Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 51 346
  • 903
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря, момичета!
Добри, няма да е паяжинеста. Преждата е средна дебелина, на око, защото няма етикети. Съседката я намерила някъде, на мен ми хареса и тя ми я даде, платих й колкото я е купила. Интересното е, че и гранчетата не са съвсем еднакви на грамаж - между 30 и 38 грама са. 
 Просто трябва да е по-рехаво плетене, на № 5, за да стои добре. Нормално тази дебелина е добре на 3,5, но става сбито, трудно се плете и като се свие малко при пране, ще стои като тенекия. Затова пробвах на 5, изпрах мостричката, добре стои, имам 15 бримки в 10 см. Опитах и английски ластик за шал яка, но на 5 ми става прекалено обемно.

Мьос, клоня повече към класиката закопчаване с илици, може и с дървени копчета, ще гледам допълнително. Предполагам, че рогови или кокосови ще стоят най-добре на тази прежда. Тепърва ще търся копчета, ще видя в БЕА Вижън, имат хубави и голям избор. Не зная кои илици се разтеглят повече - хоризонталните , или вертикалните, само предполагам, че са вертикалните.

Добри, на какви зимни температури ще го носи този шал?

# 361
https://www.instagram.com/p/CjklUA8r9A4/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Ако имаш инстаграм, този магазин много обичам да гледам, много идеи давай за фантазийна прежда

Знаменития Брунело. Направили схема
https://www.instagram.com/p/CRhDneCLPS2/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

А това е жилетка със същата плетка, но плетачка сама направи модела

https://www.instagram.com/p/Ce7w3tAKxbk/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

# 362
  • София
на такава дебела и пухкава прежда ще ти трябват доста по-дебели игли.
мацката тук плете на куки 5,5 - 6, прежда, която е 1000м на 100 грама.

сивия шал също беше на 5 и видяхте, че е плътничко. не се получи паяжинка.

не знам дали  жилетката е подходящ модел за паяжинка.
струва ми се, не. много е лекичка и ефирна - няма да могат да се сложат копчета.
Подобно нещо , но на друга мацка правя в екрю, с Ализе вълна и памук. Моето стои по-обемно, с обръчи номер 7, мисля че нишката ми не е толкова тънка като използваната. Ако някой ден успея да довърша, ще покажа, въпреки че на първите 2-3 реда от реглана обърках наддавките и дупките са огромни....още се чудя защо не разплетох, но ще ми е урок за друг път.

# 363
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За първи път се загледах, че етикетите на моите прежди покриват оригиналните данни, отлепих етикета и лъсна истината. Sad  гадничко е така.

# 364
26 ред на сивата прежда с косъмчетата.

Изглежда по-добре

# 365
Сивото е по-подходящо за модела, но е... тъжно.
Червеното ми харесва повече, но ми се струва, че е прекалено пухкаво и няма да се виждат дантелките...

Дайте идея за красиво шалче с червеното, моля.

# 366
  • София
Допада ли ти нещо подобно?
https://m.youtube.com/watch?v=2G9R_fZTUro

# 367
На мен сивото продължава да ми харесва най-много, вкл. и изплетено. Въобще не ми е тъжно. Харесват ми тези бели косъмчета на сивия фон. Като се разпъне и блокира, ще стои много красиво.  Комбинира се с всички други цветове и не може да сбъркаш  с него.
Черното също става добре с тази плетка и е класика.
А червеното е много задължаващ цвят, не се комбинира лесно с други цветове. И трябва да си сигурна, че тя носи червени цветове, не всеки носи червени дрехи, докато всеки има в гардероба си поне нещо в сиво, черно, бяло.
Опитай бялото с по-дебели игли.

ПС
Скрит текст:
Сладурът да докладва ежедневно със снимки как е облечена. Така ще прецениш най-лесно кой цвят да избереш. Laughing

ППС Подкарах жилетката, реших да е с ластична яка, вертикални илици, е се връзват с вертикално бие. Каква ли цоцолана ще съм в нея, но като ми се иска да е обемна, а и на тази прежда много й върви обем.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 01:26 от Diorela

# 368
Не бих плела гладко тази прежда, а някаква дантела с игли 5-6, по възможност двустранна, т.е. и от двете страни да изглежда ако не еднакво, то поне интересно. Тук има доста модели
https://www.garnstudio.com/search.php?action=browse&c=women-shaw … lace&mt=1&lang=en
Сещам се за плетката на "фуксиевата кофточка", преди години тук беше хит. Правих си такива шалове, ефектно изглеждаше. Ако намеря снимки ще покажа.

# 369
много ми харесват осмиците, Simple Smile сигурно ще ги приложа някъде, но за шала стигнах до извода, че трябва да е двустранен.
ще търся още, зашото всичко =, което намерих е за тъничката прежда - тъмносивата с белите косъмчета.
червената и кафявата са по-дебели Sad нищо, че на етикета на кафявата пише, че е като тъмно сивата. не е. Sad

а светло сивото (сигурно него наричаш бяло, диорела) вече е започнато за друго Simple Smile когато го приключаще докладвам Simple Smile

ФБ68...., ще погледна. благодаря.

Ново 20. Joy кафявата не е тънка колкото тъмно сивата и не е дебела, колкото червената...

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 11:10 от st. Dobri

# 370
  • Цюрих
Здравейте!
Предстои ми да направя рокля с реглан, обаче не съм много сигурна, дали ще се справя. Досега на 2 куки не съм плела. Предимно правя шапки и обичам да работя с 1 игла. Не мога да се ориентирам как да започна този модел, на картинката и как точно да го завъртя в кръг на обръч? Къде трябва да свършва редът и да започва новият-на гърба или отстрани и как да го изплета, че да не се вижда ръба или снадката?
Също имам проблем с прекалкулирането на размера.
В упътването пише, че за размер S за започване са нужни 62бр.А на мен вероятно ми е необходим размер XS или XXS.
Започва се от врата и се плете в кръг, като се наддава през 2 реда. Мисля да започна на една кука, плела съм нещо подобно преди, но се притеснявам, че ръкавите няма да се получат и ще станат много широки. Има ли начин това нещо да се изплете поотделно от ръкавите и да се монтира или не?
Приемам всякакви съвети, благодаря!

Иначе, вчера завърших рокля на 1 кука. Стана горе-долу, но по отношение на плетенето ми трябва още  опит..

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 23:02 от Шоколад

# 371
Шоколадче, ако не си плела на игли до сега, този модел вероятно ще те затрудни. Освен това моделът е с тънка прежда и ще падне голямо плетене.
Аз се научих да плета пуловер с кръгла платка отгоре надолу по този клип:

Този също е добър

В Дропс би трябвало да има указания.
За размера - направи си мостра с плетеницата и я изпери. Премери колко реда и колко бримки хоризонтално има в  10 см. После делиш на10, за да получиш в 1 см. и пресмяташ по твоите мерки. Да има и малко свобода, няколко см. Анжи е казвала колко, но не ги помня, Все карам на око.  
Примерно - ако имаш 27 бримки в 10 см, в 1 см са 2,7 х 90 см гръдна обиколка = 243 бримки. Не забравяй, че преди да ги отделиш, трябва да изчислиш и ръкавите и да прибавиш към гръдната обиколка. И да прецениш бримките, които ще са допълнително набрани под мишницата  - те влизат като бройка и в ръкава. Т.е. тях трябва да ги извадиш от бройката преди отделяне на ръкавите, или да ги оставиш в сметките за малко свобода.
Примерно - бицепс - 30 см. -  2,7х30 = 81 х2 =162 бримки за двата ръкава. 162+243= 405 бримки преди отделяне н ръкавите за  този размер. Но под мишниците ще добавиш 2х20 бримки. Т.е. в ръкава ще станат 81+20=101 бр., в торса 243+2х20=283.  20/2,7=7,4 см допълнително към всеки ръкав, а в торса 40 бримки ще дадат 15 см свобода. Ако ти е много тази свобода, намаляваш малко броя бримки с колкото прецениш.
За деколтето, ако искам да е по врата, вземам размера на обиколката на главата, за да може да минава през нея и смятам броя бримки. Ако искам да е по-широко, увеличавам съответно този брой.
Може между плетениците на този модел да включиш малко повече лицеви бримки, за да получиш твоята бройка бримки.

На твое място, бих изплела първо поне един пуловер от малко по-дебела прежда, за по-лесно и бързо плетене, да усвоя изчисленията, начина на плетене и тогава бих се хвърляла на такава рокля. Много е вероятно и да разплиташ, често се случва, особено в началото.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 03:47 от Diorela

# 372
  • Цюрих
Diorela, благодаря много за насоките! Ще пробвам това, което си описала. Като гледам си е чиста математика... 😜Ако не успея да се справя, ще платя на някого да я оплете. Колко би струвала изработката на такава рокля, за предпочитане с по-дебела прежда?

# 373
Математика и правилни кройки. Стига да не блееш като мен при изчисленията. Laughing
В яката на жилетката съм прибавила и бримките на биетата и отвора на гърлото стана малко по-широк от първоначалното ми намерение. Но и така стои много  добре, затова не се занимавах да разплитам.

# 374
Здравейте! Малко и от мен за реглан. Дано да разберете, ако нещо питайте. Давам като пример.

Забравих за ръкав добавям

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 16:16 от anji75

Общи условия

Активация на акаунт