Египет /Тема 13/

• 81 634
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте! Бях питала по-назад в темата, но понеже много неща питах, някак си мина между другото.
Какво бихте препоръчали непременно да се опита от египетската кухня? И доколко е застъпена в хотелите тя.
Не че съм чак толкова ящна, напротив, голям съм каприз и злояда, но като отида - поне да е пълно изживяването.

египетска-египетска кухня е нещо като българска нацонална, която се оказа е съвсем същата като на тези около нас. Simple Smile
ако искаш да им събереш очите, попитай за "баладИ" - ударението е на "и". но не вярвам да ти сервират нещо, което е уникално за Египет, а не за всички арабски страни.

най-близко до национално ястие е супата "молохия", но не я препоръчвам.
е, добре. може да я опитате веднъж, за да можете да кажете, че сте я опитвали.
друго по-характерно ястие е "кушАри". лично аз не го харесвам, но не защото има нещо много неприятно в него, а защото комбинацията от леща, макарони, ориз и фиде, полято с пикантни сосове не е моето.

имат най-различни употреби на боба - от бобените кюфтенца тамея/тамая, през фуль (боб) и фуль изкиндрия - боб по александрийски, значи с домат, до обикновен варен и овкусен боб за гарнитура на закуската.

шаварма, пилешка и телешка, различните вифове кофта и шиш, но те не са точно египетски.
за сладкото пак така - всичко, което може да се намери в целия арабски свят го има и в Египет.
опитвам се да се сетя ка ксе казваха едни арабски питки, напълнени с кюфтенце и опечени на скара. вкусни са.

хауауши Simple Smile Simple Smile Simple Smile

https://crazymasalafood.com/20-must-eat-egyptian-street-food-in-cairo/

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 19:50 от st. Dobri

# 706
  • София
От всичко, което опитвах в Египет, май курабийките и изобщо сладкишите с фурми запомних най-много. Не съм сигурна как се казват най-разпространените (маамул ми се върти в главата, едни белички), ама бяха много вкусни, правели се от смлени фурми и ядки без захар.

# 707
Мамул са, да.
Предлагат се като обикновени курабийки,  или с глазура от бял, черен или млечен шоколад.
Фурмите с бадем, лешник или шам фъстък вместо костилка също са в четири варианта, бял, черен, млечен шоколад или без глазура.

Пълнените патладжанчета са ми фаворит, но то е защото не си падам по сладкото. Simple Smile

Басбоса е друг интересен десерт. Почти като грис халва, но много по-вкусно. Има с ядки и без и все е хубава. И едни малки пържени и сиропирани топчета. Като толумбички, но топчета, не пръчици.

Каркадето е интересна напитка. Simple Smile И кароб, не се сещам как е на български. Но не го наричат чай и няма да разберат какво искате, ако кажете чай каркаде.

Чай, чанта са думи, които ще разпознаете. Ананас също. Патладжанът е баклижан, портокалът - буртуан, може би защото нямат буква и звук П в езика си.

# 708
Ал Аламейн.
Някъде по пътя.
В ляво от зеленото е насрещното движение. Wink

Близо сме

Хотелчето Wink шест кули, четири-пет басейна... Яхтено пристанище... Бял пясък и кристално чиста, синя вода...

И молчето отвътре Joy

# 709
Добро утро.
Колко струва визата за Египет?
Благодаря.

# 710
  • София
25 долара беше миналия април като пътувахме ние

# 711
  • Варна
Здравейте!
Спорим с приятелчето, с което ще пътуваме дали да си вземем повечко кеш (в долари, доколкото разбрах) или картите.
Аз съм на мнение, че на камилата, кораба или влака едва ли ще има пос терминали, да не говорим че може да има такси някакви банкови, които хич няма да ни харесат.
Освен това по пазари и за бакшиши също не върви с картата.
Би ми било полезно да знам по колко горе-долу си заделихте на ден за гевезелъци - магнитчета, някое парцалче и т.н.

И откъде можем да си вземем тъй наречените "арафатки"? По мненията до тук разбирам, че са най-удобни и държат прохладно.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 16:32 от maskara

# 712
Най-удобни са долари в брой, по възможност по-дребни. А колко ще Ви стигнат - това е много индивидуално. Аз съм на принципа “колкото имам - толкова“. А арафатки има и в магазини, и върху сергии, и преметнати върху разни кутии/кашони.
Огледате ли се, ще видите. И цените са им различни, както и качеството - има за 3 долара, има за 30.

# 713
  • София
Вземете си освен долари по един и дребни от египетските динари. По изгадни са при посещение на WC или при покупка на сувенири.
Ние бяхме взели само долари и на няколко места се минахме....

# 714
За 7 дни, обменихме 1200 лв в долари (т.е около 600 долара) Стигнаха ни на ръба, може би защото сафарито си го платихме на място, а не предварително от БГ. Магнити ни казаха да чакаме да си купим от едната спирка на пирамидите, там продаваха едни железни, 12 бр за 5 долара. С карта платихме само напитките на кораба, другаде никъде не вървеше карта. Повече по 1 долар за бакшиши е хубаво да се обменят. Не сме купували техни паунди, но всички казват, че е по-изгодно.
За арафатки - от сергии. Пазарете се много, взехме от много хубав плат след 10-15 мин пазарене за 3-4 долара. Почват от 20,30 на места 😃

# 715
  • Beyond the Frontiers
Харчила съм от 50 до 1500 долара...Колкото съм имала възможност.

# 716
Здравейте!За първи път ще ходим в Египет,затова искам да попитам дали имат плажовете някаква защита от акули?Прочетох ,че миналата година акула е разкъсала две жени на плаж близо до Хургада и се притеснявам  дали мога да пускам детето свободно да плува?Ако някой е запознат ше съм благодарен да сподели!

# 717
На колко ви е детенцето ?  Това с акулите е много плашещо .

# 718
На 14 г и обича да плува.Дано няма проблеми!

# 719
  • Beyond the Frontiers
Морето си е живо. Няма ограждения.
Не е обичайно акули да плуват близо до брега.
Ако ви е страх, ползвайте басейни.

Общи условия

Активация на акаунт