Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 51 335
  • 903
  •   1
Отговори
# 330
Simple Smile Да се похваля! С вашите насоки вече си изплетох чанта от макраме. Оказа се не толкова лесно дасе плете еднотипно, няма броено, но пък окото свиква и всичко изглежда еднакво. В един момент от 51 ми станаха 54 бримки, ни успях да поправи дефекта без да разплитам.

# 331
Браво, много хубава е станала  чантата!
Има начини за свиване. Бях попаднала на  незабележимо свиване, но сега не мога да се сетя в кой клип го срещнах. Като го намеря, ще сложа клипа. С него можеш да намалиш бримките пак на 51 без да разплиташ, ако не си личи много това разширяване.
А ако се престрашиш с рафия, тази която показах -  шопър, се плете много лесно в кръг и на практика няма какво да се сбърка. Понякога само има наддавки.

ЕДИТ
Harista, ето как се прави незабележимата свивка на 1 кука:

Последна редакция: ср, 02 ное 2022, 16:04 от Diorela

# 332
Благодаря! Ще ти пиша, само да излезем от серията на поредния вирус

# 333
Diorela, благодаря! За мое щастие вече го бях гледала на клипче как да "смаля". Самата чанта е от един дълъг правоъгълник и редовете, които вместо 51, станах 54 се паднаха в ъгъла, като почнах да я " сглобявам" , пристегнах и не си личи.

# 334
Harista, това е против уроки. Joy

ЕДИТ
Гледам ти чантата и ми се струва малко непрактична с тези големи дупки в средата,  поне на мен би ми била така. Предлагам, ако и на теб не ти харесват да са толкова големи и да се намалява полезния обем на чантата, да ги затвориш малко. Примерно с кръг, правоъгълник или триъгълник, които да пришиеш допълнително. Дори може да са в друг цвят.

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 12:57 от Diorela

# 335
Хваля се
😉

# 336
Има ли начин да преценя колко прежда може да ми трябва за даден проект? Първия шал ,който изплетох ми е като отправна точка и съобразявам с дебелината и вида плетка за следващи подобни проекти. Но не ми се иска да се презапасявам с прежда или да не ми стигне за малко.

# 337
Ако плетете по описание, обикновено в него е даден разходът като тегло и метраж при определена дебелина на преждата, често е даден разходът и по размери. Аз обикновено предвиждам поне 10% отгоре, за да стигне. Предпочитам да остане малко, отколкото да не ми стигне.
Можете да прецените и сама като си изплетете мостра и засечете разхода за парче плетиво от 10 на 10 см (например) и после си сметнете съотношението към площта на готовото изделие с малко отгоре за резерв и завършителни дейности.

# 338
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Започнах медитацията Simple Smile

# 339
Започнах медитацията Simple Smile

Ще бъде пухчо ! Успех и вдъхновение! Чакаме резултат.
Мохер или алпака?

# 340
не знам какъв е състава.
купих си я от олх - мека, мъхеста и многоприятна за плетене.
но май не съм си избрала правилния модел за тази прежда.
https://biser.info/node/481178
поне съм спокойна, че ще стигне Wink - бобината е около 1,5 кг.

# 341
Аз мисля да правя

# 342
Dobri, дали вътре има лепенка с информация? Ако има, направи снимката. И мисля трябва да са по-дебели  игли. Как мислиш? Доста ми прилича на алпака и от толкова прежда ще имаш доста да плетеш и на жилетка ще стигне

# 343
Добри, ако си спомняш, Анжи беше показвала една много рехава блуза, нещо розово беше. С тази прежда ще стане супер. С 1,5 кг ще имаш доста да плетеш. Simple Smile
Дантелите стават хубави от такива прежди.

Аз имам една много тънка на бобинка, бях пробвала преди 2 зими да си плета дантелен оренбургски шал. Ама нали съм блейка, сбъркала съм с един ред схемата, като и я преписвах, да ми е удобна и кой да забележи. Усетих се, чак като стигнах до другия ъгъл. От тогава си стои и чака да измъдря дали да продължа с грешката да стане дълъг правоъгълен шал.
Това е един от клиповете на модела, ако ти харесва , от тук свалих схемите - https://vk.com/album-135425007_281083132
https://www.youtube.com/watch?v=0pkBI86MTzc - в описанието има линкове към всички части

Малка мостричка с момини сълзи от тази прежда, доста по-тънка ми изглежда от твоята, но пак е така мъхеста.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 00:16 от Diorela

# 344
Благодаря за съветите. Simple Smile
притеснява ме дали на толкова пухкава прежда ще личат ажурите на дантелата, но какво пък, Wink шалът може да мине и без тях. Simple Smile
и на мен ми се стори, че трябваше да е с по-дебели игли, но не бях сигурна, докато не направих десетината реда, а след това не ми се разплиташе.
самата прежда е един тънък конец. много пухкаво е, но не еднакво рошаво навсякъде - много тъничък конец с косъмчета Simple Smile

хепи, цветничка жЕлетчица. само ръкавите нещо не ми пасват. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт