упорити гъбички по ноктите

• 37 416
  • 305
  •   1
Отговори
# 270
Скрит текст:
Ноктите на двата палеца на краката са засегнати. Отлепването е от едната страна почти до средата на плочката. А на другия е по-малко.
Страх ме е да не се възпали нещо при изрязването и не знам как ще ходя с отворени обувки. Доста грозно ще е ...
[/spoiler]

Бре, много...
Започвай да мажеш с нещо-йодасепт, йодова тинктура, ама внимавай, че тя гори.
Не знам защо дерматолози препоръчват да се маже и с антимикотична течност, след като крем прониква по-добре.
По-добре да те види дерматолог.

Да, много е неприятно лятото с криво изрязани нокти, ама то остана месец, после пак затворени обувки.
Мажи и наблюдавай известно време, то и без това ноктите растат бавно.
Само подолог може да назначи лечение, дерматолозите не са компетентни.

# 271
[
Скрит текст:
spoiler]
Скрит текст:
Ноктите на двата палеца на краката са засегнати. Отлепването е от едната страна почти до средата на пло
Скрит текст:
чката. А на другия е по-малко.
Страх ме е да не се възпали нещо при изрязването и не знам как ще ходя с отворени обувки. Доста грозно ще е ...
Бре, много...
Започвай да мажеш с нещо-йодасепт, йодова тинктура, ама внимавай, че тя гори.
Не знам защо дерматолози препоръчват да се маже и с антимикотична течност, след като крем прониква по-добре.
По-добре да те види дерматолог.

Да, много е неприятно лятото с криво изрязани нокти, ама то остана месец, после пак затворени обувки.
Мажи и наблюдавай известно време, то и без това ноктите растат бавно.
[/spoiler]
[/quote][/spoiler]

Подолог като медицински маникюр или като лекар?

# 272
Специалист по терапевтичен педикюр

# 273
Благодаря!

# 274
Ноктите на двата палеца на краката са засегнати. Отлепването е от едната страна почти до средата на плочката. А на другия е по-малко.
Трябва да се изреже отлепеното и да се маже, иначе няма да израсте здрав нокът.
Не мога да ти пратя лично, че ти е свършил лимита.

# 275
Олеле,
Как подолог ще назначава лечение???
Те не са лекари и нямат право да изписват лекарства. Ами ако получите алергична реакция, кой ще ви лекува след това? Или ако ви се увреди черния дроб? Медицинският педикюрист а.к.а. подолог ли е по-компетентен от лекар??
Моля ви се, не пишете глупости… опасно е, лекарствата за гъбички не са шега работа, освен това не се комбинират с редица други лекарства.
Веднага давам пример - Флуконазол не се комбинира с бензодиазепини. Риск за сърцето. Пиете си схемата за гъбите, получавате паник атака, взимате малко Ксанакс - хоп, в спешното, защото медицинския педикюрист не ги знае тия неща.
Пример 2. Итраконазол не се пие с ИПП. Аз пия ИПП за гастрит и рефлукс постоянно, никога не пия Итраконазол. Защото при ИПП той не действа.
И това са малка част от примерите.
Дали “подологът” (защото такава специалност официално в БГ не съществува) ще съобрази тези неща?
Факт, някои лекари също. Но затова не се ходи, при който и да е лекар…

# 276
Mila1331, аз разбрах поста по-горе като да се ходи на маникюр, не да се пият лекарства.
Чак сега обърнах внимание, че наистина е написано лечение.

# 277
Да, по принцип подолозите нямат право да изписват лекарства. Те предимно лекуват локално. Аз говоря от личен опит - от седем години имам проблеми с двата палеца на крака (за щастие единия се излекува напълно от подолог). Посещавала съм доста дерматолози и нито един не откри проблема и не ме излекува. Скоро пак бях пуснала в София посявка за гъбички и излезе отрицателна за пореден път. Въпреки това, "солидната лекарка" ми изписа Итраконазол и разбира се, не ми помогна. Когато отидох на контролен, тя каза, че нокътят изглежда наред и е доволна. А всъщност целият нокът отстрани си беше с бяла ивица и деформиран. Подолозите са по-запознати относно болести по ноктите, в сравнение с дерматолозите. И така, два пъти вече пия Итраконазол без абсолютно никакъв ефект. Само и единствено си тровя организма.

# 278
Има нокти, които са деформирани, но не от гъбичка. Това са т.нар. травматични нокти, особено палец и малък пръст. За тях и да изпиеш 100 аптеки, нищо не помага.

# 279
За съжаление и моят опит с дерматолози е негативен.
Всеки си изписва каквото си реши, дори когато отидеш за смяна на медикамента, а той ти дава същия от който нямаш никаква полза. И то различни дерматолози.
Не съм забелязала да са ме питали дали имам някакви заболявания, та да съобразят там, каквото трябва.
Нали и за това пишем тук да споделим опит, от обиколки по кожни-файда почти никаква, ето и Sealove не е очарована от лечението при Рачева.
И да, лечението е и локално, кожен няма да прави педикюр.

