Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 51 344
  • 903
  •   1
Отговори
# 345
Тя търпи вариации, ще видя какво вдъхновение ще ми дойде до там

# 346
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

За всичко се сещах, а да погледна в конусчето - не.

С търсене в Гугъл излиза, че е 90% Лана мерино ултра фина и 10% кашмир

Разплетох го. За подарък е и не искам да е обикновено. Искам си дантелките пък. Simple Smile

Сега съм пред дилема - кафяво, сиво или червено?
Учителката е руса.

Кафявото и сивото са 60% мохер, 40 акрил, 100 грама 300 метра, но имам по две от всяко. Червеното е  20% мохер, 10% Лана, 50% полиакрил и 20% полиамид, 50 грама 200 метра, имам 5 по 50 грама.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 09:32 от st. Dobri

# 347
Ц ц ц разкош, кашмир само като чуя, и почвам за мъркам Sparkling Heart а като го пипна, залепвам
Ако бях богата( или сръчна), щях да се обличам само с кашмир целогодишно и постоянно
И мериното става Blush, тук там алпака( Ма туй много грее)
Тия полиамиди и акрили хич не ги обичам, ама пък улесняват много поддръжката

# 348
разтърсих се по сайтовете, намерих тоя папи нещо си, намерих и преждат дороти... нищо общо с моята. Sad но пък ако гледам етикета, моята е от колекцията от 2003г, може вече да не я правят.
https://feeltheyarn.it/product/dorothy/

давайте предложения за шала на "другарката". Simple Smile
добро човече е, сякаш ме тегли на червеното, защото ще го подаря за Коледа, но пък тя е руса...

сивото или кафявото? Simple Smile

# 349
И трите са разкошни
Аз не обичам кафяво, лично предпочитание. Виждала ли си я с какво палто ходи?
Аз съм за червеното Simple Smile

# 350
Simple Smile Simple Smile тук не носят палта.

даде ми нова тема за размисъл. червеното върви с черно, но май е по-трудно да се комбинира с други цветове.

Хм, сивото и кафявото ги дават еднакви, но очевидно не са.

И още едно питане.
Как се започва пуловерме "паяжинка" така, че да не се навива основата и да не се качва нагоре?

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 10:55 от st. Dobri

# 351
За шала на другарката гласувам за кафявото. Цвета пасва на русокоски, а и сякаш е най-малко мъхеста и ще се види нещо и от орнаментите.

Слагам за малко последния сниман шал. Още един готов чака снимки, ама кога ли...

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 12:13 от Mößbauer-Effekt

# 352
разкошно ти е момичето. Simple Smile и шала също, но модела...

кафявото е видимо по-дебело от сивото. ще опитам да направя по един от трите и ще видя. Simple Smile Simple Smile

# 353
Добри, може все пак и да се окаже Дороти, тук синьото ми се струва мъхесто. Моята бобинена като я плетох, мъхчетата влизат в бримките и не стои чак толкова рошаво, като на нишката. Но често такива бобини са пренавити и етикетите не отговарят.
https://papifabio.feeltheyarn.it/en/?s=Dorothy&lang=en&post_type=product

Да не се навива - мисля, че ластична плетка не се навива на всички прежди. Гладката лицева се навива.

На мен сивото ми харесва, ама ти какъв топъл шал ще правиш за климат, където не носят палта? Тя дали носи такива шалове? Аз бих заложила на модел като розовата ажурна блузка на Анжи -нямаше дантелени орнаменти, само някакви едри бримки.

---------------
Хепи, не е нужно да си богата, сръчна си, само трябва да се научиш да плетеш с иглите. Бях намерила 100% алпака по 60 лв./кг. Ама моето магаре сви 2 пуловера - единият при пране, другият го изтърва върху веригата на колелото и го омаза с масло, та пак се сви при опитите да го изперем.
Харесвам смес с малко полиамид, не се свива, държи здравина. Никак не харесвам акрил и смесите му.

# 354
Благодаря, Добри. Моделите ми са два, ама наистина първокласни Kissing Heart , нали са си мои.

За твоите шалове помисли за блокиране, за да изпъкнат детайлите. Това става с изпиране чрез намачкване в хладка вода с шампоан, после опъване и оформяне на хоризонтална повърхност и фиксиране с топлийки и така изсъхва. НЕ блокирай с ютия тази прежда!
Преди ползвах големи стиропорени платна за да блокирам шаловете, но се ронеха, поемаха вода, изваждаха се топлийките лесно. Затова си купих пъзел за под фитнес уреди и се родих. Много лесно и стабилно се закрепват топлийките, не поема влага и съхне два пъти по-бързо. Прибира се бързо, не заема място. Силно препоръчвам. Дебелината да е поне 1 см!
Скрит текст:

# 355
прочетох за блокирането. общо взето съм подготвена теоретично Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Горинич (моят модел номер 3 Wink ) има постелка за йога, смятам да му я открадна за малко.

диорела, не ми изглежда подходящо да подарявам плетени блузи. Simple Smile шалът е сякаш по-подходящ за подарък. и да не го носи тук, тя е мома англичанка, все някъде ще намери ищах да го наметне. Simple Smile

питах за започването и навиването точно защото си мислех за паяжинка само права плетка. анджи беше показвала такава, не помня дали е имала ластик долу, по-скоро не.

# 356
Mößbauer-Effekt, плоскости фибран ще вършат същата работа, изглеждат от същата материя като пъзелите.
--------------------------
Като сме на рехава тема, имам една много шантава прежда, която ми харесва. Вървят 3 нишки - едната е тънка, черна, втората -жълто букле на бобчета и третата - мохер, вълнена бежова, в натурален цвят. Съчетанието им е страхотно. Трябва да се плете рехаво, минимум на № 5.
Искам да си направя голяма жилетка, но се колебая дали да е с кръгло бие по врата, или да е с голяма и уютна шал-яка. И не зная какви илици да избера - дали вертикални, или хоризонтални. Кои са по-удачни?
Давайте съвети, не само за илиците, а и за всичко, свързано с такова рехаво плетене.

# 357
на такава дебела и пухкава прежда ще ти трябват доста по-дебели игли.
мацката тук плете на куки 5,5 - 6, прежда, която е 1000м на 100 грама.

сивия шал също беше на 5 и видяхте, че е плътничко. не се получи паяжинка.

не знам дали  жилетката е подходящ модел за паяжинка.
струва ми се, не. много е лекичка и ефирна - няма да могат да се сложат копчета.

# 358
Май материала е точно фибран. При пъзелите удобното е, че парчетата влизат едно в друго и не се разместват.

Гладка плетка, шал-яка и копчета без илици от този тип
https://www.emart.bg/p/kopche-darvo-49x13-mm-dupka-5-mm-5-broja-122585
https://www.emart.bg/p/kopche-darvo-19-20x8-mm-dupka-25-mm-kafja … o-10-broja-122507
https://www.emart.bg/p/kopche-darvo-sarce-22x11x3-mm-dupka-1-mm-10-broja-121722

Или никакви копчета и илици, а закопчаването да е на едно място с декоративна брошка или игла за шал.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 12:44 от Mößbauer-Effekt

# 359
На бобина е Papi Fabio Dorothy, а преждата не тази. Дороти е стар артикъл и е любим на много плетачки. Ако помните слагах светло сиво-син пуловер, точно от тази прежда. Много я обичам. Още има Dorothea, същия състав, само 2/30 и Dorothex 1/2000. Един състав, една фирма, само различен метраж.
А твоята ми прилича на Bubble Lineapiu, има в два метража.  

Пайженка се получава от тънък мохер с дебели  игли.   Същия метраж Ако плетём с игли 3 например, ще е по-плътност блуза. А Ако същия мохер на 3 ката с същия номер 3-4 вече е супер стабилно платно.

Като тази жилетка

Сега доста са на мода такива и отива на преждата

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 13:41 от anji75

Общи условия

Активация на акаунт