Италия 154

• 42 161
  • 409
  •   1
Отговори
# 300
  • Terra incognita
От вчера и аз съм на същите хапчета ✌️

# 301
Аз открих, че има бг аналог, който се казва само Алегра и двойно по-евтин, но след като моя близка с очите си е видяла производство на лекарства в един наш завод, направо се потресох.

# 302
  • на острова на мечтите
Никога не бих отишла да живея в Калабрия. Няма такова скучно, изолирано, досадно място. Работа със сигурност там няма. За Неапол не съм запозната, все още не съм била. Защо точно там ви се иска и говорите ли италиански?
на какво основание давате такова мнение?  Калабрия скучна и изолирана? От две години ходим на кампинг в Sila през лятото. Хората са много приятни. Природата също.
Работа наистина няма. А и в Италия говорят на толкова много диалекти, че е трудно дори за който е учил езика.

# 303
Казвам го от мой личен опит, свекърва ми е от Калабрия и бях там преди две години. Какво по-точно да ми хареса? Нищо особено. Предполагам за къмпинг е хубаво, наистина, има красива природа и е спокойно, но да живееш там, не е за всеки. Градът, в който е отраснала свеки - хората са с манталитет на село отпреди 150 години - консервативни, захлупени и големи клюкари. Къде-къде по-хубави места има в Италия за живеене 😃

# 304
  • на острова на мечтите
Ми те повече жители в северна Италия са преселници точно от Южна Италия 😉

# 305
  • Западен парк
Здравейте, дами!
Купихме си къща в Италия и ще живеем там от следващия месец. Бихте ли ми препоръчали
 мобилен оператор и към кое електроразпределително дружество да се насочим? Добра идея ли е да изберем това, което са избрали съседите? Става въпрос за района на Ровиго. Може би ще възникнат и други въпроси, свързани с бъдещия ни живот в красивата Италия и бих приела вашите съвети.

# 306
  • София
Привет. Може ли ако някой е купувал парцел в Италия да ми даде съвет?
Как се случват нещата? Адвокат ли трябва да си търся, той ли проверява всичко по парцела и т.н.?

Искаме да си купим нещо в регулация в някое село и като сравнявам с нашите обяви в БГ ми се реве!
Първо, цените в Италия са дори по-добри от тези около София.
Второ, в обявите пише, че парцелите имат всички комуникации и т.н., а не като тук.

Та с половинката твърдо сме решили да пробваме и ще сме благодарни на всякакви съвети.

Има подобни за по 50000 евро, на асфалт, в много подредени села и т.н. Чак не мога да го повярвам като зная на какви змиярници без вода и т.н. се нагледахме около Пловдив Disappointed  Чак и улично пишат, че има в обявите Grinning  Това е в Ломбардия.
------------------
Buildable area 1,500 m², Access by town street
Land type
    - Buildable land
     - Certified for single family home (houses)
     - 2 buildable floors
Amenities
    - Water
     - Electricity
     - Sewer system
     - Natural gas
     - Street lighting

# 307
По-принцип няма нужда от адвокат, ако работите с реномирана агенция, но за всеки случай може да поискате някой адвокат да погледне договора.

Относно парцелите и строителството, ще ви излезе много пари да си вдигнете къща тук. Бюрокрацията е убийствена и всяко едно нещо струва четворно-петорно на България. Казвам го не, за да ви откажа, а за да имате това предвид. Сега вече като знам за какво става дума с намиране на архитект, технически изпълнител и строителна фирма, никога не бих се наела отново да си го причиня. После къщите се продават много по-трудно от апартаментите и са трудно-ликвидни имоти. Ако нямате намерение да живеете там до пенсия, премерете 10 пъти преди да скочите в това начинание. Успех, каквото и да решите ❤

# 308
  • Западен парк
Ами ние си наехме адвокат и сме много доволни. Тя движеше всички разговори и процедури, от нас се искаше само да си избираме от многобройните предложения в избраното приложение. И още нещо ми направи впечатление - къщите, които оглеждахме, без предварително адвоката да е уговорил среща, ни бяха показвани, съобщаваха ни цената, обясняваха ни колко би намалил продавача и когато се стигаше до включване на адвокат в преговорите - всичко се разпадаше, брокерът не вдига телефон, не отговаря на съобщения...пълна тишина. Това се случи с четири от огледите. Според нас при тези оферти е имало нещо нередно - незаконна пристройка, вътрешни ремонти без одобрение, при едната от къщите имаше видимо недопустима за изграждане електроинсталация на пристроена барака. Сигурна съм, че участието на адвокат в разговорите ни предпази от измами. Затова ви препоръчвам да ползвате адвокатски услуги.
А относно местата, към които сте се насочили - на живо тези парцели са като картички. И наистина има асфалт и електричество до къща в средата на обработваемо поле. Особено по долината на По това са чести гледки, там и постройките са с голяма квадратура - идеално за голямото ми семейство. Желая ви успешно търсене и скоро да се радвате на нов имот.

# 309
Има ли онлайн портал (нещо като база данни на пътната полиция), в който може по ЕГН например да се провери какви пътни глоби дължи човек?

# 310
Здравейте, извинявам се, че вероятно въпросът ми не е много по темата на групата, но искам да започна от някъде.
Живеем в България, но обожаваме Италия. Сигурна съм, че в предишен живот съм била родена там, защото съм живяла на доста места, но само в Италия се чувствам все едно у дома си, както в България. Не мислим да се местим за момента, но на мен ми се завъртя в главата идеята да си купим апартаментче, което да използваме за почивка. Имаме спестени пари, можем да вземем и малка част на кредит, но тук идва въпроса не знам към кой регион да се ориентираме.
Искаме да има вариант за полет и така като гледам опциите са около Болоня и Флоренция, Бари, Неапол...Рим и Милано засега не са в играта като вариант. Къде бихте ме посъветвали да търся реални обяви? Има ли някакви специфики при купуването и дали регионите към които сме се насочили са подходящи? Идеята ни е да отидем лятото за 1-2 месеца, защо не и по празници, да си работим отдалечено и уикендите да пътуваме с влак/кола...А някой ден защо не и да живеем там, живот и здраве.

# 311
Здравейте, извинявам се, че вероятно въпросът ми не е много по темата на групата, но искам да започна от някъде.
Живеем в България, но обожаваме Италия. Сигурна съм, че в предишен живот съм била родена там, защото съм живяла на доста места, но само в Италия се чувствам все едно у дома си, както в България. Не мислим да се местим за момента, но на мен ми се завъртя в главата идеята да си купим апартаментче, което да използваме за почивка. Имаме спестени пари, можем да вземем и малка част на кредит, но тук идва въпроса не знам към кой регион да се ориентираме.
Искаме да има вариант за полет и така като гледам опциите са около Болоня и Флоренция, Бари, Неапол...Рим и Милано засега не са в играта като вариант. Къде бихте ме посъветвали да търся реални обяви? Има ли някакви специфики при купуването и дали регионите към които сме се насочили са подходящи? Идеята ни е да отидем лятото за 1-2 месеца, защо не и по празници, да си работим отдалечено и уикендите да пътуваме с влак/кола...А някой ден защо не и да живеем там, живот и здраве.

Със закъснение, но ще Ви отговоря. Аз като живееща тук абсолютно НЕ БИХ си взела жилище, в което да не живея. Понеже рискът някой да се нанесе и да не можете да го изкарате с години е огромен! Имайте предвид, че влезе ли някой с дете не можете да го изкарате дори с полиция.
Ние живяхме в покрайнините на Милано(но и в другите части е същото), в единият апартамент живяхме, другият(на зълва ми, която не живееше там) го ползвахме за склад - да сложим колички, зимни кошове, багаж, знаете как е. Апартамента беше близо и поне Веднъж месено ходихме просто да видим какво става. В Петъка мъжа ми ходи, до другата седмица се бяха нанесли, сменили бравите, сменили мебелите, пуснали си ток(закачили се незаконно), вода и т.н.! Отидохме с полиция, ние си тръгнахме с полицията, те си останаха в апартамента.
Успяхме да ги изкараме бързо благодарение на наш роднина италианец, който има връзки на високи нива да кажем, намери едни специални момчета-охранители.
Дадоха ни ключа, изнесоха се, откачихме тока.. Излишно е да казвам, че каквото бяхме оставили там на склад беше безследно изчезнало. След има-няма половин година - нови самонастанили се. Пак ги изгонихме. После санираха и работниците са видяли, че не живее никой - един от тях се настанил. И просто се отказахме. По същата причина се отказах да давам под наем жилище, платят ти веднъж и после увисваш. Да се има предвид, че повечето хора нямат въЗможност да ги изгонят. Има немалко истории на възрастни хора влезли в болница и останали на улицата. Щом прочетох въпросът Ви и един огромен червен флаг ми излезе. Те винаги разбират кога и къде се живее или не се живее.
Освен ако нямате някой, който всеки Божи ден да ходи там като Ви няма, то не бих го препоръчала. Иначе знам, че идеята Ви се струва супер. На нас едно време също, но реалността за жалост р друга.

# 312
и в италия ли го има този закон за самонастаняването, знаех, че в испания е така, но не мислех, че и италианците ще го докарат дотам ?

# 313
  • Terra incognita
Има хора, които с години не могат да си върнат имотите.
Законът гласи, че например ако си платиш веднъж наема, после 6м нямат право да те гонят. И така някои хора си плащат наем по веднъж на 6м и си живеят. Собствениците водят дела, които губят и съответно плащат разноските по делата.
Но не винаги е така. Има си агенции, при които трудно може да се случи

# 314
Полезна информация в последните постове за авторката, но можеше и на ЛС.
От полза за един, но може би и наръчник за delinquere за други.
Кой знае дали още чете темата авторката.

Общи условия

Активация на акаунт