# 280
Нито един дерматолог няма да ми каже защо нокътят ми не расте, защо е отлепен, защо е удебелен, защо да не носим гел лак и тесни обувки, как правилно да изрязваме ноктите, как да изправя растежа на нокътя.
Това се случва само при подолог.
Моля, научете разликата между перорално и локално лечение. И когато не сте се сблъсквали с наистина сериозни проблеми по ноктите, моля, не бъдете толкова убедителни в изказванията си. Тези лекари/дерматолози, които препоръчвате по форумите, за мен лично не работят. По-скоро бих ги определила като шарлатани.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 17:43 от Girl♡

# 281
Има нокти, които са деформирани, но не от гъбичка. Това са т.нар. травматични нокти, особено палец и малък пръст. За тях и да изпиеш 100 аптеки, нищо не помага.
Мда, моите и на двете марки пръстчета на краката са така от много години.  Удебелени и растат по странен начин, малко нагоре някакси. Налага се да са отрязани до почти нищо оставащо, както и самата плочка да се изтъни с пила, доколкото има какво изобщо. Това с лекарства няма как да се оправи, ами си ги знам и си ги скъсявам и изпилявам редовно за да не ми създават пречки и си знам че вече така ще е то. При редовна такава поддръжка нямам проблеми с дискомфорт от обувки, само е смешно като ги лакирам че те остават до една съвсем тясна ивичка нокът за да не стърчат нагоре и да ми ги притискат обувките.

# 282
[
Скрит текст:
quote author=monii link=topic=1458647.msg50076810#msg50076810 date=1754979262]
Някой има ли отлепване на нокътната плочка, подпухва и от долу е кухо.
Така ми се получи на двата палеца на краката, след гел лак. Не знам дали това е причината, де...
Педикюристката ми казва, че има гъбична инфекция. Предложи да изрежи кухата част, но аз не се съгласих.
[/spoiler]

monii, лично аз не съм имала отлепване. Или поне не съм забелязала.
Къде и доколко е отлепването и защо не искаш да се изреже?
Изгледай това видео да прилики и разлики с теб: https://www.youtube.com/watch?v=refc3V1LVb4

Скрит текст:
Здравейте!
Изпих си Фунгофин-а както ми го беше изписала д-р Рачева и продължих с Екзодерил капки. От месец вече не го пия, но ако преди виждах наистина растящ здрав нокът, е сега не виждам. На контролен ми е казала края на Септември, но дали да не отида по-рано като видимо не виждам ефект след като спрях лекарствата? Иде ми да се гръмна, ако пак съм се върнала в изходна позиция.

Sealove, колко време пи Фунгофина?
Аз видях голямо подобрение когато почти всеки ден започнах да пия пре+пробиотици.
Иди при Рачева по-рано, да видиш какъв акъл ще даде.
Не се притеснявай, не е болка за умиралка че имаш някой и друг гъбичок. Неприятно е, особено след като човек е правил всичко, каквото трябва и накрая-изходна позиция, ама случва се, гледай да не обръщаш много внимание, има къде къде по-сложни и опасни неща в живота. Hug
[/quote]
28 дена го пих. Преди това пих Фунгокап, 14 седмици, по 1 на седмица, пак изписано само от нея. Не знам защо изписа различен препарат. Каза, че вижда здрав нокът, но ще се наложи още малко лекарства. Прикачвам снимка скрита да ми кажете виждате ли нещо здраво според вас да расте. На посявката излезна Кандида плюс бактерия.

# 283
Girl,

За това нещо си права. Медицинските педикюристи се занимават с такъв тип терапия на ноктите, а не дерматолозите.
Но специално за лечение на гъбички с лекарства никой себеуважаващ се педикюрист не бива да изписва лекарства. Това имах предвид.
Но не всеки проблем на нокътя е гъбичка, това че изглежда като гъбичен не е равно на инфекция.

Sealove,
Изобщо не ми харесват как изглеждат тези нокти. Няма смисъл да чакаш, отивай да ре види и да каже какво да правиш, при положение, че имаш доказана Кандида инфекция. За съжаление са много упорити тия гъби. Аз лично моите ги лекувах 6 месеца, не знам как ми остана черен дроб след това.

# 284
Sealove, фунгофина май е срещу повече щамове, копирам го: "Активен е спрямо щамове на следните микроорганизми: Trichophyton (T. rubrum и T. mentagrophytes, Т. verrucosum, T. violaceum),  Microsporum canis, Epidermophyton floccosum и Candida albicans." От тук: https://salvia.bg/bg/lekarstva-s-recepta/32355-fungofin-250-mg-1 … -14-tabletki.html
Фунгокапа пък го дават срещу Candida albicans основно.
Щом е излязло Кандида +, по-логично ми се струва да даде нещо по-широкиспектърно, както е и направила.

Фунгокапа си го пила 3, 5 месеца + още 28 дни фунгофин, това е около 4,5 месеца.
Не е особено много. Препарата трябва да насити кръвта, после да премине в клетките и от там вече да атакува микробите. Къде точно може нещо да се "счупи", няма кой да знае, нито колко време ще е необходимо.

Говори с Рачева!

Аз на своя глава бих продължила с фунгофина, ако не мога да се видя с нея, ако не мисля пак да се изследвам и ако не са ми повишени чернодробните ензими. Макар че ако са повишени, какво да направиш?

Аз виждам изчистване на второто нокътче, определено расте чисто.
Средното нокътче, обаче още от корена има зацапване в страни. Там малко по-дълго време ще трябва.

Стисни зъби, имаш още малко път да извървиш и той ще мине. Тегаво е, знам.

Пробвай вани със сода бикарбонат, ноктите стават по-меки, режат се лесно, аз така ги заобичах, че не мога да си легна без да си направя вана. После мажи с нещо. Писах по-горе.

Запази си снимките, аз нито преавих, нито запазих и сега съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт