На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 41

• 89 635
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
За какво ползвате пюрето от чушки, освен за разядки от тип лютеница и айвар?

Влагам го във всякакви ястия. Ползвам го много повече от доматеното пюре. Дава плътност и хубав вкус на храната, а за любителите на пикантното - и приятна лютивина (при избор на вариант Acı Biber Salçası)

# 511
Баба ми днес се върна, беше на море с колежки и отскочиха до Лозенград. Нещо не беше очарована и нямало много неща. Незнам, то може и да зависи къде точно в Лозенград са били.Satisfied

# 512
Лили, . Само да попитам, че отдавна се чудя - за какво се използва сос/сок? от нар?
Рускините соса от нар го слагат на свинско месо, особенно на пържоли и ребра. Започнах да слагам (купувах го от Берьозката, преди да отидем до Турция) моного по-хубаво е месото с него. Може да се маринова предварително и да се слага в маринатата.

# 513
  • Mostly in my mind
А само с този сос ли мариновате или слагате  и други продукти в марината?

# 514
А само с този сос ли мариновате или слагате  и други продукти в марината?
В марината се слагат всички подправки които ви харесват и по желание вино и олио (говорим за месо).

# 515
На 20.08 се разходих до Одрин/минаха повече от 6 месеца от последното/. Въпреки че, прочетох за многото часове чакане обратно за България, отидох да напазаруваме. Сутринта 4,30 ч от Пловдив в 6,20 ч на КА. Опашка на 3 гишета, коли след WCто. В 7 без 15 пуснаха още 2 гишета. В 7 и 20 ч вече минахме и турската. Видяхме 6те колони в обратната посока за БГ, затова трябваше максимално бързо да пазарувам и да съм по-навреме обратно/не исках да карам по тъмно/. Още 8 ч спрях на 5М Мигрос, но беше  затворен!!! Оттам на пазара - взимам леща, ориз, булгур. Малко чорапи за мъжете вкъщи, спортно екипче за детето, долнища за домашно вкъщи. После Марги аутлет- Пенти имаше бански на 50%, промоция бикини 3 в пакет /купи 3 пакета плати 2/. После Уайкики-тук грабнах жилетка за 20 лв и тениска за 9 лв - магазина е зареден добре. После аптека за лекарства. Забелязах че, имаше БГ автобуси и коли, но като че ли по-малко. Посетих 3М Мигрос до аутлета. Масло на Torku 165 лири /без промоция/, препарати на Yumos на 47 лири /промоция/, тоалетна 32 ролки 140лири и кухненска 12 ролки 59 лири хартия /промоция/, сирене, лабне, маски за коса, топчета за тоалетна, веро, омекотители, лютеница Пингвин 26 лири  /има и пикантна/, олио на Komili 4 l за 130 лири. После на тяхната главна улица- ядки, кори за баница, баклава и мантъ. Заредих на последния Шел преди турската граница бензина е 20.47 лири на всички бензиностанции в града, само на 1 видях 20.45 лири. В 13.20 ч влязохме през първото гише, 20 минути по-късно на нашите 6-8 редици от тоалетните. В 14,45 ч кола пред нас се смениха митничарите в кабините. В 15 ч вече бяхме на магистралата. Вярно хапнахме на крак и не се отбихме в МОЛ-а, но това ще остане за следващата разходка през октомври. Хубав ден на всички!

# 516
Имам резервирана стая през Booking в Alan Suites. Как се плаща там - с карта или с кеш?

# 517
  • София
А какви са тези Alan Suites, че толкова ги спрягате тук? Някъде близо до възлови точки ли са или?
Нашите нощувки са в малко хотелче в центъра с много висок рейтинг и включена закуска. И не е скъпо.

Green Arrow, в резервацията са описани начините на плащане.

# 518
И аз като Мария, вчера отидохме до Одрин.
Не ми се тръгваше изобщо като гледах ужасяващите снимки във фейсбук групите, но имах доста лекарства да купувам с рецепта и нямаше кога да отлагам.
В 23:30 тръгнахме от София. В 6:25 бяхме на борсата вече и докато чакахме да отвори БИМ, че той е от 07:00 ч, ядохме баничка с айрян за 20 лири.
Границата минахме за около 35 минути. Никакво движение нямаше нито по Тракия, нито по Марица. На Капитан Андреево много спокойно.
Последно съм ходила през м.май. Цените са вдигнати навсякъде - борса, синия пазар, магазините в центъра, хранителните магазини.
Преди отпътуване за София, винаги ядем горе в мола (Ераста) - на последния етаж има хранене подобно на нашите молове тук. Менютата бяха на същата цена от май месец. От пешеходната улица купувам от един магазин хербалайф шейкове. През май беше 270 лири. Вчера купих 1 оп за 340 лири.
От Синия пазар купувам маслини - с по 20 лири са вдигнати.
Лекарствата си ги следя в сайта. Там съм подготвена за увеличението още преди да тръгнем.
 Вчера беше много топло в Одрин. По едно време се бях скрила Halktan - магазинчето за ядки, защото ми стана лошо и откарах там половин час. Обикновено в центъра е лудница. Нямаше много хора по улиците, може би заради жегите. В 12:30 тръгнахме от Одрин. В 14:45 влязохме в България.
Явно сме имали късмет, защото никога не съм минавала толкова бързо. През май месец 3 часа бяхме откарали, а сега още по-бързо минахме (а е август?!).
 През 2-3 коли проверяват с кучета. Турците са много експедитивни. Един оглежда с фенерче, другия държи кучето на повод, третия проверява багажа. Много любезни.
С лични карти минахме. Аз мислех и във фейсбук групата да пиша, че четох слагали печати на някакви хвърчащи листове, пък после ако не представиш листа ставало проблем. Нищо такова няма. Дадохме личните карти. Сложиха ги на машината и ни ги върнаха. За 3 лични карти може би 20 секунди му отне. Много бързо става.
На БГ митница ни провериха отново, но като цяло нищо общо. Хвърлят торбите, едни нацупени, намръщени мъже. И като ги погледнеш едни мускулести, с татуси, гологлави като охраните по дискотеките. Няма добър ден, няма нищо, бее много мутренско, както и да е..
  Също така препоръчвам ако юли и август имате много неотложно ходене, да тръгнете с автобус, тъй като гишетата за тях са отделни. И при проверка, пътниците влизат вътре в сградата за проверка. Вчера като че ли нямаше много автобуси. Някакъв Дари травел само видях. Може би екскурзия.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 14:02 от marinadp

# 519
  • Пловдив
Хич не сте чакали малко нито на отиване,нито на връщане. 7 часа път от София ми се струва адски много (освен ако не правили дълги почивки ). До Кап. Андреево са около 4 часа,а сте влезли в Турция около 6.
Навръщане пак излиза,че сте чакали повече от час и половина.
Последният път през юни на отиване минахме за 45мин.до час. Сега мислим пак да ходим около 22 септември,но ще следя ситуацията с границата и ще мислим,дали да не го оставим за октомври.

# 520
А какви са тези Alan Suites, че толкова ги спрягате тук? Някъде близо до възлови точки ли са или?
Нашите нощувки са в малко хотелче в центъра с много висок рейтинг и включена закуска. И не е скъпо.

Green Arrow, в резервацията са описани начините на плащане.

Тонка, за първи път ще ходя до Одрин и честно казано това беше първият хотел, който ми се появи в Booking и който имаше много висока оценка и позитивни коментари. Но май не е в самия център, а на около 2 км. Иначе единственото, което са описали в резервацията е, че хотелът приема еди-кои си типове карти и това е. Явно само с карта се заплаща, кеш не може.

# 521
  • Димитровград
Явно само с карта се заплаща, кеш не може.
Може, може и кеш, и с евро, и с лири.

# 522
  • на Мелмак
Какви маски за коса взимате? И къна? Дъщеря ми иска, а не знам как изглежда къната. Може да ми се посмеете Stuck Out Tongue Winking Eye

# 523
  • Пловдив
Прибрахме се вчера от тридневен престой в Одрин- в четвъртък сутринта бяхме на КА към 8:15 и 9 вече бяхме минали.Като видяхме как отбиват колите на отиване към границата за влизане в България и колко беше пълен буферния паркинг за автомобили и на моя мъж му стана лошо.Ама няма как имахме работа за вършене,а и вече бяхме влезли Laughing
Целта ни беше да купим ниска холна маса,един стол за бюро,пердета и домашни потреби за апартамент,който обзавеждаме.Преди време писах,че сме много доволни от мебелите,които взехме от Конгур в Бабаески и сега преди да тръгнем към Турция помолих жената да ми прати снимки на наличните холни масички.Харесахме си една,но пусто да не се минем,решихме първо да обиколим магазините в Одрин -може да намерим нещо по-хубаво или пък по-изгодно.В един магазин открихме същата от снимката в Бабаески-цената беше 3200ТЛ.Харесахме и един стол за 1200 ТЛ.От там тръгнахме да търсим пердета-най-евтиното тънко перде е около 100ТЛ,а плътно средна хубост около 350ТЛ.
Знаеки цените в Одрин,на следващия ден се отправихме към Бабаески.Купихме въпросната масичка от там за 2500ТЛ ( 700 по-малко от Одрин и то без да се пазарим) и стол за 800(400 по-малко от Одрин).
Решихме да отидем до Тач да видим за пердета и чаршафи.Пердета много трудно от там-те са останали по малко метри на топовете (3-5) и освен ако не ти е един метър прозореца,не виждам как може да ти свърши работа.Иначе чаршафи имаше доста,кърпи и т.н.Аз купих покривки за маса,че моите последно ги купувах пак от там преди 6-7 години - не са мръднали,материята е тази,която не поема вода и какпикте стоят отгоре,ама вече ми омръзнаха.
Тъй като не бях изпълнила мисията с пердета тръгнахме да търсим една фабрика след Тач.Може би около 3-4 километра след Тач от същата страна име табела Verdi Perde - това е въпросната фабрика и имат магазин.Цените са смешно ниски-50 ТЛ тънко перде,плътните са по 70,90 и 100 ТЛ-като най-скъп е blackout .Като качество много ми харесаха и имаха и достатъчно избор като цветове- не е като в някой магазин из града,но напълно достатъчно.
И така с натъпкана кола се върнахме в Одрин.
Относно нощувките-спахме в препоръчвания А суитс-аз лично няма да повторя.За 65€ на вечер очаквах доста повече-беше адски шумно-чуват се колите навън и съседната джамия-хем бяхме в крилото далеч от нея.Доста е занемарено и стаята беше тесничка.За вечеря отидохме до Караагач в препоръчан от семейството от YouTube ресторант-много ни хареса,ядохме уникално телешко!Ресторанта си заслужава!
Посетихме и магазина с Лава зад Мигрос-там продават и една турска марка порцелан(трудно ми е да напиша името,нещо с К започваше)-имат невероятни сервизи за хранене.Хвана ме яд,че смених нашите преди година.Иначе взехме за апартамента от серията,която са на бройка-дано са сполучливи.От мадам Коко в Ераста накупих олекотени завивки,кърпи,чаши и т.н.
В събота сутринта се чудехме как ще се приберем с тези опашки на КА и понеже бяхме готови с основните неща решихме,че минаваме на бързо през Мигрос,аптеката и отиваме да висим на границата.
В Мигрос в 9:00 сутринта имаше сигурно 2 автобуса българи-беше лудница.Добре,че знаем какво търсим и се оправихме за нула време.И нали съм блейка сетих се,че съм купила протектор за матрак само за едно легло,а ми трябват за две,та реших да вляза .Оказа се,че отварят в 10:00-изчаках и освен протектора си харесах и разни други неща.Като отидох на сата и момчето започна да маркира-те им били вдигнали цените снощи.Ядосах се,взех си протектора,който не беше увеличен и си тръгнах!Мъжа ми се заговорил с един българин междувременно и той му казал,че на Лесово няма никой.Решихме да минем от там -около 11:00 бяхме на границата и за 15 минути минахме!
Извинявам се за дългия пост,ама да исках да ви споделя

# 524
Тоест в Одрин не си заслужава за пердета, така ли?
А тия верде - имат ли едноцветни, изчистени нещо?

Общи условия

Активация на акаунт