Италия 154

• 42 165
  • 409
  •   1
Отговори
# 90
  • на острова на мечтите
Mar4ela, аз дойдох в Сицилия, знаейки езика. И пак не ги разбирах. Имат толкова диалекти италианците. А и говорят много бързо.
 Дипломата ми беше валидна, но за да започна работа се наложи да се явя на изпит за владеене на езика. Дерзай!

# 91
Аз не виждам какво точно е казала Барба, от което да се обиждате толкова. Имам приятели сицилианци доста близки и самите те казват, че не биха се върнали единствено защото няма големи перспективи за тях и за децата им. Факт е разликата в севера и юга в това отношение, което не прави хората по-добри или по-лоши, а просто говори за една неправилно водена политика години наред. В момента в Северна Италия никой не дискримира хора от Южна Италия, това е било в миналото за щастие. Мисля, че търсите под вола теле в момента. Да не говорим, че цяла Италия в момента не е най - подходящото място за емиграция.

# 92
Аз живея от 15 години в северна Италия,и имах много смешна случка на скоро. Бях в едно малко туристическо градче с много тесни улички. Трябваше да отида до комуната ,виждах я пред мен но беше забранено влизането в тази улица а не знаех от каде да мина а и нямах много време и реших да рискувам. Та влизам аз в уличката и една баба почва да крещи като луда ,, siciliana di merda и безброй други обиди. Спрях и се извинявам обеднявам че ,не съм сицилианка а съм българка а бабата ми се извини и ми каза от каде мога да мина. За протокола нямам нищо против сицилианците имам много колеги и се разбираме прекрасно.Аз самата съм омъжена за калабриец.

# 93
Доста арогантно... Какво да коментирам. Стойте си във ФБ и си помагайте там... Satisfied

Макар и да не живея в Италия следях темата преди време. Имаше приятни разговори и атмосфера.
За съжаление потребителката Snowche в която и тема да се включи освен да парадира с финансова стабилност, създава недоразумения и лоша обстановка.

# 94
  • на острова на мечтите
Я виж ти! Колко приятно. Всички живеете на север и имате приятели сицилианци. Много благородно!

# 95
Нещо не разбрах сърказма ?

# 96
Я виж ти! Колко приятно. Всички живеете на север и имате приятели сицилианци. Много благородно!

Е да ги отбягваме ли 🤣 за мен лично няма значение от къде са хората, за да са ми приятели, какво да направя, да не им давам да разказват ли?

# 97
  • на острова на мечтите
Няма сарказъм! Учудвам се. Не може ли? Всички, които са писали, твърдят, че имат приятели сицилианци. Странно е.
Иначе съм напълно съгласна с Якамоз за сбърканата политика в Италия. Преди обединението Сицилия е била доста богата област. После банките са се намесили.

# 98
За политиката съм напълно съгласна,ако имаше работа в Калабрия нито за миг не бихме стояли на Север.И защо да е странно че имаме приятели сицилианци?

# 99
Аз нямам приятели сицилианци все още, но имам наполетанци, калабрийци, от Пулия, както и от севера. Ами южняците са доста по-приятна компания...

Но сега лятото бях в Калабрия и не съм впечатлена изобщо. Свекърва ми е оттам, ММ е прекарвал цели лета при баба си, но на мен ми се стори една разрушена земя с честно казано нищо особено. Нито плажът е нещо особено, нито градчетата, нито кухнята. Виж, Сицилия е съвесем друго нещо - несравнимо е и самите италианци я обичат много.

# 100
За кухнята може да поспорим,плажовете също а самото море е в пъти по чисто от северното.

# 101
  • на острова на мечтите
Аз от две години откривам Калабрия. За плажовете не знам. Не го обичам много морето. Обичам да поплувам преди да се пренасели плажа. И да ходя по брега много рано, или при залез. Ходили сме на Диамант с приятели.. За два дни. Но се влюбих в Сила. Езеро/язовир Арво. През август едно прохладно. Точно за мен. А предлагат разнообразни атракции.
Иначе се влюбих в Базиликата, Йонийско море.
Вярно е, че с южняците е по- лесно да се сприятелиш.

# 102
Странното е, че в Катания се чувстваме като у дома си. Все едно живея там откакто съм се родила. Grinning
Харесва ни морето, храната, забележителностите. Гледам да не забелязвам мръсотията и боклуците.
А и не отиваме с големите очаквания за пачки по храсти и дървета. Grinning

В България живеем в малък град. Докато бяха малки децата ни беше добре и затова все се колебаехме за преместване в Италия.
Сега вече имат други нужди. Синът ми се чувства отлично. Училището му харесва, амбицирал се е със собствени планове за развитие. В Катания (засега) може да ги осъществи. В България ще ни бъде трудно от финансова и транспортна гледна точка.

danilu, а изпитът за владеене на езика много ли е труден? Аз имам свалени примерни тестове, но реалността понякога е друга. Ще мога ли да се подготвя самостоятелно или трябва да мина и друго обучение?

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 13:08 от mar4ela

# 103
mar4ela, супер е, че сте открили вашето място и се чувствате добре. Това няма цена. Аз  мисля, че е въпрос на късмет къде човек ще намери поле за развитие, на някои места е по-лесно наистина, на други не чак толкова, но пак зависи. А и също какви са ти очакванията, от къде тръгваш и така нататък. Аз лично нямам против да живея някъде на по-топло място. За какъв изпит по езика става въпрос, нещо съм изпуснала май?

# 104
mar4ela, супер е, че сте открили вашето място и се чувствате добре. Това няма цена. Аз  мисля, че е въпрос на късмет къде човек ще намери поле за развитие, на някои места е по-лесно наистина, на други не чак толкова, но пак зависи. А и също какви са ти очакванията, от къде тръгваш и така нататък. Аз лично нямам против да живея някъде на по-топло място. За какъв изпит по езика става въпрос, нещо съм изпуснала май?

Изпитът за владеене на италиански език. Видях, че за да работя в библиотека например, трябва да изкарам изпит за владеене на езика- CILS, ако не се лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт