На море в Гърция 2022 - III

• 57 546
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Да, за съжаление, май само до там. Аз за Родос гледам, ама навсякъде е задраскана иконката с колата.

# 181
  • София
То хубаво има разписание, но май се оказва, че Турция - гръцки остров и обратно си е мисия почти невъзможна, както и да се остави колата в Турция за дневна екскурзия примерно. Ако някой го е играл това, нека сподели.

# 182
Турският сайт, там картинките излизат при задаване на дестинация/дата. Самос не приемат коли към момента. Родос уж има.
Колата в Турция се остава на специален митнически паркинг, не знам дали има такива по курортите. Има в Истанбул на летището.

# 183
  • Варна
То хубаво има разписание, но май се оказва, че Турция - гръцки остров и обратно си е мисия почти невъзможна, както и да се остави колата в Турция за дневна екскурзия примерно. Ако някой го е играл това, нека сподели.

НАпротив много хора го правят. Колата се оставя на паркинга на пристанището и митничар дава бележка за касата щото тя е вписана на  собственика някъде там в инфото им и без да излизате с колата няма да ви дадат билет  , мисля даже запечатваха колата с някаква пломба и вечер ви я освобождават .Не знам дали за всички пристанища е така и дали колата е вписана само на собственика или всички пътуващи с нея. Ако отивате на почивка с колата за гръцки остров през Турция просто си излизате от държавата и наобратно пак влизате.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 21:14 от peterky2002

# 184
  • Пловдив
Аз, Айвалък - Лесбос с колата и обратно. Малко сложно, но не невъзможен.

# 185
  • Sofia
Турският сайт, там картинките излизат при задаване на дестинация/дата. Самос не приемат коли към момента. Родос уж има.
Колата в Турция се остава на специален митнически паркинг, не знам дали има такива по курортите. Има в Истанбул на летището.

Благодаря за сайта – за съжаление, май това с колата до Родос е фейк. Влязох в самия сайт на обявената компания (Tilos Travel) и там е посочено, че не превозват коли. В турския сайт пък уж е показана иконката за автомобил, но аз поне не намерих поле, в което да посоча, че сме с кола.
Иначе, и ние се чудихме дали да не минем през Турция, ако има как.

# 186
  • София
Аз, Айвалък - Лесбос с колата и обратно. Малко сложно, но не невъзможен.

Аз заради това написах почти невъзможна Simple Smile  Аз също проучвам от известно време, но стигнах до извода, че ще остане за по-нататък.

# 187
  • София
Скрит текст:
Имам голяма молба към Параход , която винаги е услужлива и отзивчива на всякакви въпроси в темата Simple Smile
Дали е възможно на първата страница да се сложи информация/ линк препратка за други интересни места в Гърция?
Спомням си, че в миналата тема се обсъждаше някаква интересна дестинация около езеро, но не съм си запазила поста, сега търся с търсачката и нищо не намирам.  Ще съм благодарна, ако  знаете тема в бг мама или друг онлайн източник, където мога да прочета за интересни не-морски дестинации в Гърция.
Почти съм сигурна, че става въпрос за Янина. Споменаваше се и острова и историята, свързана с последните дни на Али паша.

Костур е прекрасно градче на езеро. Покрай езерото и а кафенета и таверни. Градът е разположен на хълм, най-отгоре има Византийска крепост с музей. В града има много средновековни църкви, на една от тях е изобразен един български цар мисля, че беше Михаил Асен. След града на около километър от него, пак покрай езерото има манастир.
Скрит текст:
Костур е център на кожарството и има много магазинчета с кожени изделия.
В Преспанското езеро е остров Св. Ахил, в който има останки от базилика, в която е бил погребан цар Самуил. На острова има малко хотелче и ресторантче, в което има уникална баница с червени чушки. Там съм яла и страхотен пържен шаран, царевични питки и друго не помня, беше преди много години. В близост до езерото е селото Герман. Там в църквата са погребани родителите на Самуил и , май че един от братята му. За острова Ви съветвам ако имате възможност да го посетите по залез, невероятна красота. До острова се стига по понтонен мост.
Прекрасни дестинации, които може да обедините в едно пътуване.
Да уточня за църквите, които наистина са много. Преди да отидем бях чела кои са най-интересни, в кои водят българските организирани групи и очаквах да видя доста неща. На място се оказа, че почти всички са затворени и се отварят само с предварителна уговорка. Предполагам, че организираните групи го правят. От набелязаните църкви май успяхме да влезем само в една. Другото, което ме разочарова беше, че не е обособен някакъв стар град както е в Янина, където да се разходиш на спокойствие. Въпросните средновековни църкви се намират сред новопостроени жилищни сгради. Трудно ги откривахме, трудно намирахме къде да спрем и накрая разочарованието от катинара на вратата беше голямо.

Иначе на полуострова има и интересна пещера.

# 188
  • София
Здравейте! Някой знае ли какви са правилата в Гърция за пътуване на дете на предната седалка в автомобил? Мин.височина, възраст или килограми? Никъде не мога да открия такава информация, а не искаме проблеми или глоби

# 189
  • София
Изникна ми още един въпрос, надявам се да е последен. На А1 сме, имате ли идея как се таксуват разговорите? От години не сме били в Гърция, а само в Турция, та затова не знам за денонощие ли се таксува или няма такса, понеже става дума за ЕС.

# 190
  • София
Ако имате включен роуминг в абонаментния план няма никакви такси.

Деца до 13 години трябва да са на задната седалка.

# 191
За обиколка по църквите в Костур човек може да се свърже с Музея на иконите, който се намира в крепостта, но след това обиколката е пеша.   Най-добре е оттам да се направи маршрут какво иска да се види те имат ключове, а и в някои наистина няма да ви допуснат - има в реставрация или в лошо състояние.
По принцип в Гърция няма практика църкви да стоят отворени. Зависи какъв им е статута, има такива,които ги отварят само за служба, така например в Солун съм обикаляла сутрин и после около пет, но пак няма гаранция, че ще нацелил. Има такива, които се отварят само в неделя, пътувала съм до византийски манастир и там катинар. Оказа се, че наоколо никой няма ключ, има само свещеникът, който идва в неделя. Има и такива, които ги отварят само на празник. Отворени стоят музейни обекти, в които има човек и такива, в които в голяма част от времето може да има някои, който да поддържа храма.

# 192
Изникна ми още един въпрос, надявам се да е последен. На А1 сме, имате ли идея как се таксуват разговорите? От години не сме били в Гърция, а само в Турция, та затова не знам за денонощие ли се таксува или няма такса, понеже става дума за ЕС.
С включен роуминг няма такси.
В момента съм в Северна Гърция и определено имам проблем с връзката. ММ е към Теленор и има същият проблем.
Миналата година беше пак така. Има ли и други с такъв проблем?

# 193
  • София
Когато минем границата, моят син трудно се закачва към гръцки оператор. Трябва да слезем около Солун, за да успее да се върже.
И тримата сме с едни и същи телефони, и тримата сме абонати на А1, но само той има такъв проблем. Не знам защо.

# 194
  • някъде ... тук ...
Децата вчера ходиха да пазаруват в Неа Перамос и казаха, че половината село е било без ток. Имало техника по улиците и подменяли стълбове. Те също са имали проблем с телефонията и нета.
Ние сме на около 15 км от там и не сме имали проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт