Италия 154

• 41 253
  • 409
  •   1
Отговори
# 315
  • Beyond the stars
На мен ми беше изключително полезна, не веднъж сме се замисляли за имот из Италия.

# 316
  • In transit
И аз мисля, че е полезен поста. Навсякъде в Италия ли е така, като региони? Само за апартаментите ли се отнася или и за къщи?

# 317
  • MI
Е, не е чак навсякъде така. И ние сме до Милано, в нашата кооперация има поне три необитавани апартамента в момента, имало е и преди. Никога никой не е пробвал да се нанесе. Случв асе много по-често в алер или екс-алер жилища (разбирай социални жилища). Не само, но много, много по-често. Да не говорим по малки населени места колко празни къщи има, второ жилище, наследствено и т.н., няма самонастанили се. Виж с наемите е голям проблем.

# 318
  • In transit
Нели, точно затова попитах. Защото в малките градчета има доста необитаеми жилища/къщи. А колко има с табели "продава се/дава се под наем".

GattaMatta, за кой район на Милано става дума?

# 319
  • MI
Мики, те тези дето се самонастаняват нямат голямо желание да работят земеделие примерно, искат да им е удобно мястото. Че и помагачи нямат из малките места, та съвсем. Нелегални мигранти, цигани и т.н. са основно, няма нужда да ти обяснявам повече. Има и по някой обикновен местен престъпник, ама рядко. И за нашия град знам като описаните случаи, ама са на 100% в квартала АЛЕР. Понякога са и частни апартаменти, не социални, но пак там, в същите сгради.

# 320
Нели, а какво е това квартал "алер"?
Аз пък да първи път чувам за самонастаняване и че не можеш да ги изкараш. Направо шокиращо. Neutral Face

# 321
  • Terra incognita
За самонастанили се не съм чувала и аз, но виж за такива, дето не плащат и не можеш да ги изгониш от имота си- бол.
Една приятелка води дела от години, а човекът на “квартира” дори няма деца.

# 322
  • MI
Барба, Azienda Lombarda Edilizia Residenziale, не се сетих че само при нас се казва така Simple Smile Там е нещо страшно, има хора са си купили имота, част от блока са си социални жилища, друга продадена. Има и социални, които не са дадени под наем, основно з алоши условия. Та тези често ги окупират, после покрай тях горят понякога и тези дето са си купили честно апартамента. Имаше тук случай отива в болница жената, към 80 години, връща се след десетина дни хоспитализация и хоп сменена бравата, тя на улицата. После докато ги изгонят... Като цяло колкото и да е по-евтино, не бих си купила такъв имот. Защото и за общите части зависиш от АЛЕР освен всичко останало, а тях не ги интересува особено... При нас има доста и са като град в града.

# 323
Напълно подкрепям. Ние имаме имот и го отдаваме под наем, но с гаранции от работодателя на наемателя и солиден депозит. Да не говорим колко са високи данъците на жилищата. Не е като в България да плащаш по 100 лв на година, а говорим за хиляди. Иначе свекърите ми си имат имот в село до Рим и никой не се самонастанява, то там и няма такива мигранти, всички са италианци.

# 324
Има хора, които с години не могат да си върнат имотите.
Законът гласи, че например ако си платиш веднъж наема, после 6м нямат право да те гонят. И така някои хора си плащат наем по веднъж на 6м и си живеят. Собствениците водят дела, които губят и съответно плащат разноските по делата.
Но не винаги е така. Има си агенции, при които трудно може да се случи
Оле аз мислех че това е проблем само в.Испания. Добре че споделяте

# 325
Има хора, които с години не могат да си върнат имотите.
Законът гласи, че например ако си платиш веднъж наема, после 6м нямат право да те гонят. И така някои хора си плащат наем по веднъж на 6м и си живеят. Собствениците водят дела, които губят и съответно плащат разноските по делата.
Но не винаги е така. Има си агенции, при които трудно може да се случи

Няма такова нещо с плащане на 6 месеца. Нанасят се БЕЗ НИКОГА да са плащали. Разбиват ти вратата, влизат и толкова. В нашият случай жилището никога не е давано под наем и никога не е получавано и едно плащане. Буквално има хора влезли в болница за седмица, излизат от болницата и намират самонастанили се(или abusivi на италиански)и толкова, оставаш бездомник. Агенцията какво може да направи след като такъв човек веднъж влезе ли няма сила, която да го изкара. Има хора дори със съдебни решения влязли в сила и пак не могат да ги изкарат. Има нещо като господари на ефира и всяла седмица даваха такива случаи.. Ако си “късметлия” ще ти платят няколко наема. Ако не си, ще отидеш на почивка за 2-3 седмици и си останал без дом.
Агенцията може да ти гарантира доходи, но не може да изкара никого. Най-вече самонастанил се с когото никога не си имал каквито и да е отношения.
Пак повтарям - ние отидохме с полиция, мъжът ми си тръгна с полицаите, а настанилите се останаха вътре. 😀

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 13:24 от GattaMatta

# 326
  • Terra incognita
При вас може да е бил такъв случаят, аз обяснявам какво се случва с моята приятелка. Това са два различни казуса, които не се взаимоизключват

# 327
При вас може да е бил такъв случаят, аз обяснявам какво се случва с моята приятелка. Това са два различни казуса, които не се взаимоизключват

Така е, сигурно има и такива случаи, но Вашата приятелка за щастие е имала късмет и по-скоро е изключение от “правилото”. Напишете “abusivi” и гледайте какво ще Ви излезе. Имало ли е малки деца/непълнолетни в жилището? Защото по закон не могат да оставят непълнолетни на улицата. За да успееш да ги изкараш трябва да имат осигурен друг покрив.
“L'esecuzione di uno sfratto in presenza di minori richiede misure di protezione specifiche per assicurare il benessere dei bambini. Anche se una famiglia non rispetta gli obblighi di locazione, come il pagamento dell'affitto, non può essere sfrattata senza che sia garantito un alloggio adeguato ai minori coinvolti.”

П.С. Не го пиша за са става спор, а просто за да се знае какви са рисковете. Да не можеш да изкараш семейство с дете е абсолютно реален риск. Понеже в “нашият” влизаха, като прочетох поста и ми светна червена лампа, развя ми се червен флаг и т.н. Но всеки е свободен да прави и мисли каквото желае. Simple Smile

# 328
Още преди да отида да живея в Италия, често гостувах на свекърите в Рим. Един ден виждам на балкона на съседите опънат чаршаф с надпис: “da qui non si esce”. Понеже още не говорех добре езика, мислех, че са допуснали някаква грешка, защото не ми звучеше изобщо логично и тогава тя ми обясни, че са тези самонастанилите се. Бях в шок тогава и все още не ми го побира ума…. затова и Италия ще е още дълго време подвластна на крайно-десните…

Иначе в новите сгради, още докато ги строят, има охрана вътре, 24/7 на самия строеж, за да не се самонастанят още по време на строежа. Ситуацията е съвсем реална и много сериозна.

# 329
  • на острова на мечтите
Snowche,ти ме уби! В Италия крайно десните. PD по -точно.
П.С. твоите свекъри не бяха ли от Калабрия?

Общи условия

Активация на акаунт