Казахстан, Украйна, Молдова, Сърбия, Албания и Румъния.
Общо са 8 държави като това дали ще ги приемат само по диплома и дали ще плащат такса зависи от това дали имат гражданство (бг лична карта/паспорт).
Ако имат бг лична карта, плащат държавната поръчка като българи.
Също така имат право и 2 седмици всяко лято да нощуват на морето в почивните станции на МОН. Стипендия също взимат и в ИЧС ходят на безплатни курсове по български.
Много привилегии имат.
 Ако нямат бг лична карта, но са от българските общности в тези 8 държави, трябва да се държи конкурсен изпит. Като конкурсният изпит се провежда в МОН.
 При нас имаше румънка приета само по диплома.
Ако има 6.00 в дипломата за средно, им дават да си изберат която специалност искат и директно ги приемат.
 Има и конкретни български училища в чужбина, завършването на които дават право на директен прием при отличен успех в българските университети. (Тук подобен пример са НПМГ и НГДЕК, въпреки че няма директен прием от тях, а провеждат отделен изпит за техните ученици за прием в СУ)

# 1 549
Ето го учебният план за фармация-МУ-първата година.  Не зная как на телефона да скрия снимка   затова е цял размер.

По всичко изучавано ли държат изпит? Имам спомен, че не държат голям брой изпити, за разлика от нас сестрите, но като цяло нашето обучение е неглиже- имам чувството, че изобщо не държат на специалността.

# 1 550
madlenavega97,  държи се изпит по всичко мисля. Само за двусеместриалните дисциплини,  първи семестър е колоквиум и втори семестър е изпит на материала от двата семестъра.

# 1 551
Нещо постановлението от 93 година не съответства на правото на ЕС и при обжалване ще падне.

# 1 552
  • София
Добре, не с тройки, а например с 3.70, което за момичета е нисък бал, постижим имам предвид. В СУ беше доста по-висок балът, така е, но там и местата са доста по-малко, а и изпитът е 4 часа и няма решени задачи в сборник - за химията говоря. Но има доста македонци, приети само с оценките от училище, които са гола вода. Не знам дали в МУ има от тях, в СУ си има.

Постановлението на Министерски съвет е още от 1993 год. Освен македонци само по диплома приемат и от Черна гора, Казахстан, Украйна, Молдова, Сърбия, Албания и Румъния.
Общо са 8 държави като това дали ще ги приемат само по диплома и дали ще плащат такса зависи от това дали имат гражданство (бг лична карта/паспорт).
Ако имат бг лична карта, плащат държавната поръчка като българи.
Също така имат право и 2 седмици всяко лято да нощуват на морето в почивните станции на МОН. Стипендия също взимат и в ИЧС ходят на безплатни курсове по български.
Много привилегии имат.
 Ако нямат бг лична карта, но са от българските общности в тези 8 държави, трябва да се държи конкурсен изпит. Като конкурсният изпит се провежда в МОН.
 При нас имаше румънка приета само по диплома.
Ако има 6.00 в дипломата за средно, им дават да си изберат която специалност искат и директно ги приемат.
 Има и конкретни български училища в чужбина, завършването на които дават право на директен прием при отличен успех в българските университети. (Тук подобен пример са НПМГ и НГДЕК, въпреки че няма директен прием от тях, а провеждат отделен изпит за техните ученици за прием в СУ)
Изобщо не е подобен примерът.
Това е само една възможност, като за Биология и Химия го нямаше преди 2023. Нито им е по-лесно на тези предварителни изпити, нито бонус от към оценяване от СУ-преподавателите на модулите, които им видят.
За НПМГ това.

# 1 553
Имаше го и преди, защото моята дъщеря завърши 2016 и се е явявала на такъв изпит.

# 1 554
За присъствията, отсъствията и отработванията- ще се включи ли и някой с чадо над 3-ти курс? Не си намират асистент, отпуска, нощен, няма го- няма упражнение. Или го намират- 20 мин нещо и - "ходете да пиете кафе", а понякога ги отпращат и изобщо без нищо. Голямо обучение пада!

# 1 555
  • Варненска клюкарка
Това с асистенти дето се появяват когато си искат и в 3-ти го имаме. За целия семестър по хирургия я са му видяли очите 5-6 пъти, я не... Но от общуване с горните курсове вече бяха чували че по някои предмети това е по-скоро норма, а не изключение. Накрая само им събирали книжките за заверка. Добре че асистентът на групата им по патология си гледа добре работата, още в началото на годината на 3-ти курс ги вкара на аутопсия, нещо, което по програма имат към 5-ти курс. Все ми идваше да го кажа, ама толкова съм се оплаквала от неглижиране на обучението на студентите, че ми омръзна от самата мен, пък какво остава за четящите темата. Бях писала че миналата година на асистентката им по биохимия която бъркаше сходно звучащи  понятия се налагаше студенти да и обясняват основни неща от органична химия. Доколкото знам заляха катедрата с оплаквания и нищо не се мръдна там! А  това беше на ниското ниво, за нататък в болниците направо не ми се мисли - за там няма на кого да се оплачат, но и да имаше все тая....

# 1 556
При сестрите /на нас също ни преподават лекари асистенти/и изучаваме клинични специалности е по същия начин. Отменят упражнения, скъсяват ги, ако са заложени 6ч, ни събират за час и ни пускат. Мислих, че е така, защото не се държи много на специалността ни и като цяло наблюдавам неглежиране.
Според мен е недопустимо подхода да е същия при медиците и  фармацевтите. Все пак тези асистенти, някой от тях свръхангажирани и с клинична работа, получават хонорар и като преподаватели...

# 1 557
Има много голяма разлика между хабилитиран и редовен асистент.
Хабилитираният е малко в стил- днес искам, утре вече съм. Без изпит, без конкурс и получават символично заплащане.

# 1 558
  • Варна
Няма такова нещо "хабилитиран асистент".Вероятно искате да кажете"хонорован асистент".Хабилитирани лица са доценти и професори.

# 1 559
Цитат на: ivka_smile
Вероятно искате да кажете"хонорован асистент"

Да, хоноруван имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт